Menu
in

Royal Dutch Shell Koersanalyse

Over de Royal Dutch Shell Group

De Royal Dutch Shell Group is een Nederlands bedrijf dat actief is op de markt voor de productie en distributie van olie en aardgas. Om de activiteiten van deze groep beter te begrijpen, kunnen we ze ook als volgt in verschillende categorieën verdelen op basis van het aandeel van de omzet dat ze genereren: Allereerst weten we dat het grootste deel van de inkomsten van Royal Dutch Shell afkomstig is van raffinage- en distributieactiviteiten, goed voor 86,2% van de omzet. De groep bezit meer dan 21 raffinaderijen en een netwerk van meer dan 44 duizend tankstations wereldwijd. We merken ook op dat de groep via deze sector activiteiten van petrochemische producten zoals olefinen aanbiedt, aromaten, oplosmiddelen, ethyleen, propyleen, fenolen of additieven, evenals activiteiten voor de productie van zonne-energie. De rest van de omzet van de groep, of de resterende 13,8% van de omzet, is afkomstig van de exploratie en productie van ruwe olie en aardgas.  Anderzijds is het interessant om de geografische verdeling van de activiteiten van de groep te kennen: Royal Dutch Shell behaalt op die manier 30,6% van zijn omzet in Europa, 39,6% in Azië-Oceanië-Afrika, 23,1% in de Verenigde Staten en 6,7% in de rest van de wereld.

Belangrijkste concurrenten van Royal Dutch Shell

  • ExxonMobil: De eerste directe concurrent van Royal Dutch Shell is momenteel het Amerikaanse olie- en gasconcern ExxonMobil Corporation. Het is een van de grootste en belangrijkste oliemaatschappijen en de reserves worden momenteel beschouwd als een van de grootste voor een privébedrijf.
  • Groep BP : Vervolgens vinden we het BP-bedrijf, een Brits olie-exploratie-, winnings-, raffinage- en marketingbedrijf dat sinds 1909 bestaat. Het bedrijf werd het grootste bedrijf in het Verenigd Koninkrijk na de fusie met Amoco, Atlantic Richfield en Burmah Castrol. Daarnaast is het de op twee na grootste oliemaatschappij ter wereld. Vandaag de dag is de BP Group actief in ongeveer 100 landen en heeft het meer dan 80.000 mensen in dienst.
  • Totaal: We zullen ook de Franse Groep Total SA monitoren, die ook een van de belangrijkste olie- en gasbedrijven is, evenals het eerste bedrijf Frans in termen van omzet. Het is ook de op drie na grootste marktkapitalisatie in het eurogebied. Deze groep stelt volledige activiteiten in deze sector voor, variërend van de winning van olie en aardgas tot het creëren van energie, via raffinage- en verkoopactiviteiten. De Total Group is ook actief op het gebied van koolstofarme energieopwekking en elektriciteit. Het is aanwezig in meer dan 130 verschillende landen en biedt werk aan meer dan 100.000 mensen. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 16.000 tankstations, waarvan 3.500 in Frankrijk, en werkt onder de merken Total, Total Access en ELAN.
  • Chevron: Vervolgens vinden we het Amerikaanse bedrijf Chevron Corporation, het op een na grootste oliebedrijf van het land, achter ExxonMobil. Het bedrijf is actief in ongeveer 180 landen en in elk segment van de olie- en gasindustrie, zoals exploratie en productie, raffinage, verkoop en transport, productie en verkoop van chemicaliën en elektriciteitsproductie. Concreet maakt het deel uit van de samenstelling van de Dow Jones-index en behoort het tot de 10 bedrijven ter wereld met de hoogste omzet.
  • ConocoPhillips: Tot slot is de laatste grote concurrent van Royal Dutch Shell de Amerikaanse groep ConocoPhillips, een bedrijf gespecialiseerd in de winning, verwerking en transport van olie. Het behandelt met name het beheer van tankstationnetwerken in verschillende landen.

