Ethereum
pionierde met het niveau van generieke smart contracting op zijn blockchain, dus het is geen verrassing dat de Ethereum Virtual Machine, of kortweg EVM, een groot deel van de Web3-ontwikkelaars heeft aangetrokken en behouden.
Wat minder bekend is, is dat EVM niet intrinsiek verbonden is met Ethereum.
Het wordt al ingezet op verschillende andere blockchains. Met dat in gedachten zijn hier drie voorspellingen van waar de EVM-ruimte het komende jaar zal groeien en evolueren.
Een groeiende collectie EVM’s zal zich steeds meer specialiseren
De EVM is veruit de populairste uitvoeringsomgeving onder smart contract-ontwikkelaars. De proliferatie van gedecentraliseerde apps, of dApps, op Ethereum en Layer 2s is een bewijs van deze levendige bouwscene.
Tegelijkertijd kunnen gebruikers een beetje gedesillusioneerd zijn als ze zien dat veel van de dApps op deze verschillende EVM’s gewoon vorken zijn.
De vele voorbeelden van gedecentraliseerde uitwisselingen zoals Uniswap of Sushiswap en leenprotocollen zoals Aave zijn perfecte voorbeelden van dit fenomeen.
Deze vorken worden niet onnodig gemaakt – Uniswap op
Polygon heeft over het algemeen lagere transactiekosten dan Uniswap op Ethereum – maar als je bedenkt dat de liquiditeit gefragmenteerd is tussen deze meerdere versies van de dApp en daarom bedenkt dat ontwikkelaars elk van deze applicaties gevorkt moeten houden, is de zaak voor multichain-implementaties niet erg sterk.
Naarmate de Web3-applicatieruimte, en met name gedecentraliseerde financiën (DeFi), volwassen wordt, zullen applicaties consolideren in een of enkele instanties en communiceren met andere ecosystemen.
In combinatie met deze consolidatie zullen we ook een toenemende specialisatie zien in EVM’s om aan specifieke soorten toepassingen te voldoen. Deze worden applicatiespecifieke EVM’s genoemd, gebouwd voor toepassingscategorieën zoals DeFi, ReFi [regeneratieve financiering] en infrastructuur. Sommige van deze applicaties zullen volwassen worden en migreren naar hun applicatiespecifieke blockchains (appchains), zoals wat de blockchain blockchain, Cosmos, toestaat.
De reeds gedecentraliseerde derivatenbeurs dYdX bouwt zijn appchain binnen het Cosmos-ecosysteem, een beslissing van de ontwikkelaars om meer controle te krijgen over de hele platformstack. Meer native Ethereum-apps kunnen binnenkort volgen.
Verschillende
dApps hebben echter verschillende hoeveelheden bronnen voor bijdragers en ontwikkelaarsvaardigheden achter zich, dus verwacht niet dat ze allemaal van de ene op de andere dag appchains worden. Het bouwen en onderhouden van een applicatie, vooral wanneer deze in meerdere ketens is geïmplementeerd, is voor veel teams vrij moeilijk.
Dus naast de uitgebreide generieke EVM’s zoals Ethereum, Polygon en Arbitrum, is er ook veel ruimte voor EVM’s met unieke functies. Er zullen meer conservatieve EVM’s zijn (zoals opa Ethereum) en anderen die innovatieve nieuwe functies bouwen die dApps van de volgende generatie mogelijk maken.
EVM’s zullen prioriteit geven aan interoperabiliteit en composability
Een belangrijk onderdeel van Vitalik Buterin’s Endgame-visie voor Ethereum is een bloeiend multi-rollup ecosysteem.
Dit zou heel goed kunnen werken, maar er zal meer bij betrokken zijn dan alleen EVM-rollups. Er zullen ook veel onafhankelijke maar interoperabele EVM-blockchains zijn, waarvan sommige, zoals Evmos, unieke en uitgebreide EVM-mogelijkheden zullen ontwikkelen.
Deze groeiende collectie EVM’s zal worden gediversifieerd en zal maximale waardecreatie zien wanneer deze volledig composable is. Hierdoor zouden dApps op de ene keten dApps kunnen gebruiken en ermee kunnen communiceren die op andere ketens worden geïmplementeerd, waardoor effectief cross-chain “lego-geld” ontstaat.
In mijn gedachten is dit hoe de schaalvergroting van Ethereum (zowel mainnet als L2 rollup) en Cosmos, die elk een snelle groei hebben doorgemaakt, zal samenkomen in een grotere Interchain.
Ethermint wordt de bibliotheek bij uitstek
Ontwikkelaars zullen convergeren naar oplossingen waarmee ze zo gemakkelijk mogelijk nieuwe EVM-blockchains kunnen lanceren. Een open source EVM-bibliotheek zoals Ethermint, gebouwd voor interoperabiliteit, geweldige ontwikkelaarsexpertise en uitbreidbaarheid, past perfect bij dit wetsvoorstel. (Volledige openbaarmaking: Evmos stimuleert de ontwikkeling en onderhoudt de Ethermint-bibliotheek.)
Het mooie van Ethermint is dat het de EVM en de Cosmos SDK [software development kit] samenbrengt. Dit betekent dat blockchains gebouwd met Ethermint EVM smart contracts in staat kunnen stellen om kern Cosmos-modules te gebruiken.
Ik heb al het belang van interoperabiliteit genoemd, en IBC, het niet-custodial bridging-protocol dat Cosmos beroemd heeft gemaakt, is slechts een van de vele unieke functies die mogelijk worden gemaakt door Cosmos ‘SDK-modules waarmee Ethermint dApps kan gebruiken.
Extra bouwstenen zoals Interchain-accounts en Interchain-query’s maken cross-chain app-ontwikkeling mogelijk. Met deze twee modules kunnen ketens berichten doorsturen en ernaar handelen, evenals middelen op hun respectieve ketens controleren.
Een cross-chain versie van vault-achtige producten zoals Yearn kan bijvoorbeeld activa verplaatsen / verhandelen / LP’s op onderling verbonden ketens op Cosmos. Dat is het topje van de ijsberg als het gaat om IBC-compatibele dApps, en ik ben verheugd om deze ontwerpruimte verkend te zien.
De toekomst ziet er rooskleurig uit voor EVM’s. Ze verspreiden zich, breiden hun functiesets uit en brengen Ethereum en Cosmos samen. In 2023 zullen we zien dat jarenlange infrastructuurontwikkeling dit tot leven brengt voor gebruikers, omdat EVM-applicaties krachtiger en meer verbonden worden dan ooit tevoren.