Wie is Michael Milken?
Michael Milken is een filantroop en huidig voorzitter van een non-profit denktank genaamd het Milken Institute. Milken was in de jaren 80 executive bij zakenbank Drexel Burnham Lambert en gebruikte hoogrentende junk bonds voor bedrijfsfinanciering, fusies en overnames.
Milken vergaarde een enorm persoonlijk fortuin en werd in 1989 aangeklaagd door een federale grand jury en bracht uiteindelijk bijna twee jaar in de gevangenis door nadat hij schuldig had gepleit aan effectenfraude. Hoewel hij wordt gecrediteerd met het oprichten van de markt voor hoogrentende obligaties, is hij voor het leven verbannen uit de effectenindustrie.
KEY POINTS
Michael Milken
- is een filantroop en huidige voorzitter van een non-profit denktank genaamd het Milken Institute.
- Hij trad in 1969 in dienst bij Drexel Burnham Lambert en begon met het verhandelen van hoogrentende obligaties die hem in de jaren 80 de bijnaam Junk Bond King opleverden.
- Milken werd aangeklaagd en bracht bijna twee jaar in de gevangenis door nadat hij schuldig had gepleit aan beschuldigingen van effectenfraude.
- Milken is voor het leven verbannen uit de effectenindustrie.
Bekremmende Michael Milken
Milken trad in 1969 in dienst bij Drexel Burnham Lambert.
Het was tijdens zijn tijd bij het bedrijf dat hij begon met het verhandelen van hoogrentende obligaties die hem in de jaren 80 de bijnaam Junk Bond King opleverden. Deze obligaties bieden het broodnodige kapitaal voor bedrijven die niet noodzakelijkerwijs direct toegang hebben tot krediet. Tijdens zijn tijd bij het bedrijf was hij in staat om een enorme hoeveelheid geld op te halen bij een aanzienlijke basis van geïnteresseerde investeerders.
Hierdoor kon hij uiteindelijk zijn high-yield obligatie afdeling uitbreiden. Op het hoogtepunt van zijn succes verdiende Milken tussen de $ 200 miljoen en $ 550 miljoen per jaar.
Op 24 april 1990 pleitte Milken schuldig aan vijf technische aanklachten van het overtreden van effectenwetten. Hij werd veroordeeld tot 10 jaar federale gevangenis, maar werd na twee jaar vrijgelaten wegens goed gedrag. Hij kreeg ook een boete van $ 600 miljoen. Sinds zijn vrijlating heeft Milken zijn imago vernieuwd en vraagt hij gratie voor de aanklachten waaraan hij schuldig pleitte. in 1990.
Na zijn vrijlating uit de gevangenis werkte hij als strategieconsultant. Dit was in strijd met zijn proeftijd en hij kreeg vervolgens een boete van $ 42 miljoen voor deze acties. In 1993 werd milken gediagnosticeerd met prostaatkanker. Sindsdien heeft hij veel van zijn tijd en middelen besteed aan het vinden van een remedie voor de ziekte.
Na zijn vrijlating uit de gevangenis kreeg Milken een boete voor het werken als consultant, een schending van zijn proeftijd.
Volgens Forbes wordt het vermogen van Milken geschat op $ 3,7 miljard vanaf september 2019. Hij was mede-oprichter van de non-profit Milken Family Foundation en het Milken Institute, een economische denktank die conferenties organiseert over gezondheid, politiek, media en cultuur.
speciale overwegingen
Periode in zijn carrière zag Milken een kans om te profiteren van junk bonds, ook wel high-yield obligaties genoemd. Het zag een manier voor beleggers om hoge rendementen te zien, op een voor risico gecorrigeerde basis, door obligaties te kopen die zijn uitgegeven door bedrijven met een lage kredietwaardigheid in vergelijking met het verwerven van obligaties van bedrijven met een AAA-rating. In die tijd was de beschikbaarheid van dergelijke obligaties beperkt en Milken voorspelde dat de vraag snel groter zou zijn dan het aanbod voor deze investeringsmogelijkheid. Het bedrijf waarvoor hij werkte, Drexel Burnham Lambert, lanceerde een poging om meer junk bonds te onderschrijven door die bedrijven te overtuigen om ze uit te geven.
De bedrijven in kwestie kunnen zich in een vroeg stadium bevinden of anderszins niet goed ingeburgerd zijn. Hun lage kredietwaardigheid hoeft niet noodzakelijkerwijs het gevolg te zijn geweest van een slechte financiële gezondheid, maar eerder van het ontbreken van een breed trackrecord waarop ze hun ratings kunnen baseren. Dergelijke omstandigheden worden meestal gezien bij nieuwe en opkomende industrieën. Vanuit een bedrijfsperspectief was de uitgifte van obligaties een manier om mogelijk toegang te krijgen tot meer kapitaal dat ze anders niet zouden hebben kunnen nastreven. Milken’s inspanningen bij Drexel Burnham worden gecrediteerd met de lancering van deze markt.
Met de groei van de rommelobligatiemarkt probeerde Milken een dominante positie in deze sector te behouden en sommige van zijn inspanningen leidden tot zakelijke activiteiten die uiteindelijk leidden tot zijn arrestatie en veroordeling voor effectenfraude.