We weten allemaal wat een vaste storting is, toch? Velen beschouwen het als een investeringsoptie. Maar persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om te verwijzen en het te gebruiken als een handige opslagoptie.
“Termijndeposito” en “Bankdeposito” zijn enkele andere namen van vaste deposito’s.
Wat is “vast” in een vaste storting? De duur van de storting. Dit is wat de vaste storting anders maakt dan een spaardeposito.
Het geld dat op de spaarrekening geparkeerd staat, is zeer liquide. We kunnen dit geld opnemen met behulp van ATM, debetkaart, cheque, UPI, Net Banking etc. Al deze transacties kunnen vanaf een externe locatie worden uitgevoerd. De persoon hoeft geen bank te bezoeken.
Maar het geld dat in een termijndeposito is vastgelegd, is niet zo liquide.
Om het bedrag op te nemen, moet de aanbetaling eerst worden ingewisseld. In onze gemeenschappelijke taal noemen we het “breken van het FD”. Anders wordt het geld dat in FD is geparkeerd vergrendeld totdat het verloopt.
Als vaste deposito’s vóór de vervaltermijn worden terugbetaald, wordt ook een boete toegepast op de opgebouwde rente. Vandaar de term “vast”. Het dient als een herinnering aan spaarders dat geld voor een bepaalde periode illiquide is.
Indice dei contenuti:
FD Rekenmachine
Vast stortingsbedrag (Rs.) | Invoer de hoeveelheid geld in die in het vaste stortingssysteem is gestort | |
Interest tarief pa (%) | InterestRate” value=”6″ type=”text”> | Terugleer de aangeboden rente op het FD |
Aantal verbindingen in een jaar (n) | Als de rente jaarlijks wordt samengesteld, dan n = 1; als halfjaarlijks, dan n = 2; driemaandelijks, dan n = 4; maandelijks, dan n = 12. Als je het niet weet, laat het dan als één (1) | |
Time (in jaren) | 5″ type=”text”> | Dit is de lock-in periode waarvoor het geld in het FD geparkeerd blijft |
Principal bedrag (Rs.) | <input id | Dit is het geld dat werd geïnvesteerd |
Interest verdiend (Rs.) | <input id | Dit is het extra geld dat door het kapitaal werd gegenereerd door de investering in een FD |
Ongaturiteitshoeveelheid (Rs.) | <input id | Dit is een som van Main en Interest |
[ P.Note : Over het algemeen wordt rente elk kwartaal één keer samengesteld in een FD-bank]
Waarom een vaste storting waarderen?
Interessante vraag, toch? We hebben gehoord over de waardering van aandelen. Maar “wie” evalueert vaste deposito’s? Nou, dat zullen we in dit artikel doen. Is het nodig? Niet echt, maar wel de moeite waard. Omdat? Omdat het ons helpt om een perspectief te hebben op het proces van “voorraadanalyse in het algemeen”.
Een beginner, die het proces van het evalueren van aandelen wil leren, kan de eerste stap zetten door te leren hoe hij een vaste storting kan waarderen. Het kan de basis kaderen. Aandelenwaardering is ingewikkelder dan vaste deposito ’s (FD) waardering. Maar als men weet hoe het voor het FD moet, betekent dit dat het basisprincipe er is.
Daarnaast hebben we ook gehoord dat het bij beleggen voor de lange termijn niet aan te raden is om te beleggen in spaarsystemen (zoals vaste deposito’s, schenkingsplannen, etc.). Weet je waarom? Misschien wel. Maar wat is de wiskunde erachter?
Dit is eigenlijk wat we kunnen bewijzen door de wiskunde achter de waardering van een vast deposito te zien.
Wat is evaluatie?
Waardering is een proces waarmee we de contante waarde van een “actief” kunnen schatten ten opzichte van de potentiële kasstromen die naar verwachting in de toekomst zullen worden gegenereerd.
Wat zijn activa? Alles wat in de toekomst positieve kasstromen genereert, kan een actief worden genoemd. Als er geen positieve kasstromen zijn, is het geen actief.
Als belegger is het belangrijk om te beseffen dat we bij het beleggen in een actief te maken hebben met twee variabelen: (a) toekomstige kasstromen (CF) en (b) onderhoudstijd (T). Om een actief te zijn, moet de investering een positieve nettokasstroom (CF) genereren tijdens de aanhoudperiode (T).
