Menu
in

Top 5 theorieën over wie Bitcoin heeft gemaakt

Bitcoin heeft de manier waarop miljoenen mensen over de hele wereld ervoor kiezen om waarde uit te wisselen fundamenteel veranderd. De oprichter, Satoshi Nakamoto, deed er alles aan om hun identiteit te verbergen.

Het hele concept van Bitcoin was een middel om de afhankelijkheid van externe tussenpersonen te elimineren.

Door hun identiteit te verbergen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto, liet de maker van Bitcoin Bitcoin organisch groeien door consensus van de gemeenschap in plaats van de behoefte aan een centrale figuur om het te leiden.

Dit weerhield mensen er echter niet van om te speculeren over de identiteit van de persoon achter Bitcoin. Vandaag onderzoeken we vijf van de meest populaire complottheorieën over Satoshi Nakamoto.

Satoshi was anoniem van opzet

Het ontwerp van Bitcoin verwijdert een centraal punt van falen en invloed, waardoor Bitcoin gedecentraliseerd kan blijven in de zuiverste zin van het woord. Satoshi deed uiteindelijk een stap terug uit het project op 23 april 2011 en kondigde in een e-mail aan Bitcoin-ontwikkelaar Mike Hearn aan dat “ik ben overgegaan op andere dingen” en “Het is in goede handen.”

Ondanks het ontwerp van Bitcoin om de maker anoniem te houden, zijn er een aantal verschillende theorieën verschenen over wie de mysterieuze maker zou kunnen zijn.

Hier zijn 5 van de meest populaire theorieën over de identiteit van Satoshi Nakamoto.

1. Hal Finney

Hal Finney’s impact op Bitcoin, of hij nu de maker was of niet, is onmiskenbaar. Hij was de eerste persoon die een bitcoin-transactie ontving, een van de eerste codeschrijvers voor de blockchain en algemeen wordt aangenomen dat hij de tweede persoon was die na Satoshi een kopie van de blockchain downloadde en uitvoerde.

Een briljante geest wiens bijdragen aan de vroege ontwikkeling van Bitcoin altijd zullen worden herinnerd.

Finney’s nabijheid tot de vroege ontwikkeling van Bitcoin maakt hem een van de belangrijkste verdachten om de maker van Bitcoin te zijn. Het is denkbaar dat hij het pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikte om de aandacht op het project te vestigen.

Een andere belangrijke link die Hal Finney deelt met de maker van Bitcoin is dat de verdwijning van Satoshi Nakamoto uit het project samenvalt met finney’s SLA-progressie.

Finney werd aanvankelijk gediagnosticeerd met ALS in augustus 2009, zeven maanden na de lancering van de Bitcoin-blockchain. Hij bezweek uiteindelijk in augustus 2014 aan de ziekte. Wat de waarheid ook is, zijn bijdragen aan Bitcoin hebben geholpen Bitcoin te maken tot wat het vandaag is.

2. Nick Szabo

Nick Szabo is een potentiële kandidaat om de mysterieuze Satoshi Nakamoto te worden. Hij is een computerwetenschapper, cryptograaf, cypherpunk en heeft nauw samengewerkt aan pre-Bitcoin digitale valutaprojecten.

Hij wordt ook gecrediteerd met de eerste ontwikkeling van het concept van slimme contracten in 1996 voor contractenrecht en digitaal externe e-commerceprotocollen.

Na zijn afstuderen aan de Universiteit van Washington met een graad in computerwetenschappen in 1989, ging Szabo werken voor David Chaum bij DigiCash Inc. Hier werd hij direct blootgesteld aan cryptografische protocollen die transacties zouden beveiligen en anoniem houden voor digitale betalingen.

Szabo’s bekendheid in het werken met digitale valuta en de technische problemen die ze bieden, maken hem een sterke kandidaat om de maker van Bitcoin te zijn.

Zijn cypherpunkachtergrond en geschiedenis van het werken met anonieme betalingen bij DigitCash hebben sommigen echter doen geloven dat hij anoniem wilde blijven.

