Menu
in

Inclusiecheck 2024: bedrag, begunstigden en hoe de aanvraag in te dienen

Sinds 1 januari 2024 is de Inclusiecheck (ADI), de nieuwe nationale maatregel die is ingevoerd om armoede te bestrijden en sociale inclusie te bevorderen, officieel van kracht, die het burgerschapsinkomen heeft vervangen. De ADI is gericht op gezinnen met specifieke kwetsbare omstandigheden, met bijzondere aandacht voor gehandicapten, ouderen, minderjarigen en mensen in economische moeilijkheden
.

In deze gids bekijken we in detail wie de inclusiecheck kan aanvragen, wat het maximale betaalde bedrag is en hoe je een aanvraag kunt doen.

Wat is de inclusiecheck (ADI)

De Inclusion Check (ADI) is een economische subsidie en een instrument voor sociale integratie, beschikbaar gesteld door het INPS. Het is bedoeld voor gezinnen met ten minste één persoon met een handicap, een minderjarige, een bejaarde ouder dan 60 jaar of leden in situaties van bijzondere sociale problemen.

Het doel is om deze gezinnen te ondersteunen door middel van een economische bijdrage, gekoppeld aan deelname aan een persoonlijk traject van sociale integratie en inclusie op het werk
.

Het bedrag van de ADI kan variëren, afhankelijk van de samenstelling van de gezinseenheid en de ISEE, van minimaal 480 euro tot maximaal 6.000 euro per jaar, met een extra 3.360 euro voor degenen die te huur wonen.

Wie heeft recht op de inclusiecheck

De inclusietoeslag is gereserveerd voor gezinnen die voldoen aan ten minste een van de volgende criteria:

  • Aanwezigheid van minstens één gehandicapte persoon in de gezinseenheid.
  • Aanwezigheid van minderjarigen.
  • Aanwezigheid van ouderen ouder dan 60 jaar.
  • Sociaal achtergestelde leden, gecertificeerd door territoriale sociale en gezondheidsdiensten.
  • Daarnaast zijn er specifieke uitzonderingen voor vrouwelijke slachtoffers van geweld en voor nieuwe volwassenen die op last van de gerechtelijke autoriteit buiten de gezinseenheid wonen.

    Vereisten voor het verkrijgen van de inclusiecheck

    Om recht te hebben op de inclusietoeslag moet de gezinseenheid aan de volgende vereisten voldoen:

    • Wees Italiaans staatsburger of staatsburger van een andere EU-staat, of burgers van derde landen met een EU-verblijfsvergunning, of vluchtelingen.
    • Ik woon al minstens 5 jaar in Italië, waarvan de laatste 2 jaar doorlopend.
    • Een ISEE hebben van maximaal 9.360 euro.
    • Bezit geen voertuigen met een cilinderinhoud van meer dan 1.600 cc of motorfietsen van meer dan 250 cc die in de afgelopen 36 maanden zijn geregistreerd.
    • Geen enkel onderdeel mag de eigenaar zijn van pleziervaartuigen of vliegtuigen.

    Bovendien kunnen mensen die in de afgelopen 12 maanden vrijwillig hun werk hebben neergelegd, niet in aanmerking komen voor de inclusievergoeding, tenzij dit gerechtvaardigd is op grond van een legitieme reden.

    Inkomens- en vermogensvereisten

    Naast de algemene vereisten hangt de toegang tot de inclusiecheck af van de naleving van bepaalde inkomens- en vermogensdrempels:

      Het
    • gezinsinkomen moet lager zijn dan 6.000 euro per jaar, vermenigvuldigd met de gelijkwaardigheidsschaal.

      Als het gezin alleen bestaat uit mensen ouder dan 67 jaar of gehandicapten, stijgt de drempel naar 7.560 euro.

    • Het vastgoedvermogen (exclusief de eerste woning) mag niet hoger zijn dan 30.000 euro.
    • De roerende goederen mogen niet hoger zijn dan 6.000 euro, wat kan worden verhoogd op basis van de gezinssamenstelling en de aanwezigheid van personen met een handicap.

    Equivalentieschaal: hoe het werkt

    Het bedrag van de ADI wordt berekend door de inkomensdrempel te vermenigvuldigen met de equivalentieschaalparameter, die varieert naargelang het aantal leden van de gezinseenheid:

    • 1 punt voor de aanvrager.
    • Variabele verhogingen afhankelijk van de aanwezigheid van gehandicapten, minderjarigen of ouderen.

    De gelijkwaardigheidsschaal kan oplopen tot maximaal 2,3 als er familieleden zijn met ernstige handicaps of gebrek aan zelfvoorziening.

    Hoeveel kost de inclusiecheck

    De hoogte van de inclusietoeslag varieert afhankelijk van de samenstelling van de gezinseenheid:

    • Van minimaal 480 euro tot maximaal 6.000 euro per jaar (tot 500 euro per maand), plus een mogelijke toeslag voor de huur van maximaal 280 euro per maand.
  • Voor gezinnen bestaande uit mensen ouder dan 67 jaar of ernstig gehandicapten kan het bedrag oplopen tot 7.560 euro per jaar, met een huurbijdrage van 150 euro per maand.
  • Hoe kunt u de inclusiecheck aanvragen

    De aanvraag voor de inclusiecheck kan online worden ingediend via het INPS-portaal, met behulp van de SPID -, CIE- of CNS-inloggegevens. Als alternatief is het mogelijk om contact op te nemen met erkende trusts of Tax Assistance Centers (CAF
    ).

    Na het indienen van de aanvraag moeten gezinnen een digitaal activeringspact ondertekenen, waarbij ze zich abonneren op het informatiesysteem voor sociale en arbeidsinclusie (SIISL). Vervolgens wordt een persoonlijk werkpad of sociale inclusie gedefinieerd
    .

    Wanneer komt de inclusiecheck aan

    De betaling van de Inclusion Check vindt plaats op maandelijkse basis en wordt betaald via de Inclusion Card, een oplaadbaar elektronisch betaalinstrument. De eerste betaling wordt gedaan vanaf de 15e dag van de maand na de indiening van de aanvraag en de ondertekening van de digitale activeringsovereenkomst
    .

    Duur van de inclusievergoeding

    De inclusiecheck heeft een maximale duur van 18 maanden en kan met nog eens 12 maanden worden verlengd met een schorsing van één maand tussen de periodes.

    Vervalsing en sancties

    Het recht op de inclusietoeslag kan vervallen in geval van schendingen van verplichtingen, zoals de weigering van een passende baan, het niet deelnemen aan opleidingen of het niet naleven van de regels die zijn vastgelegd in het Inclusiepact. In het geval van valse verklaringen zijn er strafrechtelijke sancties met gevangenisstraffen tot 6 jaar
    .

    Leave a Reply