Menu
in

Visa en werkvergunningen in Zweden: de gids voor visumtypen en werkvergunningsvereisten

Elke buitenlander die naar Zweden verhuist, moet het type visum kennen om daar op lange termijn te kunnen wonen. Burgers van de EU/EER en scandinavische buurlanden hebben een geldig paspoort nodig voor binnenkomst en moeten zich op het moment van werving registreren bij de Zweedse belastingdienst.

Als u niet uit deze landen komt, moet u ook weten over tijdelijke en permanente verblijfsvergunningen in Zweden, de documenten die nodig zijn voor een werkvergunning, de kosten van een visum voor zelfstandigen of hoe u een visum kunt aanvragen als u een geschoolde werknemer bent.

Het eerste dat u moet weten over Zweedse visa is dat als u een niet-EU / EER-burger bent, u niet in het land kunt zijn wanneer u een aanvraag indient.

EU/EER-burgers hebben het recht om in Zweden te verblijven en kunnen daarom met of zonder werk naar het land verhuizen. Ze zullen echter het Zweedse visumaanvraagproces moeten starten als ze van plan zijn om voor de lange termijn in het land te blijven. De burgers van andere Scandinavische landen hoeven niets te doen.

In dit gedeelte van de gids bekijken we hoe u een Zweeds visum aanvraagt, inclusief de belangrijkste vereiste: een baanaanbieding van een Zweeds bedrijf hebben.

We onderzoeken ook de extra stappen die nodig zijn, zoals het verzenden van een kopie van uw paspoort en het betalen van de visumkosten.

Je leert ook de timing om het visum te verkrijgen. Aangezien u Zweden niet kunt binnenkomen voordat u uw visum / werkvergunning hebt verkregen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat u voor de meeste aanvragers slechts één of twee maanden hoeft te wachten voordat uw aanvraag  wordt goedgekeurd.

De regels zijn echter verschillend voor verschillende soorten visa. Zelfstandigen kunnen bijvoorbeeld tot een jaar wachten.

Werkvergunningen en op werk gebaseerde visa

Afhankelijk van uw thuisland heeft u een werkvergunning of werkvisum nodig om in Zweden te werken. Als u een EU/EER-burger bent, hebt u het recht om in Zweden te verblijven. Dit betekent dat er geen eisen zijn voor de werkvergunning om daar te werken. Wanneer u Zweden binnenkomt of werk zoekt, hoeft u alleen maar uw paspoort te laten zien.

Als EU/EER-burger kunt u ook naar Zweden komen om werk te zoeken. Zodra u een baan heeft en zich in Zweden vestigt, moet u zich registreren bij de Zweedse belastingdienst. Lees hier meer over in onze sectie Verblijfsvergunningen hieronder.

Als niet-EU/EER-ingezetene hebt u een baanaanbieding nodig om te profiteren van een werkvergunning, die vereist is om Zweden binnen te komen. Het is niet mogelijk om Zweden binnen te komen, noch om in Zweden te gaan werken, voordat u een werkvergunning krijgt.

Vereisten voor een Zweedse werkvergunning

Om een Zweedse werkvergunning te verkrijgen, moet u aan de volgende vereisten voldoen:

  • Heb een geldig paspoort.
  • Eas aangeboden werk in overeenstemming met de voorwaarden die zijn vastgelegd in Zweedse collectieve overeenkomsten of arbeidsnormen

  • Are aangeboden een maandelijkse toelage van ten minste SEK 13.000 voor belastingen of een salaris aangeboden op gelijke voet met de functie
  • Ik bood een baan aan die ziektekostenverzekering, levensverzekering en sociale zekerheid omvat.

Bij het aanvragen van een werkvergunning moet u ook een bewijs van huisvesting in Zweden tonen en uw voornemen om het land te verlaten zodra de arbeidsovereenkomst is gesloten.

