Menu
in

Hoe te voorspellen of een aandeel zal stijgen of dalen [Beginnersgids]

Vraag het gewone mannen, ze zullen zeggen dat – de aandelenkoers gaat meer omlaag dan omhoog . Waarom denken we zo? Omdat we niet weten hoe we moeten voorspellen of een aandeel zal stijgen of dalen.

Dit is niet alleen ons probleem, ook beursexperts staan voor een soortgelijk dilemma.

Lees ook: Waarom fluctueert de beurskoers?

Op korte termijn (periode van 2-3 maanden) is de beweging van de aandelenkoers meestal speculatief. Als er meer kopers zijn, gaat de prijs omhoog. Als er meerdere verkopers zijn, daalt de prijs.

Wat triggert de aan- of verkoop? Publicatie van kwartaal- of jaarverslagen door het bedrijf. Als de resultaten positief zijn, zal de aandelenkoers stijgen. Als de resultaten negatief zijn, kan dit een val veroorzaken.

Maar in de echte wereld zijn de factoren die de aandelenkoers beïnvloeden complexer. Het hangt niet alleen af van de fundamenten van het bedrijf dat hij vertegenwoordigt, maar ook van een aantal andere factoren. Het is een complexe puzzel en voor gewone mannen zoals wij is het moeilijk op te lossen.

Thema ‘s

  • # 1. Invloed van FPI/ FII en DII.
  • #2. Invloed van bedrijfsfundamentals.
    • #2.1 Over fundamentele analyse.
    • #2.2 Correlatie tussen rapporten, fundamentals en eerlijke prijs.
    • #2.3 Twee methoden om de aandelenkoers te voorspellen.
    • # 2.4 Toekomstige PE-EPS methode.
      • Stap 1: Schat toekomstige PE.
      • #2 Stap: Schat toekomstige EPS.
      • #3 Stap: Voorspel de toekomstige prijs.
    • conclusie.

# 1. Invloed van FPI, FII en DII op aandelenkoers (index)

We verontschuldigen ons voor het jargon, maar dit zijn soorten beleggers die investeren in het Indiase financiële systeem. FPI : Buitenlandse portefeuillebeleggers. FII : Buitenlandse institutionele beleggers. DII : Binnenlandse institutionele beleggers.

Naast de drie hierboven genoemde soorten beleggers, zijn er andere beleggers die zijn geclassificeerd als retailbeleggers. “Wij” zijn particuliere beleggers.

Beursbeleggingen worden gedomineerd door drie spelers, FPI, FII en DII. Als ze op de beurs kopen, zal de index stijgen. Als ze verkopen, zal de index dalen. [Opmerking: het effect van FPI / FII is dominanter op de beursindex dan enig ander type belegger.]

In vergelijking met FII/FFI/DII is het volume van de aandelenhandel (in termen van aantallen of waarden) door retailbeleggers verwaarloosbaar. Daarom is de impact van retailbeleggers op de aandelenmarkt meestal irrelevant.

Maar integendeel, FPI en FII zijn de motoren en agitatoren van de aandelenmarkt. Laat me u een grafische weergave laten zien van hoe de index beweegt ten opzichte van FPI / FI-investeringen.

FPI / FII netto-investering (koop- en verkooptransacties) en Nifty50-index

klik om te vergroten

In bovenstaande grafiek zie je dat tussen 24 februari 2020 en 3 april 2020 de FPI/FII-investering negatief is geworden (onder de nullijn).

Het betekent dat FPI/FII hun holdings meer verkopen dan kopen. Het zorgt er dus voor dat de Nifty50 index daalt.

Nifty50 daalde in deze periode van 11.829 naar 8.084 niveaus (een daling van -31%).

U kunt merken dat de Nifty50-index bijna de koop-verkooptrend van FPI / FII imiteert. Het monitoren van de netto-investering van FPI/FII in NSE/BSE kan ons helpen voorspellen of een aandeel zal stijgen of dalen.

Waar haal je de waarde van de FPI/FII-investering vandaan? Het wordt dagelijks gepubliceerd op de website van de NSE.

# 2. Invloed van bedrijfsfundamentals op de aandelenkoers (index)

We kunnen niet alleen aandelen kopen op basis van FFI / FII / DII-gegevens alleen, waarom? Want uiteindelijk zullen we verliezen maken of gewoon middelmatige winsten. Omdat? Want we moeten iets meer doen.

