Menu
in

Hoe werken Blockchain ETF’s?

De wereldwijde rage rond blockchain-technologie achter cryptocurrencies opent nieuwe wegen voor beleggen en handelen via  onlangs gelanceerde exchange-traded funds (ETF’s  ).

Even Amerikaanse toezichthouders bitcoin-gebaseerde ETF’s verwierpen, keurden ze blockchain-gebaseerde ETF’s goed, wat de weg vrijmaakte voor de lancering van ETF’s op basis van de onderliggende technologie.

Canadese toezichthouders keurden ook de eerste blockchain-ETF van het land goed, de Blockchain Technologies ETF (HBLK), die begin februari 2018 werd gelanceerd.

Twee blockchain-ETF’s die onlangs in de Verenigde Staten zijn gelanceerd, omvatten de Reality Shares Nasdaq NexGen Economy (  BLCN  ) ETF en de Amplify Transformational Data Sharing (  BLOK  ) ETF, die erin slaagde om $ 240 miljoen aan investeringen in een week op te  halen   , wat een opmerkelijke prestatie is voor nieuwe lanceringen.

Dit artikel kijkt naar blockchain ETF’s, hoe ze werken, waar ze investeren, de onderliggende methodologie die ze volgen en de inherente risico’s.

Blockchain power

Hoewel het op blockchain gebaseerde monetaire systeem, zoals bitcoin, wordt beoordeeld door verschillende toezichthouders over de hele wereld, heeft het onderliggende concept van blockchain een hoog aanpassingsvermogen en potentieel gezien.

Naast cryptocurrencies wordt blockchain steeds meer gebruikt in verschillende andere industrieën, waaronder diensten, supply chain management, digitale app-ontwikkeling, digitale entertainmentindustrie, biotechnologie en zelfs landbouw. Dit heeft ertoe geleid dat veel technologiebedrijven blockchain-technologie omarmen voor de ontwikkeling van nieuwe systemen en verkennen ook de mogelijkheden om bestaande systemen op blockchain-basis te brengen voor meer efficiëntie en beter gebruik.

Volgens de  BLCN  ETF-factsheet  heeft blockchain het potentieel om te besparen op infrastructuurkosten voor banken in het bereik van $ 15 miljard tot $ 20 miljard in 2022. Bovendien zal naar verwachting ongeveer 10% van het wereldwijde bbp worden opgeslagen op blockchain-platforms.

Investeringen in de Blockchain subsector

Investers stellen zich open voor het idee om te investeren in blockchain, dat opkomt als een gespecialiseerde subsector die soms wordt geclassificeerd in de technologiesector en soms in de financiële sector.

Deze investeringen kunnen op verschillende manieren worden gedaan. U kunt bijvoorbeeld rechtstreeks virtuele valuta kopen die behoren tot verschillende op blockchain gebaseerde systemen, zoals het ethertoken op  Ethereum  . Dit kan echter een complexe aangelegenheid zijn voor de gewone belegger en brengt ook het inherente risico van verliezen met zich mee in het geval van een storing van dat specifieke blockchain-systeem.

Een eenvoudige aanpak is om te beleggen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven die werkzaam zijn in de blockchain-ruimte. Als IBM bijvoorbeeld aanzienlijke vooruitgang boekt bij het ontwikkelen van op blockchain gebaseerde systemen en daaruit inkomsten haalt, kunnen zijn aandeelhouders verwachten te profiteren van een hoger rendement op IBM-aandelen. Deze aanpak brengt echter ook aandelenspecifieke risico’s met zich mee. 

ETF blockchain

Intro in blockchain ETF’s, die een efficiënt beleggingsvehikel bieden om te beleggen in een select mandje van blockchain-specifieke aandelen. Een ETF, of exchange-traded fund, biedt twee voordelen: het biedt diversificatie door geld te verdelen over meerdere aandelen zoals een beleggingsfonds en real-time handelsmogelijkheden zoals een aandeel dat verandert met elke tick, het toestaan van intraday trading mogelijkheden aan actieve handelaren.

Dat blockchain-ETF’s volgen de prestaties van een onderliggende index die als benchmark dient.

Index hieronder en methodologie

Let’s de onderliggende index en methodologie achter de werking van een ETF onderzoeken met een voorbeeld.

De BLCN ETF is een passief beheerde ETF die probeert de prestaties te monitoren van een speciaal ontworpen index genaamd de Reality Shares Nasdaq Blockchain Economy Index. Deze index bestaat uit bedrijven die betrokken zijn bij het onderzoek, de ontwikkeling, de ondersteuning of het gebruik van blockchain-technologie en aanverwante activiteiten.

De indexmethodologie kent een “Blockchain Score” toe aan elk potentieel bedrijfsaandeel dat in aanmerking zou kunnen komen voor opname in deze index. Deze score is gebaseerd op verschillende factoren over hoe de activiteiten van het bedrijf bijdragen aan het blockchain-ecosysteem, de volwassenheid van het blockchain-product en de bijbehorende economische impact, investeringen en uitgaven voor onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten, bedrijfsresultaten en innovaties.

