Hong Kong vs. Mainland China: Een overzicht
“De Speciale Administratieve Regio Hongkong is een onvervreemdbaar deel van de Volksrepubliek China.” – Artikel 1 Basiswet 1
“Het Nationale Volkscongres machtigt de Speciale Administratieve Regio Hongkong om een hoge mate van autonomie uit te oefenen en te genieten van onafhankelijke uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht, inclusief definitieve berechting, in overeenstemming met de bepalingen van deze wet.” – Artikel 2 Basiswet 1
De meeste mensen kennen Hongkong als een internationaal financieel centrum, winkelcentrum, winkelparadijs en toeristische bestemming.
De identiteitscrisis in de regio en het verzet tegen de inmenging van Peking vormen echter de kern van de maatschappelijke onrust in de voormalige Britse kolonie. De pro-democratische activisten van Hongkong willen graag dat de regio anders blijft dan andere Chinese steden. Hongkong is dus een de facto land of is het echt een deel van China? Zoals met veel dingen in Hong Kong, is het antwoord onduidelijk.
De relatie tussen Hongkong en het vasteland van China is veel complexer dan de meeste mensen denken.
Het gaat om politiek, economie , handel, wetten en vooral mensen. De “Hongkongers”, zoals ze worden genoemd, die jarenlang onder de invloed en gewoonten van de voormalige heerser van Groot-Brittannië hebben geleefd, zijn op hun hoede voor de bedoelingen van China en verontwaardigd over de bemoeienis van het vasteland. in zijn politieke aangelegenheden.
Hoofdland China en Hongkong vullen elkaar economisch aan. Hun politieke verschillen blijven echter verankerd. De eeuwenoude scheiding tussen de Volksrepubliek China en Hongkong heeft kloven gecreëerd die niet gemakkelijk kunnen worden overbrugd, ook al zijn de twee officieel één land. Voordat Hongkong en het vasteland van China zich echt kunnen verenigen, Ze moeten belangrijke verschillen overwinnen.
KEY POINTS
- Hongkong bestaat als een speciale administratieve regio die wordt gecontroleerd door de Volksrepubliek China en geniet zijn eigen beperkte autonomie zoals gedefinieerd in de basiswet.
- Het principe van “één land, twee systemen” staat socialisme en kapitalisme toe om naast elkaar te bestaan onder “één land”, namelijk het vasteland van China.
- De economie van Hongkong wordt gekenmerkt door lage belastingtarieven, vrijhandel en minder overheidsbemoeienis.
- De aandelenmarkten van het Vasteland van China zijn conservatiever en restrictiever.
Hong Kong
Om de oorzaak van de afscheiding van Hongkong van het vasteland te begrijpen, moet men teruggaan naar de opiumoorlogen tussen Groot-Brittannië en China (1839-1860). Tijdens deze militaire en commerciële botsingen werd China gedwongen om Hong Kong Island en een deel van Kowloon voor altijd aan Groot-Brittannië af te staan. In 1898 onderhandelde Groot-Brittannië over een grote landuitbreiding van de Hongkongkolonie en tekende een huurovereenkomst van 99 De huurovereenkomst eindigde in 1997, toen Groot-Brittannië Hongkong aan China teruggaf als een speciale administratieve regio (SAR), de speciale administratieve regio Hongkong van de Volksrepubliek China (HKSAR). 2
Onder de doctrine van “één land, twee systemen” stond China de voormalige kolonie toe om zichzelf te blijven besturen en vele onafhankelijke systemen te onderhouden gedurende een periode van 50 jaar. De basiswet definieert de beperkte autonomie van Hongkong. 1 3 Vanwege zijn koloniale geschiedenis is Engels een van de officiële talen van Hongkong.
Hoofdland China
Officieel bekend als de Volksrepubliek China, is dit Oost-Aziatische land het dichtstbevolkte ter wereld , met een bevolking van meer dan 1,4 miljard mensen. China wordt geregeerd door de Chinese Communistische Partij, die jurisdictie heeft over 22 provincies, vijf autonome regio’s, vier direct gecontroleerde gemeenten en de SAR’s van Hong Kong en Macau.