Naast de vereisten waaraan u moet voldoen om een Zweeds werkvisum aan te vragen, moet uw Zweedse werkgever ook aan bepaalde vereisten voldoen om u in dienst te nemen. 

  • Het werk moet minstens tien dagen in de EU/EER zijn geadverteerd.
  • Het werk moet arbeidsomstandigheden omvatten die vergelijkbaar zijn met andere Zweedse banen in dezelfde sector.

Hoe een Zweeds werkvisum aan te vragen

U kunt een Zweeds werkvisum persoonlijk aanvragen bij een Zweedse ambassade of online. De eenvoudigste manier is om het Zweedse aanvraagformulier voor werkvergunningen online in te dienen

Stap één: Jobaanbieding

Uw Zweedse werkgever moet een schriftelijke baanaanbieding indienen en goedkeuring krijgen van de relevante vakbond met betrekking tot werk en salaris. De baanaanbieding moet de duur van de arbeidsrelatie bevatten, aangezien deze rechtstreeks verband houdt met de geldigheidsduur van het visum.

Stap twee: De werkgever initieert de aanvraag

Zodra een baanaanbieding is ontvangen en geaccepteerd, zal uw werkgever de online aanvraag voor u initiëren bij het  Zweedse  migratieagentschap (Migrationsverket). Om dit te doen, hebben ze uw geboortedatum, informatie over uw staatsburgerschap, opleiding en e-mailadres nodig.

Stap drie: E-mail

Zodra uw werkgever de aanvraag heeft gestart, ontvangt u een e-mail om uw deel van het proces te beginnen. Dit is het moment waarop u moet vermelden of u alleen of met uw gezin gaat verhuizen.

Stap vier: Documenten verzenden

Aangezien u naast de werkvergunning ook een verblijfsvisum nodig heeft, zijn de enige documenten die u nodig hebt voor de werkvergunning:

    het paspoort (met name de identificatiepagina en eventuele stempels of visa die al in het paspoort aanwezig zijn);

    werkaanbod;

  • verklaring van een unie.

Stap vijf: Kosten

De kosten van een werkvergunning zouden slechts 2.000 SEK (230 euro) moeten bedragen. Vergunningen voor bepaalde beroepen kunnen minder kosten. 

Stap zes: Wacht

De wachttijd voor uw werkvergunning kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren: of u online of persoonlijk hebt gesolliciteerd, of u zelfstandige of werknemer bent van een bedrijf en de sector waarin u gaat werken. Voor de meeste expats die in een Zweeds bedrijf werken, is de wachttijd van één tot drie maanden. 

Soorten speciale werkvergunningen

Europese blauwe kaart

De Europese blauwe kaart is een werk- en verblijfsvergunning voor hooggekwalificeerde werknemers. Om in aanmerking te komen, moet je een beroep uitoefenen en een universitair diploma of vijf jaar professionele werkervaring hebben.

Om de Europese blauwe kaart aan te vragen, hebt u de documenten van zowel de werknemer als de werkgever nodig.

De werknemer moet beschikken over:

  • een geldig paspoort;
  • een universitaire opleiding gelijk aan 180 studiepunten, of vijf jaar relevante beroepservaring;
  • verzekeren of een uitgebreide ziektekostenverzekering vereisen die de gezondheidszorg en medische zorg in Zweden dekt;
  • een hooggekwalificeerde arbeidsovereenkomst of werkaanbieding van ten minste één jaar;
  • niet minder dan anderhalf keer het gemiddelde brutoloon in Zweden, vóór belastingen.

Werkgevers zijn verplicht om te voorzien in:

  • bewijst dat de functie al minstens tien dagen in Zweden, EU/EES en Zwitserland wordt geadverteerd;
  • een volledige vacature met voorwaarden die vergelijkbaar zijn met Zweedse collectieve overeenkomsten of standaardvoorwaarden voor de betrokken functie.

