Het nationale herstel- en veerkrachtplan (PNRR) vertegenwoordigt het strategisch plan van de Italiaanse regering om het economisch herstel na de Covid-19-pandemie te bevorderen, met behulp van fondsen die door de Europese Unie zijn toegewezen via het Next Generation EU-programma.
Dit plan, dat tot 2026 loopt, is essentieel voor de groene en digitale ontwikkeling van het land
.
Wat is het nationale herstel- en veerkrachtplan (PNRR)
Het PNRR, een afkorting voor „National Recovery and Resilience Plan”, werd in 2021 goedgekeurd om de Italiaanse economie nieuw leven in te blazen na de Covid-19-pandemie. Dit is een unieke kans om de economie nieuw leven in te blazen, banen te creëren en gezinnen en bedrijven te ondersteunen.
Het plan kreeg in 2021 definitief groen licht van de Raad van de Europese Unie.
Hoeveel bedragen de PNRR-fondsen
De PNRR van Italië werd aanvankelijk gefinancierd met 191,5 miljard euro. Vervolgens werd het plan eind november 2023 opnieuw vormgegeven met een totale toewijzing van 194,4 miljard euro, waarvan
:
- 122,6 miljard euro in de vorm van leningen
- 71,8 miljard euro in de vorm van subsidies
Hoe is de PNRR gestructureerd
De PNRR maakt deel uit van het European Next Generation EU-programma (NGEU), een pakket van 750 miljard euro waarover de Europese Unie overeenstemming heeft bereikt als reactie op de pandemische crisis. Het plan is als volgt opgebouwd:
- Het belangrijkste onderdeel van de NGEU is het Recovery and Resilience Device (RFF), met een looptijd van 6 jaar, van 2021 tot 2026.
- De PNRR „Italy Tomorrow” wordt gefinancierd met 194,4 miljard euro.
De EU-fondsen van de volgende generatie vormen het grootste pakket stimuleringsmaatregelen dat ooit in Europa is gefinancierd en bedoeld is om Italië groener, digitaler en veerkrachtiger te maken.
Hoe werkt de PNRR
De PNRR is gemaakt volgens de richtlijnen van de Europese Commissie en is verdeeld in 7 missies en 16 componenten (aanvankelijk waren er 6).
De belangrijkste missies van de PNRR
zijn:
- Digitalisering, innovatie, concurrentievermogen, cultuur en toerisme
- Groene revolutie en ecologische transitie
- Infrastructuur voor duurzame mobiliteit
- Onderwijs en onderzoek
- Cohesie en inclusie
- Saluut
- RepowerEU
Een van de belangrijkste wijzigingen in het nieuwe plan dat sinds 2023 van kracht is, is de introductie van het hoofdstuk gewijd aan het „RePowerEU” -plan, dat 22 nieuwe maatregelen bevat, gericht op het bevorderen van de groene transitie, het stimuleren van de energie-efficiëntie en het verhogen van de productie van energie uit hernieuwbare bronnen.
De PNRR omvat ook uitgebreide initiatieven voor de digitalisering van het openbaar bestuur, de uitbreiding van de dekking van snelle verbindingen en aanzienlijke steun voor de culturele en toeristische sector. Het omvat interventies om de ecologische duurzaamheid te verbeteren, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te bevorderen en de vervoersinfrastructuur te moderniseren
.
Een belangrijk deel van de PNRR is gewijd aan de versterking van het onderwijssysteem, onderzoek en onderwijs, met bijzondere aandacht voor werkgelegenheid voor jongeren en vrouwen, evenals gerichte interventies ter ondersteuning van gehandicapten en kwetsbare mensen.
Volksgezondheid is een andere fundamentele pijler, met acties gericht op het versterken van de thuiszorg en lokale gezondheidsvoorzieningen
.
De termijnen voor PNRR-fondsen
De Europese Commissie staat op halfjaarlijkse basis de uitbetaling van fondsen aan de lidstaten alleen toe als de doelstellingen (mijlpalen) en doelstellingen (doelstellingen) die in het nationale plan zijn vastgelegd, worden bereikt. Tot op heden heeft Italië het volgende ontvangen:
- 24,9 miljard euro als voorfinanciering in 2021
- 21 miljard euro als eerste tranche
- 21 miljard euro als tweede tranche
- 18,5 miljard euro als derde tranche
- 16,5 miljard euro als vierde tranche
- 11 miljard euro als vijfde tranche
Op 5 juli 2024 stuurde Italië de Europese Commissie een verzoek tot betaling van de zesde tranche van de PNRR, gelijk aan 9,8 miljard euro.
Hoeveel PNRR-fondsen zijn er uitbetaald
Met de betaling van de vijfde tranche op 5 augustus 2024 overschreed Italië 58,4% van het totale bedrag van de PNRR, wat neerkomt op 194,4 miljard euro.
De wijzigingen in 2024 in de PNRR
De Italiaanse regering heeft tijdens de implementatie verschillende wijzigingen aangebracht in de PNRR, waaronder wijzigingen op het gebied van huisvesting van universiteiten en organisatorische wijzigingen die zijn ingevoerd toen het PNRR-decreet in 2024 werd omgezet in wet. Enkele van de belangrijkste wijzigingen:
- De installatie van meer dan honderd PNRR-coördinatiecabines in alle prefecturen.
- De hermodellering van de doelstelling voor universiteitshuisvesting met de uitbreiding van investeringen in essentiële diensten voor studenten.
PNRR en herstelplan
De PNRR wordt vaak verward met het herstelplan, maar in werkelijkheid is de PNRR slechts een onderdeel van het grotere herstelplan, dat ook andere Europese middelen omvat, zoals de 47,5 miljard euro van de REACT-EU en de 30,6 miljard van het Nationaal Aanvullend Fonds.
Conclusie
Het nationale herstel- en veerkrachtplan (PNRR) is een belangrijk instrument voor het economisch en sociaal herstel van Italië, met de nadruk op duurzaamheid, digitalisering en inclusie. Dankzij fondsen van de Europese Unie biedt de PNRR een unieke kans om het land tegen 2026 te transformeren en te moderniseren
.