U kunt mijn beleggingsfondscalculator hier bekijken. Het was geprogrammeerd om beginners te helpen inschatten “hoeveel te investeren” voor een financieel doel.
Maar waarom hebben we zo’n rekenmachine nodig? Waarom kunnen we niet gewoon een SIP starten in beleggingsfondsen op basis van ons huidige spaargeld? Op die manier heb je geen berekening nodig, toch?
Ja, in feite is dit hoe de meesten van ons geld investeren.
Omdat we een paar dollar van het inkomen sparen, vinden we het verstandig om het te investeren. Geen probleem. Het denkproces is niet verkeerd.
Maar waarom niet meer structuur geven aan de manier waarop we denken over beleggen. Hoe doe je dat? Door meer strings toe te voegen aan ons besluitvormingsproces.
Laten we het een beetje hebben over het besluitvormingsproces dat betrokken is bij beleggen.
- Besluitvorming terwijl u begint met beleggen.
- Over de beleggingsfondscalculator.
- Informatie over verwachte rendementen.
- Waar geld te investeren.
- Blijf bij een wijzerplaat.
- Informatie over maandelijkse bijdragen.
- Wat betreft de wachttijd.
- conclusie.
Besluitvorming als u begint met beleggen
Wanneer een persoon spaart met zijn inkomen, kan dit geld worden geïnvesteerd. Het geld dat zo wordt omgeleid om te investeren, bouwt een corpus op. Na een periode van langdurige investeringen wordt het corpus groot genoeg om er een belangrijk nut van te maken.
Maar er zijn weinig open vragen in deze stijl van beleggen. Om meer structuur en betekenis te geven aan het besluitvormingsproces, moeten er minimaal vijf vragen beantwoord worden. De antwoorden op deze vijf vragen moeten bekend zijn voordat u begint met beleggen.
Hier zijn deze vijf vragen:
- Wat is het doel? Waarom investeer ik geld? Waarvoor ben ik van plan het geconstrueerde corpus te gebruiken? Wat zijn die toekomstige behoeften waarin ik vandaag moet beginnen met investeren? Dit zijn enkele fundamentele vragen die moeten worden gesteld voordat u investeert.
Het doel is om onze investeringen een precieze richting te geven, anders raken ze onderweg verloren. Voorbeeld: Een van deze doelen kan het creëren van een pensioencorpus zijn. Lees: doelgericht beleggen.
- Hoeveel tijd heb ik? Hier zijn we, na hoeveel jaar, zal het doel aanwezigheid nodig hebben. Voorbeeld: als we een auto willen kopen, moeten we weten wanneer we hem willen kopen. Als we geld hebben, kunnen we vandaag kopen.
Maar als we geen geld hebben, moeten we weten hoe lang we op dit doel kunnen wachten. Waarom is er tijd nodig? Om er geld voor op te bouwen. Lees: Tijd is geld.
- Wat wordt mijn retour? Wat is het beste rendement dat ik kan behalen over de bovenstaande tijdshorizon? Hoe meer tijd we hebben, hoe hoger het rendement kan worden behaald. Wat? Want wanneer de tijdshorizon lang is (boven de 3 jaar), kunnen we het ons veroorloven om het eigen vermogen te verdiepen.
Eerlijkheid kan een hoger rendement opleveren. Voor kortere horizonten zullen we moeten vertrouwen op schuld (het levert lagere rendementen op). Lees: Hoe retouren in te schatten.
- Is een forfaitaire investering mogelijk? Als u duidelijk bent over de beschikbare tijdshorizon en verwachte rendementen, kunnen forfaitaire investeringen helpen uw corpus sneller op te bouwen. Dus, voordat u investeert, is het stellen van deze vraag cruciaal. Als u niet zeker weet hoe u een vast bedrag moet beleggen, kunt u beleggingsfondsen met systematische overdrachtsplannen (STP’s) gebruiken.
Lees ook: Denkproces om forfait te investeren.
