Menu
in

Hoe beleggingsfondsen vergelijken? Welke parameters te gebruiken voor vergelijking

Laten we beginnen met de eenvoudigste vraag. Waarom twee beleggingsfondsen vergelijken? Het wordt gedaan om te weten welk fonds beter is om te beleggen. Maar is zo’n vergelijkende methode effectief? Als u de vitale   parameters voor vergelijking kent, kan dit effectiever zijn.

In tegenstelling tot aandelenanalyse is een gedetailleerde fundamentele analyse van beleggingsfondsen zelfs niet mogelijk. Een vergelijking van vergelijkbare beleggingsfondsen kan ons dus tot de beste conclusie brengen.

Met dit idee in gedachten hebben we een webversie van onze vergelijkingstool voor beleggingsfondsen ontwikkeld. Eerder boden we deze tool aan als excelproduct. Maar de komst van een gratis webversie zal de dekking en bruikbaarheid ervan verbeteren. 

Wanneer vergelijken we beleggingsfondsen? Over het algemeen doen we dit wanneer we op zoek zijn naar een beleggingsoptie.

Op dit moment, als we hebben besloten om ons geld via een gemeenschappelijk fonds te stoppen, dan willen we het graag in het beste fonds doen . Vergelijking van beleggingsfondsen is een oefening in het kiezen van het beste beleggingsfonds binnen onze voorkeursschema’s.

Stel dat u twee aandelenfondsen hebt gekozen om te beleggen. De eerste is Axis Bluechip Fund en de tweede is   SBI Focused Equity Fund. Hoe weet je van de twee wat de beste is? Het kan bekend zijn met behulp van onze tool “beleggingsfondsen vergelijken”.

”  

Fondsen vergelijken

Vergelijkingsvoorbeeld

In de schermafbeelding van onze vergelijkingstool voor beleggingsfondsen kunnen we zien dat er naast  rendementen ook andere vergelijkingsparameters zijn. U kunt beleggingsfondsen ook vergelijken in termen van rating, activagrootte, kostenratio, risico, enz. 

Axis Bluechip Fund en SBI Focused Equity Fund hebben bijvoorbeeld een vergelijkbare   rating (5 sterren) en   1-jaars rendementscijfers (6,28%). Op het eerste gezicht zullen beide fondsen er dus hetzelfde uitzien voor een ongetraind oog. 

Maar de persoon die deze vergelijkingstool voor beleggingsfondsen gebruikt, zal de andere verschillen opmerken.

Qua fondsleeftijd (zie lanceerdatum) is het fonds van SBI ouder. Het heeft dus een voordeel.

Maar qua fondsgrootte (zie AUM) en kostenratio ziet het Axis-fonds er beter uit.

Dus nu moet je een oproep beantwoorden. Voor dezelfde sterrenwaardering, rendement en risicoprofiel, welk fonds zou u kiezen? De SBI-regeling is ouder, maar de As lijkt beter te worden beheerd. Wat? Het fonds heeft een grotere activaomvang en heeft ook lagere kosten.

Zoals u in de bovenstaande schermafbeelding kunt zien, worden beleggingsfondsen vergeleken op basis van zeven (7) parameters. In totaal heeft onze vergelijkingstool meer dan  40 parameters  beschikbaar voor vergelijking. Het maakt het nuttiger als hulpmiddel. Bovendien kunt u vijf (5) schema’s  tegelijk vergelijken . 

Scherm en vergelijk vervolgens eerst beleggingsfondsen

Een van de aanzienlijke  beperkingen bij het effectieve  gebruik van een vergelijkingsinstrument kan het ontbreken van screeningfuncties zijn. Wat?

Stel dat u een behoorlijke hoeveelheid knowhow hebt over beleggingsfondsen.

Je weet welke patronen goed zijn en welke vermijdbaar zijn. U kiest dus alleen goede beleggingsfondsen ter vergelijking.

Maar er zijn veel mensen die minder weten over beleggingsfondsen. Hoe kies je schema’s voor de volgende vergelijking? Deze mensen hebben een screeningscriterium nodig om de zoekopdracht te verfijnen.