Zodra een persoon zich bewust is van “CF en T”, is de volgende stap het schatten van de “contante waarde” van alle CF’s. Dit proces van het schatten van toekomstige kasstromen (CF in de loop van de tijd T) en het berekenen van de “contante waarde” van CF’s wordt waardering genoemd.
In eenvoudige bewoordingen kunnen we zeggen dat waardering ook een hulpmiddel is dat wij leken kunnen gebruiken om te bevestigen of een element in kwestie een actief of een verplichting is. Wat? Als de contante waarde van alle toekomstige kasstromen positief is, is de post een actief.
verward? Laten we een voorbeeld nemen.
#1 Is de auto een asset of een responsibility?
Voor de aankoop van een auto, laten we zeggen dat het Rs.600.000 kost. Stel dat men de auto alleen voor de komende 5 jaar wil houden. Wat zijn de toekomstige kasstromen bij het bezit van een auto? Dit zijn de volgende kosten:
- Aanvulling = Rs 30.000 / jaar
- Onderhoud = Rs 15.000 / jaar
- Verzekering = Rs 12.000 / jaar
- Wederverkoopwaarde (5e jaar) = Rs 3.00.000
Op basis van deze waarden ziet het cashflowdiagram van de auto er als volgt uit:
Je kunt dus zien dat de netto kasstroom negatief is (-Rs.5.70.000) over een periode van vijf jaar. Hoe langer je een auto houdt, hoe groter de ‘negatieve cashflow’.
Wat is een bron? Alles wat positieve kasstromen genereert. Maar de auto genereerde negatieve netto kasstromen. Het is dus niet goed – het is een verantwoordelijkheid.
Dit proces van het meten van de toekomstige kasstromen van een item, het berekenen van netto kasstromen, is wat waardering wordt genoemd.
Ik weet dat het voorbeeld van de auto een afwijking was van ons onderwerp. Maar ik dacht dat ik deze afleiding zou gebruiken om een punt te maken. Wat heeft het voor zin?
Het schatten van “alle” toekomstige kasstromen, positief of negatief, is essentieel voor de juiste waardering van een investering. Of het nu gaat om aandelen of een vaste storting, voordat u het kunt waarderen, is het schatten van de toekomstige kasstromen essentieel.
[P.Opmerking: Voor vaste deposito’s is het schatten van toekomstige kasstromen eenvoudig. Maar het inschatten van de toekomstige kasstroom van voorraden is niet zo eenvoudig.]
Hoe waardeer ik een vaste storting?
We zullen een wiskundige formule gebruiken om een vaste storting te waarderen. Dezelfde procedure kan worden gebruikt om elk activum te evalueren. Maar voordat deze wiskundige formule wordt gebruikt, moet de gebruiker de regel toepassen om te bevestigen of het element in kwestie een goed is of niet ( Control: is de auto een goed of een aansprakelijkheid?).
Zodra we klaar zijn met het controleren van de activa en passiva, kunnen we naar de volgende stap gaan. Nu zijn we klaar om de wiskundige evaluatieformule te implementeren.
Om een vaste storting te waarderen, moeten we deze wiskundige formule gebruiken:
Formule 1
V = contante waarde, n = holdingtijd, I = rente die elk jaar wordt verdiend, P = hoofdsom, r = disconteringsfactor.
We evalueren een vaste storting met behulp van de bovenstaande formule. De gegevens van de vaste storting worden hieronder vermeld:
- Stortingswaarde (P): Rs. 100.000.
- Aangeboden rentevoet: 6,00% per jaar
- Periode (n): 5 jaar.
- Inflatie (r): 6,5% pa
Naast deze waarden hebben we ook een kortingsfactor nodig die in de bovenstaande formule wordt aangegeven. Wat gaan we gebruiken als kortingsfactor? Voor schuldbeleggingen (zoals FD) kunnen we de inflatie gebruiken. Voor aandelenbeleggingen (zoals aandelen of beleggingsfondsen) gebruiken we “verwachte rendementen” of “Gewogen gemiddelde kapitaalkosten (WACC)”.
Waarom de inflatie voor FD? Wanneer we geld investeren, is ons doel om ons geld te laten groeien. Hoeveel groeit het geld? Het groeit tegen de rente die op de inleg wordt aangeboden. Maar tegelijkertijd wordt ons geld gedevalueerd tegen het tempo van de inflatie. De netto effectieve groei is dus eigenlijk lager dan de aangeboden rente.
