Delisting is het verwijderen van een beursgenoteerd effect van een beurs. Het verwijderen van een effect kan vrijwillig of onvrijwillig zijn en vindt meestal plaats wanneer een bedrijf zijn activiteiten staakt, failliet verklaart, fuseert, niet voldoet aan de noteringsvereisten of privé wil gaan.
KEY POINTS
- Delisting vindt plaats wanneer een aandeel van een beurs wordt verwijderd Delisting
- betekent meestal dat een aandeel niet aan de vereisten van de beurs heeft voldaan.
- Een prijs onder de $1 per aandeel voor een langere periode heeft geen voorkeur voor de belangrijkste indices en is een reden om van de beurs te gaan.
- De gevolgen van de schrapping van de lijst zijn aanzienlijk en sommige bedrijven vermijden met klem dat ze worden geannuleerd.
Hoe delisting werkt
Bedrijven moeten voldoen aan specifieke richtlijnen, “noteringsnormen” genoemd, voordat ze op de beurs kunnen worden genoteerd. Elke beurs stelt, net als de New York Stock Exchange (NYSE), zijn eigen regels en voorschriften voor noteringen vast. Bedrijven die niet voldoen aan de minimumnormen die door een beurs zijn vastgesteld, worden onvrijwillig verwijderd. De meest voorkomende standaard is prijs. Een bedrijf met een aandelenkoers van minder dan $ 1 per aandeel over een periode van maanden kan bijvoorbeeld het risico lopen te worden ingetrokken.
Als alternatief kan een bedrijf vrijwillig verzoeken om te worden geannuleerd.
Sommige bedrijven kiezen ervoor om privé te worden verhandeld wanneer ze door middel van een kosten-batenanalyse vaststellen dat de kosten van een beursnotering opwegen tegen de baten. Verzoeken om delisting komen vaak voor wanneer bedrijven worden gekocht door private equity-bedrijven en zullen worden gereorganiseerd door nieuwe aandeelhouders. Deze bedrijven kunnen een aanvraag indienen voor delisting om onderhands verhandeld te worden.
Bovendien, wanneer beursgenoteerde bedrijven fuseren en handelen als een nieuwe entiteit, vragen voorheen afzonderlijke bedrijven vrijwillig om annulering.
Vertent verwijdering van een bedrijf
Redenen voor delisting omvatten schending van regelgeving en niet-naleving van financiële minimumnormen. Financiële normen omvatten de mogelijkheid om een minimale aandelenkoers, financiële ratio’s en verkoopniveaus te handhaven. Wanneer een bedrijf niet voldoet aan de noteringsvereisten, geeft de beurs een kennisgeving van niet-naleving uit. Als de niet-naleving aanhoudt, verwijdert de beurs de aandelen van het bedrijf.
Om te voorkomen dat ze worden geannuleerd, zullen sommige bedrijven een omgekeerde splitsing van hun aandelen ervaren. Dit heeft tot gevolg dat meerdere aandelen in één worden gecombineerd en de aandelenkoers wordt vermenigvuldigd. Als een bedrijf bijvoorbeeld een omgekeerde splitsing van 1 op 10 uitvoert, kan het de aandelenkoers verhogen van 50 cent per aandeel naar vijf dollar per aandeel, in welk geval het niet langer het risico loopt om van de beurs te worden gehaald.
De gevolgen van delisting kunnen aanzienlijk zijn, aangezien aandelen die niet op een grote beurs worden verhandeld, moeilijker te zoeken zijn voor beleggers en moeilijker te kopen. Dit betekent dat het bedrijf niet in staat is om nieuwe aandelen op de markt uit te geven om nieuwe financiële ondernemingen te starten.
Often, onbedoelde intrekkingen zijn indicatief voor de slechte financiële gezondheid of slechte corporate governance van een bedrijf. Kennisgevingen die door een uitwisseling worden uitgegeven, moeten serieus worden genomen. In april 2016, vijf maanden na ontvangst van een mededeling van de NYSE, werd kledingretailer Aéropostale Inc. bijvoorbeeld van de lijst verwijderd wegens niet-naleving. In mei 2016 vroeg het bedrijf faillissement aan en begon het over-the-counter (OTC) te handelen. In de Verenigde Staten kunnen niet-beursgenoteerde effecten over-the-counter worden verhandeld, behalve wanneer ze worden ingetrokken om een privébedrijf te worden of als gevolg van een liquidatie.