Silvergate Bank lijkt het volgende grote cryptocurrency-bedrijf te kunnen zijn dat failliet gaat. Vorige week stelde de crypto-vriendelijke geldschieter de publicatie van zijn jaarlijkse financiële rapport uit, onder verwijzing naar de noodzaak om zijn vermogen om als bedrijf te blijven opereren te beoordelen.
Sindsdien zijn Silvergate-aandelen met 60% gedaald, terwijl een groeiend aantal beurzen – waaronder Coinbase, Gemini en Bitstamp – hun financiële banden met de bank hebben verbroken, in de hoop eventuele marktproblemen af te weren die kunnen worden blootgesteld aan besmetting.
Nu Silvergate
zijn cryptocurrency-betalingsnetwerk, het Silvergate Exchange Network, opschort, beginnen ze ernstige zorgen te maken dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de schuldeiser faillissementsbescherming aanvraagt. De cryptocurrency-markt is al begonnen te reageren op deze mogelijkheid, omdat de totale limiet met 6% is gedaald sinds het nieuws over de problemen van Silvergate zich verspreidde.
Als de bank faalt, zou dit waarschijnlijk verdere verliezen veroorzaken, terwijl er ernstige domino-effecten kunnen zijn voor de rest van de industrie. Dit is niet alleen in termen van dalende prijzen, maar ook in termen van andere banken die bereid zijn zaken te doen met cryptocurrency-bedrijven. Het lijkt er echter op dat de meeste voormalige klanten van Silvergate geen moeite hadden om nieuwe bankpartners te vinden, terwijl het de vraag is of de markt dicht bij een fonds blijft, dus grotere prijsdalingen zijn onwaarschijnlijk.
Waarom Silvergate Bank geconfronteerd wordt met een potentieel faillissement
Silvergate Bank heeft de afgelopen maanden te maken gehad met een aantal financiële uitdagingen, die samen mogelijk ten onder kunnen gaan. Allereerst leed het een golf van terugtrekkingen in de nasleep van de FTX-crash in november, met rapporten die suggereren dat deze opnames $ 8 miljard bedroegen.
Om deze heffingen te honoreren, moest Silvergate ongeveer $ 5,2 miljard aan aangehouden activa verkopen, met een verlies van ongeveer $ 718 miljoen.
Het verzekerde zich ook van een lening van $ 4,3 miljard van de Federal Home Loan Bank van San Francisco, die Silvergate vervroegd moest terugbetalen.
De terugbetaling van deze lening werd door Silvergate verkregen door nog meer van zijn activa te verkopen, waarschijnlijk met een ander verlies. Als zodanig bevond het zich in een precaire financiële positie, zoals aangegeven door het nieuws van vorige week dat het de publicatie van zijn jaarresultaten uitstelt om zijn winstgevendheid te beoordelen.
(Hij moest ook $ 9,9 miljoen terugbetalen aan de schuldeisers van BlockFi.)
Bovendien heeft het
zijn Silvergate-uitwisselingsnetwerk opgeschort, wat betekent dat het effectief is gestopt met zakendoen met crypto-uitwisselingen en andere gerelateerde platforms. Hij zegt dat dit een “op risico gebaseerde beslissing” is, iets dat waarschijnlijk betekent dat hij alle potentiële toekomstige schuldeisers (indien aanwezig) wil verzekeren dat hij is gestopt met het omgaan met een volatiele industrie, namelijk crypto.
Het effect op Crypto
Als reactie op al dit drama hebben de prijzen van cryptocurrency een klap gekregen. Bitcoin (BTC) is met 5% gedaald sinds het nieuws over de problemen van Silvergate bekend werd, net als Ethereum (ETH) en tal van andere belangrijke munten.
De prijs van Bitcoin in de afgelopen zeven dagen. Via: CoinGecko
Het is waarschijnlijk dat hun problemen alleen maar erger zullen worden als Silvergate daadwerkelijk faillissement aanvraagt.
Dit heeft twee centrale redenen.
Aan de ene kant kan er een aanzienlijke blootstelling aan de bank zijn binnen de bredere cryptocurrency-markt en -sector. Een aantal bedrijven en platforms hebben al garanties geboden dat hun blootstelling aan de aangevallen schuldeiser minimaal is, maar hun protesten kunnen niet worden opgevat als garanties voor iets.
