MARKTPLAFOND
Marktkapitalisatie,
of gewoon marktkapitalisatie, verwijst naar de totale marktwaarde van een beursgenoteerd bedrijf. Het wordt berekend door het totale aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met hun huidige marktprijs.
Als een bedrijf bijvoorbeeld 1 miljoen aandelen heeft uitstaan en de marktprijs van zijn aandelen $ 20 is, is de marktkapitalisatie $ 20 miljoen.
Marktkapitalisatie wordt gebruikt om de relatieve grootte van verschillende bedrijven te vergelijken.
Bedrijven met een marktkapitalisatie van $ 10 miljard of meer worden large-cap bedrijven genoemd. Midcap-bedrijven hebben een marktkapitalisatie van tussen de 2 miljard en 10 miljard dollar. Bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan $ 300 miljoen worden geclassificeerd als small-cap bedrijven.
LIQUIDITEIT
De liquiditeit van een actief of effect verwijst naar de snelheid en het gemak waarmee het op de markt kan worden verkocht en omgezet in contanten zonder de prijs ervan te beïnvloeden.
De meeste aandelen zijn bijvoorbeeld zeer liquide omdat ze binnen enkele seconden op de beurs kunnen worden verkocht zonder hun prijzen te beïnvloeden. Onroerend goed, aan de andere kant, wordt beschouwd als een illiquide asset omdat het niet zo snel kan worden verkocht als financiële effecten zoals aandelen. U vindt misschien geen koper voor uw onroerend goed en zelfs als u een potentiële koper vindt, neemt u mogelijk geen genoegen met de prijs.
Liquiditeit kan ook verwijzen naar het vermogen van een bedrijf om zijn kortlopende of liquide activa zoals contanten te gebruiken om aan zijn kortetermijnverplichtingen te voldoen. Een veel voorkomende maatstaf voor de liquiditeit van een bedrijf is de current ratio, die wordt berekend door zijn totale vlottende activa te delen door zijn totale kortlopende verplichtingen.
Een verhouding van 1 wordt beschouwd als een gezond getal, maar het getal is niet absoluut en je krijgt misschien meer inzichten als je het vergelijkt met dat van andere bedrijven.
FLOAT-GEGEVENS
Float verwijst naar het totale aantal uitstaande aandelen van een bedrijf minus aandelen die onderworpen zijn aan een vorm van handelsbeperking. Als een bedrijf bijvoorbeeld 1 miljoen aandelen heeft uitstaan met 0,1 miljoen aandelen onderworpen aan verkoopbeperkingen, zou de free float van het bedrijf 0,9 miljoen aandelen zijn.
De free float bepaalt het totale aantal aandelen dat beschikbaar is voor de handel. Beperkte aandelen zijn meestal in handen van insiders van bedrijven die ze niet op de beurs mogen verkopen. De handel in aandelen in een free float vindt plaats op een beurs zonder enige aansprakelijkheid van de vennootschap.
Float verschilt van geautoriseerde aandelen, die verwijzen naar het totale aantal aandelen dat een bedrijf wettelijk mag uitgeven. Uitstaande aandelen bestaan uit alle aandelen van een onderneming die beschikbaar zijn voor verhandeling aan het publiek, met inbegrip van beperkte aandelen, op de secundaire markt.