- Hoeveel kan ik maandelijks bijdragen? Voor gewone mannen is een forfaitair bedrag misschien niet altijd genoeg om het doel op tijd te bereiken. Je moet dus elke maand meer investeren voor het goede doel. Deze extra investering wordt gedaan door middel van maandelijkse bijdragen (SIP). Denk na, hoeveel maandelijkse SIP is meer dan genoeg voor het doel? Denk er ook over na hoeveel u zich elke maand kunt veroorloven voor de SIP? Lees: Informatie over het Systematic Investment Plan (SIP).
Over de calculator voor beleggingsfondsen
Mijn beleggingsfondscalculator was gecodeerd om een belegging te modelleren, rekening houdend met alle vijf bovenstaande vragen. Wat?
Het stelt dezelfde vijf vragen aan zijn gebruikers (zie hieronder). De gebruiker moet deze waarden invoeren en vervolgens op de knop “berekenen” klikken. De calculator voert vervolgens in een oogwenk balansberekeningen uit en geeft het rapport weer.
Laten we een voorbeeld nemen om te begrijpen hoe u deze rekenmachine kunt gebruiken. Stel dat men geld wil investeren om een Crore Rs.2.0 pensioenfonds op te bouwen. Maar hij is niet in staat om erachter te komen hoe verder te gaan . Dit is waar mijn beleggingsfondscalculator kan helpen. Laten we eens kijken hoe.
- Oprichting van het pensioenfonds :
- Doelstelling : Rs.2.0 Crore
- Beschikbare tijd: 25 jaar.
- Verwacht rendement : 12% pa
- Initiële investering : Rs.60.000
- Maandelijkse bijdrage : Rs 10.000
Wat we hier doen, is controleren of een combinatie van Rs.60.000 (forfaitair bedrag) en Rs.10.000 (maandelijkse bijdragen) voldoende is om het pensioenfonds op te bouwen. Het doel is om dit over 25 jaar te doen met een rendement van 12% per jaar.
Laten we eens kijken hoe de calculator het resultaat weergeeft:
Er worden twee belangrijke details weergegeven in het resultaat:
- Als het doel wordt bereikt? Het doel was om een corpus van Rs.2.0 Crore te bouwen. Het eerste waar een gebruiker naar moet kijken, is of de gegeven reeks getallen in staat is om ze naar het doel te brengen. Hoe het te verifiëren? Het vergelijken van de doelstelling met het totale corpus dat in de rapportsectie is opgebouwd.
- Hoe is hij daar gekomen? In het bovenstaande voorbeeld kunnen we zien dat de beleggingsstrategie in staat is om het doel te bereiken. Maar er zijn twee componenten aan de strategie: (a) forfaitaire investeringen en (b) maandelijkse bijdragen. Hier kunnen we ons afvragen, welke strategie draagt het meest bij aan het doel? Hoe het te verifiëren? Dit wordt ook gemarkeerd in het gedeelte rapporten van de rekenmachine.
1. Informatie over verwachte rendementen …
In de rekenmachine van het beleggingsfonds wordt de gebruiker gevraagd om een waarde in te voeren die “verwachte rendementen” wordt genoemd. Dit is een belangrijk feit dat verder moet worden gedefinieerd voor een duidelijk begrip van lezers.
Welke waarde moet worden ingevoerd in de cel “verwachte rendementen”? Hoe te beoordelen welke waarde op dit moment juist is?
De waarde kan worden beoordeeld volgens een vuistregel. De vuistregel is afhankelijk van de tijdshorizon die beschikbaar is voor investeringen.
Verwacht rendement | Omschrijving: __________ | Tijdshorizon |
Van 6% tot 9% | Wanneer de beschikbare tijdshorizon kort is | 0-3 jaar |
Van 9% naar 12% | Wanneer de beschikbare tijdshorizon gemiddeld is | 3-5 jaar |
12% + | Wanneer de beschikbare tijdshorizon lang is | meer dan 5 jaar |
Wat is de logica achter de opgegeven retournummers?
- Korte termijn: Wanneer de tijdshorizon kort is, is het niet mogelijk om te investeren in high-performance voertuigen. Omdat? Want op korte termijn zijn hun rendementen erg volatiel. En dus? In dit geval heeft investeren in hen een grote kans op kapitaalverlies. Je moet je dus houden aan schuldplannen. Hun rendement kan variëren tussen 6% en 9%. Lees: SIP in schuldfondsen.