We moeten altijd onthouden dat aandelen een “speculatieve activa” zijn. Wat is een speculatief actief? Het is een soort activa waarvan de marktprijs de neiging heeft om te duur te worden. De “te dure” aandelenkoers heeft de neiging om te ga naar beneden, wat er ook gebeurt.

Hoe kunnen we zien of een actief te duur is? Er wordt gezegd dat het actief te duur is wanneer de huidige prijs hoger is dan de ” eerlijke prijs “. Dit is waar de behoefte aan voorraadanalyse om de hoek komt kijken.

Fundamentele analyse van aandelen, samen met FFI / FII / DII-gegevens, kan een duidelijk idee geven van de toekomstige prijstrend van een aandeel, ongeacht of deze zal stijgen of dalen.

2.1 Over fundamentele analyse

Waarom fundamentele analyse? Op deze manier kunnen we de eerlijke prijs van de aandelen “schatten”. Zodra de eerlijke prijs van een aandeel bekend is, kan het worden vergeleken met de marktprijs om te begrijpen of het aandeel ” te duur ” is of niet.

Maar er is een probleem . Het probleem zit hem in het inschatten van de eerlijke koers van aandelen. Wat is er aan de hand?

Om de eerlijke prijs van aandelen te schatten, moet u weten hoe u “financiële overzichten” (zoals de balans, winst- en verliesrekening en kasstroomoverzicht) moet lezen en begrijpen. Hoe lees je het? Dit is wat we in dit artikel zullen zien

Het idee is om “de correlatie te begrijpen tussen de financiële resultaten van het bedrijf, de fundamenten en de eerlijke prijs (ook wel intrinsieke waarde genoemd).”

Kennis van de eerlijke prijs geeft u een idee van hoe u kunt voorspellen of een aandeel zal stijgen of dalen. Onderwaardering zal de prijs opdrijven, overwaardering zal de prijzen naar beneden drijven (zie dit stroomdiagram)

2.2 Correlatie tussen jaarrekeningen, bedrijfsfundamentals en eerlijke prijs

Dit is de kern van de fundamentele analyse van aandelen. Als we kunnen leren een correlatie te leggen tussen de balans, de bedrijfsfundamentals en de eerlijke prijs, dan gaat het erom.

Hoe kan dit worden gedaan? Het kan worden gedaan via het driestappenproces dat in het bovenstaande stroomdiagram wordt weergegeven. Het uiteindelijke doel van deze drie stappen is om een eerlijke prijs te identificeren. Laat me elk van de drie stappen in een paar woorden uitleggen:

  1. Financiële overzichten: Het leren lezen van financiële overzichten is van cruciaal belang. Als ik zeg lezen, bedoel ik ook begrip . U moet niet alleen financiële rapporten lezen, maar na het lezen ervan moet u in staat zijn om een groter beeld van het bedrijf te schetsen. Waarom een groter plaatje? Omdat het helpt om de bedrijfsfundamentals te begrijpen. Meer informatie over het lezen van een balans.
  2. Bedrijfsfundamentals: Welke factoren bepalen de bedrijfsfundamentals van een bedrijf? Vooruitzichten voor toekomstige groei, managementefficiëntie, winstgevendheid, huidige financiële gezondheid, enz. Bij het lezen van een financieel rapport moet u tegelijkertijd ook de fundamenten begrijpen. Meer informatie over fundamenteel sterke aandelen.
  3. Wiskundig model : in de vorige twee stappen hebben we voornamelijk “studie” van het bedrijf gedaan. In dit stadium zullen we onze studie omzetten in een aantal concrete feiten. Bij waardebeleggen wordt dit getal een reële prijs of intrinsieke waarde genoemd. Maar hoe zet je getallen om in een eerlijke prijs? Om dit te doen, moet u ook een wiskundig model beheersen (zoals het verdisconteerde cashflowmodel).

Waarom doen we zoveel werk? We willen weten of een aandeel vanaf het huidige prijsniveau omhoog of omlaag gaat. De beste indicator hiervan is de eerlijke prijs van aandelen. Wanneer de eerlijke prijs van een aandeel lager is dan de huidige koers, heeft het aandeel een goede kans om de komende tijd te stijgen.

Hoe snel zal het stijgen? Het hangt af van de mate van onderschatting. Als algemene regel geldt dat een populair aandeel dat wordt verhandeld met een korting op de eerlijke prijs (zeg 2/3 niveaus), binnen de komende maanden kan stijgen.

