in

Gelijk ouderschapsverlof 2025:5 maanden betaald voor 100%, alle details van het voorstel

Een nieuw voorstel vindt zijn weg naar het debat over het evenwicht tussen werk en privéleven: gelijk verlof voor beide ouders, dat voorziet in 5 maanden onthouding van werk dat voor 100% wordt betaald. Deze maatregel, ondersteund door Elly Schlein (PD), heeft tot doel de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen in het beheer van gezinszorg te verminderen en de werkgelegenheid voor vrouwen aan te moedigen en tegelijkertijd de geboortecrisis aan te pakken
.

In deze gids zien we in detail wat het voorstel beoogt, welke veranderingen het met zich mee zou brengen en hoe het in de Europese context past.

Wat bevat het voorstel voor gelijk verlof

Het voorstel van Elly Schlein, herhaald op 15 maart 2024 in de Kamer van Afgevaardigden en op 8 september 2024 in het Forum The European House — Ambrosetti in Cernobbio, bepaalt dat beide ouders 5 maanden verlof kunnen opnemen tegen 100%.

Momenteel bestaat er in Italië een duidelijke kloof tussen de duur van het verlof voor de moeder en de vader, waarbij de laatste slechts 10 dagen verplicht verlof kan opnemen
.

Het voorgestelde verlof zou niet overdraagbaar zijn: elke ouder moet zijn of haar verlofperiode gebruiken, zonder de mogelijkheid om deze over te dragen aan de andere. Dit bevordert een billijke verdeling van gezinstaken en heeft tot doel de werkgelegenheid voor vrouwen te ondersteunen, waardoor de ongelijkheid tussen de twee ouders wordt verkleind
.

Wat is gelijk ouderschapsverlof

Gelijk ouderschapsverlof vereist dat moeder en vader dezelfde periode van onthouding van het werk hebben, met een salaris van 100%. Het voorstel maakt deel uit van een logica van gendergelijkheid, die tot doel heeft de ongelijkheden weg te nemen die kenmerkend zijn voor het huidige systeem. Momenteel heeft de moeder recht op 5 maanden 80% betaald verlof, terwijl de vader slechts 10 dagen betaald heeft
voor 100%.

Het doel van de hervorming is ook om een grotere participatie van vaders in gezinsverantwoordelijkheden aan te moedigen, naast het stimuleren van het geboortecijfer en het ondersteunen van de tewerkstelling van vrouwen, die vaak worden bestraft met langdurig werkverzuim.

Wat verandert er bij gelijk verlof

Als het voorstel zou worden goedgekeurd, zouden verschillende aspecten van het verlofsysteem dat momenteel in Italië van kracht is, veranderen. In het bijzonder:

  1. Gelijke duur: beide ouders zouden recht hebben op 5 maanden 100% betaald verlof, waardoor het verschil tussen de vijf maanden van de moeder en de tien dagen van de vader die voor vandaag is gepland, wordt opgeheven.
  2. Salaris: Beide ouders zouden 100% worden uitbetaald voor de 5 maanden verlof, terwijl vandaag alleen de moeder 80% van het salaris ontvangt tijdens haar verlof.
  • Niet-overdraagbaarheid: Het verlof is persoonlijk en niet overdraagbaar, dat wil zeggen dat elke ouder het verplicht moet gebruiken, zonder de mogelijkheid om het aan de ander over te dragen, zodat beide ouders evenveel voor hun kinderen zorgen.
  • Voorbeelden van gelijk verlof in Europa

    Verschillende Europese landen hebben al vormen van gelijk verlof ingevoerd, met positieve resultaten. Hier zijn een paar voorbeelden:

    • Zweden: Sinds 1974 kunnen ouders 480 dagen ouderschapsverlof verdelen, met ten minste 60 dagen gereserveerd voor elke ouder en een vergoeding van 80%.
    • Noorwegen: Ouders kunnen kiezen tussen 46 weken 100% betaald verlof of 56 weken voor 80%, waarbij 10 weken verplicht zijn voor de vader.
    • Spanje: Beide ouders hebben recht op 16 weken volledig betaald verlof, waarbij de eerste zes weken voor beiden verplicht zijn onmiddellijk na de geboorte van het kind.

    Deze modellen hebben een positief effect aangetoond op de deelname van vaders aan gezinsverantwoordelijkheden en op het verminderen van de genderverschillen in de arbeidswereld.

    Wanneer gelijk verlof kan worden geïmplementeerd

    Het voorstel voor gelijk verlof van vijf maanden voor beide ouders wordt nog steeds besproken en is nog niet formeel geëvalueerd in het Parlement. Indien goedgekeurd, zou het kunnen worden ingevoerd als onderdeel van de begrotingswet voor 2025, die tegen het einde van 2024 zal worden besproken
    .

    We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen in het voorstel zodra er meer details worden geschetst.

    Bonussen en hulp voor ouders

    Naast het voorstel voor gelijk verlof zijn er al tal van bonussen en voordelen voor ouders, zoals de Kinderdagbonus, de Babybonus en de Single Universal Check. Deze instrumenten zijn essentieel om Italiaanse gezinnen te ondersteunen bij het dragen van de kosten die gepaard gaan met de opvoeding van hun kinderen.

    Gelijk verlof voor beide ouders is een belangrijke stap in de richting van gendergelijkheid in zorgwerk en gezinsbeheer. Als het voorstel wordt goedgekeurd, zal het huidige verlofsysteem ingrijpend veranderen, waardoor vaders meer kansen krijgen om actief deel te nemen aan de kinderopvang en de werkgelegenheid voor
    vrouwen wordt ondersteund.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Bonus autonomi senza partita iva

    Waterbonus 2024: ISEE-vereisten, tijdlijnen en wie kan deze aanvragen