Belangrijkste partners van Royal Dutch Shell

  • Een van de belangrijkste voordelen van dit bedrijf is dat we eerst zijn positie onder de grootste oliemaatschappijen zullen behouden, in feite onder de 6 grootste olie- en gasbedrijven ter wereld.
  • De waarde van dit merk is ook interessant, omdat de Royal Dutch Shell Group wereldwijd tot de koplopers in de energiesector behoort. Dit zorgt voor een bredere onderhandelingspositie en kan daardoor meer klanten aantrekken.
  • Een andere sterke troef van de groep is de financiële groei die ze sinds haar oprichting tot nu toe heeft laten zien, vooral dankzij een zeer sterke strategie van uitbreiding en diversificatie van haar activiteiten.
  • De investeringen van Royal Dutch Shell in onderzoek en ontwikkeling zijn ook een onmiskenbaar voordeel dat het in staat stelt om steeds innovatievere en technologische oplossingen ten dienste van de energiesector voor te stellen en zo een manoeuvreerruimte ten opzichte van de concurrentie te behouden.
  • We waarderen ook het vermogen van deze groep om samen te werken met andere grote bedrijven over de hele wereld om de winstgevendheid verder te verbeteren of nieuwe segmenten of markten te betreden via zakelijke of technologische partnerschappen, evenals de oprichting van joint ventures.
  • Tot slot kunnen we natuurlijk ook wijzen op de huidige strategie van Internationale Expansie van Royal Dutch Shell, wat ongetwijfeld een van zijn andere voordelen is, en er moet aan worden herinnerd dat de groep zijn exploitatieactiviteiten in meer dan 90 landen over de hele wereld uitvoert en een zeer uitgebreid netwerk van tankstations exploiteert waardoor het aanwezig kan zijn in alle stadia van de energieproductie- en marketingketen.

Royal Dutch Shell Koersanalyse

De aandelenkoers van Royal Dutch Shell is momenteel genoteerd in sectie A van de Euronext-markt in Amsterdam en vormt een aanvulling op de berekening van de AEX-aandelenindex. Het eerste wat we opmerken wanneer we een historische technische analyse van de prijs uitvoeren, is dat dit aandeel een zeer sterke volatiliteit heeft, omdat de evolutie ervan wordt gekenmerkt door sterke bewegingen op de middellange termijn en enkele langere trends.

Belangrijke beursdata over het aandeel Royal Dutch Shell

Om dit artikel over royal dutch shell aandelen af te sluiten, geven wij u enkele kerncijfers en meer algemene gegevens over de aandelen van dit bedrijf die bekend zouden moeten zijn. Daarom zullen wij u een volledige samenvatting van de beurssituatie van deze effecten presenteren, die u zal helpen de positionering van de groep op de internationale aandelenmarkt beter te begrijpen.
  • In 2017 bedroeg de totale marktkapitalisatie van het bedrijf Royal Dutch Shell 132.742,30 miljoen euro.
  • Het aantal effecten uitgegeven door Royal Dutch Shell en in omloop op de markt bedraagt momenteel 4.597.136.050.
  • De aandelenkoers van Royal Dutch Shell is momenteel genoteerd in sectie A van de Euronext-markt in Amsterdam in Nederland.
  • Het bedrijf Royal Dutch Shell maakt ook deel uit van de samenstelling van de Nederlandse nationale aandelenindex, de AEX.
  • De participatie van de vennootschap Royal Dutch Shell bestaat uit 24,32% van de aandelen van de Euroclear Netherlands groep, 15,93% van de aandelen van de BNY groep (Nominees) en 6,92% van de aandelen van het Black Rock investeringsfonds, 5,45% van The Capital Group Companies, 4,02% belang in Chase Nominees Limited en 3,47% belang in State Street Nominees.
Met behulp van de verschillende informatie die we u in dit gedetailleerde tabblad hebben verstrekt, kunt u nu uw technische en fundamentele analyse uitvoeren om beter te anticiperen op toekomstige trends in de aandelenkoersen van Royal Dutch Shell en zo effectievere strategieën vast te stellen bij het verhandelen van deze aandelen.

Historische fundamentele analyse van het aandeel Royal Dutch Shell

Om beter te begrijpen hoe actuele gebeurtenissen de aandelenkoers van Royal Dutch Shell kunnen beïnvloeden, moet u zich natuurlijk verdiepen in de recente financiële en economische geschiedenis van het bedrijf. Om dit te doen, raden we u aan meer te weten te komen over de meest recente gebeurtenissen die deze groep hebben beïnvloed. In 2000 was Royal Dutch Shell het eerste Britse bedrijf dat stopte met het gebruik van aandelenopties als vergoeding, in een tijd dat de geschillen hierover in volle gang waren. In 2004 informeerde de groep het publiek over haar bereidheid om haar activiteiten te bundelen in één faciliteit, genaamd Royal Dutch Shell Plc. Dit bedrijf was toen genoteerd aan de London Stock Exchange, maar het administratieve hoofdkantoor was nog steeds in Nederland. Vervolgens kondigde de groep in 2015 een overnamebod aan door de BG-groep voor een bedrag van £ 47 miljard, waarvan een deel in Shell-effecten zou worden betaald en een ander in contanten. In datzelfde jaar nam royal dutch shell group de Europese energie- en aardgashandel over van Morgan Stanley. Het bedrag van de transactie werd niet bekendgemaakt. Tegelijkertijd kondigde de groep aan meer dan 6.500 banen te schrappen als gevolg van een sterke daling van de activiteit als gevolg van de daling van de prijs van ruwe olie. In 2015 verkocht het ook zijn belang van 33,2% in het Japanse raffinagebedrijf Showa Shell Sekiyu aan Idemitsu Kosan voor een bedrag van $ 1,4 miljard. Ook in 2015 boekte Royal Dutch Shell in het derde kwartaal een recordverlies van €6,8 miljard, voornamelijk door verliezen door het stopzetten van projecten in Alaska en Alberta. In 2016 kreeg de groep opnieuw een zware tegenslag te verduren, met de aankondiging van het verlies van meer dan 2.200 banen als gevolg van de aankoop van BG Group en opnieuw als gevolg van de zwakte van de olieprijs. In augustus van hetzelfde jaar verkocht Royal Dutch Shell zijn Noordzee-activiteiten voor $ 3,8 miljard, evenals een van zijn deposito’s in Thailand voor een bedrag van 900 miljoen dollar. In 2017 kondigde de Royal Dutch Shell Group de verkoop aan van zijn activiteiten op het gebied van vloeibaar petroleumgas in Hong Kong en Macau aan DCC. In november verkocht het ook zijn belangen in Woodside Petroleum voor een bedrag van $ 2,7 miljard. Tot slot kondigde het bedrijf eind 2017 de aankoop aan van het First Utility-bedrijf, gespecialiseerd in de distributie van elektriciteit op het Britse grondgebied.