Sevavia stelt een jaarlijkse salarisdrempel vast die houders van een Europese blauwe kaart moeten ontvangen om in aanmerking te komen als hooggekwalificeerde werknemer. Hoewel het bedrag onderhevig is aan jaarlijkse wijzigingen, bedroeg het bedrag vanaf 2019 SEK 51.900 (€ 5.900).

ICT-vergunning

Een ICT-vergunning is voor expats die voor een bedrijf buiten de EU werken en verhuizen naar de Zweedse vestiging van dat bedrijf. Alleen niet-EU-ingezetenen hoeven een aanvraag in te dienen. Deze vergunning geldt alleen voor werknemers in leidinggevende of specialistische functies.

Net als bij de Europese blauwe kaart vereist het in aanmerking komen voor de ICT-vergunning documentatie van zowel u als uw werkgever.

Om in aanmerking te komen voor de ICT-vergunning moet u

  • een geldig paspoort hebben;
  • meer dan 90 dagen als manager, specialist of stagiair hebben gediend bij het bedrijf in Zweden;
  • beschikken over de beroepskwalificaties en -ervaring die vereist zijn voor de functie van manager of specialist, of over de opleiding beschikken die vereist is voor een stageplaats;

  • een arbeidsovereenkomst hebt uit uw thuisland;
  • op het moment van overdracht binnen het bedrijf voor ten minste drie maanden zonder onderbreking zijn ingehuurd;

  • te kunnen verhuizen naar een niet-EU-land, maar binnen uw eigen bedrijf of een bedrijf in dezelfde sector te blijven;
  • in staat zijn om de kwalificatie voor het uitoefenen van uw beroep in Zweden te verifiëren als het een gereglementeerd beroep is.

Uw werkgever moet

    maak een vacature;

    compensatie bieden die ten minste op hetzelfde niveau ligt als zweedse collectieve overeenkomsten of zoals gebruikelijk is in het beroep of de industrie;

    arbeidsomstandigheden bieden die ten minste op hetzelfde niveau liggen als werknemers die in Zweden zijn gedetacheerd;

  • bieden een baan aan die je de mogelijkheid geeft om jezelf te onderhouden;
  • maak een vacature die
    • naam en adres van de werkgever;
    • wanneer de werkgelegenheid buiten de EAEU begon;

  • de stad waar het werk/de opleiding zal plaatsvinden;
  • effectuele beschrijving van de taken van de werknemer;
  • betaling en andere payrollvoordelen;

    de professionele aanduiding of functie van de werknemer (niet van toepassing op stagiairs).

Net als het reguliere werkvisum kost ook een Europese blauwe kaart of ICT-vergunning SEK 2.000 (230 euro). Speciale beroepen kunnen worden verplicht om een extra SEK 1.000 (115 euro) te betalen.

Een opmerking over familievisa

Als u een niet-EU/EER-burger bent en een werkvergunning krijgt, kunnen uw partner/echtgenoot en kinderen zich bij u voegen. Wel zullen ze hun eigen verblijfsvergunning moeten aanvragen. Dit kan samen met uw aanvraag of apart.

Zakenvisa voor Zweden

Als u van plan bent om Zweden tijdelijk voor zakelijke doeleinden te bezoeken, heeft u een zakenvisum nodig. Dit zal een eenmalig Schengenvisum zijn, hoewel er nog steeds enkele specifieke vereisten voor Zweden zijn.

Om een Zweeds zakenvisum aan te vragen, heeft u het volgende nodig:

  • een geldig paspoort (minstens zes maanden geldig);
  • een Zweeds aanvraagformulier voor een zakenvisum;
  • twee pasfoto’s;
  • een verblijfsvisum;
  • een bankafschrift;
  • reisverzekeringstest;
  • business rapporten met inbegrip van een uitnodiging van het Zweedse bedrijf of organisatie;
  • try van een Zweedse hotelreservering en een luchtreservering voor Zweden.

Zelfstandige visums

Als zzp’er kun je maximaal drie maanden zonder vergunning in Zweden werken. Na drie maanden moet u een visum voor zelfstandig ondernemerschap verkrijgen. Hetzelfde geldt voor EU/EER-burgers. 