Hoofdland China heeft de op een na grootste economie ter wereld , met $ 13,6 biljoen, na de Verenigde Staten, op $ 20,4 biljoen. 4 5 China heeft zijn economie gebouwd op de ontwikkeling van zware industrie, waardoor de industriële en dienstenproductie van het land in de loop der jaren is toegenomen. Onlangs, De consumentenvraag zorgde echter voor groei. Na een moeilijker 2018, waarin het land verwikkeld was in een handelsoorlog met de Verenigde Staten, groeide de Chinese economie echter in het traagste tempo in 28 jaar.
Het bbp van China groeide in 2018 met een tempo van 6,6%. 6 China voorspelt een bbp-groei van tussen de 6% en 6,5% in 2019. De economie groeide in de eerste helft van 2019 met 6,3 % . 7 Veel economen zeiden echter dat ze op hun hoede waren voor de nauwkeurigheid van China’s zelfverklaring over economische groei door de jaren heen.
Overheidsverschillen
Het belangrijkste verschil tussen het vasteland van China en Hongkong is dat het vasteland van China communistisch is en door één partij wordt gecontroleerd, terwijl Hongkong een beperkte democratie heeft. Beide delen de president van China als staatshoofd. Elk heeft echter zijn eigen regeringsleider: de premier is het hoofd van het vasteland van China, terwijl de CEO het hoofd is van de Speciale Administratieve Regio Hongkong.
De algemeen directeur legt verantwoording af aan de centrale volksregering. De ambtstermijn van de CEO bedraagt vijf jaar en iedereen kan maximaal twee opeenvolgende termijnen dienen.
Ondanks de scheiding van systemen en rechten die door de basiswet worden gegarandeerd, laat de regering van het vasteland van China zich gelden in de lokale politiek van Hongkong. In 2014 was de regio getuige van grootschalige protesten en demonstraties tegen hervormingen die door het vasteland van China werden voorgesteld voor de verkiezing van de chief executive. Demonstranten klaagden dat alleen kandidaten die hun belangen op één lijn stelden met China dat zouden doen. De ‘parapluprotesten’, zoals ze werden genoemd, wisten geen concessies van Peking te krijgen.
Hong Kong heeft ook zijn eigen juridische en gerechtelijke systemen (waaronder een eigen politiemacht), districtsorganisaties (zonder politieke macht) en ambtenaren, grotendeels gebaseerd op het Britse common law-model. Voor landbezit en familiezaken keert Hongkong echter terug naar het Chinese gewoonterechtmodel.
In 2019 protesteerden inwoners van Hongkong tegen een uitleveringswet die het mogelijk zou hebben gemaakt om inwoners van het Chinese vasteland te sturen. Deze werd uiteindelijk opgeschort en ingetrokken door de CEO. Critici vreesden dat het wetsvoorstel het rechtssysteem van de regio zou ondermijnen. Amnesty International zei dat het wetsvoorstel, als het zou worden aangenomen, zou het de macht van de autoriteiten op het vasteland hebben uitgebreid om critici, mensenrechtenverdedigers, journalisten, NGO-werknemers en iedereen in Hongkong aan te vallen. 8
Militaire en diplomatie
Hong Kong richt zich op het vasteland van China op twee belangrijke gebieden: militaire defensie en internationale betrekkingen. Hongkong mag zijn strijdkrachten niet onderhouden; het vasteland zorgt voor de militaire verdediging van Hongkong.
In de internationale diplomatie heeft Hongkong geen aparte identiteit van het vasteland van China.Hongkong heeft bijvoorbeeld geen onafhankelijke vertegenwoordiging in de VN-Veiligheidsraad, de Conferentie van de Verenigde Naties over handel en ontwikkeling, de Groep van 77 bij de Verenigde Naties of de Groep van 22 (G22). Hongkong kan deelnemen aan evenementen van geselecteerde internationale organisaties zoals de Aziatische Ontwikkelingsbank, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldorganisatie voor Toerisme van de Verenigde Naties, zij het als geassocieerd lid en niet als lid-staat. China”.
