in

Wat zijn de tekenen van een beurscrash?

In een van mijn blogposts die op 17 juni werd gepubliceerd, verwachtte ik dat de Indiase aandelenmarkt in 2018 zou instorten. Op dat moment zat Sensex op 30.900 niveaus en ik vond het overschat.

Vandaag, op 19 mei, handelt Sensex op 39.000 niveaus en ziet het er net zo veerkrachtig uit als altijd.

Onze beurs stort niet in. Ik moet bekennen, nu schaam ik me een beetje.

Al geef ik toe dat ik mijn verwachting van een ongeluk nog niet heb opgegeven. Ik klink misschien een beetje sadistisch, maar ik kijk nog steeds uit naar een beurscrash.

Op een dag sprak ik met een vriend van me en we brachten dit onderwerp ter sprake. We waren benieuwd ‘wat de tekenen zijn van een beurscrash’.

Onze discussie was geweldig, dus ik dacht dat ik er een blogpost over zou schrijven.

Tekenen om op te letten voor de crash

Waarom stort de beurs in? De ineenstorting vindt plaats wanneer de aandelenmarkt overgewaardeerd is geraakt. Dus, in onze zoektocht naar een marktcrash, zullen we op zoek gaan naar ‘indicatoren van overwaardering’.

Hoe controleer je of de markt overgewaardeerd is of niet? Eerlijk gezegd is het geen moeilijk proces.

Er zijn slechts een paar parameters die we zullen zien en de suggestie is duidelijk.

Dat gezegd hebbende, is het ook waar dat deze tips alleen maar suggereren of de markt overgewaardeerd is of niet. Hoe snel de markt zal reageren op deze overwaardering blijft een raadsel.

Laten we enkele tekenen zien die in het algemeen zullen spreken over de vraag of de aandelenmarkt overgewaardeerd is of niet:

  1. Volatiele stijging van de index: Onze aandelenmarkt werkt in cycli.

    In één geval zal het stijgen en dan dalen. Een gecontroleerde stijging en daling is een normaal gedrag van de aandelenmarkt. Maar wanneer de index begint te groeien te midden van grote volatiliteit, roept dit bezorgdheid op. Dit is het moment waarop de markt tekenen van overwaardering vertoont. Lees meer over conjunctuurcycli.

  2. PE Trend: Hier hebben we het over de P / E-ratio van een belangrijke aandelenindex (zoals Sensex). We zullen de P/E-trend van de afgelopen jaren (zoals 10 jaar) analyseren. Door deze trend te meten weten we of de P/E toe- of afneemt. Een stijgende koers/winstverhouding zal erop wijzen dat de markt overgewaardeerd raakt en vice versa. Meer informatie over aandelen met een lage k/w.
  3. Rendement op staatsobligaties: Wanneer het verschil tussen het rendement op “langlopende staatsobligaties” en “kortlopende staatsobligaties” niet hoog is, is dit een teken van potentiële problemen. Het ergste is de fase waarin langlopende obligaties lagere rentetarieven beginnen te produceren dan kortlopende obligaties. [ Lees er hieronder meer over ]. Dit is een teken dat beleggers de aandelenmarkt als overgewaardeerd beginnen te beschouwen. Meer informatie over het kopen van indiase obligaties.
  4. Trend van een grotere index: wat is een grotere index? S&P BSE 500-index. Vergelijk de prestaties van de S&P BSE 500 index over de afgelopen 12 maanden met die van Sensex. Als Sensex (zeg maar) een groeipercentage boven BSE 500 laat zien, betekent dit dat geld niet gelijkmatig in de aandelenmarkt wordt geïnvesteerd. Dit is een teken van overschatting. Meer informatie over voorraadweging in Sensex.

Wat ik hierboven suggereerde, zijn vier betrouwbare indicatoren. We kunnen ze gebruiken om te controleren of de aandelenmarkt momenteel overgewaardeerd is of niet. Als de aandelenmarkt overgewaardeerd is, is dit een teken van een beurscrash in de nabije toekomst.

De snelheid waarmee de markt zal instorten zal afhangen van de mate van overwaardering. Staat u mij toe om nader in te gaan op de voorgaande punten. Dit zal ons ook helpen de mate van overwaardering van de aandelenmarkt te beoordelen.

De beste aandelen om te kopen

1. Volatiele stijging van de index

De bovenstaande grafiek is een voorbeeld van indexgroei die wordt gekenmerkt door volatiliteit. Tussen 17 juni en 19 mei (24 maanden) groeide Sensex van 30.922 naar 39.088 punten. Dit is een groei van 12,4% per jaar
.

Hoewel de groei van 12,4% per jaar geen alarmerende groei is, zijn er hier twee punten om op te merken:

  • Het jun’17 niveau was al hoog: in een van mijn vorige blogposts deelde ik al in juni’2017 hoe hoog de Sensex is. Sinds dat niveau is de Sensex vandaag gegroeid naar 39.100 niveaus. Dit is het hoogste punt ooit. Maar het punt om hier op te merken is de volatiliteit in Sensex terwijl deze groeit van 30.900 naar 39.000 niveaus. Volatiele groei is een teken dat de huidige niveaus waarschijnlijk niet duurzaam zijn.
  • Duur van de bijeenkomst: Deze golf van Sensex gaat door vanaf 16 december. Op dat moment waren het 26.600 levels. De markt is al 30 maanden bullish gebleven. Dit is een zeer lange bullish periode, het kan niet eeuwig doorgaan. De markt zal binnenkort instorten. Lees meer over de oorzaak van de beurscrash van 2008.

