Een beleggingsfonds is een professioneel beheerd bedrijf dat geld van veel beleggers verzamelt en belegt in effecten zoals aandelen, obligaties en kortlopende schuld-, aandelen- of obligatiefondsen en geldmarktfondsen.
Beleggingsfondsen zijn een goede investering voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren.
In plaats van alles op één bedrijf of sector in te zetten, belegt een beleggingsfonds in verschillende aandelen om te proberen het portefeuillerisico te minimaliseren.
De term wordt meestal gebruikt in de VS, Canada en India, terwijl vergelijkbare structuren over de hele wereld de SICAV in Europa en de open-end beleggingsonderneming in het VK omvatten.
Wat zijn multi-cap fondsen?
Bent u ooit fondsnamen zoals XYZ Multi Cap Fund tegengekomen tijdens het onderzoeken van informatie over beleggingsfondsen en u af te vragen hoe deze verschillen van de meest populaire large-capfondsen? Zoals de naam al doet vermoeden, belegt een Multicap-fonds in grote, middelgrote en kleine bedrijven en biedt zo diversificatie tussen marktkapitaal in zijn portefeuilles.
Net als bij sebi’s productcategorisatiecirculaire uitgegeven in oktober 2017 die in juni 2018 van kracht werd, kunnen aandelenfondsen worden ingedeeld in groot, middelgroot en klein kapitaal op basis van het type aandelen dat ze in hun portefeuille hebben. Er zijn veel bedrijven genoteerd aan de beurs op verschillende beurzen in India. Grote kapitalisatie verwijst naar de top 100 beursgenoteerde bedrijven in India door volledige marktkapitalisatie (marktkapitalisatie = aantal aandelen genoteerd aan de beurs * prijs van elk aandeel).
Mid-cap verwijst naar het 101e tot het 250e bedrijf in termen van volledige marktkapitalisatie, terwijl het 251e bedrijf verder in termen van volledige marktkapitalisatie small caps worden genoemd.
Large-cap fondsen beleggen in large-cap bedrijven met een voorspelbaar en stabiel groeipotentieel, terwijl capfondsen zich kleden in small-cap bedrijven die momenteel een hoge potentiële groei doormaken, maar even riskant zijn. Large-cap fondsen zullen waarschijnlijk lagere maar stabiele rendementen bieden in tegenstelling tot small-cap fondsen die op korte termijn volatieler kunnen zijn.
Het midcapfonds belegt in midcap-bedrijven met een hoog groeipotentieel, maar niet het risico van kleine kapitalen vertonen, omdat deze bedrijven al enige schaalgrootte en stabiliteit hebben bereikt. Midcapfondsen kunnen hogere rendementen bieden dan grote limieten zonder al te risicovol te zijn zoals small-capfondsen. Maar ze hebben nog steeds een risico-element dat hoger is dan dat van large-capfondsen.
SEBI heeft duidelijke richtlijnen uitgegeven (op 11 september 2020) voor de toewijzing van activa in de verschillende marktkapitalisatiesegmenten die de categorie Multicap Mutual Fund moet volgen. Multicapfondsen moeten op elk moment ten minste 75% van hun activa in aandelen en eigenvermogensinstrumenten aanhouden. De portefeuille moet ten minste 25% van zijn activa toewijzen aan large-cap aandelen, 25% aan mid-cap aandelen en nog eens 25% aan small-cap aandelen. Hoewel een multicap groeifonds een goede optie is voor diversificatie en het creëren van rijkdom op lange termijn, kan het op korte termijn ook zeer riskant zijn, omdat het ten minste 50% blootstelling heeft aan small- en mid-cap aandelen die op korte termijn zeer risicovol zijn. De bovengrens voor marktkapitalisatieblootstelling beperkt ook de flexibiliteit van de fondsbeheerder om te schakelen tussen verschillende marktkapitalisatieaandelen, afhankelijk van zijn marktvooruitzichten.
Beleggers moeten hun bestaande beleggingen in beleggingsfondsen en de huidige blootstelling aan verschillende marktsegmenten zorgvuldig evalueren voordat ze een multicap aan hun portefeuille toevoegen. Multi-cap fondsen zijn niet geschikt voor mensen met een tijdshorizon van minder dan 5-7 jaar of een lage risicobereidheid.