Voor- en sterke punten van shell-aandelen als beursgenoteerd actief

  • Een van de belangrijkste voordelen van dit bedrijf is dat we eerst zijn positie onder de grootste oliemaatschappijen zullen behouden, in feite onder de 6 grootste olie- en gasbedrijven ter wereld.
  • De waarde van dit merk is ook interessant, omdat de Royal Dutch Shell Group wereldwijd tot de koplopers in de energiesector behoort. Dit zorgt voor een bredere onderhandelingspositie en kan daardoor meer klanten aantrekken.
  • Een andere sterke troef van de groep is de financiële groei die ze sinds haar oprichting tot nu toe heeft laten zien, vooral dankzij een zeer sterke strategie van uitbreiding en diversificatie van haar activiteiten.
  • De investeringen van Royal Dutch Shell in onderzoek en ontwikkeling zijn ook een onmiskenbaar voordeel dat het in staat stelt om steeds innovatievere en technologische oplossingen ten dienste van de energiesector voor te stellen en zo een manoeuvreerruimte ten opzichte van de concurrentie te behouden.
  • We waarderen ook het vermogen van deze groep om samen te werken met andere grote bedrijven over de hele wereld om de winstgevendheid verder te verbeteren of nieuwe segmenten of markten te betreden via zakelijke of technologische partnerschappen, evenals de oprichting van joint ventures.
  • Tot slot kunnen we natuurlijk ook wijzen op de huidige strategie van Internationale Expansie van Royal Dutch Shell, wat ongetwijfeld een van zijn andere voordelen is, en er moet aan worden herinnerd dat de groep zijn exploitatieactiviteiten in meer dan 90 landen over de hele wereld uitvoert en een zeer uitgebreid netwerk van tankstations exploiteert waardoor het aanwezig kan zijn in alle stadia van de energieproductie- en marketingketen.

Veelgestelde vragen

Hoe hebben de acties van Royal Dutch Shell zich de laatste tijd gedragen? Het is interessant om de evolutie van de koers van het aandeel Royal Dutch Shell in de afgelopen jaren te kennen om de potentiële aantrekkelijkheid voor beleggers te beoordelen. Daarom zien we dat de verandering in de prijs van deze aandelen in een jaar momenteel -49,28% is. Negatief ook in de laatste 5 jaar, met -49,02%. Aan de andere kant bleven de geannualiseerde prestaties van het aandeel Royal Dutch Shell positief, met 9,73%. Wat zijn de aandelenindices waarop het aandeel Shell wordt verhandeld? Als u dit artikel over royal dutch shell aandelen heeft gelezen, weet u waarschijnlijk al dat dit bedrijf zowel een Brits als Nederlands bedrijf is. Om deze reden geniet de koers van haar aandelen een dubbele prijs, zowel op de Euronext markt in Amsterdam als op de LES. Evenzo maakt Shell deel uit van de berekening van de AMX- en FTSE 100-indices, die de benchmarkindices zijn voor deze twee landen. Hoe analyseer je effectief de koers van royal dutch shell aandelen? De analyse van de prijs van royal dutch shell aandelen vereist een correct begrip van de elementen die het kunnen beïnvloeden, omdat het noodzakelijk is om zowel een coherente fundamentele analyse van deze waarden te maken, het bestuderen van het nieuws dat ze zou kunnen laten stijgen of dalen, als een technische analyse op basis van de studie van grafiekbewegingen en indicatoren.

Leave a Reply