Floating aandelen zijn het aantal aandelen dat beschikbaar is om een bepaald effect te verhandelen. Aandelen met een lage free float zijn aandelen met een laag aantal aandelen. Zwevende aandelen worden berekend door strak aangehouden aandelen en beperkte aandelen af te trekken van de totale uitstaande aandelen van een bedrijf.
Vastgoed gehouden aandelen zijn aandelen die eigendom zijn van insiders, grootaandeelhouders en werknemers. Beperkte aandelen verwijzen naar preferente aandelen die niet kunnen worden verhandeld vanwege een tijdelijke beperking, zoals de bevriezingsperiode na een beursintroductie (IPO).
Een aandeel met een kleine free float zal over het algemeen volatieler zijn dan een aandeel met een grote free float. Dit komt omdat het, met minder beschikbare voorraden, moeilijker kan zijn om een koper of verkoper te vinden. Dit resulteert in bredere spreads en vaak een lager volume.
KEY POINTS
- Zwevende aandelen verwijzen naar het aantal aandelen dat een bedrijf beschikbaar heeft voor handel op de open markt.
- Om de zwevende aandelen van een bedrijf te berekenen, trekt u beperkte aandelen en strak gehouden aandelen af van het totale aantal uitstaande aandelen.
- Zwevende aandelen zullen in de loop van de tijd veranderen als nieuwe aandelen kunnen worden uitgegeven, aandelen kunnen worden ingekocht of insiders of grote aandeelhouders de aandelen kunnen kopen of verkopen.
- Aandelen met een lage free float hebben over het algemeen hogere spreads en hogere volatiliteit dan vergelijkbare grotere zwevende aandelen.
- Beleggers kunnen het moeilijk vinden om posities in te gaan of te verlaten in aandelen met een lage free float.
Begrijp zwevende acties
Een bedrijf kan een groot aantal uitstaande aandelen hebben, maar beperkte zwevende aandelen. Stel dat een bedrijf 50 miljoen aandelen uitstaat . Van deze 50 miljoen aandelen bezitten grote instellingen 35 miljoen aandelen, management en insiders bezitten 5 miljoen en het Employee Share Ownership Plan (ESOP) bezit 2 miljoen aandelen. De zwevende aandelen zijn dus slechts 8 miljoen aandelen (50 miljoen aandelen minus 42 miljoen aandelen), of 16% van de uitstaande aandelen.
Het aantal zwevende aandelen in een bedrijf kan in de loop van de tijd toenemen of dalen. Dit kan om verschillende redenen gebeuren. Een bedrijf kan bijvoorbeeld extra aandelen verkopen om meer kapitaal aan te trekken, waardoor zwevende aandelen toenemen. Als beperkte of krappe aandelen beschikbaar komen, zullen ook zwevende aandelen toenemen.
Aan de andere kant, als een bedrijf besluit om een aandeleninkoop door te voeren, zal het aantal uitstaande aandelen afnemen. In dit geval zullen zwevende aandelen ook afnemen als percentage van de uitstaande aandelen.
Een aandelensplitsing zal de zwevende voorraden verhogen, terwijl een omgekeerde aandelensplitsing de free float zal verminderen.
Waarom drijvende voorraden ertoe doen
De free float van een bedrijf is een belangrijk getal voor beleggers omdat het aangeeft hoeveel aandelen daadwerkelijk beschikbaar zijn om te worden gekocht en verkocht door het grote publiek van beleggers. Een lage free float is doorgaans een belemmering voor actieve handel. Dit gebrek aan handelsactiviteit kan het voor beleggers moeilijk maken om posities in aandelen met een beperkte free float in te nemen of te verlaten.
Institutionele beleggers zullen vaak de handel in bedrijven met lagere free floats vermijden omdat er minder aandelen te verhandelen zijn, wat leidt tot beperkte liquiditeit en bredere bid-ask spreads. In plaats daarvan zullen institutionele beleggers (zoals beleggingsfondsen, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen) die grote hoeveelheden aandelen kopen, willen beleggen in bedrijven met een hogere free float. Als ze beleggen in bedrijven met een grote free float, zullen hun grote aankopen niet zo’n grote impact hebben op de beurskoers.
Speciale overwegingen
Een bedrijf is niet verantwoordelijk voor de manier waarop aandelen binnen de free float door het publiek worden verhandeld: dit is een functie van de secundaire markt. Aandelen die door beleggers worden gekocht, verkocht of zelfs ingekort, hebben dus geen invloed op de free float omdat deze aandelen geen verandering betekenen in het aantal aandelen dat beschikbaar is voor handel. Ze vertegenwoordigen gewoon een herverdeling van aandelen. Evenzo heeft het creëren en verhandelen van opties op een effect geen invloed op de free float.
Voorbeeld van zwevende acties
Als juni 2020 had General Electric (GE) 8,75 miljard aandelen uitstaan. 1 Daarvan was 0,13% in handen van insiders. 63,61% was in handen van grote instellingen. 2 Daarom was in totaal 63,7% of 5,57 miljard aandelen waarschijnlijk niet beschikbaar voor openbare handel. De free float-aandelen zijn dus 3,18 miljard aandelen (8,75 – 5,57 ).
Het is belangrijk op te merken dat instellingen niet voor altijd aandelen houden. Het aantal institutionele eigendommen zal regelmatig veranderen, maar niet altijd met een significant percentage. De daling van het institutionele eigendom samen met de daling van de aandelenkoers zou erop kunnen wijzen dat instellingen aandelen dumpen. Uit toenemend institutioneel eigendom blijkt dat instellingen aandelen accumuleren.