Menu
in

Wat is een boom and bust cyclus?

Economen en bedrijfsleiders spreken vaak van de “conjunctuurcyclus”. Maar dit kan een beleefde manier zijn om te beschrijven wat de boom and bust-cyclus eigenlijk is. Vertaald betekent het dat de economie met verrassende regelmaat stijgt (booms) en daalt (busts).

Evenzo beïnvloedt de cyclus de meeste gebieden van de economie: verkoop, winst, werkgelegenheid, onroerend goed, overheidsfinanciën en financiële markten.

Met andere woorden, als de economie in een boom of bust zit, kan dit van invloed zijn op uw werk en investering. Geen twee boomcycli en bustes zijn hetzelfde. Dus stijgende financiële winsten – en dalende verliezen – kunnen aanzienlijk variëren van de ene cyclus tot de volgende.

Wat is de boom and bust cyclus?

De cyclus van expansie en krimp is een proces waarbij de economie van welvaart – of expansie – naar krimp gaat. Deze krimp kan de vorm aannemen van een recessie of een depressie.

Omdat de economie zo divers en complex is, is het niet altijd zeker hoe de afzonderlijke componenten zullen reageren op een hausse of crash.

Er zal bijvoorbeeld een giek blijken:
Niet alle knallen en schommels volgen het script echter perfect.

Soms gaat de aandelenmarkt omhoog, zelfs als de algehele economie in verval is. Ook zie je een toename van werkloosheid en faillissementen tijdens een hausse. Maar veel van hoe het zich ontvouwt, hangt af van de verschillende fasen van elke boom- en recessiecyclus.

Hoe bescherm je jezelf tegen boom and bust

Omdat cycli van expansie en krimp zo onvoorspelbaar zijn, is het beschermen van jezelf een ontmoedigende taak.

De beste strategie is over het algemeen de volgende:

  1. Beperk schulden tot een minimum, vooral tijdens piekfasen.

    Gebruik een app voor het monitoren van persoonlijke financiën als je die nodig hebt. Personal Capital is een geweldige budget-app om te gebruiken en het is zelfs gratis.

  2. Zorg ervoor dat uw beleggingen gediversifieerd zijn. Als u tijdens de depressie te veel investeert in vastrentende waarden, mist u de stijging van de aandelenkoersen. Maar als u tijdens de piekfase te veel in aandelen belegt, kunt u in een bearmarkt worden geperst.
  3. Houd je werkvaardigheden up-to-date. Dit helpt je werk te beschermen tijdens de borstfase en de depressiefase. En het vergemakkelijkt de vooruitgang tijdens de fasen van de arm.
  4. Begrijp de specifieke fase van de boom- en bustcyclus waarin we ons op een bepaald moment bevinden. Een huis kopen tijdens de piekfase is vaak een vergissing. Maar uit de aandelenmarkt blijven tijdens een depressie kan een nog grotere flop zijn.

Boom and bust cycle phases

Hoewel het vaak lijkt dat de cyclus van expansie en krimp binair is, of het nu boom of bust is, gaat het eigenlijk door ten minste vier identificeerbare fasen:

1. De hoogconjunctuur

Economen beschrijven een hausse als iets dat gebeurt na een economische ineenstorting van de bodem. Tegen die tijd zullen de verschillende inefficiënties die de ineenstorting hebben veroorzaakt, grotendeels door de economie zijn geveegd.

Tekenen van verbetering beginnen te verschijnen, vaak inconsistent.

Meer specifiek is dit de duwfase van de hausse. Maar het is niet altijd duidelijk dat er daadwerkelijk een hausse plaatsvindt.

Economen meten booms en krimp op basis van veranderingen in het bruto binnenlands product (bbp). Een daling van het bbp duidt op een recessie of een faillissement. Een stijging duidt op een groeicyclus of hausse. Maar omdat veranderingen in het bbp statistisch zijn, zal een toename van het aantal niet noodzakelijkerwijs op een hausse lijken, vooral aan het begin van de pushfase.

