Wat motiveerde mensen om in goud te beleggen? Er was een tijd dat de gouden standaard werd gebruikt om valuta’s te waarderen. Elke uitgegeven papieren munt had een waarde die direct gekoppeld was aan goud.
Maar in de jaren 70 besloten de Verenigde Staten over te stappen van de Gouden Standaard naar Fiat Geld.
Als gevolg hiervan werd goud meer een investeringsvehikel dan een wereldvaluta.
Waarom is goudbeleggen beroemd als er alternatieven zijn zoals aandelen, beleggingsfondsen, onroerend goed, obligaties, andere schuldplannen? Met uitzondering van onroerend goed komt de waarde van beleggingsopties van fiat-geld.
Als fiatgeld sterk is, lijken deze investeringen duur. Maar als de wereldeconomie begint te verzwakken, wordt fiatgeld zwak. Gezien een dergelijk scenario adviseren experts mensen om hun beleggingen te diversifiëren in niet-valutaactiva zoals goud, onroerend goed, enz.
Over het algemeen dempt elke belangrijke negatieve factor die de wereldwijde economische situatie beïnvloedt de geest van algemene beleggers. In een dergelijke situatie nemen mensen hun toevlucht tot het parkeren van geld in goudbeleggingen in plaats van traditionele aandelen- of op schulden gebaseerde plannen.
Indice dei contenuti:
Waarom beleggen in goud?
De afhankelijkheid van de wereldeconomie van energie neemt voortdurend toe. Tot op heden zijn alternatieve energiebronnen goed voor slechts een fractie van het totale energieverbruik.
Brandstoffen op basis van steenkool blijven het gebruik domineren. Dit leidt jaar na jaar tot een stijging van de brandstofprijzen.
Voor een land als India, dat ongeveer 85% van zijn vraag naar ruwe olie importeert, vergroten de stijgende olieprijzen ons begrotingstekort verder. Bovendien verstoren deze enorme olie-importen ook ons handelstekort.
Een situatie van begrotingstekort en handelstekort maakt een economie zwak, wat ook tot uiting komt in de valutazwakte. Een langdurige zwakke munt zet zijn beleggers op achterstand ten opzichte van beleggers in USD of euro.
Voor een ontwikkelingsland zijn begrotings- en handelstekorten een acceptabele zaak die regeringen en hun burgers als een goed kwaad accepteren. Maar beleggen in goud brengt alle beleggers op gelijke voet. Wat? Omdat de prijs van goud overal hetzelfde is, altijd.
Evenzo is inflatie een fenomeen dat als een pakket met Fiat-geld komt. Vooral voor ontwikkelingslanden waar de inflatie noodzakelijkerwijs hoog is, betekent inflatie een enorme tegenslag voor beleggers. Ook hier brengt beleggen in goud alle beleggers op gelijke voet.
Een zwakke economie veroorzaakt door begrotingstekorten, handelstekorten en inflatie vermindert de koopkracht van haar burgers. Hoe ga je ermee om? Een oplossing is om in goud te beleggen en het heel lang (meer dan 30 jaar) te bewaren.
Cash Vs Gold: prestaties in de afgelopen 30 jaar
In de afgelopen 30 jaar (1991 tot 2020) is de prijs van 10g 24K goud gestegen van Rs.3.466 naar Rs.51.100. Dit is een jaarlijkse groei van 9,38% per jaar. Wat betekent het?
Stel dat je in het jaar 1991 een gouden munt van 50g had (kosten: Rs 17.330). Het heeft al die jaren in je kluisje stilgezeten. Vandaag, in 2020, is de prijs van 50 g goud Rs.2.55.500. De waarde van goud steeg jaarlijks met 9,38%. Houd er rekening mee dat u niets hoefde te doen om de groei van 9,38% te verdienen.
We begrijpen de prestaties van goud in een context. Maar laat ik je eerst een getal geven. In de afgelopen 30 jaar was de gemiddelde inflatie in India 7,28% per jaar. Houd deze waarde in gedachten.