Unieke handelaar

Er zijn een paar termen om te kennen als zelfstandige in Zweden. De eerste is Enskild Näringsidkare, wat zich direct vertaalt in eenmanszaak. Om een eenmanszaak te zijn, moet u uw eigen eenmanszaak (de tweede termijn om te kennen, Enskild Firma ) starten met persoonlijke verantwoordelijkheid. U moet uw rekeningen zorgvuldig bijhouden, zelfs als u minder dan 10 werknemers heeft, heeft u geen accountant nodig.

Houd er rekening mee dat wanneer u zich in Zweden registreert, u belasting moet betalen over uw inkomsten uit alle andere landen. Lees meer over Zweedse belastingen in onze gids Banken en belastingen in Zweden. 

Vereisten voor een visum voor zelfstandig ondernemerschap in Zweden

De vereisten voor het visum voor zelfstandig ondernemerschap in Zweden zijn als volgt:

  • paspoort geldig
  • aanzienlijke ervaring in uw vakgebied en eerdere ervaring in het runnen van uw eigen bedrijf
  • geïnteresseerde en relevante kennis van het Zweeds en/of Engels
  • niet bewijzen dat u het bedrijf runt, dat u er de eindverantwoordelijkheid voor hebt en dat u ten minste de helft van het bedrijf bezit

  • bewijst dat de diensten of goederen van het bedrijf in Zweden worden verkocht en/of geproduceerd
  • geld in om u en, indien van toepassing, uw gezin gedurende de eerste twee jaar te ondersteunen

  • betrouwbare brondocumentatie voor uw budget
  • contacten met gevestigde klanten en/of een netwerk in Zweden
  • bewijs dat uw bedrijf, na een proeftijd van twee jaar, zijn financiën in evenwicht heeft en u de mogelijkheid heeft om uzelf en uw gezin te onderhouden, indien van toepassing (inkomenssteun wordt berekend volgens de Zweedse nationale norm voor inkomenssteun plus huisvestingskosten)

Naast het voldoen aan de bovenstaande vereisten, moet u ook de volgende documenten verstrekken:

  • kopie van paspoort inclusief identiteitspagina en pagina’s met stempels en visa
  • bankrekening die voldoende geld aantoont om u en uw gezin gedurende ten minste twee jaar te ondersteunen
    • 200.000 SEK voor één persoon (22.800 euro)
    • 100.000 SEK voor een echtgenoot (11.400 euro)
    • 50.000 SEK per kind (5.700 euro)
    • bankrekening uittreksels die fondsen aantonen om het bedrijf te ondersteunen

  • koopcontract als je een kantoorruimte hebt gekocht
  • contracten met klanten en leveranciers
  • jaarlijkse saldo’s van de laatste twee jaar indien de activiteit al enkele jaren in bedrijf is

  • stat balans en winst- en verliesrekening voor het lopende jaar
  • test van de cursus of andere test die Zweeds en/of Engels spreekt
  • gecertificeerd om je opleidingsachtergrond te bewijzen
  • gecertificeerd door vorige werkgevers
  • registratiecertificaat voor bedrijven die u bezit of hebt gehad buiten Zweden

Als u uw visum voor de eerste keer aanvraagt, moet u het proces beginnen door alles aan de Zweedse ambassade of het consulaat in uw eigen land te presenteren. De kosten van het visum zijn hetzelfde als een normale werkvergunning: 2.000 SEK (200 euro). De wachttijd zal echter ongeveer 10-15 maanden zijn.

