in

Wat is het Lightning Network? Handleiding voor beginners

Het Lightning Network is een tweede laag die tot doel heeft het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin op te lossen. Het belangrijkste Lightning-netwerk werd gelanceerd in maart 2018 en in de afgelopen drie weken heeft het zijn BTC-netwerkcapaciteit verdrievoudigd tot 300 BTC. Vandaag zullen we leren wat het Lightning Network is, hoe het werkt en hoe het naar verwachting een integraal onderdeel zal zijn van de toekomst van Bitcoin.

Het probleem van schaalbaarheid


Scalability betekent het vermogen om te voldoen aan de toegenomen vraag, of als we de betekenis ontlenen aan het Bitcoin-netwerk – de mogelijkheid om meerdere transacties in de blockchain te vullen om maximale gebruikersgroei mogelijk te maken. , er zijn ongeveer 22 miljoen Bitcoin-portefeuilles in de wereld. Hoewel we weten dat iedereen een bepaald aantal wallet-adressen heeft, is dit nog steeds een heel klein percentage van de wereldbevolking. Bitcoin is van plan om digitaal contant geld te zijn, en het wil ook een wereldwijde valuta zijn, zodat de hele wereld het kan gebruiken. Daarom moet het netwerk dit schaalbaarheidsprobleem aanpakken in de vroege stadia van zijn groei en voordat het op grotere schaal wordt toegepast. bitcoin_population_growth

Off-chain oplossingen


Een off-chain oplossing specificeert dat de meeste Bitcoin-transacties niet worden geregistreerd op het hoofd gedistribueerd grootboek, maar op een zijnetwerk dat parallel werkt. Dit kan worden gedaan door gebruik te maken van Multi-Signatures wallet (Multi-Sig wallets) technologie. Multi-Sig wallets zijn oorspronkelijk gebouwd om een extra beschermingslaag te creëren voor een of meer mensen die een fonds bij elkaar willen houden zonder dat er vertrouwen nodig is. Dit is te vergelijken met een gezamenlijke bankrekening waar handtekeningen van beide partijen nodig zijn om geld op te nemen. In een Multi-Sig wallet zijn digitale handtekeningen van elke persoon die betrokken is bij de wallet nodig om het geld in de wallet te gebruiken. U kunt een multi-sig wallet maken waarbij u 2 van de 3 sleutels of zelfs 15 van de 15 nodig heeft.

Het bliksemnetwerk


Het bliksemnetwerk is een tweedelaagsoplossing die in 2015 werd uitgevonden door Joseph Poon en Thaddeus Dryja en sindsdien in ontwikkeling is. Het maakt een aanzienlijk grotere schaalbaarheid mogelijk doordat het netwerk miljoenen transacties per seconde kan uitvoeren.

Hoe gaat dat in zijn werk?


