Menu
in

VIX of Volatiliteitsindex: definitie en berekening

Ontdek alles wat u moet weten over de VIX of Volatility Index, zoals gegevens over de interpretatie ervan in het kader van uw beleggingsstrategieën op de markten. Als u geïnteresseerd bent in handelsactiviteiten, heeft u misschien al gehoord van de Volatility Index, ook bekend onder het acroniem VIX. Maar waaruit bestaat deze index? Wanneer te gebruiken? Hoe het te interpreteren om de effectiviteit van het innemen van posities te maximaliseren? Dit is wat wij u voorstellen om hier in detail te ontdekken.

Wat is de volatiliteitsindex?

De VIX of Volatility Index is een indicator gepubliceerd in 1993 door de Chicago Board Options Exchange, of CBOE. Het is, zoals de naam al aangeeft, een indicator die ons in staat stelt om de volatiliteit van de Amerikaanse financiële markt te meten. Om deze volatiliteit te berekenen en te schatten, vertrouwt de VIX in wezen op de S &P500-aandelenindex. Met name de CBOE berekent deze indicator dagelijks. In de loop van de tijd is deze steeds populairder geworden en wordt deze vandaag door veel beleggers in de Verenigde Staten gevolgd. Nog beter: u kunt hem als een actief verhandelen. Deze VIX-index staat onder de Angelsaksen ook bekend als “The Fear Index.” De vertaling is simpelweg “de Fear Index.” Deze excentrieke naam komt van het feit dat de volatiliteitsindex eigenlijk de nervositeit van de markten meet. In eerste instantie werd de VIX gecreëerd als een indicator, maar tegenwoordig wordt het meer als een index beschouwd. De prijs van dit indexcijfer wordt uitgedrukt in procentpunten. Het doel van het verkregen resultaat is de veranderingen in de S&P 500 over een periode van 30 dagen te benaderen. Vervolgens wordt de periode op jaarbasis berekend. Na het succes van de volatiliteitsindex voor de S&P 500 werden andere volatiliteitsberekeningsindices ontwikkeld voor andere markten, zoals de VNX voor de volatiliteit van de NASDAQ 100 of de VXD om de volatiliteit van de Dow Jones Stock Exchange-index te meten. De VIX blijft echter de benchmark volatiliteitsindex als het gaat om de Amerikaanse markt.

Wanneer en waarom is de Volatility Index, of VIX, gemaakt?

Als we de geschiedenis van de marktvolatiliteitsanalyse nader bekijken, zien we dat de eerste index in 1986 werd gecreëerd. In feite waren het de professoren Menachem Brenner en Dan Galai die als eersten een dergelijke volatiliteitsindicator creëerden. Deze professoren publiceerden hun volatiliteitsindexonderzoek destijds onder de titel “New Financial Instruments for Hedging Volatility Changes” in 1989. Op dat moment zou de gevestigde volatiliteitsindex de naam “Sigma Index” dragen. Destijds voorspelden Brenner en Galai dat deze indicator zou worden gebruikt als een onderliggende index voor afgeleide producten, zoals voornamelijk futures en opties. Vervolgens was het in 1992 de CBOE, door het werk van professor Robert Whaley, die de onderzoeken startte die tot doel hadden een volatiliteitsindex te creëren die de bijzonderheid had om te kunnen handelen en die werd geïndexeerd in de prijs van opties. Professor Whaley nam slechts een jaar de tijd om het af te ronden en presenteerde in 1993 een volatiliteitsindex genaamd VIX. Destijds presenteerde hij een volatiliteitsindex op basis van gegevens uit januari. 1986 tot 1993.

Hoe en waarom VIX als een aandelenactivum te verhandelen?

Zoals we zojuist hebben gezien, is de VIX niet alleen een volatiliteitsindicator, het is ook een echte index waarop u direct kunt speculeren. Om VIX te laten werken, zullen we technische analyse als prioriteit gebruiken, omdat alle grafische analysetools speciaal zijn aangepast. Handelaren die de volatiliteitsindex als activum gebruiken, doen dit bijna altijd in het kader van een goed geldbeheer. De VIX wordt hier gebruikt als risico-indicator. Bijvoorbeeld: Stel dat marktvolatiliteit normaal is. Als u twee partijen neemt met CFD’s, kan een hoge VIX u ertoe aanzetten uw posities te verminderen en uiteindelijk slechts één lot te nemen. We weten dat wanneer de volatiliteit Hoog, risico neemt bijna systematisch toe. Daarom verdient het de voorkeur om één partij aan te houden om dit risico beter te beheersen. In feite vergelijken we hier vaak de VIX om de standaarddeviatie te meten, die ook dient om de volatiliteit te waarderen. U kunt ook speculeren op de VIX-prijs met behulp van afgeleide producten, die bijna altijd opties of futures zijn. Deze mogelijkheid bestaat sinds 24 maart 2004 voor futures en deze index is sinds 2006 ook beschikbaar via opties. Nadat deze mogelijkheden ontstonden om VIX als een echt actief te gebruiken, werd een aanzienlijke toename van transacties waargenomen. deze effecten, met meer dan 100.000 contracten per dag slechts 5 jaar na hun oprichting. Voordat u echter op de VIX begint te handelen, moet u controleren of het de volatiliteitsindex is die we hier voorstellen, omdat sommige makelaars hun eigen volatiliteitsindices aanbieden. Ten slotte gebruiken sommige ervaren beleggers ook een beleggingsmethode op basis van het ritme van de markt , omdat we bijvoorbeeld weten dat tijdens bepaalde perioden van het jaar, zoals tussen 15 juli en 15 augustus, of zelfs tussen Kerstmis en Nieuwjaar, de volatiliteit meestal niet aanwezig is in de verschillende markten. Dus, als we zien dat de VIX hoog is wanneer deze periodes naderen, Het is zinvol om een strategische positie in te nemen voor de verkoop ten opzichte van deze index, wat betekent dat de volatiliteit van de verkoop wordt verkocht. Daarom zal een daling van de prijs van deze index als gevolg van een laag transactievolume winstgevend zijn en winst genereren.

