Menu
in

Overheidspersoneel en tweede dienstverband in 2024: wanneer het is toegestaan en regelgeving

Tweede werk voor een ambtenaar is volgens de huidige wetgeving over het algemeen verboden, behalve in enkele specifieke gevallen. Dit verbod is niet absoluut, aangezien ambtenaren bepaalde activiteiten kunnen uitvoeren, maar alleen als er voorafgaande toestemming is en als het gaat om deeltijdwerkers, samenwerkingen of activiteiten die wettelijk zijn toegestaan.

In deze gids onderzoeken we wanneer een tweede baan voor een ambtenaar mogelijk is, wat de relevante regelgeving is en wat er nieuw is voor 2024
.

Wanneer is een tweede baan mogelijk voor een ambtenaar

Een ambtenaar mag een tweede baan verrichten indien deze verenigbaar is met de diensttijd, zolang dit geen belangenconflict met de openbare tewerkstelling veroorzaakt en met voorafgaande toestemming van de PA waartoe hij behoort, in de volgende gevallen:

  • Uitkeringen bij vrijwilligersorganisaties of sociale welzijnscoöperaties zonder winstoogmerk: activiteiten die verband houden met grondwettelijke beginselen zoals vrijheid van vereniging en gedachte, deelname aan verenigingen, wetenschappelijke comités, journalistieke samenwerkingen en verslagen op conferenties, zelfs betaald.
  • Deeltijdse werknemers: degenen die in de PA worden aangenomen met een deeltijdcontract met werkuren die minder dan of gelijk zijn aan 50% van de normale uren, kunnen een andere werkactiviteit uitvoeren, zelfs door registratie in registers, zolang er geen sprake is van een belangenconflict. Als de werkgever van de tweede baan privé is, wordt deze activiteit alleen verleend met een bronbelasting- of btw-nummer.
  • Incidentele voordelen tot 5.000 euro: incidentele samenwerkingen die verenigbaar zijn met het schema en de institutionele functie van de administratie waartoe ze behoren.

De PA-kantoren gebruiken voorafgaande toestemming om de compatibiliteit tussen de tweede baan en de rol van de werknemer binnen de administratie te verifiëren.

Tweede arbeidsreglement voor ambtenaren en nieuws 2024

Het verbod op een tweede tewerkstelling voor een ambtenaar is verankerd in artikel 60 van presidentieel decreet nr. 3 van 1957 en wordt geregeld door de geconsolideerde wet op de openbare werkgelegenheid, die ook de regels bevat met betrekking tot voorafgaande toestemming in gevallen waarin deze wordt verleend.

Naast deze wetgeving zijn verschillende bronnen van jurisprudentie toegevoegd
.

Met beslissing nr. 9801 van 2024 heeft het Hof van Cassatie opnieuw bevestigd dat, zelfs als de tweede baan een van de activiteiten is die verenigbaar is met de publieke sector, de beoordeling van de afwezigheid van de onverenigbaarheid nog steeds aan de werkgever ligt. Daarom is de ambtenaar verplicht om altijd toestemming te vragen voor het uitvoeren van niet-institutionele activiteiten
.

Artikel 53 van wetsdecreet nr. 165 van 2001 garandeert de exclusiviteitsverplichting in de openbare arbeidsrelatie, gebaseerd op artikel 98 van de Grondwet, volgens hetwelk „overheidspersoneel uitsluitend ten dienste van de natie staat”. Het ontbreken van toestemming kan leiden tot disciplinaire aansprakelijkheid
.

Sancties voor dubbele tewerkstelling van ambtenaren

De ambtenaar die een tweede functie vervult zonder te voldoen aan de verplichtingen die in de wetgeving zijn vastgelegd, wordt onderworpen aan verschillende sancties:

  • Het uitvoeren van verboden activiteiten: de werknemer wordt door de administratie waartoe hij behoort gewaarschuwd om een einde te maken aan de situatie van onverenigbaarheid.

    Na 15 dagen zonder dat de onverenigbaarheid ophoudt, verliest de werknemer zijn baan (ontslag)

  • .

  • Het verrichten van toelaatbare werkzaamheden zonder toestemming: de werknemer wordt onderworpen aan een tuchtprocedure en kan worden opgeroepen om zich voor de Rekenkamer te verantwoorden voor administratieve aansprakelijkheid, met een eventuele boekhoudkundige uitspraak voor belastingschade.
  • Welke tweede banen zijn toegestaan

    Volgens wetsdecreet nr. 165 van 2011 moeten de activiteiten die een ambtenaar als tweede baan kan uitvoeren, met voorafgaande toestemming,:

    • voldoen aan de wet;
    • niet in strijd zijn met de onpartijdige plichten van de ambtenaar;
    • bemoei je niet met de taken die bij de administratie worden uitgevoerd, dus voer ze uit op een tijdstip dat verenigbaar is met de publieke sector;
    • vallen onder degenen die worden verleend en toegelaten of die betrokken zijn bij de uitoefening van grondwettelijke rechten zoals vrijheid van vereniging, gedachte en participatie.

    Voorbeelden van toegestane activiteiten zijn onder andere:

    • samenwerkingen met kranten, tijdschriften, encyclopedieën en dergelijke;
    • winsten die voortvloeien uit intellectuele werken of industriële uitvindingen waarvan de werknemer de auteur of uitvinder is, zoals het schrijven van boeken;
    • deelname aan conferenties en seminars, met mogelijke vergoeding.

    Welke functies zijn verboden voor ambtenaren

    Artikel 60 van presidentieel decreet nr. 3 van 1957 en artikel 53 van de geconsolideerde wet inzake openbare werkgelegenheid bepalen dat ambtenaren geen handel, industrie of welk beroep dan ook mogen uitoefenen, geen werk mogen aannemen voor particulieren, noch functies mogen aanvaarden in bedrijven met winstoogmerk, behoudens uitzonderingen die zijn toegestaan door de bevoegde minister.

    Deze regels zijn ook van toepassing op schoolpersoneel, zoals leraren en ATA-personeel, met aanvullende beperkingen als bedoeld in artikel 508 van wetsbesluit nr. 297 van 16 april 1994.

    De tweede functie voor ambtenaren is onderworpen aan nauwkeurige regelgeving die erop gericht is de onpartijdigheid en efficiëntie van de openbare dienst te waarborgen. Voor verdere verduidelijking is het altijd raadzaam contact op te nemen met het personeelsbureau van uw administratie
    waartoe u behoort.

    Leave a Reply