Menu
in

Roll-up fusie

Wat is een fusie?

Een cumulatieve fusie vindt plaats wanneer een investeerder, zoals een private equity-bedrijf, bedrijven in dezelfde markt koopt en samenvoegt. Roll-up fusies, ook bekend als “roll-ups” of “rollups”, brengen meer kleinere bedrijven samen in een grotere entiteit die beter in staat is om schaalvoordelen te genieten. Private equity-bedrijven gebruiken cumulatieve fusies om de concurrentie in drukke en/of gefragmenteerde markten te stroomlijnen en om bedrijven met complementaire capaciteiten te combineren tot een full-service bedrijf, bijvoorbeeld een olie-exploratiebedrijf kan worden gecombineerd met een boorbedrijf en een raffinaderij.

Fusieprocessen oprollen

Roll-ups maken deel uit van het consolidatieproces dat plaatsvindt naarmate nieuwe marktsectoren volwassen worden. Gecombineerde bedrijven kunnen meer producten en/of diensten leveren dan een kleinere, onafhankelijke speler. Gecombineerde bedrijven kunnen ook hun geografische dekking uitbreiden en genieten van de schaalvoordelen en grotere naamsbekendheid die omvang verleent. Grotere bedrijven worden over het algemeen gewaardeerd op een hogere winstmultiple dan kleinere bedrijven, dus een private equity-bedrijf dat kleine bedrijven heeft gekocht en geïntegreerd, kan de opgerolde onderneming met winst verkopen of een beursgang (IPO) uitvoeren. Wanneer een fusie wordt uitgevoerd, ontvangen de eigenaren van individuele ondernemingen geld en aandelen in ruil voor hun eigendomsaandelen. De ondernemingen worden vervolgens overgedragen aan een holdingmaatschappij. Naast lagere marginale kosten kunnen ondernemingen die in een cumulatieve fusie worden samengevoegd, een betere naamsbekendheid krijgen, een grotere blootstelling krijgen en toegang krijgen tot nieuwe markten of nieuwe of onderbediende demografie.    Verenigde entiteiten kunnen ook profiteren van een betere toegang tot expertise binnen de sector.

Roll-up fusion: sleutels tot succes

Roll-up fusies kunnen moeilijk te realiseren zijn. Het combineren van verschillende bedrijven en hun verschillende culturen, infrastructuren en consumentenbases is een gecompliceerde klus. Als dit niet correct wordt gedaan, kan het zijn dat de entiteit na de fusie niet de gewenste efficiëntie, schaal of winstgevendheid bereikt.   Over het algemeen delen succesvolle fusies van rollende fusies deze kenmerken:
  • Ze richten zich op grote maar sterk gefragmenteerde industrieën zonder dominante actor.
  • Consolidators hebben een bewezen proces dat waarde creëert.
  • Consolidators hebben een bewezen spelplan om doelen te identificeren, te evalueren en vervolgens te integreren.

Rol-up samenvoegscenario’s

De realiteit van de meeste markten is dat grote ondernemingen de neiging hebben te domineren. Hun brede productaanbod, schaalvoordelen en merkbekendheid staan gelijk aan dominantie. Wanneer een markt geen grote spelers heeft, wordt gezegd dat deze “gefragmenteerd” is. Deze versnippering biedt beleggers de mogelijkheid om bestaande kleine bedrijven te consolideren door middel van een cumulatieve fusie.   In een dergelijke groep, De ontslagen die inherent zijn aan het combineren van zoveel bedrijven worden geëlimineerd, de productiviteit wordt verhoogd en hogere winsten kunnen worden gegenereerd door verhoogde efficiëntie. Markten kunnen ook worden gedomineerd door een onderneming die te groot is om door een van zijn kleinere concurrenten te worden aangevochten. In een dergelijk geval kan een cumulatieve fusie worden gebruikt om verschillende kleinere concurrenten te verenigen in een groter bedrijf dat op gelijke voorwaarden concurreert.  Een vroeg voorbeeld van een fusie is Waste Management, Inc., opgericht in 1968 om meer dan 100 kleine lokale afvaldragers te combineren. Het werd in 1971 naar de beurs gebracht en in 1982 werd het de grootste afvalvervoerder in de Verenigde Staten. 

Leave a Reply