Stel dat je in het jaar 1991 17.330 roepies in contanten had. Je hebt besloten om dit geld in je spaarpot (A Gullak) te houden. Waarom heb je dit gedaan? Want net als goud dacht je dat dit de juiste stap was. U wist minder van beleggen. Dus besloot je om je geld (spaargeld) bij jezelf te houden.
Maar kijk eens wat inflatie (@7,28% pa) de afgelopen jaren met je liquiditeit heeft gedaan. In de afgelopen 30 jaar is de koopkracht van dit geld gedaald van Rs.17.330 naar Rs.1.940. Inflatie heeft de koopkracht van uw geld beïnvloed.
In het Fiat Money Type-systeem, om te voorkomen dat onze liquiditeit afneemt als gevolg van inflatie, zijn we gedwongen om te investeren. We kunnen het ons niet veroorloven om ons geld opgesloten te houden in onze spaarpotten. Om een rendement van 7,28% of meer over een lange tijdshorizon te behalen, is bovendien gedeeltelijke blootstelling aan kapitaal (het nemen van risico’s) vereist.
Maar zo’n beleggingsdwang is niet aanwezig bij goud. Bekijk de infographic hieronder.
In tijden van hyperinflatie
Hyperinflatie is een toestand waarin de prijzen van goederen en diensten exponentieel beginnen te stijgen. In 2008 zag Zimbabwe hyperinflatie. In de slechtste periode verdubbelden de prijzen elke 24 uur. Iets soortgelijks gebeurde in Hongarije in 1933, waar de prijzen elke 16 uur verdubbelden.
Bedenk dat je in 2008 in Zimbabwe was. Je hebt gezien dat de valuta van Zimbabwe zo gedevalueerd is dat winkeliers de valuta niet accepteren. In 2008 was US$ 1,25 gelijk aan een Zimbabwaans bankbiljet van $ 50 miljoen.
In deze situatie, waar je briefje bijna waardeloos was, had je een gouden munt van 50 g (1,75 oz). In 2008 lag de goudprijs rond de $1.000 per ounce. Het betekent dat 1,75 ounces $ 1.750 US waard was. Stel je je opluchting voor wanneer zelfs je spaargeld je geen $ 1 USD zou hebben gekocht.
Dit is de kracht van een belegging in goud. Ze zijn waardevol in normale markttijden. Maar in het slechtste economische scenario wordt goud onbetaalbaar.
Manieren om in goud te beleggen [India]
We weten nu waarom het opnemen van goud als een langetermijnactivum goed is. Laten we meer te weten komen over de verschillende manieren waarop we in goud kunnen beleggen.
Hard resources (gouden munten, staven, etc.)
India zag zijn eerste goud-ETF pas in 2007. Daarvoor was er geïnvesteerd in munten, staven of gouden sieraden.
Je kunt munten en goudstaven kopen bij banken. Goud gekocht bij banken is verkrijgbaar in verzegelde enveloppen van onbetwistbare zuiverheid. Hoewel de verkooppunten van goede juweliers in heel India ook munten en staven verkopen.
Goud wordt in India vaak gekocht in de vorm van sieraden. Maar als uw intentie een investering is, is het kopen van munten en staven logischer. Waarom meer uitgeven om kosten te maken. Juweliers rekenen over het algemeen ongeveer 2% meer voor sieradenkosten.
Aankopen van fysiek goud hebben hun kosten. Ten eerste is 3% GST verschuldigd voor elke goudtransactie. Ten tweede, als u goud als sieraden koopt, is een extra belasting van 5% op productiekosten verschuldigd. Ten derde, als u van plan bent om goud in de kluisjes van de bank te bewaren, zijn er extra opslagkosten.
Gold ETF’s en goud beleggingsfondsen
Een van de beste manieren voor particuliere beleggers om in goud te beleggen is het Gold Exchange Traded Fund (ETF). Als u één eenheid goud-ETF’s koopt, is dit gelijk aan 1 gram goud. Net als aandelen worden ETF’s verhandeld op beurzen.
ETF’s zijn geen fysiek goud. Elke eenheid ETF’s is slechts een elektronische vorm van één gram goud. Dus, als het geen echt goud is, waarom zou je het dan kopen? Omdat ze eigenlijk echt goud zijn. Maar het verschil is dat het goud niet in je kluisje wordt bewaard, maar in de onderste kast. Wat?