Vanuit praktisch oogpunt worden banen in deze periode overvloediger, zijn loonstijgingen gemakkelijker te verkrijgen, beginnen voorraden te stijgen vanaf de dieptepunten en neemt de vraag naar woningen, auto’s en andere belangrijke consumptiegoederen toe.

2. De piekfase

Uiteindelijk vervangt de piekfase de giek- of boostfase naarmate de tekenen van de nieuwe uitbreiding duidelijker worden. In dit stadium lijken de meeste of zelfs alle belangrijke componenten van de economie zich te herstellen. Werkgelegenheid, lonen, aandelenkoersen, huizenprijzen en de algemene kosten van levensonderhoud stijgen gestaag.

Hoewel het de optimale tijd in de giekcyclus lijkt, is de piekfase meestal het begin van het einde.

Leveranciers, fabrikanten en handelaren vinden het steeds moeilijker om de prijzen te verhogen, aandelenkoersen worden instabiel en instabiel en de vraag naar woningen begint te verzwakken. Het makkelijke geld dat tijdens de pushfase werd verdiend in aandelen en onroerend goed is al lang verdwenen. En consumenten beginnen hun uitgaven te verminderen.

3. De bustefase

De bustefase komt na de piekfase. Hoewel de piekfase vaak gepaard gaat met verwarrend nieuws en voorspellingen van analisten over de richting van de economie, is de realiteit van de situatie veel duidelijker wanneer de krimpfase aanslaat.

In dit stadium van de cyclus stijgt de werkloosheid en neemt deze toe en zijn promoties moeilijk te realiseren. Bedrijven kondigen bezuinigingen aan (meestal op de loonlijst) en sommige bedrijven beginnen helemaal te falen. En zowel persoonlijke als zakelijke mislukkingen nemen toe.

Een bearmarkt in aandelen gaat vaak (maar niet altijd) gepaard met de neergang, althans in de meest ernstige perioden van krimp. Huisvesting lijdt ook, omdat de salarissen worden verlaagd, kredietverstrekkers terughoudender worden om te lenen en onzekerheid over de toekomst mensen ervan weerhoudt belangrijke toezeggingen te doen.

4. De periode van depressie van de boom en bust

De eenvoudigste verklaring voor de periode van depressie is dat het de fase is waarin de romp de bodem raakt en de achteruitgang tot een einde komt. Net als booms raken ook bustes op.

Maar net als een boom en bust peak, zijn boom en bust lows moeilijk te identificeren. Veel daarvan heeft te maken met het feit dat de economie weliswaar niet meer achteruitgaat, maar ook niet groeit. Bovendien, hoewel een minimum kort kan zijn en slechts een paar maanden kan duren, kan de economie ook in een periode van “bottom-flops” vallen, waar het in wezen stagneert.

Ironisch genoeg is dit vaak de beste tijd om een nieuw bedrijf te starten, in aandelen te investeren of onroerend goed te kopen. Veel van de concurrentie is op dit moment van de markt verwijderd en vrijwel alles is ‘te koop’. Dit komt omdat, ironisch genoeg, depressies het startpunt zijn voor de volgende hausse.

Wat veroorzaakt de boom and bust cyclus?

Het is geen geheim dat booms beginnen op lage niveaus en busts pieken.

Tijdens de depressie zijn de prijzen laag en is er veel meer ruimte voor groei in de economie, omdat veel concurrenten tijdens de recessie gedwongen werden te stoppen. Zodra de aandelenmarkt begint te stijgen en werkgevers beginnen aan te nemen, begint de hausse zich te ontwikkelen, zij het langzaam. Maar als het stoom verzamelt, verandert het in een echte hausse. Het vertrouwen groeit en meer mensen doen mee.

Acties van de Federal Reserve hebben de recente boomcycli in gang gezet. Om de economie te stimuleren verlaagt de Fed de rente en verhoogt ze de liquiditeit in het banksysteem. Krediet komt onmiddellijk beschikbaar. Dit stimuleert de aanschaf van grote spullen zoals huizen en auto’s. De federale overheid kan ook optreden om de economie te stimuleren door de belastingen te verlagen. Dit brengt meer geld in de zakken van de consument.