- Middellange termijn: Wanneer de tijdshorizon meer dan 3 jaar maar minder dan 5 jaar is, kunt u zich een evenwichtige portefeuille veroorloven: schuld plus stabiel kapitaal. Zo’n portefeuille kan rendementen tot 12% opleveren. Lees: Beleg rendementen met een hoog risico.
- Lange termijn: Wanneer de tijdshorizon lang is, kunt u investeren in een high-yield voertuig. Hoewel hun prijzen op korte termijn volatiel zijn, maar op de lange termijn zijn hun rendementen veiliger. Omdat de beschikbare detentietijd langer is, wordt het haalbaar om te kiezen voor risicovolle acties. De zware portefeuille van aandelen kan in India rendementen van 12% + opleveren. Lees: Hoe te beleggen in de aandelenmarkt.
Dus nu hebben we uitgezocht welke beleggingsrendementen we kunnen verwachten op basis van een beschikbare tijdshorizon. Maar er is nog een vraag die beantwoord moet worden. Waar het geld te investeren om die rendementen te behalen?
2. Waar het geld te investeren?
Deze calculator kan u misschien niet vertellen “waar u geld moet investeren”, maar hij kan er specifiek naar wijzen. Wat? Hiervoor zullen we moeten kijken naar de cijfers van het “verwachte rendement” in de calculator.
In het bovenstaande voorbeeld kunnen we zien dat om een corpus van Rs.1.0 Crore in 20 jaar te bouwen, het de bedoeling was om Rs.1.0 Lakh in een forfaitair bedrag en Rs.5.000 per maand te investeren.
Maar deze combinatie van cijfers werkt alleen als de investering een verwacht rendement van 15,6% per jaar oplevert.
Nu is de vraag die gesteld moet worden: waar het geld te investeren om een rendement van 15,6% te behalen? Om een antwoord te krijgen zullen we de volgende grafische weergave moeten zien:
Laten we eens kijken hoe de bovenstaande infographics u kunnen helpen bij het kiezen van een geschikt beleggingsfonds (waar kunt u geld investeren?):
De calculator laat zien dat verwachte rendementen van 15,6% per jaar nodig zullen zijn om een corpus van Rs.1.0 crore over 20 jaar op te bouwen. Kijk nu in de bovenstaande infographic. Je moet twee dingen zien:
- Ten eerste: de verwachte rendementscijfers nemen ons mee in welk kwadrant. Er zijn in principe drie kwadranten weergegeven in de infographic: (a) laag risico-korte termijn, (b) gemiddeld risico – middellange termijn en (c) hoog risico – lange termijn. Bij een verwacht rendement van 15,6% is dit alleen mogelijk in het derde kwadrant.
- Ten tweede: In het derde kwadrant zijn er drie soorten beleggingsfondsen die rendementen van meer dan 12% per jaar kunnen genereren Welk type fonds kan rendementen van 15%+ opleveren op deze drie fondsen? Volgens de grafieken kunnen alleen mid- en smallcapfondsen zulke hoge (lange termijn) rendementen genereren. Lees: Small- en midcapfondsen.
Ik zal voorstellen dat u zelf een van deze “infographics” voorbereidt voor persoonlijk gebruik. Ik heb er een voor mezelf. Het heeft meer componenten dan die hierboven weergegeven. Aanbevolen lectuur: Beleggingsfondsen [Fundamentals].
Dus op deze manier kan een eenvoudige calculator met behulp van uw “infographics” een juiste beleggingsoptie voor u identificeren.
Let op: probeer trouw te blijven aan uw wijzerplaat. Laat je nooit aantrekken door hoge rendementen en besluit te investeren in het bovenste kwadrant. Laten we lezen waarom?
3. Blijf op je wijzerplaat
Vraag: Zijn beleggingsopties met het hoogste rendement altijd de beste keuze? Niet altijd.
