Met een veranderende financiële wereld voor ons, welke banken lopen voorop in een wereld waar CBDC’s veel voorkomen? Als de particuliere sector cryptocurrency als financieel instrument gebruikt, zullen centrale banken niet ver achterblijven.
Wie plant de financiële toekomst? En wie is er te laat? Ontdek het hieronder.
Wat is een digitale valuta van een centrale bank?
Een centrale bank digitale valuta
(CBDC) is een digitale vorm van de valuta van een centrale bank. Net als bij cryptocurrency is het digitale token waaruit een CBDC bestaat echter precies gekoppeld aan de valuta die door een centrale bank is uitgegeven. Een op dollars gebaseerde CBDC zou bijvoorbeeld een puur digitale weergave van de Amerikaanse dollar zijn. Het zou precies dezelfde waarde hebben als een fysieke dollar en zou op dezelfde plaatsen verhandelbaar blijven als een fysieke dollar.
Een ander belangrijk onderscheid dat CBDC’s onderscheidt van cryptocurrency is dat ze eigendom zijn van centrale banken, zoals de naam al doet vermoeden. Cryptocurrency was tot voor kort bijna uitsluitend een aangelegenheid van de particuliere sector. CBDC’s zijn staatsentiteiten.
Overzicht van CBDC’s in de wereld
Volgens de Atlantic Council bevinden 100 landen over de hele wereld zich allemaal in de ontwikkelingsfase van een CBDC. Van deze 100 hebben 11 landen een CBDC-programma gelanceerd dat op dit moment actief is.
17 in de proeffase, 33 in de ontwikkelingsfase en 39 nog in de onderzoeksfase. Om hier een meting van te krijgen, heeft de Atlantic Council een handige kaart op hun website, hierboven gelinkt, om door de verschillende landen in alle stadia van ontwikkeling te bladeren. Een voorbeeld van de kaart is hieronder te zien.
Zoals we kunnen zien, zijn CBDC’s een vrij populair financieel instrument geworden. Zeer weinig landen hebben echter een actief CBDC-systeem.
Dit zijn Nigeria, de Bahama’s, Jamaica en de leden van de Eastern Caribbean Monetary Union. Nigeria is in dit opzicht vooruitstrevend en heeft in januari 2021 de eNaira-portefeuille gelanceerd. Het valt nog te bezien of deze programma’s al dan niet als een succes kunnen worden beschouwd, aangezien ze pas onlangs van de grond zijn gekomen. Vanaf 2023 is Jamaica het nieuwste land dat een CBDC lanceert.
Aankomende ontwikkelingen
Met 100 landen in een of andere ontwikkelingsfase, is het belangrijk om te erkennen dat sommigen enthousiaster zijn over CBDC’s dan anderen. In 2023 is China van plan om het bereik van hun proefprogramma, dat in 2022 door 260 miljoen mensen is getest, uit te breiden naar de meerderheid van zijn bevolking.
Australië, Brazilië, Rusland, Zuid-Korea en Thailand zijn van plan om in 2023 belangrijke stappen te zetten in hun pilotprogramma’s.
Als je gepassioneerd bent over het vooruitzicht van CBDC’s, zijn dat de landen om in de gaten te houden. Alle G7-landen gaan opnieuw de proeffase in.
De hoofdrolspelers
Enkele opmerkelijke projecten om in de gaten te houden zijn de Europese Centrale Bank (ECB), het russische pilotprogramma en japanse ontwikkelingen van hun CBDC. De ECB plant een tweeledig systeem voor hun CBDC. Wat dit tweeledige systeem inhoudt, is niet helemaal duidelijk, maar de focus van de ECB in haar witboek wordt gelegd op het algemene gebruik van de valuta.
Dat wil zeggen, voor het doel van dagelijkse aankopen.
De ECB heeft ook aanbevolen dat de digitale euro rente genereert. Dit betekent dat aantrekkelijke rentetarieven moeten worden aangeboden voor kleine bedragen, geschikt voor het doen van aankopen of betalingen, met lagere rentetarieven die worden toegepast op grote bedragen. Het is niet de bedoeling om van de digitale Euro een store of value te maken.
Experimenteel als altijd verschilt de Bank of Japan (BOJ) van de motivaties van andere landen. Cash is nog steeds erg koning in Japan. Bovendien blijven de herinneringen aan de aardbeving en tsunami van 2011 vers en hebben daarom prioriteit gegeven aan het focussen op de Japanse valuta terwijl ze functioneel blijven in het geval van een verlies van stroom. CBDC-veerkracht is een prioriteit voor de BOJ, iets dat ontbreekt in een aantal CBDC-projecten in het Westen.
Ten slotte heeft de Russische centrale bank agressief haar CBDC ontwikkeld in de nasleep van de sancties die tegen hen zijn ingesteld vanwege de oorlog in Oekraïne. Het doel van hun CBDC-ontwikkeling is de-dollarisering en het aanmoedigen van andere landen om dit voorbeeld te volgen. Als u alternatieven voor de dollar interessant vindt, kan Rusland een CBDC zijn om in de gaten te houden. Rusland is van plan om de digitale roebel in 2023 te bètatesten, met een volledige lancering verwacht tegen 2024.
De usual suspects
Hoewel het misschien lijkt alsof de VS achterblijft bij anderen die aandringen op een CBDC, heeft het genoeg redenen om niet halsoverkop in technologie te stappen. Als de grootste reservevaluta en geconfronteerd met bedreigingen van inflatie en recessie, is het logisch dat de VS zijn balans een beetje vertraagt.
De Amerikaanse Federal Reserve
De Federal Reserve heeft haar bezorgdheid geuit over het feit dat zij achterop kunnen raken bij anderen op het gebied van metafinanciering, met name de EU. Als gevolg hiervan lanceerde de Federal Reserve Project Hamilton en Project Cedar.
Cedar werd in november 2022 geëxecuteerd als bewijs van een CBDC. Hamilton heeft een bredere reikwijdte en ontdekte alleen al in de eerste fase dat een digitale dollar op zijn minst in staat zou zijn om 99% van de transacties in minder dan vijf seconden te verwerken en tussen de 17.000 en 1,7 miljoen transacties per seconde af te wikkelen. Omdat het echter de concurrerende plaats van de Verenigde Staten is, zijn er ook andere particuliere entiteiten die concurreren met onafhankelijke projecten om de gunst van de Federal Reserve te winnen als hoofdontwikkelaar voor een digitale dollar.
Bank van Engeland
Laat is de Bank of England (BoE). In een onderzoek van het Hogerhuis vond de commissie dat er geen reden was voor de BoE om een CBDC uit te geven. Het Bureau of the Exchequer publiceerde echter een technisch artikel waarin de redenen worden beschreven waarom het VK zou profiteren van een digitale valuta en sindsdien is de BoE op zoek naar aspirant-ontwikkelaars van digitale portemonnees.