Krimpcycli daarentegen worden vaak grotendeels veroorzaakt door economische uitputting. Uiteindelijk beginnen de aandelenwaarden er buitensporig uit te zien, worden de huizenprijzen onhoudbaar en bereiken de lonen een niveau waarop werkgevers beginnen te snijden in personeel. Wanneer deze krachten in het spel komen, is de volgende mislukking onvermijdelijk.

History of boom cycles and bust since 1929

De Grote Depressie van 1929 is waarschijnlijk de beroemdste cyclus van expansie en krimp, maar er zijn er sindsdien meer geweest.

Volgens het National Bureau of Economic Research (NBER) zijn er niet minder dan 34 boom- en bustcycli geweest die teruggaan tot 1854. Hiervan zijn er 15 opgetreden sinds het uitbreken van de Grote Depressie in 1929 (inclusief de depressie zelf), waarvan er 13 alleen al in de 75 jaar sinds de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden.

De onderstaande schermafbeelding van de NBER toont de jaren waarin boom- en recessieperioden plaatsvonden, evenals de duur van zowel krimp (bustes) als expansies (booms):

Uitbreidingen en inkrimpingen van de conjunctuurcyclus in de Verenigde Staten

Zoals je kunt zien op de screenshot, duurde de kortste buste sinds de Grote Depressie slechts zes maanden, van januari tot juli 1980. De langste buste was tijdens de Grote Depressie zelf, die 43 maanden duurde.

De langste uitbreiding was daarentegen de meest recente, die 128 maanden duurde van juli 2009 tot februari 2020. (De schermafbeelding is een beetje verwarrend bij het presenteren van uitbreidingen omdat ze moeten worden geïnterpoleerd vanaf het einde van de vorige (minimale) contractie tot het begin van de volgende contractie.)

De kortste uitbreiding sinds de Grote Depressie duurde slechts 12 maanden, van augustus 1980 tot juli 1981.

Mechanisch gezien betekenen 13 perioden van boom en bust in de afgelopen 75 jaar dat elke cyclus gemiddeld vijf jaar en negen maanden duurt. Dit omvat zowel boem als falen. En dit betekent dat beide hoofdfasen van de cyclus relatief kort zijn.

Zijn we in een boom of bust cyclus?

Afgezien van de geschiedenis, is misschien wel de meest relevante vraag waar we nu zijn – in een hausse of een mislukking? Volgens de bovenstaande schermafbeelding van de NBER – evenals de bbp-monitoring van het Bureau of Economic Analysis (BEA) – bevonden we ons in het tweede kwartaal van 2020 in een recessie, met een kwartaaldaling van 31,4%. De BEA rapporteerde onlangs echter een stijging van het bbp met 33,1% voor het derde kwartaal van dit jaar. Dus waar we precies zijn – of waar we naartoe gaan – is op dit moment nog grotendeels onbekend.

Helaas heeft de COVID-19-pandemie dit tot een van de meest gecompliceerde economische cycli gemaakt. In een paar maanden tijd zijn we getuige geweest van een krater van bezetting en vervolgens een herstel. We waren ook getuige van de beurscrash, alleen om een van de snelste herstelbewegingen in de geschiedenis te hebben. Ondertussen is de woningbouw sinds het begin van de crisis enorm gegroeid.

Niemand weet hoe de huidige cyclus zal eindigen, daarom is het het beste om altijd zijn toevlucht te nemen tot basisstrategieën. Blijf belegd in aandelen, maar diversifieer naar andere activaklassen. Beperk uw schuld tot een minimum en uw werkvaardigheden tot het hoogste niveau. Dit klinkt allemaal misschien te eenvoudig, maar het is alles wat we hebben gegeven aan wat misschien wel de meest verwarrende economie in ons leven is.

Leave a Reply