Wat is Polkadot? Het Blockchain-interoperabiliteitsplatform
Wat is Polkadot en hoe werkt het? In deze uitgebreide gids beschrijven we alles wat u moet weten over dit blockchain-interoperabiliteitsplatform.
De meeste nieuwe cryptocurrencies zijn geboren om een aantal echte problemen op te lossen met behulp van blockchain-technologie.
Polkadot, aan de andere kant, is geboren om het probleem van de blockchain zelf op te lossen.
Wat is Polkadot?
Polkadot, zoals de officiële website stelt, is een “heterogene multi-chain technologie.” In essentie is het (of beter gezegd van plan te zijn) een blockchain die veel verschillende blockchains met elkaar verbindt.
Het is ontworpen om enkele van de belangrijkste problemen op te lossen die voorkomen dat blockchain-technologie echte toepassingen op schaal bereikt. Twee van de belangrijkste problemen zijn:
Schaalbaarheid: Heel eenvoudig, blockchain-technologie zoals het er nu uitziet, kan niet het aantal transacties uitvoeren in de ingebeelde gedecentraliseerde wereld. Tegenwoordig verwerken netwerkknooppunten transacties op individuele basis, waardoor een knelpunt ontstaat dat hogere volumes beperkt.
Isolatie: Blockchain-netwerken blijven discreet en onafhankelijk , zonder onderlinge communicatie en interoperabiliteit.
Polkadot bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase met een beoogde lanceringsdatum van zijn Genesis-blok in het vierde kwartaal van 2019.
Indice dei contenuti:
De structuur Polkadot
Om te begrijpen hoe Polkadot deze problemen wil oplossen, laten we eens kijken naar de structuur ervan. Er zijn drie termen die Polkadot in zijn light paper gebruikt en die de kern vormen van Polkadot’s structuur. Ze zijn :
De Relay Chain – Dit is de belangrijkste Polkadot-keten waarmee alle individuele blockchains verbinding maken.
Parachain – afkorting voor “parallelle ketens”, deze individuele blockchains zullen parallel door het Polkadot-netwerk lopen.
De
bridge chain – De bridge chain is gebouwd om blockchains te verbinden die geen gebruik maken van polkadot’s governance protocollen.
Door de korte beschrijving van de drie bovenstaande componenten te lezen, bent u waarschijnlijk al begonnen met het krijgen van een overzicht op hoog niveau van hoe het Polkadot-netwerk zal werken. Koppeling met de doorstuurketen dient om het interoperabiliteitsprobleem op te lossen, met zijn slimme contractenfunctie die ervoor zorgt dat transacties tussen individuele ketens getrouw worden uitgevoerd Parachains kunnen het schaalbaarheidsprobleem oplossen door transacties parallel te verwerken.
Polkadot structuur
Een ander idee achter het Polkadot-netwerk is gedeelde beveiliging. Beveiligingsmiddelen zullen worden gebundeld binnen het Polkadot-netwerk. Hierdoor kunnen individuele ketens profiteren van collectieve beveiliging zonder helemaal opnieuw te hoeven beginnen.
Governance protocollen
Polkadot zal een stake testprotocol implementeren. Validators zullen de doorstuurketen beveiligen door DOT (het Polkadot-token) te staken, deel te nemen aan consensus met andere validators en het bewijs van collectors te valideren. De rol van Collators is om parachains te onderhouden door parachain-transacties van gebruikers te verzamelen en bewijs van staatsovergang te produceren om aan validators te verstrekken.
Een overzicht van de regering van Polkadot
De
laatste twee rollen zijn Nominators en Fishermen .
De nominators selecteren validators en DOT-stakes, die bijdragen aan de verdere bescherming van de relaisketen . Vissers zijn de laatste grens van veiligheid; zij controleren het net en vertonen slecht gedrag van validators .
De rol van het DOT-token
Het DOT-token zal binnen het Polkadot-netwerk drie hoofddoelen dienen:
Governance: Tokenhouders hebben volledige controle over het protocol. Privileges die normaal gesproken gereserveerd zijn voor miners op andere platforms, inclusief het bepalen van vergoedingsstructuren, protocolwijzigingen en parachain-toevoegingen of -verwijderingen, worden gegeven aan tokenhouders. Deze functies worden niet formeel toegekend aan tokenhouders, maar kunnen deelnemen aan het besluitvormingsproces omdat zij tokenhouders zijn. Deze participatiefunctie zal worden opgenomen in de onderstaande code.