Deze op factor gebaseerde methodologie zorgt ervoor dat het potentieel van een blockchain-bedrijf en zijn bedrijf nauwkeuriger wordt gemeten voor realistische economische winsten, hernieuwde zakelijke vooruitzichten en operationele expertise. Bedrijven van 50 tot 100 met de beste Blockchain-scores komen in aanmerking voor toegang tot deze index en dezelfde acties worden gerepliceerd in de ETF BLCN. De index wordt om de zes maanden opnieuw in evenwicht gebracht.

Aan de andere kant is de BLOK ETF een actief beheerde ETF die tot doel heeft te beleggen in wereldwijde bedrijven die aanzienlijke inkomsten halen uit activiteiten met betrekking tot het delen van transformationele gegevens of die zich bezighouden met onderzoek en ontwikkeling, proof-of-concept testen en/of implementatie van vergelijkbare technologieën.

Regionale sector en dekking

Welom voor BLCN- en BLOK-ETF’s staan wereldwijde bedrijven uit een breed scala van industrieën open voor investeringen. Het gaat onder meer om bedrijven uit de bank- en financiële sector, technologie, IT-diensten, hardware, internet, telecommunicatiediensten en zelfs biotechnologie die gebruik kunnen maken van een vorm van gegevensuitwisseling of op blockchain gebaseerde systemen. 

De BLCN ETF houdt bijvoorbeeld bedrijven zoals Cisco Systems Inc (  CSCO  ), Intel Corp (  INTC  ), Overstock.com Inc (  OSTK  ), Microsoft Corp (  MSFT  ) en Barclays PLC (  BCS  ), terwijl BLOK ETF holdings Taiwan Semiconductor Co (  TSM  ) omvatten NVidia Corp (  NVDA  ), IBM Corp (  IBM  ), Overstock.com Inc. en GMO Internet Inc.

Omdat blockchain-technologie open en wereldwijd blijft, zijn bedrijven over de hele wereld opgenomen in deze ETF’s. Regionaal hebben beide ETF’s de meeste blootstelling aan in Noord-Amerika gevestigde blockchain-bedrijven, terwijl de rest wordt gedeeld door Aziatische en Europese bedrijven in verschillende verhoudingen.

Blockchain ETF Risks

Geen investering is risicovrij en hetzelfde geldt voor blockchain ETF’s.

Het is een op thema gebaseerde investering en dragen blockchain-ETF’s het inherente risico van wanbetaling, niet-aanpassingsvermogen of falen van het blockchain-ecosysteem. Hoewel er een groeiend niveau van acceptatie is voor blockchain-systemen, bevindt het concept zich nog in een ontluikend stadium en blijft het afhankelijk van de evolutie van het algehele ecosysteem, betrouwbaarheid en stabiliteit van het netwerk.  blockchain, de configuratie en succesvolle adoptie.

Een ander inherent risico is dat u uiteindelijk een aanzienlijk deel van het geld kunt inzetten op op technologie gebaseerde startups die gevoelig zijn voor mislukking. Hoewel diversificatie via ETF’s dit aandelenspecifieke risico in grote mate beperkt, bestaat er nog steeds een risico dat sommige holdings niet goed zullen gaan.

Daarnaast is er een mix in de belangrijkste holdings van dergelijke ETF’s, die een grote overlap hebben met bestaande technologie- en internetbedrijven.

Hoewel Microsoft en IBM bijvoorbeeld tot de belangrijkste holdings behoren voor zowel BLCN als BLOK, zijn het in wezen technologiebedrijven die een groter deel van hun inkomsten halen uit niet-blockchain-gebaseerde producten en diensten. Evenzo zijn Cisco en Intel voornamelijk hardwarecomponentbedrijven die het grootste deel van hun inkomsten halen uit netwerkapparatuur en computerprocessors, terwijl ze een beperkt aandeel hebben van de hardware die wordt gebruikt in op blockchain gebaseerde systemen.

Blockchain-segmenten kunnen slechts een klein deel van de totale inkomsten aan dergelijke effecten bijdragen, waardoor het totale rendement kwetsbaar is voor de niet-prestaties van hun meerderheid niet-blockchain-segmenten.

U moet ook op de hoogte zijn van de kostenratio die door fondshuizen in rekening wordt gebracht en de handelskosten die door dergelijke ETF-aandelen worden geïnd.

Tijdens de aankoop van dergelijke ETF’s is het noodzakelijk om er rekening mee te houden dat ze wedden op een mengelmoes van aandelen die op de lange termijn zouden moeten profiteren van de algemene opkomst van blockchain.

Conclusies

Blockchain ETF’s hebben een nieuwe horizon geopend voor gewone beleggers om te profiteren van de blockchain-industrie. Hoewel sterke gelovigen in blockchain-technologie op lange termijn kunnen investeren in hun geselecteerde ETF, kunnen degenen die op zoek zijn naar kortetermijn- of intraday-handelsmogelijkheden ze ook actief verhandelen als een aandeel. 

Leave a Reply