Benjamin Graham was een invloedrijke belegger wiens aandelenonderzoek de basis legde voor een grondige fundamentele waardering die vandaag de dag door alle marktdeelnemers wordt gebruikt in aandelenanalyse. Zijn beroemde boek, The Intelligent Investor , is erkend als het fundamentele werk in waardebeleggen.
Benjamin Graham neerhalen
Benjamin Graham werd geboren in 1894 in Londen, Verenigd Koninkrijk. Toen hij nog een kind was, verhuisde zijn familie naar Amerika, waar ze hun spaargeld verloren tijdens de Bank Panic van 1907. Graham ging met een beurs naar Columbia University en accepteerde een baanaanbieding nadat hij was afgestudeerd aan Wall Street met Newburger, Henderson en Loeb. Op 25-jarige leeftijd verdiende hij al ongeveer $ 500.000 per jaar. De beurskrach van 1929 verloor Graham bijna al zijn beleggingen en leerde hem enkele waardevolle lessen over de beleggingswereld.
Zijn observaties na het incident inspireerden hem tot het schrijven van een onderzoeksboek met David Dodd, genaamd Security Analysis. Irving Kahn, een van Amerika’s grootste investeerders, droeg ook bij aan de inhoud van het onderzoek van het boek.
Security Analysis werd voor het eerst gepubliceerd in 1934 aan het begin van de Grote Depressie, terwijl Graham docent was aan de Columbia Business School. Het boek schetste de fundamentele fundamenten van waardebeleggen, waarbij ondergewaardeerde aandelen worden gekocht met groeipotentieel in de loop van de tijd.
In een tijd waarin de aandelenmarkt bekend stond als een speculatief vehikel, maakte het begrip intrinsieke waarde en veiligheidsmarge, voor het eerst geïntroduceerd in de veiligheidsanalyse, de weg vrij voor een fundamentele analyse van speculatievrije aandelen.
Benjamin Graham en Value Investing
Volgens Graham en Dodd wordt waardebeleggen afgeleid van de intrinsieke waarde van een gewoon aandeel, onafhankelijk van de marktprijs. Met behulp van factoren van een bedrijf, zoals zijn activa, inkomsten en dividendbetalingen, kan de intrinsieke waarde van een aandeel worden gevonden en vergeleken met de marktwaarde.
Als de intrinsieke waarde hoger is dan de huidige prijs, moet de belegger kopen en vasthouden totdat een terugkeer naar het gemiddelde optreedt. Een terugkeer naar het gemiddelde is de theorie dat na verloop van tijd de marktprijs en de intrinsieke prijs naar elkaar toe zullen convergeren totdat de aandelenkoers de werkelijke waarde weerspiegelt. Door een ondergewaardeerd aandeel te kopen, betaalt de belegger eigenlijk minder en moet hij verkopen wanneer de prijs tegen zijn intrinsieke waarde wordt verhandeld. Dit effect van prijsconvergentie zal zich alleen in een efficiënte markt voordoen.
Graham was een groot voorstander van efficiënte markten. Als markten niet efficiënt zouden zijn, zou het doel van waardebeleggen nutteloos zijn, omdat het fundamentele principe van waardebeleggen ligt in het vermogen van markten om uiteindelijk hun intrinsieke waarden te corrigeren. Gewone aandelen zullen niet voor altijd opgeblazen of uitgebodemd blijven, ondanks de irrationaliteit van beleggers in de markt.
Benjamin Graham merkte op dat vanwege de irrationaliteit van beleggers, inclusief andere factoren zoals het onvermogen om de toekomst te voorspellen en beursschommelingen, het kopen van ondergewaardeerde of ongunstige aandelen zeker een veiligheidsmarge, d.w.z. ruimte voor menselijke fouten, voor de belegger zal bieden. Daarnaast kunnen beleggers een veiligheidsmarge behalen door aandelen te kopen van bedrijven met hoge dividendrendementen en lage debt-to-equity ratio’s en hun portefeuilles te diversifiëren. In het geval dat een bedrijf faalt, zou de veiligheidsmarge de verliezen die de belegger zou hebben, beperken. Graham werd normaal gesproken verhandeld tegen tweederde van hun netto-tot-nettowaarde als veiligheidsmarge.