Sommigen denken misschien: waarom zou je in een schuldfonds beleggen als aandelenfondsen het dubbele rendement beloven? Dit is een dilemma waar alle beleggers mee te maken krijgen tijdens het beleggen.
Waarom is er een dilemma? Want de verleiding is groot om te kiezen voor beleggingen die “hogere rendementen” opleveren. Het is heel moeilijk om deze verleiding te negeren.
Maar waarom niet kiezen voor de investering die het hoogste rendement oplevert? Klinkt ook redelijk, nietwaar? Niet altijd. Het probleem ligt in het risico dat gepaard gaat met hoogrenderende beleggingsopties.
Wat is dan de oplossing? Houd je altijd aan een wijzerplaat. Omdat? Omdat de wijzerplaat de ” beste balans biedt tussen beschikbare tijdshorizon, risico en mogelijk rendement “.
Dus als uw calculator wijst op een hybride fonds, kies dan niet voor een small-cap beleggingsfonds.
4. Over maandelijkse bijdragen
Voor een gewone man is de meest praktische manier om rijkdom op te bouwen (op lange termijn) om regelmatig te beleggen. Hoe doe je dat? Door maandelijks bij te dragen aan een investering die op de lange termijn doorgaat (dit is wat we SIP hebben genoemd).
Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de afronding van de maandelijkse bijdragen. Hoe doe je dat? Volgens een vuistregel. Ik noem het Saving50 Rule. Wat is het?
De Saving50-regel vertelt ons om slechts 50% van het huidige spaargeld te gebruiken om te beleggen. Omdat? Omdat het duurzaamheid garandeert. Wat?
Laten we zeggen dat mijn maandelijkse besparing rs.5.000 is. Als ik alle Rs.5.000 voor SIP gebruik, kan ik obstakels tegenkomen om in de toekomst op deze manier door te gaan. Wat? Voorbeeld: In geval van nood zal ik mijn SIP moeten onderbreken om ervoor te betalen.
Het zal dus beter zijn om alleen zoveel besparingen te gebruiken die mijn SIP zullen blijven voeden, ongeacht welke situatie dan ook.
Dus onthoud tijdens het gebruik van de beleggingsfondscalculator altijd de Saving50-regel. Het idee is om te voorkomen dat je overdreven betrokken raakt en eindigt met een standaard.
5. Informatie over wachttijden
Hoe belangrijk
het ook is om te beslissen over het juiste verwachte rendement en maandelijkse bijdragen, verblijftijd is net zo belangrijk.
Het idee achter het gebruik van deze beleggingsfondscalculator is om rijkdom te creëren voor een toekomstig doel. Bij het plannen is het begrijpen van een juiste tijdshorizon essentieel. Omdat? Want dit is de tijd waarvoor je je beleggingen moet aanhouden.
Waiting time is key. Omdat? Want hoe langer de beschikbare houdtijd, hoe hoger het potentiële rendement.
Zorg er dus voor dat je jezelf zoveel mogelijk tijd geeft. Op deze manier kunt u beleggen in die beleggingsopties die een hoger rendement kunnen opleveren (zie # 1 en # 2 hierboven).
Conclusie
Gebruik deze beleggingsfondscalculator om te begrijpen wat uw toekomstige doel is en wat de financiële waarde ervan is. U moet ook beslissen hoeveel tijd beschikbaar is om dit te bereiken.
Zodra u deze 3 details kent, gebruikt u de beleggingsfondscalculator om te bepalen hoeveel u moet investeren om het corpus op te bouwen.
Afhankelijk van de beschikbare tijdshorizon, gebruikt u dit artikel om te beoordelen wat uw verwachte rendement (zie # 1) op investering (ROI) zal zijn.
Zodra de ROI bekend is, gebruikt u dit artikel om te weten waar u geld moet investeren (zie # 2) om die rendementen te genereren.
Opmerking: Vergeet niet om altijd te investeren terwijl u in het geïdentificeerde kwadrant blijft (zie #3). Het is ook essentieel om de Saving50-regel te volgen (zie # 4) om uw maandelijkse bijdragen af te ronden.
Goede investering.