Operaties: DOT-tokens zullen het onderliggende consensusmechanisme van het Polkadot-netwerk vergemakkelijken. Tokenhouders moeten actieve deelnemers en ” bond ” -tokens zijn (waardoor ze in gevaar komen) om kwaadaardig gedrag af te schrikken.
Bonding en betaling: dit is het mechanisme van waarde. DOTs worden verdeeld als beloning voor actieve deelname aan het netwerk. Je moet ook DOTs binden om nieuwe parachains toe te voegen, wat een soort bewijs is van de inzet.
De initiële levering van DOT voor het Polkadot Genesis-blok zal 10 miljoen bedragen . 5 miljoen van deze DOTs werden geveild op de Polkadot ICO in oktober 2017. Nog eens 2 miljoen DOT is gereserveerd voor extra pre-lanceringsbijdragen , terwijl de resterende 3 miljoen DOT zijn gereserveerd voor Stichting Web3.
Deze eerste levering van 10 miljoen is echter geenbovengrens . De makers denken dat het aanbod inflatoir is om stimulansen te bieden om deel te nemen aan het testmechanisme van de inzet. Het inflatoire aanbodmodel moet op het moment van schrijven nog worden bepaald.
Voorbeelden van use cases
Polkadot is ontworpen om een essentiële structuur te hebben, waarbij het grootste deel van de complexiteit op middleware-niveau wordt aangepakt. In dit vroege stadium van ontwikkeling, in combinatie met de voortdurende hectische evolutie van blockchain-technologie, is het moeilijk te zeggen hoe Polkadot zich specifiek zal aanpassen aan het toekomstige landschap. Hier zijn echter enkele van de potentiële use cases die in zijn paper worden genoemd.
Een blockchain-project wil de ETH verhogen, maar vereist verificatie door een keten van particuliere banken voordat eth wordt geaccepteerd.
Net als hierboven kan een betalingsverwerker hetzelfde type verificatie vereisen voordat de BTC-betaling wordt geaccepteerd.
Een gedecentraliseerde uitwisselingsparachain maakt BTC-stortingen mogelijk met behulp van zero-knowledge proofs van een Zcash-parachain.
Internet of Things : er is een orkaan. Het orakel van de tijd bevestigt dit, en de orakels van het IOT bevestigen de schade. De private verzekeringsketen geeft een symbolische betaling uit.
De bedenker en het team achter Polkadot
Polkadot is opgericht door Gavin Wood, mede-oprichter en voormalig CTO van Ethereum. Hij is ook de oprichter, CTO en president van Parity Technologies Ltd, dat het ontwikkelingsteam achter Polkadot levert. Hij is ook de oprichter en voorzitter van de Web3 Foundation, die tot doel heeft technologieën te cultiveren die het beoogde Web3-ecosysteem van een echt gedecentraliseerd internet ten goede kunnen komen.
Polkadot’s ICO was een van de grootste in 2017
Polkadot’s ICO was een van de meest succesvolle ICO’s van 2017 . De uiteindelijke DOT-prijs was 0,109ETH , wat betekent dat een totaal van 485.331 ETH werd verhoogd door de verkoop van de 5 miljoen tokens De veiling werd voltooid op 17 oktober 2017, toen de prijs van ETH ongeveer $ 320 was, voor een totale waarde van ongeveer $ 150 miljoen. Een paar maanden later verhandelde ETH echter tot $ 1400.
Een hobbel op de weg – Bevroren fondsen
Parity Technologies, het bedrijf dat Polkadot ontwikkelt, heeft een van de belangrijkste kwetsbaarheden in zijn contract voor de Ethereum Parity Wallet verklaard. Hoewel er geen diefstal van fondsen is gemeld, blijft een aanzienlijk bedrag aan fondsen (meer dan 500.000 ETH) bevroren, ongeveer 68% van de totale Ether verzameld in de ICO.