Benjamin Graham’s oorspronkelijke formule voor het vinden van de intrinsieke waarde van een aandeel was:
begin {aligned}&V=EPStimes(8.5+2g)\textbf {where:}&V=\text{intrinsic value}\&EPStext{trailing 12-mth} EPStext {of the company}\8.5=P/Etext {ratio of a zero-growth stock}\g=\text{long-term growth growth rate} end {aligned}V = E E S × ( 8,5 +2g )waarbij:V = intrinsieke waarde E P S = 12-maands drag E P S van het bedrijf8 . 5 = P / E-ratio van een nulgroeiaandeelg = langgroeiende groeisnelheid Einde van het bedrijf
In 1974 werd de formule gewijzigd om zowel een risicovrije trisicovrije aas van 4,4% op te nemen, wat het gemiddelde rendement was van hoogwaardige bedrijfsobligaties in 1962 en het huidige rendement op AAA-bedrijfsobligaties vertegenwoordigd door de letter Y:
V = frac {EPS times (8.5 + 2g) times 4.4} {Y}V=YE P S × ( 8 . 5 + 2 g ) × 4 . 4
Benjamin Graham’s slimme investeerder
In 1949 schreef Graham het veelgeprezen boek The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing. De Smart Investor wordt algemeen beschouwd als de bijbel van waardebeleggen en heeft een personage dat bekend staat als Mr. Market, Graham’s metafoor voor marktprijsmechanica. Mr. Market is de denkbeeldige handelspartner van een belegger die dagelijks probeert zijn aandelen aan de belegger te verkopen of de aandelen van de belegger te kopen. Mr. Market is vaak irrationeel en verschijnt aan de deur van de belegger met verschillende prijzen op verschillende dagen, afhankelijk van hoe optimistisch of pessimistisch zijn stemming is. Uiteraard is de belegger niet verplicht om een aanbod tot koop of verkoop te accepteren. Graham wijst erop dat in plaats van te vertrouwen op de dagelijkse gevoelens van de marktdie worden gedreven door de emoties van hebzucht en angst van de belegger, de belegger zijn eigen analyse van de waarde van een effect moet uitvoeren op basis van de rapporten van het bedrijf over zijn activiteiten en financiële positie. Deze analyse moet het oordeel van de belegger versterken wanneer hij een bod deed van Mr. Market.Volgens Graham is de slimme belegger degene die verkoopt aan optimisten en koopt van pessimisten. De belegger moet op zoek gaan naar mogelijkheden om laag te kopen en hoog te verkopen vanwege de discrepanties tussen prijs en waarde die het gevolg zijn van economische depressies, marktcrashes, incidentele gebeurtenissen, tijdelijke negatieve publiciteit en menselijke fouten. Als een dergelijke kans niet aanwezig is, moet de belegger het lawaai van de markt negeren.
Hoewel the Intelligent Investor de fundamentals weerspiegelt die in de veiligheidsanalyse zijn geïntroduceerd, biedt the Intelligent Investor ook belangrijke lessen aan lezers en beleggers die beleggers adviseren om de kudde of menigte niet te volgen, om een portefeuille van 50% aandelen en 50% obligaties of contanten aan te houden, om op hun hoede te zijn voor daghandel, om te profiteren van marktschommelingen, niet om aandelen te kopen simpelweg omdat je het leuk vindt, om te begrijpen dat marktvolatiliteit een gegeven is en in het voordeel van een belegger kan worden gebruikt, en om te zoeken naar creatieve boekhoudtechnieken die bedrijven gebruiken om hun EPS-waarde aantrekkelijker te maken.
Een opmerkelijke discipel van Benjamin Graham is Warren Buffett, die een van zijn studenten was aan columbia university. Na zijn afstuderen werkte Buffett voor Graham’s bedrijf, Graham-Newman Corporation, tot Graham met pensioen ging. Buffett is, onder leiding van Graham en value investment principles, uitgegroeid tot een van de meest succesvolle beleggers aller tijden en vanaf 2017 de op een na rijkste man ter wereld met een waarde van bijna $ 74 miljard. Andere prominente investeerders die onder Graham’s voogdij hebben gestudeerd en gewerkt, zijn Irving Kahn, Christopher Browne en Walter Schloss.
Naast lesgeven aan Columbia Business School heeft Graham ook lesgegeven aan de UCLA Graduate School of Business en het New York Institute of Finance.
Hoewel Benjamin Graham in 1976 overleed, leeft zijn werk voort en wordt het in de eenentwintigste eeuw nog steeds veel gebruikt door gewaardeerde beleggers en financiële analisten die de fundamenten van de waarde- en groeivooruitzichten van een bedrijf beheren.