Het belangrijkste element van het netwerk zijn bilaterale betalingskanalen. Betaalkanalen zijn multi-sig wallets die zijn bijgewerkt, waardoor ze net als een telframe zijn. Beide partijen openen het betaalkanaal met een transactie op het hoofdnetwerk. Dit initieert de storting van de eerste fondsen. lightning network- counting frame Laten we zeggen dat Bob en Jim Backgammon spelen met Bitcoin-munten. In elk spel zetten ze in met 0,01 Bitcoin. Als ze zich na elk spel op de hoofd-blockchain moesten vestigen, moesten ze elke keer minstens 10 minuten wachten totdat de betaling was geslaagd en alleen dan konden ze doorgaan naar de volgende ronde. Bovendien zouden de kosten relatief hoog zijn omdat er een groot aantal transacties is. Om deze obstakels te overwinnen, openen ze een betalingskanaal en storten ze beide 0,05 Bitcoins door slechts één transactie op het hoofdnetwerk uit te voeren, zodat de betalingsbalans op hun saldo verschijnt. Lightning network- payment channel Nu heeft Jim het eerste spel gewonnen en Bob moet hem 0.01 Bitcoin doorgeven. Omdat ze het hebben over een zijnetwerk, upgraden ze eenvoudig hun betalingskanaal met het feit dat Bob 0,01 Bitcoin naar Jim heeft overgemaakt Lightning network- payment channel Daarna won Bob drie keer op rij. Tussen elk spel hebben we een transactie uitgevoerd op ons kanaal en nu ziet de betalingsbalans er als volgt uit: Lightning network- payment channel Op elk moment kunnen we het kanaal sluiten en dan kunnen we eenvoudig de laatste transactie die is gedaan naar het hoofdnetwerk verzenden. Deze transactie omvat alle eerdere transacties die in het betalingskanaal zijn uitgevoerd. In feite vervangt het bijwerken van multi-tag wallets (en wat ze tot een betalingskanaal maakte zonder de noodzaak van vertrouwen) de digitale handtekeningen die aan elke transactie zijn gekoppeld aan de andere op het moment van uitvoering. Nu de vertrouwenskloof al is gedicht, hoeft u alleen nog maar de transactie naar het hoofdnetwerk te verzenden. Tot nu toe hebben we begrepen hoe betaalkanalen werken, maar is dat zo? Is het het Lightning Network? Dus het antwoord (dat je misschien voor de hand ligt) – dat is het niet echt! Het belangrijkste kenmerk van het Lightning Network ligt niet in de betalingskanalen, maar in de mogelijkheid om geld tussen hen door te sluizen. Stel dat ik een kop koffie wil kopen bij Starbucks, maar ik heb geen open kanaal bij hen. Gelukkig heb ik een open kanaal met mijn vriend, mijn vriend heeft een open kanaal met zijn moeder en zijn moeder heeft een open kanaal met Starbucks. Dankzij Lightning kan ik een kop koffie kopen door Bitcoin via het kanaal van mijn vriend en zijn moeder naar Starbucks te sturen. Ligning network- payment network Routering heeft verschillende kenmerken en/of beperkingen:
  1. De betaling moet verlopen via betaalkanalen die ten minste het overgemaakte bedrag bevatten. In het bovenstaande voorbeeld, als het kopje koffie 0,00015 Bitcoin kost en mijn vriend op het kanaal (of als alternatief zijn moeder) slechts 0,0001 Bitcoin had , kon de overdracht niet via hen worden gerouteerd.
  2. Routering via bestaande betaalkanalen kan resulteren in een (verwaarloosbare) transitievergoeding op een of alle kanalen.
  3. Privacy – deelnemers aan de kanalen waar de betaling doorheen gaat, weten niets meer dan wie het geld heeft ‘teruggekaatst’ en wie geacht wordt te ‘stuiteren’. Dus in ons voorbeeld zal de moeder van de vriend niet kunnen zien of haar zoon degene is die de betaling heeft gedaan of wat ik heb gedaan. Ze weet niet of de betaling voor Starbucks is of voorbestemd is om van Starbucks naar een ander betalingskanaal te “springen” zodat onze consumptiegewoonten en privacy behouden blijven.
Dat is wat Lightning zo revolutionair maakt. Dit was een eenvoudig voorbeeld van een zeer beperkt aantal open kanalen. Stel je voor dat Lightning nu wereldwijd actief is: Lightning network- global network Hierdoor kan geld zo snel, efficiënt en onmiddellijk via Afrika naar Zuid-Amerika of via Europa naar de Verenigde Staten worden gerouteerd dat miljoenen gebruikers tegelijkertijd het netwerk kunnen gebruiken, of ze nu een kopje koffie kopen of wedden op een lokaal backgammon-spel.

De voor- en nadelen van het Lightning netwerk


Het Lightning Network biedt vijf belangrijke voordelen ten opzichte van het kernnetwerk:
  1. Grotere anonimiteit – Het zal moeilijker zijn om onze consumptiegewoonten te volgen of, als alternatief, een gebruiker te koppelen aan zijn portemonnee-adres, omdat niet alle transacties op het hoofdnetwerk worden geregistreerd.
  2. Lagere kosten: Er zijn twee verschillende soorten kosten. De eerste is de kosten van de commissie. Bliksemkosten zullen verwaarloosbaar zijn in vergelijking met de huidige belastingen. Het tweede type is om de congestie op het hoofdnetwerk te verminderen en de omvang ervan op de lange termijn te verminderen.
  3. Hogere snelheid – Lightning-netwerktransacties zijn onmiddellijk en vereisen geen goedkeuring van het hele netwerk zoals de transacties van vandaag op het Bitcoin-netwerk doen.
  4. NANO-BETALINGEN – Als u de bijgevoegde video hebt bekeken, is het u misschien opgevallen dat deze een transactie van 100 Satushi – 0,000001 Bitcoins uitvoert. Dezelfde transactie in het hoofdnetwerk zou waarschijnlijk gepaard gaan met een vergoeding die hoger is dan de waarde van de transactie zelf. Met andere woorden, met het Lightning Network verandert Bitcoin echt in digitaal geld, waardoor zeer kleine bedragen als betalingen mogelijk zijn.
  5. Schaalbaarheid – Zelfs als Lightning niet de “definitieve oplossing” is en er andere problemen zijn waarmee het netwerk wordt geconfronteerd, toegang tot het netwerk en verbetering van de gebruikerservaring, zal het mogelijk zijn om de schaalbaarheid van het netwerk aanzienlijk te verbeteren voor ten minste de komende jaren en geconfronteerd te worden met de verwachte aanzienlijke toename van het aantal gebruikers.
Het Lightning-netwerk heeft echter ook nadelen, of op zijn minst “Tradeoffs” ten opzichte van het hoofdnetwerk:
  1. Iedereen die geïnteresseerd is in het ontvangen van betalingen op het Lightning-netwerk moet verbonden zijn met het netwerk en een “betalingsverzoek” indienen. Dat wil zeggen, in tegenstelling tot het primaire netwerk waar u eenvoudig het portemonnee-adres of de QR-code deelt. In plaats daarvan moet u een betalingsverzoek maken.
  2. Geld in Lightning bewaren betekent het in een warme zak bewaren, dus het beveiligingsniveau daalt iets.
  3. Om een bepaald probleem op te lossen dat valsspelen mogelijk maakt, moeten we “luisteren” naar het netwerk, dat wil zeggen verbonden zijn en updates ontvangen over transacties die in onze open kanalen zijn gedaan.
  4. Het openen van een plaats voor centralisatie – De wens om betalingen via het netwerk om te leiden, kan leiden tot de opening van Payment Hubs. Dit zullen Lightning-knooppunten zijn met veel open kanalen die een grote hoeveelheid Bitcoin bevatten en mensen in staat stellen betalingen over te maken in ruil voor commissie. Hoewel de eerste gedachte die in je opkomt misschien is “dit zijn de banken”, is het belangrijk om de volgende punten te overwegen:
  • In tegenstelling tot banken zijn er geen toetredingsdrempels en kan iedereen een betalingskanaal openen en met iemand anders concurreren.
  • Het lightning network is geen vervanging voor het hoofdnetwerk, dus als ik een camera op eBay koop voor een relatief hoge prijs, voer ik liever een on-chain transactie uit dan via het Lightning-netwerk.