Als u één eenheid ETF’s koopt, hebben de ETF’s een mandaat (door SEBI) om één gram gouden munt aan te houden met een zuiverheid van 99,5%. We kunnen dus terloops zeggen dat elke keer dat we een goud-ETF kopen, fondsbedrijven een gelijkwaardige hoeveelheid goud moeten kopen en in hun kluisje moeten bewaren. Het is wat goud-ETF’s veilig maakt. Elke etf-eenheid die we kopen, vertegenwoordigt één gram echt goud.
Goud kopen via ETF’s is ook veilig en goedkoop. Wat? Omdat goud-ETF’s beschikbaar zijn in gedematerialiseerde vorm, bevinden ze zich veilig in onze Defat-account, zonder opslagkosten. Bovendien brengt de ETF geen vermogenswinstbelasting in rekening als de rechten van deelneming langer dan 12 maanden worden aangehouden.
Op het moment van terugbetaling bieden niet alle, maar sommige goud-ETF’s de mogelijkheid om eenheden om te zetten in fysiek goud. Maar om dit te doen, moet je minstens 500 tot 1.000 numerieke eenheden hebben (van 500 g tot 1 kg goud).
Goudfondsen
Goud beleggingsfondsen zijn in feite fondsen van fondsen. Deze fondsen beleggen in goud ETF’s. Wie koopt de goudfondsen? Mensen die geen Demat-account hebben, kunnen beleggen in goudfondsen.
In beleggingsfondsen hebben mensen ook de mogelijkheid om automatisch te beleggen via het SIP-pad. Maar goudfondsen hebben hun kosten, die door beleggers moeten worden gedragen. Voor goede goudfondsen ligt de kostenratio meestal tussen de 0,5% en 1%.
U kunt ook onze vergelijkingstool voor beleggingsfondsen bekijken om een lijst te krijgen van goud-ETF’s en goudfondsen die actief zijn in India (Tip: filter het fondstype als grondstof).
E-Gold
Toen ik begon met het onderzoeken van e-gold, realiseerde ik me dat er drie alternatieven zijn voor beleggen in E-gold. Ten eerste was het E-Gold geleverd door National Spot Exchange (NSEL). De tweede is digitaal goud aangeboden door MMTC-PAMP. De derde is SafeGold aangeboden door Digital Gold India Pvt Ltd.
- E-Gold (NSEL): hoewel E-Gold de beste optie lijkt om goud te kopen. Het kostte me een halve dag om erachter te komen hoe ik het e-goud van NSEL kon kopen. Eerlijk gezegd ga ik liever een gouden munt kopen. Hoe dan ook, hier is de procedure, het is ingewikkeld en onhandig:
- Aircohandel: Uw reguliere aandelenhandelsaccount werkt niet. Open een account bij een geautoriseerd NSEL-lid. Wie zijn dat? Ontdek het hier. Noteer vervolgens uw contactgegevens en bel / e-mail ze om uw account te openen.
- Demat Account: U moet een aparte Demat voor E-Gold openen. Selecteer uw DP in de lijst met DP’s die door NSEL zijn geïmplementeerd. Noteer vervolgens hun contactgegevens en bel / e-mail ze om het Defat-account te openen.
- Aflossing: U kunt E-gold-eenheden verkopen zoals elke eenheid van beleggingsfondsen. E-gold trading kan op werkdagen tussen 10:00 en 23:00 uur. Maar als u de levering van fysiek goud tegen hun e-gold-eenheden wilt, is het mogelijk, maar de procedure is omslachtig. Kijk dan hier.
-
Digitaal goud (MMTC-PAMP en SafeGold
- ): Het is goedkoper om te beleggen in het digitale goud van MMTC-PAMP en SafeGold. U kunt de toegang tot HDFC Securities gebruiken om beide producten te kopen. U kunt ook de mobiele apps Google Pay en PhonePe gebruiken om het digitale goud van MMTC-PAMP te kopen. Het Demat-account van Motilal Oswal kan worden gebruikt om MMTC-PAMP digitaal goud te kopen. U kunt zich ook aanmelden op de SafeGold-website om het digitale goud te kopen dat door hen wordt aangeboden.
