Indice dei contenuti:
Europese beurzen onder pariteit
De Europese beurzen openden de dag onder de pariteit, getroffen door de negatieve sluiting van Wall Street en een gemengde sessie op de Aziatische prijslijsten. Op Piazza Affari registreerde de belangrijkste index, de Ftse Mib, een daling van 0,5% tot 34.190 punten.
Van de onderzochte aandelen presteerde Generali Assurances positief, met een stijging van 3,8% dankzij hoger dan verwachte resultaten. Aandelen zoals Interpump, Stm en Diasorin leden daarentegen aanzienlijke verliezen, van respectievelijk 5,1%, 1,8% en 1,7%
.
Macro-economische gegevens binnenkort beschikbaar
Vandaag heeft de macro-economische agenda belangrijke gegevens uit China opgeleverd, waarbij de industriële productie jaar op jaar met 5,3% is gestegen, hoewel onder de schattingen.
De detailhandelsverkopen overtroffen daarentegen de verwachtingen, met een stijging van 4,8%. Ook het Britse bruto binnenlands product (bbp) stelde teleur, met een stijging van 0,1 procent in het derde kwartaal en een krimp van 0,1 procent in september. Deze gegevens kunnen van invloed zijn op de beslissingen van centrale banken, die nog steeds worden geobserveerd.
Focus op centrale banken
De president van de Federal Reserve heeft onlangs de nadruk gelegd op de veerkracht van de Amerikaanse economie, waarbij hij een voorzichtige aanpak hanteerde met betrekking tot mogelijke renteverlagingen.
Vandaag is een toespraak gepland door de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, Philip Lane, die verdere aanwijzingen zou kunnen geven over het toekomstige monetaire beleid. Beleggers volgen deze verklaringen zorgvuldig, omdat ze een aanzienlijke impact kunnen hebben op de financiële markten.
Trend op de obligatie- en grondstoffenmarkten
Op de obligatiemarkt nam de spread tussen BTP en de Bund toe tot 122 basispunten, waarbij de Italiaanse 10-jaarsrente daalde tot 3,56% en die van de Duitse benchmark tot 2,34%.
Grondstoffen vertonen een gemengde trend: Brent-olie daalt tot 71,5 dollar per vat en goud op 2.565 dollar per ounce. Deze bewegingen zijn indicatief voor een toenemende volatiliteit op de markten, beïnvloed door geopolitieke factoren en
wereldwijde economische verwachtingen.
Situatie op Forex en cryptocurrencies
Op de valutamarkt daalde de wisselkoers van de euro/dollar tot 1.055, terwijl de dollar/yen stabiel bleef op ongeveer 155,7. Cryptocurrencies blijven daarentegen momenten van onzekerheid ervaren, waarbij Bitcoin zakt naar 87.500 dollar. Deze ontwikkelingen onderstrepen de noodzaak van voortdurende waakzaamheid van beleggers, aangezien de marktdynamiek snel kan veranderen
.