De Speciale Administratieve Regio Hongkong kan geen afzonderlijke diplomatieke betrekkingen met het buitenland onderhouden. Het Commissariaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Volksrepubliek China in de Speciale Administratieve Regio Hongkong houdt zich bezig met alle buitenlandse zaken. Buitenlandse landen hebben mogelijk kantoren in Hongkong, maar ze vestigen hun belangrijkste Chinese ambassades op het vasteland. Burgers van Hongkong een ander paspoort hebben dan Chinese burgers van het vasteland. Beide moeten toestemming krijgen voordat ze de andere regio bezoeken. Buitenlandse toeristen die Hongkong bezoeken, moeten ook een apart visum verkrijgen voordat ze China binnenkomen.
Verschillen in belastingen en geld
Het principe van “één land, twee systemen” staat toe dat socialisme en kapitalisme naast elkaar bestaan onder “één land”, namelijk het vasteland van China. Dit beginsel gaf Hongkong de vrijheid om door te gaan met zijn systeem van vrij ondernemerschap, in plaats van op te gaan in de communistische structuur in China. Hongkong heeft onafhankelijke financiën en de Volksrepubliek China (VRC) bemoeit zich niet met zijn belastingwetten en heft hongkong geen belastingen op. 9
De regio heeft zijn eigen beleid met betrekking tot geld, financiën, handel, douane en deviezen. Hongkong en het vasteland van China gebruiken ook verschillende valuta’s. Hongkong blijft de Hongkongse dollar gebruiken, die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar in het systeem van gekoppelde wisselkoersen. Het vasteland gebruikt de Chinese yuan als wettig betaalmiddel. Handelaren in Hongkong accepteren de yuan niet vrijelijk.
Verschillen in de economie
Hong Kong heeft de meest vrije en 35e grootste economie ter wereld, met een BBP van $ 362,9 miljard in 2018. 10 11 De economie van Hongkong heeft het afgelopen decennium een enorme transitie doorgemaakt voor diensten om te profiteren in de regio, waarbij de productiebasis naar het vasteland verhuisde. De bijdrage van de verwerkende industrie aan het bbp is in de loop der jaren afgenomen (1,1 %), terwijl de landbouw nauwelijks bijdraagt aan het BBP (0,1%), aangezien Hongkong niet rijk is aan natuurlijke hulpbronnen en afhankelijk is van de invoer van voedsel en grondstoffen. De bouw draagt ongeveer 5% bij. 12 De dienstensector omvat diensten in verband met reizen, handel, financiën en vervoer. Over het geheel genomen wordt de economie van Hongkong gekenmerkt door lage belastingtarieven, vrijhandel en minder overheidsbemoeienis.
Hongkong, beschouwd als de “vrijste economie” ter wereld, kan ook worden bestempeld als een “diensteneconomie”, aangezien meer dan 90% van het bruto binnenlands product (bbp) uit deze sector bestaat.
12
Mainland De economie van China is meer afhankelijk van de industrie, hoewel de dienstensector zich de afgelopen jaren begint te herstellen . Het aandeel van de dienstensector in het BBP is echter veel lager dan dat van ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten en Japan en ook lager dan dat van ontwikkelingslanden zoals Brazilië en India. Landbouw is goed voor ongeveer 10% van het Bbp van China, terwijl het in Hongkong verwaarloosbaar is. 13
Hong Kong’s BBP per hoofd van de bevolking is veel hoger dan dat van het vasteland van China, hoewel de laatste snel groeit. De bbp-groei van China is meer dan 6%, terwijl die van Hong Kong in 2017 3% bedroeg. 14
Verschillen op aandelenmarkten
De Hong Kong Stock Exchange is de voorkeursbestemming geweest voor de meeste Chinese bedrijven die kapitaal willen aantrekken, omdat de aandelenmarkten van het vasteland van China restrictiever zijn en hogere financiële vereisten hebben. De aandelenmarkt van Hongkong trekt ook meer buitenlandse investeerders aan.
