Een beleggingsfonds is een professioneel beheerd bedrijf dat geld van veel beleggers verzamelt en belegt in effecten zoals aandelen, obligaties en kortlopende schuld-, aandelen- of obligatiefondsen en geldmarktfondsen.
Beleggingsfondsen zijn een goede investering voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren.
In plaats van alles op één bedrijf of sector in te zetten, belegt een beleggingsfonds in verschillende aandelen om te proberen het portefeuillerisico te minimaliseren.
De term wordt meestal gebruikt in de VS, Canada en India, terwijl vergelijkbare structuren over de hele wereld de SICAV in Europa en de open-end beleggingsonderneming in het VK omvatten.
Wat is het verschil tussen Multi Cap en Flexi Cap fondsen?
Als u zich hebt afgevraagd wat multi cap- en flexi cap-fondsen zijn, kunt u verwijzen naar de SEBI-productcategorisatiecirculaire die in oktober 2017 is uitgegeven en die in juni 2018 in werking is getreden.
Deze circulaire stelde multicapfondsen in staat om 65% van hun activa te beleggen in aandelen en aandelengerelateerde instrumenten op large-, mid-cap- en small-capaandelen. In september 2020 heeft SEBI multicapfondsen gemandateerd om een blootstelling van elk ten minste 25% aan te houden in large-, mid-cap- en small-capaandelen met als doel beleggers in multicapfondsen een grotere diversificatie te bieden. Dit beperkt echter het vermogen van het fonds om te profiteren van kansen op basis van zijn vooruitzichten, omdat het soms nodig kan zijn om een bepaald segment te onderwogen dat naar verwachting pijn zal doen, wat zou betekenen dat het minimumtoewijzingsmandaat van 25% wordt geschonden.
Vervolgens introduceerde SEBI in november 2020 Flexi Cap-fondsen die vergelijkbaar zijn met Multi Cap-fondsen, maar een flexibel beleggingsmandaat volgen. Het belangrijkste verschil tussen multicap- en flexicapfonds is de flexibiliteit die het fonds heeft bij het wijzigen van de allocatie tussen grote limieten, middelgrote en kleine limieten, terwijl ervoor wordt gezorgd dat 65% van zijn activa wordt toegewezen aan aandelen- en eigenvermogensinstrumenten. Als de fondsbeheerder bijvoorbeeld de behoefte voelt om de blootstelling aan small caps tijdens economische onzekerheid te verminderen, kan hij de allocatie tot nul verlagen en de allocatie naar large caps/midcaps verhogen.
Maar een multicapfonds kan zijn portefeuille niet zo dynamisch beheren.
Beleggers die het prettig vinden om belegd te blijven in alle marktkapitalisaties, ongeacht de marktcycli, met een vaste allocatie naar small-, mid-cap- en large-capbedrijven, kunnen kiezen voor multi-cap fondsen. Degenen die de voorkeur geven aan een flexibele beleggingsstrategie die de blootstelling tussen markten kan vergroten / verlagen, afhankelijk van de marktvooruitzichten, kunnen kiezen voor Flexi cap-fondsen.