3. Craig Wright

Het vinden van iemand die ergerlijker is in de Bitcoin-gemeenschap dan Craig Wright is moeilijk. Waar elke andere kandidaat op deze lijst heeft ontkend de maker van Bitcoin te zijn, heeft Craig Wright de titel omarmd en lasterrechtszaken aangespannen tegen degenen die anders zouden suggereren.

Hij is een Australische computerwetenschapper die in de IT-industrie heeft gewerkt voor OzEmail, K-Mart en de Australian Securities Exchange. Hij is ook verantwoordelijk voor de hard fork op de Bitcoin Cash blockchain bekend als Bitcoin Satoshi Vision (BSV) op 15 november 2018.

Zijn belangrijkste claim om Satoshi te zijn, was via een bericht dat hij in mei 2016 op zijn blog maakte, waar hij een bericht publiceerde met een cryptografische handtekening met behulp van privésleutels die zijn gemaakt tijdens de begindagen van Bitcoin en die zijn gekoppeld aan Satoshi. Later werd echter onthuld dat zijn blogpost en openbare sleutelversleuteling met terugwerkende kracht waren gedateerd en hoogstwaarschijnlijk frauduleus waren.

Omdat hij geen geloofwaardig bewijs kon leveren, wendde Wright zich tot het aanklagen van iedereen die hem in diskrediet bracht, waaronder Ethereum-oprichter Vitalik Buterin en bekende bitcoiners Peter McCormack en Hodlonaut. Helaas voor Craig Wright zul je niet veel mensen vinden die Bitcoin echt hebben gemaakt.

4. Dorian Nakamoto

In maart 2014 publiceerde Newsweek een artikel waarin werd beweerd het raadsel te hebben opgelost. Ze kondigden aan dat ze geloofden dat de illusoire maker van Bitcoin niemand minder was dan de 64-jarige Japanse Amerikaan, Dorian Nakamoto. Een inwoner van Californië die was afgestudeerd aan de California Polytechnic University met een graad in natuurkunde en tijd had besteed aan geclassificeerde defensieprojecten.

Zijn natuurkundeopleiding, achternaam en adres komen uit hetzelfde gebied als Hal Finney. Dit deed velen geloven dat hij de oprichter van Bitcoin was.

De publicatie van het Newsweek-artikel stuurde de crypto-gemeenschap en de reguliere media in een razernij. De wereld daalde neer op Dorian Nakamoto en hij werd meteen in het zonnetje gezet. Ongeacht of hij de maker van Bitcoin is of niet, newsweek’s doxing van zijn adres heeft veel Bitcoiners van streek gemaakt. Als gevolg hiervan creëerde Andreas Antonopolous een compensatiefonds dat meer dan 67 BTC verzamelde voor de problemen van Dorian Nakamoto.

5. De NSA

Dit is een van de meest bizarre theorieën over de maker van Bitcoin, maar er zijn een paar redenen waarom het als een optie kan worden beschouwd. Vanuit technisch oogpunt was het de NSA die in 2001 voor het eerst het SHA-256 hashing-algoritme ontwikkelde dat in feite de architectuur van Bitcoin ondersteunt. Daarom had de maker van Bitcoin er tijdens de softwareontwikkeling bekend mee moeten zijn.

De NSA en de bredere Amerikaanse inlichtingengemeenschap zouden baat hebben bij een financiële infrastructuur die gemakkelijk geld over de grenzen kan verplaatsen zonder het waakzame oog van gecentraliseerde financiën en internationale banken.

Ironisch genoeg kan het tegenovergestelde ook worden beschouwd als een reden om deze theorie te ondersteunen. Elke transactie op de Bitcoin blockchain wordt geregistreerd en is voor iedereen zichtbaar. Met de hulp van forensische blockchain-providers zou de Amerikaanse inlichtingengemeenschap in staat zijn om elke transactie actief en betrouwbaar vast te leggen die door iedereen die ze kiezen.

Leave a Reply