Een van de vragen die veel handelaren zich stellen is in hoeverre de koers van een aandeel kan dalen op de beurs. Kan bij een zeer bearmarkt, of bij een beurscrash, de koers van een aandeel dalen tot nul euro? Hoewel het niet vreemd is om te zien dat er effecten zijn die in korte tijd ongeveer de helft van hun waarde verliezen, moet u weten dat het onmogelijk is voor een aandeel om tot nul euro te dalen.
In dit artikel leggen we uit waarom de prijs van een aandeel nooit 100% van zijn waarde kan verliezen en dus waarom een aandeel niet tot nul euro kan dalen.
Begrijp het verschil tussen de waarde en de prijs van een aandeel op de beurs
Het eerste dat u nodig hebt om beter te begrijpen waarom een aandeel niet tot nul euro kan dalen, is om onderscheid te maken tussen de waarde en de prijs van een aandeel.
De waarde van een aandeel komt in dit geval overeen met een schatting van de waarde van de vennootschap die dat aandeel uitgeeft. Bovendien wordt de waarde van een aandeel op de beurs berekend door middel van een financiële analyse. Hiervoor gebruiken we gegevens uit het boekhoudkundige verslag, de winst- en verliesrekening en de financiële verslagen van de uitgevende instelling. De waarde van een bedrijf wordt gebaseerd op: enerzijds op wat zij bezit, dat wil zeggen op haar activa, met contanten, aandelen of onroerend goed, en anderzijds op wat zij verschuldigd is, d.w.z.
haar verplichtingen, met schulden of eigen vermogen.
Van zijn kant komt de prijs van een aandeel overeen met de schatting van deze waarde door de markt, en het maakt het ook mogelijk om de totale marktkapitalisatie van het bedrijf bekend te maken door de prijs van een aandeel te vermenigvuldigen met het totale aantal uitstaande aandelen.
Wanneer de prijs van een aandeel hoger is dan de werkelijke waarde van het effect, wordt gezegd dat dit aandeel overgewaardeerd is; anders, als de prijs van een aandeel lager is dan de werkelijke waarde van het effect, wordt dit een onderwaardering van het aandeel genoemd.
Kan de waarde van een effect nietig zijn?
Nu we het verschil kennen tussen de waarde en de prijs van een aandeel, kunnen we ons afvragen of de waarde van een aandeel nul kan zijn of niet. Om dit mogelijk te maken, zal het in feite nodig zijn dat de onderneming die een dergelijk aandeel uitgeeft failliet gaat. In dit voorbeeld is de onderneming in kwestie niet langer genoteerd op de financiële markten. Zijn effecten kunnen dus niet meer verhandeld worden, maar dat betekent niet dat de koers van het aandeel tot nul is gedaald.
We zullen hier ook opmerken dat wanneer een bedrijf failliet gaat, het waarschijnlijk nog steeds waarde zal behouden. Elk bedrijf bezit een bepaald aantal activa, zoals apparatuur of onroerend goed, die hun eigen waarde hebben en die kunnen worden overgedragen. Wanneer de schuld van de onderneming is uitgedoofd, kunnen aandeelhouders een deel van het geïnvesteerde kapitaal terugkrijgen door deze activa door te verkopen. Het kan ook voorkomen dat een failliete onderneming een koper vindt, en u kunt een bedrijf niet kopen voor nul euro omdat de koper ten minste één symbolische euro voor de transactie moet leveren.
Kan de prijs van een aandeel nul zijn?
We zullen ons nu interesseren voor de prijs van het effect en de mogelijkheid dat het tot nul daalt. Zoals we in de inleiding al snel hebben vermeld, kan de prijs van een effect over lange perioden veel van zijn waarde verliezen, maar in geen geval gelijk zijn aan nul. Het kan echter gebeuren dat de prijs van een effect tijdelijk wordt opgeschort wanneer de daling te groot en plotseling is, of dat de aandelen zelfs uit de notering worden gehaald in het geval dat het bedrijf failliet gaat of de hoofdaandeelhouder aandelen koopt.
Het kan ook gebeuren dat de prijs van een aandeel lange tijd blijft dalen. Het zal echter nooit nul euro bereiken als het aandeel op de markt wordt genoteerd. Daarom kan de prijs van een aandeel perfect 99,99999% van zijn waarde verliezen, maar het kan nooit 100% verliezen. Om deze reden zien we soms spectaculaire kortingen op sommige effecten, Maar het is nooit mogelijk dat een effect waarde verliest. Om dit fenomeen beter te begrijpen, kunnen we een aandeel op de beurs vergelijken met een onroerend goed, omdat een onroerend goed veel waarde kan verliezen, maar het zal nooit gratis zijn zolang het bestaat en niet wordt vernietigd. Hetzelfde geldt voor een aandeel.