Menu
in

Het geval van zilver versus goud: waarom zilver een betere belegging is dan goud

Goud heeft een lange geschiedenis als oppotmiddel. Maar veel mensen zien over het hoofd dat zilver hetzelfde erfgoed deelt. Beleggers moeten aandacht besteden aan de eigenschappen van zilver die het een geweldige waardeopslag en een aantrekkelijk actief maken in tijden van crisis.

In dit artikel zullen we proberen goudbeleggingen te vergelijken met zilveren en proberen erachter te komen wat de beste optie is.

Edelmetalen hebben onlangs een heropleving van de interesse gezien, dankzij een reeks volatiele gebeurtenissen. Deze omvatten een pandemie, verhitte verkiezingen en het drukken van de dollar die sinds de Grote Financiële Crisis niet meer is gezien. Het is niet verrassend dat beleggers naar goud zijn gevlucht. En dat duwde de prijs van het metaal naar meer dan $ 2.000 per ounce.

Een inleiding tot silver

Zilver staat bekend als een edelmetaal, samen met goud, platina en palladium. Deze worden edelmetalen genoemd vanwege hun schaarste. Van deze vier is zilver echter het meest overvloedig.

Net als goud heeft zilver een lange geschiedenis. Het werd beroemd toen het Romeinse Rijk begon met een zilver/goud prijsverhouding van 12:1. (Toen de Verenigde Staten gouden munten gebruikten in de vroege jaren 1900, was de verhouding iets hoger dan 20: 1.) Maar archeologen hebben sporen van zilver gevonden – evenals beschrijvingen van zilver in sieraden en zilverwerk – die dateren uit 3.000 voor Christus.

Vanwege de relatieve zeldzaamheid en stabiliteit namen mensen zilver aan als handelsmedium. Ze waardeerden het meestal tegen een lagere denominatie dan goud. Veel normale mensen zouden zich geen puur gouden munten kunnen veroorloven. Zilver maakte het dus makkelijker om te handelen.

Zilver heeft ook de hoogste elektrische geleiding van de elementen. Dit maakt het zeer gewild voor elektrische bedrading en gerelateerde toepassingen. Het gebruik ervan wordt echter beperkt door de hogere prijs in vergelijking met andere geleidende metalen, zoals koper.

Maar deze functie zal waarschijnlijk de vraag naar zilver blijven verhogen.

Silver: supply and demand

Om een duidelijk beeld te krijgen van waarom beleggers zilver zouden moeten beschouwen als een alternatief voor goud of zelfs als een op zichzelf staande investering, moeten we eerst de grondstof zelf begrijpen. Zoals met de meeste grondstoffen, is zilver onderworpen aan de wetten van vraag en aanbod. De goudprijs daarentegen beweegt vaak door de crisis.

Dit verschil maakt zilver een aantrekkelijke belegging.

Supply

Zoals alle metalen is de belangrijkste bron van zilver mijnbouw. In 2019 werd 26,5 miljoen ton geproduceerd. Zilver is een van de meest gewilde metalen ter wereld en zilvermijnbedrijven zijn populaire investeringen. Maar het grootste deel van het zilver wordt eigenlijk gedolven als bijproduct bij de winning van andere metaalertsen. Puur zilvererts is relatief zeldzaam.

Het grootste deel van ’s werelds zilver (57%) wordt gedolven in Noord- en Zuid-Amerika.

Opgemerkt moet worden dat Mexico en Peru ongeveer 40% van de zilverproductie in de wereld voor hun rekening nemen. China, Rusland en Australië zijn goed voor nog eens 22%.

Een andere belangrijke bron van zilver is recycling. Veel industrieën die zilver nodig hebben, zoals fotografie, recyclen gebruikt zilver en brengen het terug in de wereldvoorraad. Dit maakt het echter niet overvloedig. In feite werd een ongelooflijke 90% van al het zilver dat ooit werd gedolven gebruikt.

(Vrijwel al het goud daarentegen bestaat nog steeds.)

Dit onderscheidt zilver van goud. Hoewel zilver overvloediger is dan goud, is het aanbod ervan beperkt omdat het metaal in verschillende sectoren uitgeput is. En zoals gezegd wordt zilver gedolven als bijproduct van de winning van andere metaalertsen.

Request

De vraag is waar het echt interessant wordt voor zilver. Goud is voor het grootste deel van de geschiedenis gebruikt als een opslagplaats van rijkdom, en dat gebruik is niet veel veranderd in onze moderne economie.