Als je niet in de complexiteit van het berekenen van een eerlijke prijs wilt komen, met behulp van wiskundige modellen, zal ik in dit artikel een eenvoudiger alternatief voorstellen. Ik noem het de Future PE-EPS methode (check hier). Hoewel het een ruwe methode is om de toekomstige trend van aandelenkoersen te meten, werkt het voor beginners.

2.3 Twee methoden om de aandelenkoers te voorspellen

Er zijn twee manieren om de aandelenkoers te voorspellen. Een daarvan is de waardering van de intrinsieke waarde van het aandeel. De tweede is om te proberen de toekomstige EP en EPS van de titel te raden.

Methode nr. 1 : Het schatten van de intrinsieke waarde van een aandeel is een vaardigheid. Alleen mensen als Warren Buffett en Peter Lynch kunnen met zekerheid zeggen dat hun geschatte intrinsieke waarde juist is. De balans van ons allemaal kunnen we alleen een willekeurige aanname doen. Ik heb op basis van MS EXCEL een tool ontwikkeld die de intrinsieke waarde van aandelen kan inschatten. Bekijk de onderstaande infographics om te leren hoe het werkt.

Methode nr. 2: Dit is een tweede methode die een beginner kan gebruiken om te voorspellen of een aandeel zal stijgen of dalen. Dit is een rudimentaire manier om de prijs van een aandeel te raden. Maar de logica die zal worden gebruikt om het proces te implementeren, is geldig. Ik heb het persoonlijk gebruikt om de prijstrend tijdens mijn eerste paar dagen te raden. Ik zal de procedure in detail delen, alleen voor de academische kennis van mijn lezers.

2.4 Toekomstige PE-EPS methode

Deze methode om de toekomstige prijs van een aandeel te voorspellen is gebaseerd op een basisformule. De formule wordt hierboven weergegeven (K/W x EPS = Prijs).

Volgens deze formule, als we de toekomstige P / E en EPS van een effect nauwkeurig kunnen voorspellen, zullen we de nauwkeurige toekomstige prijs kennen.

We gebruiken deze formule dag na dag om de financiële ratio’s van aandelen te berekenen. Maar in plaats van de toekomstige prijs, gebruiken we het voor de huidige prijs. Hier zijn de P/E- en EPS-gegevens die we gebruiken gebaseerd op vier laatste kwartalen.

We zullen dezelfde formule gebruiken en proberen de toekomstige prijs te voorspellen. Hoe doe je dat? Controleer het onderstaande 3-stappenproces. We kunnen deze methode ook gebruiken om ruwweg te kwantificeren of het huidige aandeel ondergewaardeerd is of niet (controleer de conclusie).

Maar eerst weten we hoe we de toekomstige prijs van aandelen kunnen voorspellen.

Stap 1

P / E schatting van de toekomst (P / E na 3 jaar vanaf nu)

  • #1A. Historische prijs: Let eerst op de maandelijkse prijs van aandelen die in de afgelopen 3 jaar zijn gepubliceerd. U kunt de prijsgeschiedenis krijgen door te investeren in dot com. Op deze site kunt u de historische prijs in csv-formaat downloaden. U kunt dit pad volgen: Ga naar uw voorraadpagina> Historische gegevens> Periode (maandelijks). Download de prijs van de afgelopen 3 jaar (36 maanden) voor uw magazijn. Bekijk deze videogids met de prijsdownload.
  • #1B.EPS Quarterly (EPS Q): Na de prijs hebben we de historische EPS-gegevens van het aandeel nodig. Deze gegevens kunnen worden verkregen van de aandelenpagina in moneycontrol. U kunt dit pad volgen: Ga naar de pagina Aandelen> Financieel> Kwartaalresultaten. Noteer de driemaandelijkse winst per aandeel van de laatste 3 jaar (12 kwartalen). Informatie over bedrijven met een hoge EPS.
    #1C. Bereken EPS van de laatste 4
  • kwartalen (EPS-4Q) : Het berekenen van de EPS van de laatste 4 kwartalen is eenvoudig. Maak eerst een tabel met alle 12 EPS-kwartalen die u hebt verzameld bij moneycontrol. Om de EPS van de laatste 4 kwartalen te berekenen, telt u gewoon de EPS van de laatste 4 kwartalen op. Zie de onderstaande tabel die is opgesteld voor een monstervoorraad.
  • # 1D Bereken de laatste 3 jaar P / E : uit de bovenstaande tabel is de berekening P / E van voorraden in elk van de laatste 3 jaar eenvoudig. PE kan worden berekend door de prijs (P) te delen door EPS voor de laatste 4 kwartalen (EPS-4Q). Hetzelfde wordt weergegeven in de onderstaande berekeningstabel:
  • #1E Toekomstige P / E-schatting: Voordat we schatten, gaan we ervan uit dat het aandeel op zijn minst de prestaties van de afgelopen 3 jaar zal repliceren (als het niet verbetert). Wat gaan we doen? We berekenen de gemiddelde k/w van de afgelopen 3 jaar. Stel nu dat het aandeel deze k/w na 3 jaar heeft (de berekende waarde is 21,25). Onze gok: over 3 jaar heeft het aandeel een k/w van 21,25. Meer informatie over de koers-winstverhouding.

