Wat is een bid-ask spread?
Een bid-ask spread is het bedrag waarmee de vraagprijs de biedprijs voor een actief in de markt overschrijdt. De bied-laat spread is in wezen het verschil tussen de hoogste prijs die een koper bereid is te betalen voor een actief en de laagste prijs die een verkoper bereid is te accepteren.
Een persoon die wil verkopen, ontvangt de biedprijs, terwijl iemand die wil kopen de vraagprijs betaalt. Inhoud 75%
Inzicht voor de spread tussen vraag en aanbod
De prijs van een effect is de perceptie van de markt van de waarde ervan op een bepaald moment en is uniek. Om te begrijpen waarom er een “bod” en een “vraag” is, is het noodzakelijk om rekening te houden met de twee belangrijkste spelers in elke markttransactie, namelijk de prijsnemer (handelaar) en de market maker (tegenpartij).
Marktmakers, van wie velen in dienst kunnen zijn van tussenpersonen, bieden aan om effecten tegen een bepaalde prijs (de vraagprijs) te verkopen en zullen ook een aanbod doen om effecten tegen een bepaalde prijs (de biedprijs) te kopen. Wanneer een belegger een transactie initieert, zullen ze een van deze twee prijzen accepteren, afhankelijk van of ze het effect (vraagprijs) willen kopen of het effect (biedprijs) willen verkopen. Het verschil tussen deze twee, De spread is de belangrijkste transactiekost van de handel (externe kosten) en wordt door de market maker geïnd via de natuurlijke stroom van orderverwerking tegen bied- en laatprijzen. Dit is wat financiële intermediairs bedoelen wanneer zij beweren dat hun inkomsten afkomstig zijn van handelaren die “de spread overschrijden”.
De bied-/laatspread kan worden beschouwd als een maat voor vraag en aanbod voor een bepaald actief. Aangezien van vraag en aanbod vraag en aanbod voor een actief kan worden beschouwd, zou het waar zijn dat wanneer deze twee prijzen verder stijgen, prijsactie een verandering in vraag en aanbod weerspiegelt.
De diepte van “biedingen” en “vragen” kan een aanzienlijke invloed hebben op de bid-ask spread. De spread kan aanzienlijk toenemen als minder deelnemers limietorders plaatsen om een effect te kopen (waardoor minder biedprijzen worden gegenereerd) of als minder verkopers limietorders plaatsen om te verkopen.
Daarom is het cruciaal om de bid-ask spread in gedachten te houden bij het plaatsen van een limiet buy order om ervoor te zorgen dat deze correct wordt uitgevoerd.
Marktmakers en professionele handelaren die dreigend risico op de markten herkennen, kunnen ook het verschil vergroten tussen het beste aanbod en de beste vraag die ze op een bepaald moment willen aanbieden. Als alle market makers dit op een bepaald aandeel doen, zal de genoteerde bied-/laatspread een grotere omvang weerspiegelen dan normaal. Sommige hoogfrequente handelaren en market makers proberen geld te verdienen door te profiteren van veranderingen in de bid-ask spread.
KEY POINTS
- De bied-laat spread is in wezen het verschil tussen de hoogste prijs die een koper bereid is te betalen voor een actief en de laagste prijs die een verkoper bereid is te accepteren.
De spread is de kostprijs van de transactie. Prijskopers kopen tegen de vraagprijs en verkopen tegen de biedprijs- , maar de market maker koopt tegen de biedprijs en verkoopt tegen de vraagprijs.
Aanbod staat - voor vraag en vraag voor goed.
- De bid-ask spread is de de facto maatstaf voor marktliquiditeit.
Relatie van bid-ask spread tot liquiditeit
De omvang van de bid-ask spread van het ene activum naar het andere verschilt voornamelijk als gevolg van het verschil in liquiditeit van elk activum. De bid-ask spread is
de de facto maatstaf voor marktliquiditeit. Sommige markten zijn liquider dan andere en dit zou tot uiting moeten komen in hun lagere spreads.
In wezen hebben prijsnemers liquiditeit nodig, terwijl marktmakers liquiditeit bieden.
De valuta wordt bijvoorbeeld beschouwd als het meest liquide activum ter wereld en de bid-ask spread op de valutamarkt is een van de kleinste (een honderdste van een procent); met andere woorden, de spread kan worden gemeten in fracties van een cent. Aan de andere kant kunnen minder liquide activa, zoals small-capaandelen, spreads hebben die gelijk zijn aan 1-2% van de laagste vraagprijs van het actief.
Bid/ask spreads kunnen ook het risico weerspiegelen dat de market maker ziet bij het aanbieden van een transactie. Opties of futures-contracten kunnen bijvoorbeeld bied-/laatspreads hebben die een veel groter percentage van hun prijs uitmaken dan een forex- of aandelentransactie. De breedte van de spread kan niet alleen op liquiditeit worden gebaseerd, Maar over hoeveel de prijs snel zou kunnen veranderen.
Bid-ask spread voorbeeld
Als de biedprijs voor één aandeel $19 is en de vraagprijs voor hetzelfde aandeel $20, is de bid-ask spread voor dat aandeel $1. De bid-ask spread kan ook in procenten worden uitgedrukt; Het wordt normaal gesproken berekend als een percentage van de verkoopprijs of de laagste prijs. Voor de beveiliging in het bovenstaande voorbeeld wordt de bied-laatspread in procenten berekend als $ 1 gedeeld door $ 20 (de bied-laatspread gedeeld door de laagste vraagprijs) om een bied-laat-spread van 5% ($ 1 / $ 20 x 100) te krijgen. Deze spread zou sluiten als een potentiële koper aanbood om de aandelen tegen een hogere prijs te kopen of als een potentiële verkoper aanbood om de aandelen tegen een lagere prijs te verkopen.
Elementen van de bid-ask spread
Sommige van de belangrijkste elementen van de bid-ask spread omvatten een zeer liquide markt voor elk effect om een ideaal exitpunt te garanderen om winst te boeken. Ten tweede zou er enige frictie moeten zijn in vraag en aanbod voor die zekerheid om een spread te creëren. Handelaren moeten een limietorder gebruiken in plaats van een marktorder; Wat betekent dat de handelaar moet beslissen over het toegangspunt om de spreadkans niet te missen. Er zijn kosten verbonden aan de bid-ask spread, omdat twee transacties tegelijkertijd worden uitgevoerd. Ten slotte kunnen bid-ask spread trades worden uitgevoerd op de meeste soorten effecten: de meest populaire zijn deviezen en grondstoffen.