in

Hoe Blockchain de energiesector verandert

Ook terwijl andere sectoren worden overweldigd door de golven van  onrust  die door technologie worden ontketend, is de energiesector    traag geweest om verandering te omarmen. Maar de introductie van  blockchain  belooft dingen te versnellen en de processen en markten van de industrie radicaal te transformeren.

Op het moment van schrijven zijn er twee belangrijke use cases voor blockchain in de energiesector.

De eerste is het mogelijk maken van een peer-to-peer energie-uitwisselingsmodel  . De proliferatie van gedistribueerde energienetwerken (DER) of onafhankelijke hernieuwbare energiebronnen (zoals zonnepanelen) die op het net worden aangesloten, heeft ertoe bijgedragen dat energieverbruikers worden omgezet in producenten die overtollige energie aan het net kunnen doorverkopen. (Zie ook:    De huidige staat van de zonne-industrie ). 

Hoe dan ook, dit proces handhaaft de bestaande dynamiek van elektriciteitsmarkten, waarbij de taak van het kopen en verkopen van energie onder controle van nutsbedrijven wordt gecentraliseerd.  Het gedecentraliseerde  netwerk van  Bitcoin    kan dat paradigma verstoren en klanten in staat stellen overtollige energie aan elkaar te verkopen binnen een bepaald gebied.

Verschillende  startups  en nutsbedrijven over de hele wereld hebben al proefprojecten ontwikkeld of evalueren projecten om deze mogelijkheid te testen. Brooklyn Microgrid ontwikkelt bijvoorbeeld een app die energie-uitwisseling tussen consumenten in een wijk binnen de wijk mogelijk maakt. Ook Grid Singularity, een Europese startup, richt zich op het uitwisselen van granulaire en private data tussen verschillende partijen binnen de energiemarkt.

Zo grote energiebedrijven ondernemen ook actie. British Petroleum plc (  BP  ) en het Oostenrijkse Wien Energy behoren tot de bedrijven die eerder dit jaar deelnamen aan een proef met    een energie-uitwisselingsplatform.

Een andere veel voorkomende use case voor blockchain in de energiesector is de ontwikkeling van  cryptocurrencies  voor monetaire betalingen. Verschillende nutsbedrijven hebben al proefprojecten gelanceerd om dergelijke transacties mogelijk te maken. Marubeni Corporation (MARUY) accepteert bijvoorbeeld cryptocurrency-betalingen in sommige regio’s van Japan. In sommige scenario’s gaat het nut van blockchains verder dan betalingen. Bankymoon, een in Zuid-Afrika gevestigde blockchain-startup, werkte bijvoorbeeld samen met Usizo om monetaire betalingen voor cryptocurrency  mogelijk te maken  voor bitcoin-compatibele slimme meters in afgelegen gebieden.

Maar dit is nog maar het begin. Blockchain kan leiden tot verdere veranderingen binnen het energie-ecosysteem. Een gedistribueerd  grootboek met verschillende energieverbruikers en producenten kan bijvoorbeeld  leiden tot meer tarieven binnen markten in plaats van het ene door nutsbedrijven opgelegde tarief dat momenteel gangbaar is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

crypto 27

Vergeet Bitcoin, blockchain is de toekomst: de complete gids

investimenti 59

De beste (en enige) Auto ETF’s voor het derde kwartaal van 2021