Stap 2

Future EPS estimate (EPS over 3 jaar)

  • #2A groeipercentage van de winst per aandeel: In dit stadium zullen we de groeisnelheid schatten waarmee de winst per aandeel van onze voorraad de komende 3 jaar zal groeien. Hoe doe je dat? We zullen een aantal gegevens van moneycontrol moeten herstellen. Nadat de gegevens zijn opgehaald, moeten we de groeisnelheden van de herstelgegevens berekenen. Op basis van deze berekening zal de toekomstige groeisnelheid van de winst per aandeel worden geschat. Zie de onderstaande voorbeeldberekening. Hier is de geschatte groei van de winst per aandeel 1,72% per jaar
  • #2B Future EPS Estimate: We hebben twee cijfers voor deze schatting. We kennen de EPS van de laatste 4 kwartalen. We hebben ook de groei van de winst per aandeel voor de komende 3 jaar geschat. We zullen deze twee cijfers gebruiken om de voorraad EPS over 3 jaar te schatten. Controleer de formule die wordt gebruikt voor toekomstige EPS-berekening. Lees meer over winstgevende aandelen.

Stap 3

Predicteer toekomstige aandelenkoers

We zullen PE-EPS gebruiken om de toekomstige prijs van aandelen te voorspellen. Wat we in stap #1 en stap #2 hierboven hebben gedaan, is de schatting van de toekomstige K/W (21,25) en toekomstige WINST per aandeel (93,28). Met twee cijfers in de hand zijn we nu klaar om ze toe te passen op onze formule.

Wat kunnen we concluderen uit bovenstaande cijfers?

  1. Wat wordt de toekomstige prijs? De verwachte toekomstige prijs (na 3 jaar) van onze steekproefvoorraad is Rs.1,982.2. Dit hebben we bereikt door gebruik te maken van de P/E formule (PE x EPS = Prijs).
  2. Wat is de huidige prijs? De huidige prijs van het aandeel is Rs.1,737.8 (zie snapshots die worden gebruikt in de PE-berekening hierboven).
  3. Hoe snel zal de prijs groeien? De huidige koers van het aandeel is Rs.1.737,8. De verwachte toekomstige prijs is Rs.1,982.3 (na 3 jaar vanaf vandaag). Het betekent dat de voorraad moet groeien met een snelheid van 4,48% per jaar. Gebruik deze formule voor het berekenen van de groeisnelheid: [(toekomstige prijs / huidige prijs) ^ (1 / jaar) – 1].

Conclusie

Toegang tot de prijsgegevens en het financiële rapport van uw aandelen zoals voorgesteld in het vorige artikel. U kunt deze cijfers gebruiken om te voorspellen wat de toekomstige aandelenkoers zal zijn – na 3 jaar vanaf nu (bekijk de 3 stappen).

U kunt deze cijfers ook gebruiken om te interpreteren of de huidige prijs van uw aandeel ondergewaardeerd of overgewaardeerd is. Dit inzicht kan ook suggereren dat, of het nu op de huidige prijsniveaus is, aandelen moeten worden gekocht of niet. Hoe maak je deze beslissing? Lees over bedrijven met een hoge slotgracht.

Voorstel dat de verwachte ROI 12% per jaar is van een actie. Vervolgens deed u zijn analyse van de prijstrend zoals hierboven weergegeven. U ontdekte dat de geanalyseerde voorraad de komende 3 jaar een rendement van 4,48% per jaar kan opleveren. Omdat het rendement van het aandeel onder uw verwachtingen ligt, is dit aandeel voor u overgewaardeerd.

Geselecteerde artikelen :

  • Basisbeginselen van beleggen voor beginners.
  • Hoe kan een beginner beginnen met het investeren van geld?

Leave a Reply