De regering overweegt een maatregel in te voeren die ambtenaren boven de 60 jaar toegang geeft tot slim werken. Het doel is om het werk flexibeler te maken voor mensen die bijna met pensioen zijn, de kwaliteit van het beroepsleven te verbeteren en mensen aan te moedigen het moment van pensionering uit de arbeidswereld uit te stellen.
Laten we eens kijken naar de details van dit voorstel en hoe het nieuwe systeem zou werken
.
Wat biedt het Smart Working Proposal voor overheidspersoneel ouder dan 60
Het voorstel dat wordt besproken introduceert een reeks maatregelen om oudere ambtenaren te helpen. Dit zijn de belangrijkste punten:
- Grotere flexibiliteit: ambtenaren ouder dan 60 jaar zullen flexibel kunnen werken, met de mogelijkheid om hun tijd tussen thuiswerken en op kantoor beter te beheren.
- Specifieke opleiding: er zullen opleidingsactiviteiten worden georganiseerd om oudere werknemers voor te bereiden op het gebruik van digitale technologieën die nodig zijn voor slim werken.
- Werkmonitoring: er zullen systemen worden ingevoerd om de productiviteit en efficiëntie van werken op afstand te controleren en ervoor te zorgen dat de administratieve doelstellingen worden bereikt.
- Stimulansen voor overheidsdiensten: er zullen concessies worden gedaan aan overheden die een slim werkbeleid voor oudere werknemers zullen invoeren, ter bevordering van flexibel werken.
- Leeftijdsmanagement: er wordt verwacht dat er specifieke regelgeving zal worden ingevoerd voor „leeftijdsmanagement”, dat flexibel werk voor oudere ambtenaren zal reguleren, waarbij hun rechten en plichten worden beschermd.
Het belangrijkste doel van deze maatregel is om de werkstress te verminderen, het algemene welzijn van oudere werknemers te verbeteren en de toegang tot vervroegde uittreding te ontmoedigen, waardoor de financiële duurzaamheid van het pensioenstelsel wordt ondersteund.
Wie kan er baat hebben bij slim werken voor ouderen
Prioriteit zal worden gegeven aan ambtenaren ouder dan 60 jaar, maar het voorstel voorziet in een geleidelijke uitbreiding, ook voor mensen ouder dan 55 jaar, vooral als ze bijna met pensioen gaan. De maatregel is voorbehouden aan personen die een aanzienlijk premiebedrag hebben opgebouwd of al recht hebben opgebouwd op een pensioen, maar ervoor kiezen om actief te blijven in de arbeidswereld
.
Hoe slim werken werkt voor oudere overheidsmedewerkers
Slim werken voor hoge ambtenaren zal de richtlijnen volgen die al zijn vastgelegd in het Seniorenbesluit 2024 voor de particuliere sector.
Dit decreet bepaalt dat werkgevers:
- Creëer een werkomgeving die het welzijn van oudere werknemers bevordert en de vaardigheden verbetert die in de loop der jaren zijn verworven.
- Zorg voor de veiligheid van telewerkers, met bijzondere aandacht voor gezondheidstoezicht en risicobeoordeling.
- Maak individuele afspraken met werknemers om flexibele manieren van werken te regelen.
Elke overheidsadministratie moet deze richtlijnen aanpassen aan hun behoeften door specifieke individuele overeenkomsten uit te voeren voor werknemers ouder dan 60 jaar.
Wanneer wordt de maatregel van kracht
De wetgeving treedt in werking vanaf 2025, na de verlenging van de overheidscontracten die gepland staan voor 2024. Administraties zullen moeten wachten op een uitvoeringsverordening waarin de methoden voor toegang tot slim werken en de vereisten om toegang te krijgen tot slim werken gedetailleerd worden omschreven
.
Slim werken in het openbaar bestuur vandaag
Momenteel hebben alleen kwetsbare werknemers, dat wil zeggen mensen met speciale gezondheidsproblemen, verzorgers en ouders met minderjarige kinderen, toegang tot slim werken in het openbaar bestuur.
Met het nieuwe voorstel zouden oudere werknemers onder de begunstigden kunnen worden opgenomen.
Het voorstel voor slim werken voor oudere ambtenaren is een belangrijke innovatie in de wereld van openbaar werk. Het doel is te zorgen voor meer flexibiliteit voor mensen die bijna met pensioen gaan, de kwaliteit van leven te verbeteren en de duurzaamheid van het socialezekerheidsstelsel te ondersteunen. We wachten op de definitieve details die in 2025 met de uitvoeringsverordening bekend zullen worden gemaakt.