Na ontvangst van uw visum voor zelfstandigen

Uw visum voor zelfstandigen moet twee jaar geldig zijn, tenzij u hebt aangegeven dat u een kortere duur nodig heeft. Na de twee jaar moet het migratieagentschap het volgende verifiëren:

    de aanvrager is nog steeds in staat om zichzelf en zijn gezinsleden te onderhouden;

    de aanvrager beheert het bedrijf overeenkomstig het aangegeven bedrijfsplan;

  • het bedrijf is geregistreerd bij het Zweedse bedrijfsregistratiebureau (Bolagsverket);
  • bedrijfsvergunningen (indien nodig) in uitvoering zijn;

    aanvrager woont in Zweden en bewijst dat het bedrijf door Zweden wordt gerund.

Als u een visum voor zelfstandig ondernemerschap krijgt, kunt u dit gebruiken om uw gezin mee te nemen naar Zweden. Ze moeten hun eigen visum aanvragen en de duur van hun verblijf is hetzelfde als uw zelfstandige vergunning.

Verblijfsvergunningen: tijdelijk en permanent en

Leren om een permanente of tijdelijke inwoner van Zweden te worden, varieert afhankelijk van uw land van herkomst. Als u een EU-burger bent, hebt u het recht om te blijven en heeft u geen verblijfsvergunning nodig. EU-burgers moeten zich echter nog steeds registreren bij de Zweedse belastingdienst als ze naar Zweden worden overgebracht. Hiermee kunt u een  persoonlijk nummer krijgen, dat u nodig hebt als u lange tijd in Zweden woont.

Scandinavische medeburgers, burgers van Noorwegen, Finland, Denemarken en IJsland, hebben geen vergunning nodig en kunnen komen en gaan wanneer ze willen, net als in de Vikingtijd.

Expats die uit niet-EU/EER-landen komen, moeten een baan hebben om in Zweden te wonen. Zoals eerder opgemerkt, vereist dit dat u een baan en een werkvergunning krijgt voordat u in Zweden aankomt.

Tijdelijke verblijfsvergunning: vereisten en belastingen

Om de aanvraag voor een machtiging tot voorlopig verblijf als niet-EU-burger te voltooien, moeten de volgende documenten worden ingediend:

  • doorgang;
  • Zweedse vacature;

  • salarisoffer;
  • bewijs van ziektekosten- en levensverzekering en sociale zekerheid aangeboden door de werkgever.

Tijdelijk verblijf geeft u het recht om tijdelijk in Zweden te wonen en te werken. U kunt het elk jaar verlengen, afhankelijk van de voorwaarden van uw vergunning, maar houd er rekening mee dat dit niet gegarandeerd is. Als u van baan verandert terwijl u in Zweden bent, moet u deze status op uw verblijfsvergunning bijwerken.

Hoe een permanente verblijfsvergunning in Zweden te verkrijgen

Om een permanente verblijfsvergunning in Zweden te verkrijgen, moet u vijf jaar onafgebroken in het land hebben gewoond. EU-burgers krijgen dit verblijf aan het einde van de periode van vijf jaar, zelfs als een deel van die tijd zonder werk is doorgebracht. Niet-EU-burgers zullen moeten bewijzen dat ze alle vijf jaar hebben gewerkt (zelfs als het zelfstandige is) en dat ze zichzelf en hun gezin kunnen onderhouden.

De voordelen van permanent verblijf in Zweden

Enkele van de voordelen van het hebben van een permanente verblijfsvergunning in Zweden zijn duidelijk. Om te beginnen hoeft u uw vergunning om in Zweden te wonen en te werken niet langer te verlengen. U kunt ook vrij van baan veranderen zonder dat u ook uw verblijfsvergunning hoeft te wijzigen.

Andere voordelen omvatten familieleden die zich bij u in Zweden kunnen voegen onder de Zweedse wetgeving inzake gezinshereniging. Met een tijdelijk Zweeds visum kunnen familieleden zich bij u voegen, maar ze moeten hun eigen visum aanvragen.

Houd er rekening mee dat permanent verblijf geen burgerschap betekent. Als u Zweden voor langere tijd verlaat, wordt uw permanente verblijfsvergunning ingetrokken. Deze keer kan het twee tot zes jaar duren, afhankelijk van de specifieke vergunning. Evenzo, als u een ernstig misdrijf pleegt, riskeert u ook uitzetting en intrekking van uw vergunning.

