Het is essentieel om financiële geletterdheid op te bouwen. Omdat? Omdat in de wereld van vandaag bijna elke menselijke activiteit op de een of andere manier afhankelijk is van geld.
We hebben geld nodig om toegang te hebben tot zelfs de essentiële dingen van het leven, zoals voedsel, kleding en onderdak.
Onze uitgavenbehoeften stoppen niet alleen bij de behoeften. We hebben ook geld nodig voor onderwijs, gezondheid, sanitaire voorzieningen, hygiëne, entertainment, enz.
Net zoals we lucht nodig hebben om te ademen, hebben we ook geld nodig om een waardig leven te leiden. Naast het bovenstaande, als u comfort en luxe wilt, neemt het belang van geld verder toe. Er kan geen luxe zijn zonder geld.
Wat betekent het? Het betekent dat we niet kunnen ontsnappen aan het beheer van geld in ons dagelijks leven.
Het is dus beter om te leren ” hoe effectief met geld om te gaan “. Hoe doe je dat? Financiële geletterdheid voor zichzelf opbouwen.
Voorbeelden van slecht geldbeheer …
Financiële geletterdheid helpt ons verstandig om te gaan met geld. Maar wat als je geen financiële geletterdheid hebt? Er worden beslissingen genomen over slecht geld.
Hieronder vindt u enkele voorbeelden van contante verwerking als gevolg van slechte beslissingen:
- Verwaarloosbare besparingen, maand na maand.
- Geen noodfonds.
- Een schuldenafhankelijk leven leiden.
- Geen welvaartscreatie.
- Minimumbijdragen aan pensioenregelingen .
- Uitputting van overtollige inkomstenbelasting .
- Geen alternatieve bron van inkomsten, enz.
Hoe bouw je financiële geletterdheid op?
Financiële geletterdheid kan alleen worden opgebouwd door het te lezen en vervolgens in de praktijk te brengen. Er is geen gemakkelijke uitweg.
Ja, in tegenstelling tot ons traditionele onderwijscurriculum dat de theorie bevoordeelt, heeft financiële educatie meer oefening nodig.
Als u wilt leren hoe u geld kunt besparen, ga het dan sparen.
Als je wilt leren hoe je geld kunt beleggen, ga het dan investeren.
Als u wilt leren hoe u kunt besparen op belastingen, gaat u belastingen besparen.
In de wereld van personal finance management is er geen alternatief voor de praktijk.
Waar te beginnen?
Het is altijd beter om te beginnen met de concepten . Wat is het concept van financiële educatie?
Financiële educatie maakt mensen voldoende capabel, zodat ze het volgende aankunnen:
- Financieel noodbeheer.
- Debiteurenbeheer.
- Vermogensbeheer.
Als we kunnen
leren om deze drie dingen verstandig te doen, kunnen we op de lange termijn rijkdom voor onszelf creëren.
Het ideale startpunt zal dus het bewustzijn zijn dat financiële educatie noodzakelijk is om rijkdom op te bouwen.
Om rijkdom op te bouwen, moet u weten hoe u noodsituaties, schulden en investeringen moet beheren.
# 1. Financieel noodbeheer
Stel jezelf deze vraag: ” Kan ik vandaag een medische rekening van Rs.100.000 betalen in geval van nood? “
Het zal u verbazen dat de meerderheid zijwaarts zal moeten kijken bij het beantwoorden van deze vraag. Omdat? Want geen van beiden heeft het gepland, en daarom worden ze onvoorbereid betrapt.
Hoe voorbereid te zijn op noodsituaties? Het nemen van de volgende passende preventieve maatregelen voordat het zich voordoet.
- Creëer een noodfonds: dit zou moeten zijn waar een beginner zou moeten beginnen. Hoeveel noodfonds te verzamelen? Zes keer de maandelijkse uitgaven. Zodra dit fonds is gecreëerd, stapelt u het opzij in een vaste storting.
- Koop levenslange dekking: levenslange dekking moet een termijnplan zijn. Dit is een must voor alle gezinsleden die verdienen. Hoeveel moet de dekking zijn? Mijn persoonlijke regel is 15 keer het jaarinkomen.
- Koop een medische verzekering: Een medische claimpolis moet worden gekocht voor alle gezinsleden. Probeer ze op de “vroegst mogelijke leeftijd” te krijgen. Hoeveel dekking is genoeg? Voor een normaal gezin zouden 10 keer de maandelijkse kosten voldoende moeten zijn.
- Autoverzekering afsluiten: Het afsluiten van een autoverzekering is nog steeds verplicht. Maar het scheelt eigenlijk veel geld. Kleine verkeersongevallen blijven gebeuren. Tegenwoordig zijn voertuigreparaties duur. Bij afwezigheid van een verzekering zal de persoon ervoor moeten betalen met persoonlijk spaargeld. Beter om het te vermijden.
- Houd een noodgeld bij: ik vond het persoonlijk erg handig. In ons dagelijks leven sluipen er altijd onverwachte uitgaven in. In deze tijden zal dit geld nuttig zijn. Hoeveel geld te houden? 25% van de maandelijkse uitgaven zou voldoende moeten zijn. Meer informatie over budgettering van uitgaven.