2. Sensex PE-trend

Wat we in # 1 hierboven zagen, is een suggestie dat de aandelenmarkt mogelijk overgewaardeerd is. Hoe krijg je een bevestiging van deze vrees? Het in kaart brengen van Sensex’s PE trends grafiek.

Hoe hoger de PE-ratio, hoe meer overgewaardeerd de aandelenmarkt.

Ik heb sensex PE trends in de afgelopen 20 jaar in kaart gebracht. U kunt zien dat, net als in het jaar 2019 (mei), de PE-ratio van Sensex wordt verhandeld op 28,18. Dit is ook hoger dan het volgende:

  • 2001 (vóór de Dot Com-bubbel) : 23.89.
  • 2008 (Vóór de schuldencrisis van de VS) : 22.61
  • 2011 (na het ongeval in 2008) : 21.60

Deze trendgrafiek geeft een sterke hint dat, momenteel op 19 mei, de mate van overwaardering van Sensex erg hoog zou kunnen zijn.

3. Rendement op staatsobligaties

De bovenstaande grafiek is uitgezet met rendementen van “langlopende staatsobligaties” en “kortlopende staatsobligaties” (tussen december 2008 en 19 mei). Wat zeggen deze rendementscijfers in de grafiek?

In december 2008 toont 0,424, wat betekent het? Het betekent dat het verschil tussen het rendement op een 10-jarige staatsobligatie en een 1-jarige staatsobligatie in december 2008 0,424% bedroeg.

Opmerking 1: Het eerste dat het vermelden waard is in de bovenstaande grafiek is het verschil tussen obligatierendementen, recessies na 2008. Zie hoe de kloof (tussen het rendement op de twee effecten) groeit van 0,424% (vanaf december 2008) naar 3,2% (vanaf april 2010). Dit is de fase waarin de aandelenmarkt het meest bullish was. Omdat? Omdat hij uit de recessie kwam.

In dergelijke bullish fases zijn beleggers meestal optimistisch en zoeken ze hun langetermijninvesteringen.

Opmerking 2: Het tweede ding om op te merken in de grafiek is hoe het verschil tussen rendementen na april ’10 is afgenomen.

Wanneer het verschil tussen “10-jaars obligatierente” en “1-jaars obligatierente” kleiner wordt, wordt de markt minder voorspelbaar. Het is een sterk signaal dat beleggers “minder langlopend” beginnen te kijken voor hun beleggingen.

Toelichting 3: Wanneer het verschil (tussen het obligatierendement) negatief wordt, is dit een verder teken dat beleggers minder optimistisch zijn. In plaats daarvan zijn de sentimenten zo negatief dat ze verwachten dat de aandelenmarkt snel zal crashen (of corrigeren).

4. Trend van een grotere index

SL Beschrijving Sensex BSE 500
Recente gebeurtenis
UN juni’18 35.423 14.528
B 19 mei 39.100 15.279
AB Groei  10% 5,16 %
Post 2008 crisis
C jan ’09 9.424 3.426
D apr’11 19.135 7.427
CD Groei  103% 116%

Wanneer u twijfelt of de aandelenmarkt overgewaardeerd is of niet, kunt u deze truc gebruiken om te bevestigen.

Wat is het addertje onder het gras? Vergelijk de groei van een bredere index zoals de BSE 500 index met Sensex. Hoe trek je een conclusie?

Voorbeeld 1: Wanneer Sensex en BSE 500 Index in hetzelfde tempo groeien, is dat een goed teken. In dat geval wordt het geld van beleggers verdeeld in een groter aantal aandelen. De kans op overwaardering is dus kleiner. Voorbeeld:

  • Sensex groei (post-crisis 2008): 103%.
  • Groei van de BSE-500-index (na de crisis van 2008): 116%.

Voorbeeld 2: Wanneer Sensex veel sneller groeit dan de BSE 500-index, is dit een teken van overwaardering. In een dergelijk scenario beginnen slechts enkele marktaandelen fondsen aan te trekken. Omdat? Want het zijn speculanten die in deze tijden de motor van de markt worden. Voorbeeld:

  • Sensex groei (18 juni t/m 19 mei): 10%.
  • Groei van de BSE-500 index (van 18 juni tot 19 mei): 5,16%.

Conclusie

De aandelenmarkt weet altijd wanneer het op overgewaardeerde niveaus en wanneer op ondergewaardeerde niveaus wordt verhandeld. Maar het heeft zijn eigen gecodeerde transcript waarmee het communiceert met zijn investeerders.

Beleggers die in staat zijn om het gecodeerde transcript te lezen, krijgen een voordeel. Wat is het voordeel? Het helpt hen de markttijd nauwkeuriger te berekenen. Lees meer over hoe u een betere belegger kunt worden.

Is het moeilijk om de marktcode te lezen? Niet zozeer. Ik deelde enkele van mijn bevindingen hierboven, over tekenen van een beurscrash. Meer informatie over rechtstreeks beleggen in eigen aandelen. Ik hoop dat je de informatie leuk vindt.

Als je zelf ideeën hebt, deel het dan in de comments hieronder.

Goede investering.
€”

Investimenti 47

Het effect van verkiezingen op de beurs

Investimenti 1

Wat is een plan voor directe aandelenaankoop?