Een beleggingsfonds is een professioneel beheerd bedrijf dat geld van veel beleggers verzamelt en belegt in effecten zoals aandelen, obligaties en kortlopende schuld-, aandelen- of obligatiefondsen en geldmarktfondsen.
Beleggingsfondsen zijn een goede investering voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren.
In plaats van alles op één bedrijf of sector in te zetten, belegt een beleggingsfonds in verschillende aandelen om te proberen het portefeuillerisico te minimaliseren.
De term wordt meestal gebruikt in de VS, Canada en India, terwijl vergelijkbare structuren over de hele wereld de SICAV in Europa en de open-end beleggingsonderneming in het VK omvatten.
Kan een beleggingsfonds de assetallocatie veranderen tijdens het verdelen van beleggersfondsen?
Een beleggingsfonds belegt in verschillende activaklassen, volgens het Scheme Information Document (SID).
Typische voorbeelden van een assetallocatievoorstel voor een schema kunnen zijn:
- Een aandelenfonds kan 80% tot 100% in aandelen beleggen; 0% tot 20% in geldmarkteffecten.
- De assetallocatie van een fonds kan er zelfs uitzien als 65% tot 80% in aandelen; 15% tot 35% in schuldbewijzen; 0% tot 20% in geldmarkteffecten.
In de meeste gevallen wordt allocatie naar een activacategorie genoemd als een bereik. De fondsbeheerder mag de toewijzing van activa niet wijzigen boven de in het DIS vastgestelde grenzen, maar heeft het recht deze binnen de aangegeven grenzen te wijzigen.
Binnen aandelen wordt bijvoorbeeld de allocatie tussen large- en midcap-bedrijven hierboven niet genoemd, waardoor de fondsbeheerder op verschillende momenten een andere allocatie tussen large en mid-cap kan handhaven.
Als er een wijziging moet worden aangebracht in de assetallocatie van de regeling, moet de fondsbeheerder de goedkeuring krijgen van de beheerders van het fonds en de bestaande deelnemers. Het bedrijf moet de voorgestelde wijziging ook in het openbaar aankondigen.
Alle bestaande beleggers kunnen de regeling verlaten voor een periode van 30 dagen, zonder eventuele uitstapkosten te betalen.