# 2. Debiteurenbeheer
Goed schuldbeheer heeft een zeer aanzienlijke impact op de vermogenscreatie op lange termijn.
Wat is in schuldbeheerjargon een ideaal scenario? Blijf schuldenvrij. Maar als nulschuld niet mogelijk is, wat te doen?
Dit is waar de kennis van schuldbeheer zijn deugden speelt. Mensen die weten hoe ze schulden moeten beheren, doen het goed in deze tijden van nood.
Hoe ga je verstandig om met schulden? Op de volgende manieren:
- Beperk de schuldenlast: Neem niet meer dan 65% van de schuld. Betaal 35% uit spaargeld. Stel dat u een huis ter waarde van Rs.50 lakh wilt kopen. Neem alleen een woonlening van Rs.32.5L (65%). Het saldo Rs.17.5L wordt betaald uit spaargeld. De regel is om de lening uit te stellen totdat u een besparing van 35% krijgt.
- Schuldvoorschot: Idealiter moet u schuldenvrij blijven. Maar als schuld onvermijdelijk is, zorg er dan voor dat u deze zo snel mogelijk van tevoren afbetaalt. Wat? Door een regelmatige vooruitbetaling te doen. Stel dat je een woonlening hebt die de komende 15 jaar geldig is. Probeer de lening in 7,5 jaar af te sluiten. Het idee is om het saldo van de lening snel te resetten.
- Vooruitbetaling van de duurste schuld: Stel dat je twee leningen hebt, een persoonlijke lening en een woonlening. Welke moet je als eerste sluiten? Persoonlijke lening, omdat de rente hoger is. Opmerking: Creditcardschuld is het duurst. Lees meer over het aflossen van schulden versus investeringen.
#3. Beleggingsbeheer
Wat we tot nu toe hebben gezien, was het beheer van “noodsituaties” en “schulden”. Samen kunnen ze 50% bijdragen aan het creëren van totale rijkdom.
Maar dit betekent niet dat de aankoop van verzekeringspolissen en de vooruitbetaling van de lening 50% rijkdom zal creëren. In feite dragen ze slechts indirect bij aan het creëren van rijkdom.
Wat ze doen, is ons helpen meer besparingen te realiseren. Deze besparingen moeten op hun beurt verstandig worden gebruikt om rijkdom te creëren.
Hoe spaargeld gebruiken? Nodig ze uit om goede investeringen te kopen.
Hier zijn enkele beleggingsgerelateerde lessen die we te allen tijde moeten onthouden:
- Activa kopen, aansprakelijkheid vermijden: wat is een actief? Alles wat inkomsten genereert. Stel dat je iets hebt gekocht dat geen inkomsten genereert (of een uitgave maakt), dan is het een verplichting. Meer informatie over het maken van bronnen.
- Cashflow is een reëel rendement: stel dat u aandelen bezit die u hebt gekocht tegen Rs.10.000. De contante waarde van deze aandelen is zeg Rs.12.000. Wat is het rendement? 20%. Maar dit is geen “echte terugkeer”. Zoals mijn vriend Asis ooit zei, het is een “virtuele winst”. Zodra de winst is geboekt, wordt de virtuele winst omgezet in ” cashflow “. Focus op rendement, maar vergeet nooit om cashflow te boeken.
- Practice Value Investing: Kopen tegen lage prijzen en verkopen tegen hoge prijzen is handelen. Vermijd het. Focus op “het kopen van kwaliteitsactiva tegen een ondergewaardeerde prijs – waardoor ze op lange termijn blijven – en vervolgens verkopen tegen een hoge prijs“. Dit is een waardevolle investering.
- : De prijs van ondergewaardeerde activa zal waarschijnlijk in de loop van de tijd stijgen. Het controlepunt voor beleggers is om altijd “kwaliteitsactiva” tegen een goede prijs te kopen.
- : gebruik besparingen om belastingbesparende investeringsplannen te kopen. Zodra uw belastingspaaropties zijn uitgeput, investeert u pas elders. Meer informatie over planning van inkomstenbelasting.
- : In de beleggingswereld zal het risico op verlies altijd aanwezig zijn. Beleggingsopties zoals aandelen zullen altijd risicovol zijn. Beleggers moeten dus actie ondernemen om het risico op verlies te verminderen. Hoe doe je dat? Uw beleggingsportefeuille goed gediversifieerd houden (cash, debt, aandelen, vastgoed, goud, etc.).
Koop ondergewaardeerde activa
Eerste belastingbesparing
Verminder het risico op verlies
Conclusie
Het opbouwen van uw eigen financiële geletterdheid kan een lange weg gaan naar het waarborgen van financiële vrijheid voor uzelf.
Het bereiken van financiële vrijheid is het ultieme doel. Maar om dit doel te bereiken is het essentieel om de nodige “eerste stappen” te zetten. Wat zijn de eerste stappen?
- Financiële geletterdheid opbouwen.
- Noodplanning.
- Debiteurenbeheer.
- Verstandige investeringen.
- Financiële vrijheid.
Goede investering.