Over dit onderwerp is het belangrijk om te begrijpen dat er een spectrum is tussen volledige decentralisatie en volledige centralisatie. Het is niet zwart of wit (of je bent gecentraliseerd of gedecentraliseerd), maar het kan zich op een bepaald punt in het spectrum bevinden dat heel dicht bij totale decentralisatie ligt, maar niet 100%. In zijn huidige vorm is het Lightning-netwerk bijna volledig gedecentraliseerd. Wanneer het netwerk op grote schaal wordt gebruikt, als betalingshubs worden gecreëerd, is het mogelijk om in te schatten dat de mate van decentralisatie zal worden verminderd, maar slechts marginaal.

Lightning Network – een nieuw ecosysteem creëren


Betalingshubs zijn gepresenteerd als een nadeel in termen van het centralisatie-element, maar ze zijn eigenlijk een voordeel omdat ze een stimulans creëren om Lightning-knooppunten uit te voeren. Denk aan de HODLER, mensen die in Bitcoin geloven en het voor de lange termijn vasthouden. In plaats van Bitcoin in hun hardware wallet te houden, kunnen ze er rente op verzamelen door een crossover op het Lightning-netwerk in te stellen. Het enige wat ze hoeven te doen is betaalkanalen openen en hun Bitcoin erin storten. Later zal elke netwerkroutering via een van hun kanalen hen belegeren met enkele Satoshies. Belangrijk is dat deze “interesse” van de lightning network nodes eigenlijk de intra-netwerk transfer fee is die wordt betaald door transaction exoses, die minimaal is. Na verloop van tijd zullen deze kleine transfersommen echter winst maken voor de HODLER. Bovendien, zoals u zich zult herinneren van het derde nadeel, hebben we het gehad over de noodzaak om naar het netwerk te “luisteren” om fraude te voorkomen. Deze klap leidt tot de geplande ontwikkeling van een ander integraal onderdeel van het ecosysteem genaamd Wachttorens. De rol van wachttorens zal zijn om allerlei soorten fraudepogingen te zoeken en te vinden. In feite zal het mogelijk zijn om deze beveiligingsdiensten uit te besteden om onze betalingskanalen te onderhouden. Deze Wachttorens zijn eigenlijk Lightning-knooppunten met een ander speciaal algoritme (vergelijkbaar met mijnbouw). Deze knooppunten worden alleen betaald voor hun activiteiten als ze hun service gebruiken (d.w.z. als ze daadwerkelijk valsspelen voorkomen).

Huidige fase van marktacceptatie


Lightning Labs bracht het mainnet in maart 2018 uit. Op dat moment zijn er ongeveer 1.900 nodes, waarvan 97% een actief kanaal heeft. Het aantal kanalen is in de loop van de tijd ook expressief toegenomen met meer dan 11k kanalen. In een kwestie van netwerkcapaciteit is er een aanzienlijke toename van 300% in de afgelopen drie weken van ongeveer 100 BTC naar meer dan 300 BTC.

Eindelijk


De Lightning Network- en off-chain-oplossingen zijn een integraal onderdeel van de schaalbaarheid van het netwerk en zijn de sleutel tot het omzetten van Bitcoin in echt digitaal geld dat kan worden gebruikt in allerlei dagelijkse aankopen. Hoewel het nog maar aan het begin staat, zijn de processen van toegankelijkheid en implementatie van het netwerk, geleid door bekende ontwikkelaars over de hele wereld, in volle gang en we hopen dat het binnenkort wereldwijd, kosteneffectief en efficiënt zal worden gebruikt. Het artikel is oorspronkelijk geschreven door Ben Samocha van Crypto Jungle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

criptovalute 10

Beveiligingstokens en -hulpprogramma’s: de complete gids

criptovalute 26

HODL of Mining: is Bitcoin Mining waard in 2020?