in

Landen met de hoogste verhouding tussen de overheidsuitgaven en het bbp

De wereld bevindt zich midden in een schijnbaar eindeloze staatsschuldencrisis met veel landen die terughoudend of niet in staat zijn om de overheidsuitgaven te beheersen. Een maatregel die beleggers zouden kunnen gebruiken om deze uitgaven op wereldwijde basis te volgen, zijn overheidsuitgaven uitgedrukt als een percentage van het bbp . 

TUTORIAL: Economische indicatoren: bruto binnenlands product (BBP)

In 2017 worden volgens gegevens van de Wereldbank de belangrijkste landen met de hoogste overheidsuitgaven als percentage van het bbp over de hele wereld verdeeld en omvatten enkele van de rijkste landen van Europa, samen met een van de armste landen ter wereld.

Het land met het hoogste percentage was Djibouti met 32,44% en de laagste waarde was Haïti met 3,58 %. Op de zesde plaats staat Djibouti Zweden en Saoedi-Arabië op de achtste plaats.

Djibouti

Djibouti’s economie begint tekenen van versnelling te vertonen, aldus de Wereldbank. Het is een klein land met een groei van iets meer dan 4% in 2017 en 6% in 2018.  In 2019 zal de productie naar verwachting met 7% toenemen als gevolg van politieke veranderingen in Ethiopië die naar verwachting de internationale handel zullen verbeteren en een devaluatie van 15% van de Ethiopische birr-bevolking die plaatsvond in oktober 2017.

De transport- en logistieke sector, voedselverwerking en bouwmaterialen zouden moeten profiteren van de toegenomen handel. De regering positioneert het land als een regionaal commercieel, logistiek en digitaal centrum, wat de economische vooruitzichten op middellange termijn verbetert. 

GDP-groei van 7% wordt voorspeld voor 2019 en 8% in 2020-2023.

Zimbabwe

Zimbabwe staat op de tweede plaats op de lijst voor de hoogste overheidsuitgaven als percentage van het bbp. De regering van Zimbabwe heeft onlangs het overgangsstabilisatieprogramma 2018-2020 aangekondigd om te proberen liquiditeitsproblemen in te dammen die een stijging van de marktwisselkoersen hebben veroorzaakt.

De regering hoopt ook dat het programma de inflatie zal verminderen en buitenlandse directe investeringen zal aantrekken.   Om de handel te verbeteren en te stimuleren economische groei, lanceerde Zimababwe in 2017 een “open to business”-campagne om investeringen van de particuliere sector aan te moedigen.

Zimbabwe heeft een onhoudbaar begrotingstekort dat groeide van 8,5% in 2016 tot 15,2% in 2017. Het tekort zal naar verwachting hoger zijn in 2018.

De overheid financiert het begrotingstekort door binnenlandse leningen door commerciële banken en de centrale bank.

In 2018 kende het land een lage economische groei, ongeveer 3%, tegen 3,2% in 2017. Het land zou in 2018/2019 te maken kunnen krijgen met een droogte door El Nino. Daarnaast zal het aantal mensen met voedselonzekerheid naar verwachting toenemen in 2018 en 2019.  De overheid moet ook investeren in maatregelen om een cholera-epidemie te voorkomen.

Europese landen

De grootste consumenten in Europa zijn Zweden (26%), Denemarken (25%) en Nederland (24%).

Hoewel Zweden, Denemarken en Nederland bovenaan de lijst staan, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat beleggers hier geen geld moeten investeren, aangezien alle drie de landen AAA-staatsschuldratings hebben van Standard and Poor’s en andere grote ratingbureaus.

Het ontbreken van een verband tussen de kwaliteit van de investeringen en de overheidsuitgaven als percentage van het BBP wordt aangetoond door Zwitserland en Albanië te onderzoeken.Deze twee landen geven minder uit als percentage van het BBP, maar Zwitserland heeft een AAA-overheidsrating en Albanië heeft een B+-rating. 

Verenigde Staten

Als april 2018 kende ratingbureau Moody’s de VS volgens Reuters een AAA-rating toe op basis van economische kracht ondanks de escalerende handelsspanningen tussen de VS en China. De belastingverlagingen die in december 2017 wet werden, zouden een sterke toename van het Amerikaanse tekort veroorzaken,  Maar de groeiende economie zou eventuele budgettaire zwakheden moeten compenseren.

De bottom line

Overheidsuitgaven als percentage van het BBP zijn een eenvoudige maatstaf die sommigen gebruiken om de overheidsuitgaven over de hele wereld te beoordelen. Een zwakte van deze maatregel is dat deze alleen rekening houdt met de uitgavenzijde en de overheidsinkomsten negeert die worden gegenereerd door belastingen en andere methoden.  Overheidsuitgaven als percentage van het BBP, Samen met andere statistieken weerspiegelt het de overheidsuitgaven nauwkeuriger. (Voor gerelateerde lectuur, zie Wat is begrotingsbeleid?  )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Investimenti 19

5 manieren om vanuit het buitenland in Panama te investeren

Investimenti 14

Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (BRICS)