Hoe kunnen we de resultaten van de volatiliteitsindex of vix interpreteren?

Om te begrijpen wat de VIX ons vertelt op basis van zijn niveau, is het noodzakelijk om in zijn geschiedenis te duiken. Door de in het verleden berekende VIX’s te combineren met de gevolgde trends, is het mogelijk om een nauwkeurig analysemodel op te stellen. We zullen nu bekijken hoe we deze indicator effectief kunnen interpreteren: Ten eerste, wanneer het niveau van de volatiliteitsindex tussen 10 en 15 ligt, betekent dit dat de markt een vrij zwakke volatiliteit heeft en dat beleggers er vrij zeker van zijn. De trend is daarom logischerwijs een opwaartse trend en u moet bij voorkeur een positie innemen om te kopen. Wanneer de VIX een niveau tussen 20 en 30 laat zien, duidt dit eerder op een markt met een hoge volatiliteit en dus een sterke nervositeit. De trend kan echter bullish blijven en in dit geval blijkt het innemen van een strategische positie iets delicater en riskanter te zijn. Ten slotte, wanneer het niveau van de volatiliteitsindex hoger is dan 30, geeft dit blijk van een zeer hoge marktvolatiliteit. In dit geval is het gebruikelijk om een aanzienlijke prijsdaling of zelfs een ernstige crisis te zien. Voordat u uw beleggingsstrategieën echter uitsluitend op deze indicator baseert, moet u weten dat de VIX niet als zodanig wordt geïnterpreteerd. In feite is het belangrijkste niet het niveau van de volatiliteitsindex, maar de evolutie ervan in de loop van de tijd. De veranderingen die door de VIX worden geregistreerd, geven u meer relevante informatie over het beleggerssentiment in de markt. Wanneer de volatiliteitsindex de neiging heeft om hoger te evolueren, toont dit nervositeit en pessimisme van beleggers. Omgekeerd, wanneer de VIX-index de neiging heeft om te dalen, toont dit enig marktoptimisme.

Wat is de historische evolutie van de volatiliteitsindex of VIX-prijs geweest?

Voordat u begint met handelen met behulp van de VIX-index of deze gebruikt voor uw toekomstige handelsstrategieën, moet u ook geïnteresseerd zijn in het trackrecord. Sinds de oprichting heeft deze index extreem sterke variaties ondergaan, vooral met opwaartse punten die overeenkomen met belangrijke gebeurtenissen en specifieke perioden vanuit economisch oogpunt. In feite hebben we meerdere malen een VIX kunnen waarnemen waarvan het niveau het niveau van 40 heeft benaderd of overschreden, iets uitzonderlijks dat bijna altijd wijst op een periode van crisis die belangrijk is vanuit economisch oogpunt, met abnormaal sterke marktvolatiliteit. El primer récord alcista de este índice tuvo lugar en el mes de agosto de 1998. El VIX era entonces de 44.28 debido a la crisis monetaria y financiera que afectó a Rusia en aquella época. En el mes de setiembre de 2002, el nivel del VIX también alcanzó un umbral alto de 39.69 en el marco del caso Enron. El nivel más alto de la historia de este índice fue, sin embargo, el que alcanzó durante la crisis de las subprimes, el 24 de octubre de 2008, con 79.13. Otros acontecimientos también hicieron que el índice experimentara un alza importante, como la crisis griega, donde se alcanzó un VIX de 40.95 en mayo de 2020, la crisis de la deuda soberana de la eurozona en agosto de 2011, con un nivel de 43.05, y otro de 42.96 en septiembre del mismo año y por las mismas razones. Para terminar, la pandemic de coronavirus también conllevó un VIX a más de 40 durante marzo del 2020. Rekening houdend met deze historische gegevens, verifiëren we de effectiviteit van de volatiliteitsindex in tijden van ernstige economische crisis.

Hoe wordt de VIX-index berekend?

Om wat dieper te graven, vraagt u zich misschien af hoe het niveau van de volatiliteitsindex wordt berekend. In feite is deze formule te complex om hier in detail te worden beschreven. Wat we echter kunnen doen, is de verschillende elementen waaruit deze bestaat, gedetailleerd beschrijven: De formule maakt specifiek gebruik van de toekomst op de S &P 500, die de vervaldatum vertegenwoordigt.
  • De risicovrije rente op de vervaldag.
  • De uitoefenprijs van de optie.
  • De eerste koers onder de future index voor de S&P 500.
  • De gemiddelde prijs tussen het aanbod en de vraag van de optie.
  • afloop.
  • Het interval tussen twee uitoefenprijzen.
Als u meer wilt weten over de precieze formule die wordt gebruikt bij de berekening van de VIX-index, kunt u de toelichtende stukken raadplegen die de CBOE op deze index beschikbaar stelt. Deze documentatie is beschikbaar in het Engels en is de enige bron over deze indicator. In het algemeen is het echter niet erg nuttig om deze formule te begrijpen om de resultaten van deze indicator te kennen en te interpreteren, die elk online handelsplatform in realtime zal bieden.

Leave a Reply