in

Rol en leden van OPEC en OPEC +

Rol en leden van OPEC en OPEC + OPEC en OPEC+ zijn twee organisaties die je moet weten als je in olie wilt investeren. De Organisatie van olie-exporterende landen is een organisatie die een zeer belangrijke rol speelt in de evolutie van de prijs van deze grondstof, omdat zij met de olieautoriteiten onderhandelt over de productie van het zwarte goud, de prijs en de toekomstige concessierechten. In dit artikel stellen we u voor om de specifieke rol van de OPEC en haar belangrijkste lidstaten te ontdekken, evenals opec +, die de OPEC associeert met andere producenten van het zwarte goud.

Wat is de rol en het functioneren van de OPEC?

De belangrijkste rol van de OPEC is natuurlijk het reguleren van de olieproductie en -prijs door de inspanningen van haar lidstaten te coördineren, bijvoorbeeld door productiequota vast te stellen. Daarom nemen de OPEC-leden deel aan de onderhandelingen en zijn ze het eens over de hoeveelheid geëxporteerde olie, wat een directe impact heeft op de prijs van een vat, dus we weten dat de beslissingen van de OPEC van invloed zijn op de prijs van ruwe olie in de wereld. Wanneer de olieprijs daalt, bijvoorbeeld als gevolg van een aanzienlijke daling van de vraag of een lichte toename van de reserves, kan de OPEC met instemming beslissen of de productie van vaten per dag van haar leden wordt verminderd. Deze productiedaling kan leiden tot een kleiner gat tussen vraag en aanbod en de prijs van een vat ruwe olie laten herstellen.

Wie zijn de OPEC-lidstaten?

Er zijn momenteel 14 landen in de Organisatie van olie-exporterende landen. 
  • Algerije, dat een belangrijk strategisch lid van deze organisatie is en het eerste land was dat zijn productie nationaliseerde, in 1971.
  • Angola, een van de producerende landen met de hoogste groei in het afgelopen decennium.
  • Gabon, dat in 1996 de OPEC verliet voordat het in 2016 weer toetrad tot de organisatie.
  • Libië, dat een zeer hoog exploratiepotentieel heeft en waarvan de plaats binnen de OPEC naar verwachting zal toenemen, vooral omdat de westerse sancties zijn opgeheven en als politieke meningsverschillen dit niet verhinderen.
  • Nigeria, waarvan de productie ook toeneemt dankzij de aanzienlijke ontwikkelingen in diep water, maar dat de neiging heeft om regelmatig zijn productiequota te overschrijden, is zijn olie-industrie nog steeds slecht genationaliseerd.
  • Equatoriaal-Guinea, de op twee na grootste olieproducent van Afrika en onlangs toegetreden tot de OPEC in 2017.
  • De Republiek Congo, die in 2018 uit solidariteit en om te profiteren van opec-fondsen toetrad tot de Organisatie van olie-exporterende landen.
  • Ecuador trad in 1973 toe tot de OPEC en vertrok in 1992. Later keerde hij terug ondanks zijn kleine productie in vergelijking met die van de andere leden van deze organisatie.
  • Venezuela, dat een leidende rol heeft gespeeld binnen de OPEC, waardoor deze organisatie een echt politiek wapen is geworden, en dit land heeft met name de grootste ruwe oliereserve ter wereld, vóór Saoedi-Arabië.
  • Saoedi-Arabië, het oudste lid van de OPEC en zijn historische leider. Dit land heeft de op een na grootste oliereserves ter wereld en is momenteel de grootste producent en exporteur op internationaal gebied. De strategie van Saoedi-Arabië is echter in de eerste plaats gebaseerd op zijn reserves, aangezien zijn voorraden beginnen op te raken.
  • De Verenigde Arabische Emiraten, en vooral Abu Dhabi, dat een belangrijke producent is, maar waar alle belangrijke deposito’s al meer dan dertig jaar worden geëxploiteerd.
  • Irak, waarvoor sinds recente conflicten geen quota meer gelden, maar dat enkele van de grootste reserves van de OPEC heeft.
  • Iran, dat een van de oudste leden van de OPEC is, communiceert zijn vastberadenheid om olie te gebruiken als een wapen en een drukmiddel tegen de Verenigde Staten, maar de olievelden van Iran zijn momenteel in verval.
  • Koeweit, dat het onderscheid heeft dat de reserves grotendeels geconcentreerd zijn op één enkel gebied, heeft zijn hoogste productiepunt bereikt en de officiële reserves worden in twijfel getrokken vanwege de vele politieke veranderingen die plaatsvinden.

