in

Salarisverhoging en permanente educatie: de toekomst van werk in Italië

Salarisverhoging in 2024

In 2024 stegen de gemiddelde salarissen in Italiaanse bedrijven met 3,8%, volgens de Total Remuneration Survey 2024 van Mercer. Deze stijging, hoewel aanzienlijk, zal naar verwachting in 2025 afnemen, met schattingen die wijzen op een meer gematigde stijging van 3,5%.

Het beloningsbeleid van de ongeveer 700 geanalyseerde bedrijven, die gemiddeld 1.700 werknemers in dienst hebben, laat zien hoe de inflatietrend de loonbeslissingen beïnvloedt, waardoor deze parameter een sleutelelement is
in bedrijfsstrategieën.

Innovatieve beloningsstrategieën

Ondanks economische uitdagingen proberen veel bedrijven de loonsituatie te verbeteren om talent aan te trekken en te behouden. In een competitieve arbeidsmarkt wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de variabele component op korte termijn.

Daarnaast heeft 22% van de bedrijven stimuleringssystemen voor de lange termijn ingevoerd om sleutelrollen te belonen. Tegelijkertijd neemt de acceptatie van flexibele uitkeringen toe, met een stijging van 17% ten opzichte van 2023, en flexibele werkmethoden, die gericht zijn op het creëren van gepersonaliseerde totaalbeloningsaanbiedingen
.

Het belang van permanente educatie

Marco Morelli, CEO van Mercer Italia, wijst erop dat het verlies aan koopkracht het meritocratisch beleid minder selectief heeft gemaakt, waardoor het publiek van ontvangers van loonsverhogingen is toegenomen.

Bedrijven erkennen echter ook het belang van permanente educatie als integraal onderdeel van het beloningsbeleid. Bijna 50% van de bedrijven biedt opleidingsprogramma’s aan die de kosten volledig dekken, vaak zonder verplichting om voor werknemers te blijven. Deze aanpak is essentieel om de uitdagingen van de arbeidsmarkt aan te gaan, waar steeds meer vraag is naar vaardigheden.

De kloof in deelname aan opleidingen

Ondanks het belang van opleiding heeft Italië een participatiegraad van 35,7% aan opleidingsactiviteiten onder volwassenen tussen de 25 en 64 jaar, ruim onder het Europese gemiddelde.

De oorzaken van deze lage participatie zijn talrijk, waaronder sociaal-demografische factoren zoals leeftijd en opleidingsniveau. Met name de deelname aan formele leerprogramma’s neemt dramatisch af na de leeftijd van 35 jaar: slechts 1,3% van de mensen ouder dan 35 jaar neemt deel aan formele cursussen. Zelfs onder jongeren is de participatiegraad lager dan het Europese gemiddelde, wat wijst op de noodzaak van gerichte interventies om de toegang tot opleiding te verbeteren
.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attesa sui tassi dinteresse della Fed a Wall Street 6762f2c9b0771

Wachten op Wall Street op het rentebesluit van de Fed