Visumvereisten voor permanent verblijf in Zweden

Zoals eerder vermeld, krijgen EU-burgers automatisch een permanent verblijf na vijf aaneengesloten jaren in Zweden te hebben gewoond. Niet-EU-burgers moeten aan de volgende vereisten voldoen:

    Ze moeten vijf jaar onafgebroken in Zweden hebben gewoond.

    Ze moeten een verblijfsvergunning hebben die vijf jaar geldig is.

    Ze moeten zichzelf en hun gezin hebben kunnen onderhouden.

Daarnaast moet de verblijfsvergunning die u hebt gekregen al geruime tijd met de bedoeling om in Zweden te wonen en te werken. Als je als student of als uitzendkracht als au pair naar Zweden bent verhuisd, heb je geen recht op permanent verblijf.

Aanvraag voor permanent verblijf in Zweden

Om een permanente verblijfsvergunning aan te vragen, moet u een formulier invullen met de naam  ansökan om ställning som varaktigt bosatt, nummer 138011. Dit is alleen beschikbaar in het Zweeds. U moet het elektronisch of persoonlijk naar het Zweedse migratieagentschap sturen.

Vereiste documenten zijn onder meer:

  • kopie van geldig reisdocument
  • documenten die aantonen hoe u uzelf en uw gezin in de afgelopen vijf jaar hebt onderhouden (bijvoorbeeld werkcertificaten, verklaringen van aangegeven inkomen, certificaten waaruit uw pensioen blijkt of bewijs van het vermogen dat u op de bank hebt)

De vergoeding voor permanent verblijf in Zweden is 1.000 SEK (115 euro). Aanvragers die zijn vrijgesteld van betaling zijn familieleden van Noordse burgers, EU-burgers en hun familieleden en Zwitserse burgers.

Visa voor echtgenoten en familieleden in Zweden

Als u getrouwd bent, samenwoont of het kind bent van een Zweedse inwoner, kunt u een verblijfsvisum aanvragen. Voor echtgenoten en partnerpersonen (wat betekent dat u niet wettelijk getrouwd bent, maar gedurende een aanzienlijke periode in een “huwelijkachtige” relatie hebt gewoond), is het volgende de procedure voor het visum van de echtgenoot / verloofde in Zweden.

U moet het online formulier invullen, maar voordat u dit doet, moet u ervoor zorgen dat u aan de volgende vereisten voldoet:

  • Je en de persoon met wie je naar Zweden verhuist, moeten minstens 18 jaar oud zijn.
  • U kunt het inschrijfgeld betalen via Visa of MasterCard.
  • U moet de bijgevoegde documenten kunnen scannen of kopiëren.

U moet ook de volgende documenten indienen:

  • paspoort geldig
  • als je getrouwd bent:
    • certificaat van registratie, lease of aankoopbewijs voor uw accommodatie of ander document waaruit blijkt dat u een accommodatie hebt gedeeld
    • een document waaruit samenwonen blijkt, zoals een huurovereenkomst waarin uw beide namen voorkomen, of eerdere facturen met uw naam en adres
    • als u een kind verwacht:
    • certificaat
    • als u kinderen jonger dan 18 jaar meeneemt:
    • kopieën van het paspoort van het kind met persoonlijke gegevens, foto, handtekening indien van toepassing, paspoortnummer, land van afgifte, geldigheidsduur en of het kind in andere landen dan het land van herkomst mag wonen

  • geboorteakte of geboorteakte van een van de ouders
  • toestemming van de andere voogd dat het kind met u mee naar Zweden kan verhuizen, als deze persoon u niet naar Zweden vergezelt
  • een rechterlijke beslissing als u de exclusieve voogdij hebt of een overlijdensakte als de andere ouder is overleden
  • upportatiedocumenten als het kind wordt geadopteerd

Leave a Reply