Frozen Polkadot funds
Op het moment van schrijven moet Parity het probleem nog oplossen. In december 2017 stelden ze voor om een hard fork te maken, die wijzigingen in het hele Ethereum-platform met zich mee zou brengen. De nieuwste hard fork van Ethereum leidde tot een spin-off cryptocurrency, Ethereum Classic. Dit hard fork-voorstel werd echter door de gemeenschap afgewezen en het probleem blijft onopgelost en de fondsen zijn nog steeds ontoegankelijk.
Waar kan ik DOT-tokens kopen of ruilen?
Het korte antwoord is dat je dat niet kunt. Als je DOT-tokens hebt gekocht tijdens de veiling van oktober, ontvang je je tokens alleen wanneer en als het Genesis-blok wordt gelanceerd . Dit is een aanzienlijk risico, maar het laat zien dat degenen die in de ICO investeerden duidelijk niet probeerden te “pompen en lossen” In zekere zin zijn deze vroege tokenhouders waarschijnlijk echte gelovigen in de visie en wat Polkadot probeert te bereiken.
Heeft Polkadot de lanceringsdatum van het vierde kwartaal van 2019 waargemaakt?
Ondanks dat de meeste van zijn fondsen werden bevroren, had het team van Polkadot aanvankelijk gezegd dat de timing en doelen ongewijzigd zouden blijven.
Veel experts voorspelden dat als ze in staat waren om te leveren, het een game changer zou kunnen zijn voor de hele blockchain-ruimte. Als ze faalden, dan zouden al die mensen die deelnamen aan de ICO misschien niet met niets achterblijven .
Welnu, hoewel er inderdaad een kleine vertraging was in de lancering van het Polkadot-netwerk, vond hun langverwachte volledige release eindelijk plaats in mei 2020 , op basis van de release van hun Kusama Canarian-netwerk begin 2019. Laten we de release hieronder in meer detail bekijken.
Polkadot Network Release en Kusama Alpha
Het Kusama Canarian-netwerk was de Alpha-versie van het Polkadot-netwerk en heeft sinds de lancering duizenden ontwikkelaars en enthousiastelingen aangetrokken die wilden voortbouwen op het Polkadot-netwerk.
Kusama is ontworpen om ontwikkelaars en leden van de gemeenschap in staat te stellen snel gedecentraliseerde applicatie-ideeën te creëren en te implementeren, zonder de rigoureuze tests die nodig zijn om op te starten op het Polkadot-mainnet. Daarom was het in staat om veel innovators aan te trekken die de technologie van Polkadot wilden verkennen, en het Kusama-netwerk zal blijven werken voor ontwikkelaars om nieuwe ideeën uit te proberen.
De release van May, gelanceerd door de Web3 foundation, is de eerste iteratie van Polkadot’s mainnet. In de kern is Polkadot een gefragmenteerd protocol dat gedecentraliseerde blockchains in staat stelt om samen te werken, bekend als interoperabiliteit.
Het probleem van
het koppelen van afzonderlijke blockchains aan elkaar is al lang een groot probleem voor de blockchain-wereld, en de oplossing van Polkadot zal een hele reeks spannende nieuwe use cases openen.
Het team van Polkadot hoopt dat hun interoperabiliteitsoplossing het gemakkelijker zal maken om gegevens uit te wisselen en de werklast tussen blockchains te parallelliseren, doorvoerproblemen op te lossen die een belemmering vormen voor de acceptatie van dApp en de schaalbaarheid van het netwerk over meerdere blockchains te vergroten.
Er zijn al meer deelnemers aan het Polkadot mainnet, waaronder gerespecteerde ontwikkelingsteams zoals Acala, Moonbeam, Chainlink, Laminar en anderen.
Samen bouwen en implementeren deze teams oplossingen voor een groot aantal real-world applicaties, zoals cross-chain stablecoins, blockchain-onafhankelijke slimme contracten, privacyprotocollen en Oracle-netwerken.
Over het algemeen was de lancering van het Polkadot-netwerk een doorslaand succes en veel blockchain-experts kijken nu naar het protocol voor zijn rol in het opschalen van het nut van de blockchain-industrie in het algemeen.
Zal Polkadot het maken?
Wat vindt u van de nieuwe interoperabiliteits- en schaalbaarheidsoplossingen van Polkadot? Zal het hele blockchain-landschap veranderen? Laat ons weten wat je ervan vindt in de reacties hieronder! U kunt de technische ontwikkelingen op Polkadot hier volgen.