Laten we beginnen met het gebruik van de wiskundige formule om FD te evalueren. We zullen twee gevallen voor evaluatie in overweging nemen:
#Case 1 – Rente te betalen aan het einde van elk jaar
In dit voorbeeld beschouwen we r = 6,5% . Wat zijn de toekomstige kasstromen van de vaste storting? Hieronder staan alle kasstromen voor de komende 5 jaar:
De bovenstaande infographic laat zien dat in jaar nul de cashflow negatief (-ve) Rs.1.0 Lakh is. Dit is het jaar waarin het geld wordt geïnvesteerd om het FD te kopen. In de komende vijf jaar vloeit de rente @ 6% per jaar. Daarnaast keert het hoofdbedrag ook terug aan het einde van het vijfde jaar.
Om de contante waarde van deze kasstromen te berekenen, ziet de wiskundige formule er als volgt uit:
Voorgestelde lectuur : Discounted Cash Flow (DCF) methode van voorraadanalyse]
De contante waarde van alle kasstromen die plaatsvinden tussen jaar nul en de komende vijf jaar is Rs.-1.778. Omdat de waarde negatief is, betekent dit dat de investering niet de moeite waard is om uit te geven. Waarom gebeurt dit?
Door het negatieve effect van inflatie (@ 6,5% per jaar). Als de inflatie lager was geweest dan de door het FD geboden ‘rente’, zou de huidige waarde positief zijn geweest.
De negatieve waarde geeft ook antwoord op deze belangrijke vraag:
“Hoeveel” extra netto geld” krijgt de vaste storting ons na vijf jaar in onze zak, gezien de impact van inflatie? De netto extra kasstroom zal negatief zijn (-1.778).
Met andere woorden, onze Rs.100.000 zal na vijf jaar zwakker zijn dan Rs.1.778. Merk op dat deze verzwakking van geld optreedt, zelfs nadat het gedurende alle vijf de jaren is geïnvesteerd.
Wat is de oplossing? Voor dergelijke lange looptijden (zoals 5 jaar) moet geld worden belegd in aandelen of evenwichtige regelingen, niet in schuldplannen (zoals een vaste deposito).
#Caso 2 – Rente te betalen op de vervaldag
In dit voorbeeld beschouwen we r = 6,5% . Wat zijn de toekomstige kasstromen van de vaste storting? Hieronder staan alle kasstromen voor de komende 5 jaar:
[ Rate: 33.822 = [ 1.00.000 * (1 + 6%) ^ 5 – 1.00.000]
De bovenstaande infographic laat zien dat in jaar nul de cashflow negatief (-ve) Rs.1.0 Lakh is. Dit is het jaar waarin het geld wordt geïnvesteerd om het FD te kopen. De volgende cashflow vindt pas plaats na het einde van het vijfde jaar. Dit is de rente plus de hoofdsom (Rs.1,33,822).
Om de ‘contante waarde’ van deze kasstromen te berekenen, ziet de wiskundige formule er als volgt uit:
“Hoeveel” extra netto geld” zal deze vaste storting ons na vijf jaar in onze zakken brengen, gezien de impact van inflatie? De netto extra kasstroom zal opnieuw negatief zijn (-2.325). Met andere woorden, onze Rs.100.000 zal na vijf jaar zwakker zijn dan Rs.2.325.
Conclusie…
<p class="has-background" style="background-color:#e2e2e2">Dit is een voorbeeld waarbij, hoewel een actief (vaste storting) positieve toekomstige kasstromen genereert, maar de nettoliquiditeit die aan de pocket wordt toegevoegd negatief is.
Dat kunnen we dus wel zeggen, al bieden FD’s een adempauze maar kunnen ze niet kwalificeren als een goede langetermijninvestering. Motief? Hun aangeboden rentetarieven verslaan de langetermijninflatie niet.
Ja, vaste deposito’s zijn niet de moeite waard om te beleggen wanneer de aanhoudperiode langer is. Voor mij zijn vaste deposito’s geen beleggingsoptie. Maar ze zijn een geweldige besparingsoptie.
Er zijn andere opties beschikbaar in de markt die een hoger rendement kunnen genereren dan FD (voor bijna hetzelfde risiconiveau). Dus, wat kunnen we uiteindelijk concluderen uit dit artikel? Twee dingen:
- Waardeer altijd uw investeringen voordat u koopt.
- Gebruik FD alleen als opslagoptie.
- Spaargeld liquideren om goederen te kopen.
- Activa genereren een hoger rendement.
Goede investering.