Zoals te zien is in de bovenstaande schermafbeelding, stelt onze vergelijkingstool voor beleggingsfondsen gebruikers in staat om het beleggingsfonds eerst te bekijken.

Het kan dus een vergelijking genereren. De gebruiker kan zijn voorraden selecteren op basis van de volgende parameters:

Screening parameters

  • # 1. Fund House : de gebruiker kan aandelen selecteren op basis van het huis van het fonds. Stel dat u wilt beleggen in een beleggingsfonds dat wordt aangeboden door specifieke fondsbedrijven (zoals ICICI Pru, HDFC, Aditya Birla). Selecteer uw favoriete fondshuis uit de lijst. Gebruik de Ctrl-toets  (Windows) of  Command-toets    (Mac) om meerdere namen tegelijk te selecteren. Als u niet zeker bent van het huis van het fonds, laat dit veld dan zoals het is.
  • #2. Type regeling: Over het algemeen vallen beleggingsfondsen in vier soorten: aandelen, schulden, hybriden en grondstoffen. Gebruik het selectievakje om het gewenste schematype te selecteren. Lees meer over het type beleggingsfondsen.
  • #3. Waardering: Evalueer beleggingsfondsen op een schaal van 0 tot 5. Vijf vertegenwoordigt de hoogste score en nul vertegenwoordigt de laagste score. Deze beoordelingen variëren van tijd tot tijd. Evaluaties kunnen richting geven aan ons onderzoek, hoewel ze niet extreem betrouwbaar zijn. Maar het werkt voor mij.

De zoekbalk

De tool heeft ook een zoekbalk. U kunt de zoekfunctie gebruiken om een beleggingsfonds te vinden en specificaties voor dat schema te genereren. De zoekfunctie is handig wanneer de persoon meer wil weten over een bepaald beleggingsfonds (in plaats van de vergelijkingsfunctie te gebruiken).

Hoe het vergelijkende rapport te genereren?

Controleer de screenshot, toon een voorbeeld. Er zijn twee categorieën acties die kunnen worden ondernomen

  • #UN. Voer een screening van beleggingsfondsen uit: volg de onderstaande stappen met nummer 1, 2 en 3.
  • #B. Kies Schema’s: Schema’s worden geselecteerd uit het geselecteerde resultaat met behulp van de selectievakjes (zie stap 4).

Op basis van de drie screeningsparameters, zoals hierboven uitgelegd, wordt een shortlist gegenereerd. Houd er rekening mee dat standaard alle beleggingsfondsen worden gesorteerd op basis van hun Asset Under Management (AUM). 

Uit het resultaat kunt u de selectievakjes gebruiken om maximaal vijf (vijf) schema’s tegelijk te selecteren. Zodra u de vijf beleggingsfondsen hebt geselecteerd, wordt het uiteindelijke  vergelijkende rapport gegenereerd door op de groene  vergelijkingsknop  te klikken.

Het rapport – Beleggingsfondsen vergelijken

Al met al zijn er meer dan 40 parameters waarmee beleggingsfondsen kunnen worden vergeleken. Om de parameters zinvoller en gemakkelijker leesbaar te maken, hebben we ze gegroepeerd in vier groepen: (a) Basisgegevens, (b) Overzicht, (c) Debt Fund Ratings, (d) Past Performance, &e) Risicoanalyse.