De productie van sieraden gebruikt de helft van al het goud. Investeringen vergen bijna een derde. En centrale banken kopen 15%.

Aan de andere kant is zilver een essentieel ingrediënt van de industrie geworden.

Global Silver Application (Bron: Silver Institute)

Industrieën gebruiken zilver voor vele doeleinden.

Waarom beleggers zilver kopen

Zilver wordt steeds meer een belangrijk onderdeel van wat de hightech-economie wordt genoemd. Dankzij de vraag naar zilver in geavanceerde industrieën zal de plaats van zilver in een economie samen groeien. Evenzo zullen opkomende markten – landen zoals China die snel moderniseren en moderne technologische oplossingen toepassen – in toenemende mate importeurs van het metaal worden.

De verscheidenheid aan toepassingen van zilver is een van de belangrijkste redenen waarom beleggers het zouden moeten overwegen in plaats van goud. De prijs van goud aan de ene kant is eigenlijk een functie van de economische crisis, valutadevaluatie en sieradenproductie. Er is vaak niet genoeg vraag naar goud op lange termijn om de toename van het aanbod op te vangen. En omdat goud over het algemeen wordt gerecycled en zelden wordt gebruikt, komen er grote booms en bustes voor.

Zilver daarentegen heeft een verscheidenheid aan verzoeken. Hierdoor ontstaat vaak een tekort aan de hoeveelheid zilver die beschikbaar is. En tekorten verhogen meestal de prijs van de goederen. In termen van pure vraag en aanbod schetst zilver dus een veel helderder beeld dan goud, dat beleggers veel gemakkelijker kunnen volgen.

Silver as an inflation hedge

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen goud kopen, is als een hedge tegen inflatie. Goud is een echte grondstof met een beperkt aanbod, in tegenstelling tot fiat-valuta, die theoretisch eindeloos kan worden afgedrukt. Dit werd een punt van groot belang toen de Federal Reserve zijn beleid van kwantitatieve versoepeling (QE) invoerde, waardoor veel angsten voor ongecontroleerde inflatie werden versterkt.

Maar zilver heeft ook alle kenmerken die goud een effectieve hedge tegen inflatie maken.

  • Zilver is natuurlijk een echte troef.
  • En hoewel het overvloediger is dan goud, is het aanbod nog steeds beperkt.
  • En zilver heeft een geschiedenis die zo rijk is als goud als een oppotmiddel.

Silver tijdens eerdere Gold Bull markten

Natuurlijk kopen sommige beleggers goud om te profiteren van een prijsstijging. Ze geven niet veel om inflatie op Venezolaans niveau of een Mad Max-achtige apocalyps. Zoals met elke grondstof, heeft de goudmarkt snelle en spectaculaire prijsstijgingen gezien. Maar zilver genoot ook van zijn bullmarkten.

Nu we hebben uitgelegd waarom zilver aantrekkelijk kan zijn, laten we eens kijken hoe het zich verhoudt tot eerdere goud bullmarkten.

De bullmarkt van de jaren 70

De grote bullmarkt voor goud waar iedereen het over heeft vond plaats in de jaren 70. Het einde van de goudstandaard samen met een inflatie met dubbele cijfers leidde tot een bijna mythische stijging van de goudprijs.

Goudprijs van 1978 tot 1980 (Bron: St. Louis Fed)

Terwijl goud in de jaren 70 gestaag steeg, leek de prijs in de laatste twee jaar van het decennium parabolisch te worden toen de prijs bijna verzesvoudigde. Niets evenaarde toch de prijsstijging in dezelfde periode?

Stijging van de prijs van zilver ten opzichte van goud 1978-1979 [Bron: Seeking Alpha]

Ongelooflijk, in dezelfde periode maakte de prijs van zilver een winst van 10 keer . Ondanks de outperformance van zilver, herinneren de meeste mensen zich alleen de goudkoorts in deze periode. Dit kan te wijten zijn aan mensen die de prijs van goud meer volgen dan de prijs van zilver. Of misschien richten mensen zich meer op het einde van de Amerikaanse dollar gekoppeld aan de prijs van goud.

De bullmarkt 2009-2011

Sommigen vragen zich misschien af of deze outperformance misschien een unieke gebeurtenis was. Maar laten we eens kijken naar de meest recente bullmarkt tijdens de late jaren 2000.