“Hong Kong heeft meerdere voordelen die China mist. Ten eerste een op registratie gebaseerd IPO-systeem, waarmee u relatief sneller en gemakkelijker op de beurs kunt noteren dan op het vasteland van China. Kong om te fungeren als een ankerpunt voor wereldwijde expansie. Ten derde, een solide financiële infrastructuur, die de bedrijfskosten beperkt. Ten vierde, een effectief regelgevend kader, dat zich richt op transparantie en voorzichtige minimumnormen,” schreef onderzoeksanalist Tianlei Huang van het Peterson Institute for International Economics. “Noch Shanghai noch Shenzhen zal deze competitie met Hong Kong waarschijnlijk winnen, althans op de korte termijn.” 15
Aan het einde van 2018 noteerde de Hong Kong Stock Exchange 1.146 bedrijven van het vasteland van China, bijna 50% van het totale aantal op de beurs. In termen van marktkapitalisatie waren deze bedrijven goed voor bijna 68% van de aandelenmarkt van Hong Kong. 16 Chinese bedrijven op het vasteland hebben sinds 1993 meer dan $ 800 miljard opgehaald via aandelenaanbiedingen in Hong Kong. 17
In half november. In 2014 werd een programma gelanceerd met de naam “Shanghai-Hong Kong Stock Connect”, dat een grensoverschrijdend kanaal voor toegang tot aandelenmarkten en investeringen tot stand bracht. Deze overeenkomst stelt beleggers in deze regio’s in staat om specifieke beursgenoteerde bedrijven van elkaar te verhandelen via hun lokale effectenbedrijf. Daarvoor was er geen directe toegang voor particulieren. beleggers in Hongkong (of in het buitenland) op Chinese aandelen. In december 2016 werd de analoge “Shenzhen-Hong Kong Stock Connect” gelanceerd. 18
Economische onderlinge afhankelijkheid
Even in tijden van ingewikkelde diplomatieke betrekkingen zijn de economische banden sterk gebleven tussen het vasteland en zijn SAR. Hongkong en het vasteland van China stimuleren hun respectieve economieën , en de twee hebben goede economische betrekkingen met jaarlijkse bilaterale handel ter waarde van meer dan $ 500 miljard. 19
Hong Kong wordt in veel opzichten gezien als een toegangspoort tot China voor diegenen die geïnteresseerd zijn in zakendoen op het vasteland of toegang hebben tot Chinese aandelen of investeringen. Vanaf december 2018 waren 22 van de 152 banken met een vergunning in Hong Kong van continentaal belang. 20
Mainland China is de grootste handelspartner van Hongkong en de op een na grootste bron van binnenlandse directe investeringen. Volgens het Chinese ministerie van Handel bedroegen de niet-financiële directe investeringen van het vasteland van China in Hongkong in 2018 $ 70,05 miljard, goed voor 58,1% van de totale investering van $ 120,5 miljard. 21 Volgens het Ministerie van Handel en Industrie van Hongkong, Het vasteland van China is de belangrijkste bestemming van Hongkong voor binnenlandse export (44,2%). Het is ook de belangrijkste importleverancier van Hongkong (46,3%). 22
%).
Hong Kong is een van de toonaangevende aanbieders van entrepôt-diensten in China. In 2018 bedroeg de waarde van goederen die via Hongkong van en naar het vasteland werden wederuitgevoerd $ 467,6 miljard en was goed voor 89,1% van de totale wederuitvoerhandelswaarde van Hongkong.
Sommigen beweren echter dat het economische belang en de relevantie van Hongkong voor het groeiverhaal van China snel afneemt.