OPEC+ en haar leden

Zoals we zojuist hebben gezien, zijn verschillende landen die tot ’s werelds grootste olieproducenten behoren niet geregistreerd als lid van de OPEC, namelijk Rusland, Canada, Soedan, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, de Verenigde Staten en Oman. Om dit probleem op te lossen, werkt de OPEC echter informeler samen met sommige producerende landen om een soort alliantie te creëren die OPEC + wordt genoemd. De alliantie van de OPEC met 10 andere olieproducerende landen werd in 2016 opgericht. Sindsdien brengt OPEC+ de OPEC-landen, die we hierboven noemden, en de volgende landen samen:
  • Rusland
  • Mexico
  • Kazachstan
  • Azerbeidzjan
  • Bahrein
  • Brunei
  • Maleisië
  • Oman
  • Soedan
  • Zuid-Soedan
Natuurlijk hoeven de OPEC+-leden zich niet te houden aan de besluiten van de OPEC over bepaalde kwesties, zoals productiequota. Zij kunnen echter actief deelnemen aan de besprekingen van deze organisatie en directer met hun concurrenten communiceren, afhankelijk van de internationale marktomstandigheden. Anderzijds merken we op dat de toevoeging van OPEC+ aan de OPEC het mogelijk heeft gemaakt om sommige geschillen tijdens grote crises op te lossen en dat een daling is voorkomen. te veel van de vatenprijzen in de internationale arena.

Veelgestelde vragen

Wie is de grootste olieproducent ter wereld? Het land dat vandaag de dag de grootste hoeveelheid olie ter wereld produceert, is de Verenigde Staten, met een productie van 571 miljoen ton per jaar. Hier moet worden opgemerkt dat de Verenigde Staten ook het land vertegenwoordigen dat de meeste olie ter wereld verbruikt. Hoewel dit land de grootste producent van olie is, zijn de reserves lager dan die van andere producerende landen en vooral lager dan die van Saoedi-Arabië. Wanneer zijn de OPEC en de OPEC+ in het leven geroepen? De OPEC, of Organisatie van Olieproducerende Landen, werd in 1930 in Bagdad opgericht met als doel een gemeenschappelijk beleid op de oliemarkt aan te nemen om haar leden een zeker rendement op geïnvesteerd kapitaal te garanderen. De OPEC+ van haar kant is in 1996 opgericht om andere grote olieproducerende landen in staat te stellen deel te nemen aan de OPEC-onderhandelingen, met als doel de genomen besluiten zoveel mogelijk te harmoniseren. Wat is de impact van OPEC-vergaderingen op de olieprijs? De door de OPEC en de OPEC+ georganiseerde bijeenkomsten zijn van groot belang voor de investeerders, omdat tijdens deze bijeenkomsten vaak de volumes van de olieproduktie worden bepaald. Deze productie zal een directe invloed hebben op de prijs van ruwe aardolie, aangezien zij het wereldaanbod van aardolie definieert. Hier gaat het er echter om dit aanbod te vergelijken met de vraag om te anticiperen op de sterkte en volatiliteit van de trend die de prijs van het zwarte goud zal volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Investimenti 43

Amerikaanse oliereserves en hun invloed op de prijzen

Investimenti 36

Hoe goud te kopen op de beurs