a) Basisgegevens

  • Rating (van de 5) : Fondsen worden gerangschikt op basis van hun potentieel om langetermijnrendementen te genereren in relatie tot de risico’s van hun portefeuille.
  • Fondsbeheerder: U kunt de naam van de fondsbeheerder controleren. De tijd die is verstreken sinds de beheerder betrokken is bij het fonds is ook zichtbaar. Gebruik deze gegevens om meer te googelen over de fondsbeheerder.
  • Lanceringsdatum: De lanceringsdatum geeft een idee van de leeftijd van het fonds. Een oud schema met een hoge score is een goede plek om te beginnen.
  • AUM : Asset Under Management (AUM) vertegenwoordigt de omvang van het beleggingsfonds. Het wordt berekend door de omvang van de activa in de portefeuille te tellen (in Rs. Crore). AUM wordt gebruikt om NAV [NAV = (AUM-Liability)/aantal eenheden] te berekenen. Meer informatie over de intrinsieke waarde (NAV).
  • Kostenratio (%) : Een lagere kostenratio is beter. Binnen een fondscategorie zal het schema met de laagste kostenratio in de loop van de tijd eerder beter presteren. Meer informatie over de onkostenindex.
  • R-Squared: Meet hoe afgestemd de prestaties van een schema zijn op de benchmark. De vierkante R-waarde varieert van 0 tot 1. Een waarde van nul (0) betekent dat het beleggingsfonds niet gecorreleerd is met de bewegingen van de benchmark. Een waarde van één (1) betekent dat het fonds de benchmark perfect nabootst.
  • Rendement (1 jaar)% : geeft de mate van waardering van de NAV van de regeling over de afgelopen 12 maanden aan.

b) Algemene gegevens

  • Rendement (%) : in dit blok zien we in één oogopslag de rendementen van de laatste maand, een kwartaal en drie jaar.
  • Mate van rendement: De voor risico gecorrigeerde kortetermijnrendementen van het Fonds zijn ingedeeld in vijf soorten. Hoog: 10% hoger dan alle fondsen in zijn categorie, Bovengemiddeld: volgende 22,5%, Gemiddelde: volgende 35%, Ondergemiddeld: volgende 22,5%, Laag: 10% lager.
  • Mate van risico

  • : De kortetermijnrendementen van het fonds worden vergeleken met de risicovrije rente (zoals het FD van een bank) om het risico op verlies voor een belegger te beoordelen. Het relatieve risicoprofiel van een fonds wordt vervolgens beoordeeld aan de hand van het categoriegemiddelde. Hoog: 10% hoger dan alle fondsen in zijn categorie, Bovengemiddeld: volgende 22,5%, Gemiddelde: volgende 35%, Ondergemiddeld: volgende 22,5%, Laag: 10% lager.
  • Beleggingsstijl: Alleen van toepassing op aandelen en hybride fondsen. De beleggingsstijl van het fonds is ingedeeld in drie soorten: (a) groei, (b) waarde of (c) mengsel – groei + waarde. Groeifondsen kopen voornamelijk groeiaandelen. Waardefondsen kopen vooral ondergewaardeerde aandelen.
  • Marktkapitalisatie van fondsen: Dit is ook alleen van toepassing op aandelen- en hybride fondsen. Wat wel zichtbaar is, is de gewogen gemiddelde marktkapitalisatie. De marktkapitalisatiewaarde geeft aan of de regeling voornamelijk belegt in large-, medium- of small-capaandelen.
  • NAV : Dit blok geeft de huidige NAV aan, de hoge NAV 52W en de NAV low 52W. Als u alle drie deze cijfers in één oogopslag ziet, krijgt u een goed idee van de prijsontwikkeling van het schema. Meer informatie over de intrinsieke waarde (NAV).
  • Minimuminvestering : Geeft het minimale bedrag aan forfaitaire investering aan dat mogelijk is in een beleggingsfonds. Sommige beleggingsfondsen staan een minimale investering toe vanaf Rs.500. Sommige vereisen het minimum van Rs.100.000.
  • Exit load: Doorgaans rekenen beleggingsfondsen in India een exit load van 1% wanneer units worden verkocht vóór 12 maanden van holding.