Sovereign Gold Bond (SGB)
Sovereign gold bond (SGB) is een Indiase overheidsproduct uitgegeven door RBI. Het is een van de beste manieren om in goud te beleggen. De obligatie beschouwt 1 gram 24K goud met een zuiverheid van 99,9% voor zijn waardering. De huidige marktwaarde wordt beschouwd als de prijs voor transacties.
Het betekent dus dat als de prijs van goud in de loop van de tijd stijgt, de waardering van de staatsobligatie in goud ook in hetzelfde tempo stijgt. Daarnaast verdienen houders van staatsobligaties in goud ook 2,5% jaarlijkse rente op hun deposito’s.
Deze goudeffecten worden uitgegeven in coupures van 1 gram goud. Een enkele belegger kan maximaal 4 kg in een jaar beleggen. De looptijd van de obligatie is 8 jaar. Maar de persoon kan de obligatie op elk moment op de secundaire markt verkopen en winst boeken. Als SGB na 5 jaar wordt verkocht, wordt er geen vermogenswinstbelasting toegepast.
Ten minste één tranche van GBS wordt elke maand uitgegeven door RBI. Het totaal van alle aankopen in alle tranches is één jaar mag de limiet van 4 kg niet overschrijden. Houd er rekening mee dat voor SGB de oefening begint vanaf 1 april en eindigt op 31 maart.
Meestal zijn dit vier manieren om te beleggen in staatsobligaties op goud:
- Banken: Koop SGB met behulp van apps voor online of mobiel bankieren. U kunt ook bij de bank terecht om SGB te kopen.
- Postkantoren : maar dit moet gebeuren door het postkantoor persoonlijk te bezoeken.
- Stock Holding Corporation of India: U kunt online in SGB investeren door hun website te bezoeken.
- Effectenmakelaars: Koop SGB met behulp van een online handelsaccount. Net als u aandelen koopt, typt u SGB in de zoekbalk. Het toont de beschikbare obligaties met hun vervaldatums. Klik op een van hen om uw aankoop te doen.
Gold futures
Mensen die op de hoogte zijn van futures die op de aandelenmarkt handelen, kunnen ook op dezelfde manier op goudfutures handelen. Commodity Exchange of India zoals MCX en NCDX bieden futures contracten in goud. De minimale handelsgrootte in het futures-contract van MCX in goud 1kg.
Drie belangrijke factoren die de goudprijs beïnvloeden
Goud is een grondstof die niet veel wordt gebruikt in industrieën. Het meeste goud dat ooit in deze wereld is gedolven, wordt gevonden in bankkluisjes. Dus wat zijn de drijfveren die de prijs van goud de hele tijd opdrijven? Er zijn drie belangrijke factoren:
- # 1. Landen Goudreserves: Het maakt niet uit hoe groot of klein een land is, iedereen streeft ernaar een grote goudverzamelaar te worden. Dat doen ze via hun centrale banken. Net als de Reserve Bank of India (RBI) behoudt het een strakke controle over zijn goudreserves. In de afgelopen 20 jaar zijn de goudreserves van de RBI gestegen van 350 ton naar 650 ton. Deze systematische aankoop van goud in grote hoeveelheden drijft de prijs van goud op.
#2. Goudbeleggingen: In de afgelopen twee decennia hebben goud-ETF’s fysiek goud in grote hoeveelheden van de markt gekocht. De reden is de interesse van beleggers in goud ETF-schema’s. Voorheen gebruikten alleen centrale banken om goud te accumuleren. Maar nu moeten zelfs ETF’s, aanbieders van elektronisch goud fysiek goud als mandaat houden.
#3. Prijzen ruwe olie: Indirect hebben stijgende olieprijzen een grote invloed op de marktprijs van goud. Wat? De reden is simpel. Onze wereld is sterk afhankelijk van ruwe olie. Hoewel de prijs van ruwe olie met slechts $ 1 per vat stijgt, heeft dit een domino-effect op de prijs van wereldwijde producten en diensten. Kortom, de stijging van de prijs van ruwe olie veroorzaakt inflatie. Beleggen in goud wordt beschouwd als een goede hedge tegen inflatie.