Veranderingen in zilver- en goudprijzen 2009-2011 (Bron: Seeking Alpha)

Zilver presteerde opnieuw aanzienlijk beter dan goud tijdens de Grote Financiële Crisis, met de waanzin van metaalaankopen in China en de EU-schuldencrisis. Natuurlijk zijn in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor toekomstige prestaties, maar fundamenteel is deze outperformance logisch. De prijs van zilver is immers veel gevoeliger voor de krachten van vraag en aanbod dan goud.

Zoals gezegd kan het aanbod van zilver snel veranderen omdat zilver voortdurend uitgeput raakt terwijl er geen nieuwe zilvermijnen worden gevonden. En de vraag naar zilver lijkt alleen maar te groeien naarmate er meer toepassingen worden gevonden voor het edelmetaal.

In de afgelopen 10 jaar is de prijs van zilver veel volatieler geweest dan goud, zowel omhoog als omlaag. Dit zou de outperformance op lange termijn ten opzichte van goud verklaren, maar het onthult ook een belangrijk risico voor beleggers: om winst op lange termijn te zien, zou een belegger meerdere grote verliezen moeten dragen.

Het risico van beleggen in zilver

Het risico van beleggen in zilver is hetzelfde als beleggen in een grondstof. Deze hulpbronnen ondergaan van nature continue cycli van expansie en krimp. Het meeste geld dat wordt verdiend met grondstoffen zoals goud en zilver komt eens in de generatie voor. En velen die gedijen in een bullmarkt geven uiteindelijk hun inkomsten weg door te proberen de tijd voor de volgende beweging te berekenen.

Beleggers vermijden dergelijke valkuilen door ervoor te zorgen dat hun portefeuille gediversifieerd is en de speculatieve aard van het bezit van deze metalen te begrijpen. Een andere manier waarop beleggers verliezen kunnen voorkomen, is door hun investering in deze metalen te beschouwen als een verzekering voor hun portefeuille en niet als een grote transactie. Hiervoor hebben we fysieke metalen en opnieuw biedt zilver voordelen.

<span class=” ez-toc-section ” id=”physical-silver-vs-physical-gold”>Fysisch zilver vs. fysiek goud

We horen vaak dat we fysiek goud moeten bezitten als verzekering tegen een inflatiecrisis of een ander worst-case scenario.

    De prijs van goud
  • – Het grote probleem voor de meeste beleggers is echter de prijs van goud. Een standaard Good Delivery goudstaaf weegt bijvoorbeeld 400 ounces en is $ 680.000 waard (bij $ 1.700 per ounce). En de meeste beleggers hebben dat soort geld niet liggen. One-ounce munten zijn goedkoper, maar met $ 1.700 per stuk is deze optie ook onaantrekkelijk voor velen.
  • Archivering: Archivering wordt ook een zorg. Het kan moeilijk zijn om te slapen, wetende dat je duizenden dollars aan goud in je huis hebt liggen. Professionele opslag is een optie, maar dit brengt hogere kosten met zich mee voor beleggers en een risico als er iets gebeurt met het bedrijf dat uw goud bezit.

Zilver heeft een
groot voordeel, dat is dezelfde kwaliteit die het al duizenden jaren tot een fundamenteel object van uitwisseling maakt. Het is net zo betrouwbaar als goud voor een fractie van de prijs. Een zilveren munt van dezelfde grootte en hetzelfde gewicht als een gouden munt is $ 26 waard. Dit maakt het veel handiger voor gewone beleggers.

Conclusion: Wat is beter om in goud of zilver te beleggen?

Hoewel goud hoogstwaarschijnlijk het leeuwendeel zal blijven innemen in persberichten, blijft zilver een betrouwbaar edelmetaal dat veel goedkoper is voor beleggers. En in een bullmarkt kan het zelfs veel betere rendementen bieden.

Tegenwoordig is het voor beleggers gemakkelijker dan ooit om blootstelling aan zilver te krijgen. U hoeft niet langer fysiek zilver te kopen, maar u kunt in plaats daarvan aandelen van een zilver-verhandeld fonds (ETF) kopen via uw beleggingsmakelaar.

Niemand weet zeker of we in een andere grote bullmarkt voor edelmetalen zitten. Maar als je gelooft dat we dat zijn, sla dan misschien de veel gehypete goudmarkt over en overweeg in plaats daarvan zijn minder beroemde neef.

Leave a Reply