c) Rating voor schuldfondsen

  • Credit rating: Dit is voornamelijk van toepassing op schuld- en hybride systemen. Dit type instrument houdt risicovrije  instrumenten  aan (schatkistpapier, obligaties, enz.) In uw portefeuille. Deze tools wekken interesse voor kopers. Een hoge kredietwaardigheid geeft aan of de emittent de neiging heeft zijn verplichtingen niet na te komen. Andere beoordelingen kunnen gemiddeld of laag zijn. Meer informatie over schuldfondsen.
  • Gemiddelde kredietkwaliteit – dit is de gemiddelde kredietwaardigheid van de totale portefeuille van de regeling. De individuele kredietwaardigheid van elk instrument wordt verzameld. Staatsobligaties of schatkistpapier zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van elk kredietrisico. Andere financiële instrumenten worden in deze volgorde ingedeeld: AAA, AA, A, BBB, enz. De berekening van de kredietwaardigheid van de portefeuille wordt uitgevoerd op basis van de ratings van de afzonderlijke componenten. Lees Risicovrije beleggingen en hoge rendementen.
  • Gemiddelde looptijd: Elk schuldinstrument heeft een vervaltermijn. Instrumenten met een kortere looptijd dragen minder risico en vice versa. De getoonde gegevens zijn de gemiddelde looptijd (in jaren) van alle financiële instrumenten. Is het lezen van SIP’s in schuldfondsen goed?

d) In het verleden behaalde resultaten

Er kunnen twee soorten rendementen worden gegenereerd door een beleggingsfonds. Het hangt af van hoe de persoon investeert. Er kan sprake zijn van (a) rendement op forfaitaire investeringen en (b) rendement op investering SIP. Voor dezelfde regeling zullen beide rendementen verschillend zijn. Lees een rendementscalculator voor beleggingsfondsen.

Daarnaast wordt de gehele rendementsgeschiedenis verder uitgesplitst in  korte termijn rendementen (1 tot 6 maanden),  middellange termijn rendementen (1 tot 5 jaar) en   lange termijn  rendementen   (10 tot 20 jaar).

Op deze manier krijgt de gebruiker van de vergelijkingstool voor beleggingsfondsen een spectrum van rendementen, variërend van één maand tot twintig jaar (afhankelijk van het geval).

e) Risicoanalyse

  • Standaarddeviatie : meet de fluctuatie van de NAV boven en onder het gemiddelde. Het is indicatief voor prijsvolatiliteit. Voorbeeld: De SD-waarde van 22,7 kan worden gelezen als NAV van het fonds dat aan beide zijden van het gemiddelde met 22,7% fluctueert. 
  • Sharpe Ratio : is een financiële ratio die het rendement van een volatiel activum meet (zoals aandelen, beleggingsfondsen, enz.) Vergeleken met het risico dat wordt genomen om deze rendementen te genereren. Hoe hoger de ratio van Sharpe, hoe beter. Een vuistregel zegt dat sharpe’s ratio boven de 3 geweldig is. Lees meer over het rapport van Sharpe.
  • Sortino Ratio : Sharpe ratio houdt rekening met alle soorten volatiliteit in zijn berekeningen. Sortino ratio is een geavanceerde versie van de Sharpe ratio. Beschouw alleen de neerwaartse beweging van de prijzen als een risico. Negeer de prijsbeweging die bovengemiddeld is.
  • Beta : geeft aan hoeveel de NAV van het schema zal fluctueren als de referentie-index verandert. De bèta van 1 betekent dat de beweging precies overeenkomt met zijn benchmark. Een bèta boven één betekent dat, als de index met 10% stijgt, de NAV met meer dan 10% zal stijgen, en als de index met 5% daalt, zal de NAV met meer dan 5% dalen. Bèta onder één duidt op een lagere gevoeligheid voor benchmarkbewegingen. 
  • Alpha : geeft de prestaties van een schema aan in vergelijking met de benchmark. Met een Alpha van meer dan de helft presteerde het fonds beter dan zijn benchmark. Alfa minder dan één duidt op slechte prestaties. 
  • R-Squared: Meet hoe afgestemd de prestaties van een schema zijn op de benchmark. De vierkante R-waarde varieert van 0 tot 1. Een waarde van nul (0) betekent dat het schema geen correlatie heeft met de bewegingen van de benchmark. Een waarde van één (1) betekent dat het schema perfect zijn benchmark nabootst.

Conclusie

Als u uw geld wilt beleggen via het pad van beleggingsfondsen, hebt u een onderzoeksinstrument nodig. Onze vergelijkingstool voor beleggingsfondsen is eenvoudig maar effectief. Het stelt gebruikers niet alleen in staat om goede patronen te selecteren, maar helpt hen ook verder door een vergelijkend resultaat te genereren. 

Leave a Reply