In het geval van MicroStrategy heeft het bijvoorbeeld een uitstaande lening van $ 205 miljoen van Silvergate. Hij suggereerde al snel dat het terugbetalen van deze lening niet zou versnellen in het geval van het faillissement van Silvergate, maar zijn tweet hierover stuitte op enkele plausibele vragen.
Dit benadrukt de moeilijkheden die de ineenstorting van Silvergate zou kunnen veroorzaken, waarbij MicroStrategy meer bitcoins bezit (ongeveer 132.500) dan enig ander beursgenoteerd bedrijf. De crisis van de bank roept echter een ander groot probleem op voor cryptocurrencies, namelijk dat het het voor beurzen en andere platforms moeilijker kan maken om bankdiensten in de toekomst te beveiligen.
omdat? Welnu, omdat, zoals commentatoren hebben opgemerkt, de aard en volatiliteit van de cryptocurrency-markt betekent dat het leveren van bankdiensten aan crypto-uitwisselingen zeer riskant kan zijn. Hoewel het geen directe blootstelling aan FTX had, leed Silvergate toen zijn klanten – de beurzen – $ 8 miljard aan opnames eisten na de crash van FTX. Op hun beurt vereisten deze beurzen opnames omdat hun klanten – beleggers – probeerden hun geld terug te krijgen tijdens een scherpe marktdaling.
Zoals Fintech-advocaat Arturo Portilla op Twitter opmerkte, kunnen banken ervoor kiezen om te weigeren zaken te doen met beurzen, terwijl banken die al diensten verlenen aan handelsplatforms ervoor kunnen kiezen om hiermee te stoppen. Dit zou het voor de industrie en de markt uiterst moeilijk kunnen maken om te opereren.
Sommige banken hadden hun blootstelling aan cryptocurrencies de afgelopen weken zelfs al verminderd. Signature Bank kondigde in december met name aan dat het zijn cryptocurrency-gerelateerde deposito’s met $ 8 miljard zou verminderen tot $ 10 miljard. Het kondigde ook aan dat het zou stoppen met het verwerken van fiat SWIFT-transacties onder $ 100.000 voor personen onder $ 100.000, iets waardoor Kraken eerder deze maand stopte met het gebruik van de bank voor sommige diensten.
Dit is belangrijk omdat, in de nasleep van de problemen van Silvergate, het lijkt dat veel uitwisselingen proberen over te schakelen naar Signature. Dit omvat Coinbase, maar nu de bank onlangs heeft besloten om zijn cryptocurrency-gerelateerde stortingen te beperken, is het de vraag of een uitwisseling die Silvergate heeft verlaten dezelfde stap zou kunnen zetten als Coinbase.
Crypto Weathers nog een winter
Het is betwistbaar dat de schade van een eventueel faillissement van Silvergate Bank al is aangericht, omdat de markt een crash heeft ingeprijsd en die handel de banken al heeft verplaatst. In feite, gezien het feit dat de totale markt 64% onder zijn all-time high van $ 3 biljoen blijft, blijft het nog steeds redelijk dicht bij de bodem, ook al is het enigszins hersteld sinds het begin van het jaar.
Met andere woorden, het is betwistbaar dat er niet veel is dat een mislukking kan doen tegen prijzen die recent nieuws nog niet heeft gedaan. Wat betreft de kwestie van beurzen die stabiele bankrelaties garanderen, is dit een neteligere kwestie, vooral in het licht van hoe de Federal Reserve en andere toezichthouders in de VS onlangs banken hebben gewaarschuwd tegen cryptocurrency-gerelateerde platforms en klanten.
Dit is waar regelgeving om de hoek komt kijken. In de VS, de EU en verschillende andere delen van de ontwikkelde wereld komen wetgevers steeds dichter bij de invoering van uitgebreide cryptocurrency-wetgeving. Hoewel mensen binnen cryptografie regelgeving achterdochtig bekijken, is het waarschijnlijk noodzakelijk als de industrie duurzamer en veiliger moet worden geïntegreerd in de bredere wereldeconomie.
En vergis je niet, zo’n regulering komt eraan. Dit is de reden waarom, hoewel sommige beurzen moeite kunnen hebben met het beveiligen van bankdiensten, legitieme beurzen het in de niet al te verre toekomst steeds gemakkelijker zullen vinden. En met deze ontwikkeling zal het risico op door angst veroorzaakte marktrecessies aanzienlijk lager zijn.