Menu
in

Geldbeheer: hoe moeten gewone mannen met geld omgaan?

“Wat is de noodzaak van geldbeheer; We verdienen immers geld om het op een dag uit te geven.” Ik probeerde ironisch te zijn. Maar ik weet ook zeker dat velen mijn uitspraak niet ‘verkeerd‘ zullen vinden. Lees meer over de salary to salary lifestyle.

De meesten van ons verdienen eigenlijk geld om onze kosten van levensonderhoud te ondersteunen. Zo zijn we opgegroeid met het zien van onze samenleving, en zo zijn we geworden. We verdienen om uit te geven .

Maar niet iedereen denkt van wel. Mensen die anders denken worden rijk vies. Ja, dit is de kracht van alternatief denken.

We willen allemaal rijk worden, toch? Dus hoe moeten we alternatief denken? We kunnen als volgt denken:

We verdienen geld voor “accumulating activities”.

De opgebouwde activa zullen ons op hun beurt naar “financiële onafhankelijkheid” leiden.

Thema ‘s:

  • Het grootste doel
    • Regel nr. 1: Uitgaven om uw budget bij te houden
    • Regel 2: Geen overschrijding
    • Regel nr. 3: Noodfonds
    • Regel nr. 4: De schuld terugbetalen
    • Regel nr. 5: Begin met beleggen
    • Regel nr. 6: Blijf kredietwaardig
  • conclusie

Het grootste doel

Waarom zouden we de theorie van goed geldbeheer implementeren? We doen dit om ons vermogen om activa te kopen te verbeteren. Waarom kopen we goederen? Omdat de opgebouwde activa op hun beurt ons naar financiële onafhankelijkheid zullen leiden.

Het uiteindelijke doel is om op een dag financieel onafhankelijk te worden. Maar om daar te komen, moeten we alle regels van goed geldbeheer in tandem volgen.

Het is belangrijk om het grotere plaatje te zien. Het is noodzakelijk omdat de weg naar financiële onafhankelijkheid moeilijk is . Dit is de reden waarom slechts een paar mensen (<1%) in deze wereld kunnen beweren financieel onafhankelijk te zijn.

Omdat de weg naar onafhankelijkheid moeilijk is, zullen er veel momenten zijn waarop de verleiding om de jacht op te geven zal overheersen.

In die momenten van dilemma zal duidelijkheid over het grotere geheel helpen. Het zal ons motiveren om door te gaan.

Hier zijn de zes regels van verstandig geldbeheer (van toepassing op gewone mannen zoals jij en ik)

Regel nr. 1. Begin hier: budgettering en onkosten bijhouden

Over de hele matrix van geldbeheer heen, denk ik dat de kern ligt in onze gevoeligheid voor onze uitgaven. Wat ons vaak financieel tegenhoudt, zijn onze ‘slechte bestedingsgewoonten’.

We kunnen onze wens om geld uit te geven vaak niet beheersen. Daardoor sparen we veel minder dan we nodig hebben. Wat is de oplossing? Budgettering en onkostenbewaking.

  • Budgetuitgaven: cliché, toch? Maar het is essentieel. Je moet de volgende stap niet zetten zonder dit te doen. Omdat? Want het onkostenbudget geeft duidelijkheid over je bestedingspatroon. Het zal ook grenzen stellen aan die activiteiten die buitensporige uitgaven veroorzaken. We geven te veel uit, punt.

    Tenzij dit stopt, is er niets anders mogelijk. Lees: Voordelen van budgetuitgaven.

  • Houd uitgaven bij: Budgettering alleen is niet zo effectief. Registratierechten zijn ook verplicht. Dit kan eenvoudig worden gedaan met behulp van een app of Excel-spreadsheet. Aan het einde van de maand zal het vergelijken van het uitgegeven geld met het budget aandachtspunten aan het licht brengen. We kunnen dus meer besparen. Lezen: Onkosten bijhouden in Excel.

Wat is het uiteindelijke doel van budgettering en het bijhouden van onkosten? Het doel is om verstandig te besteden zonder te veel uit te geven.

Dit zal ons ook in staat stellen om onze besparingen te maximaliseren. Deze besparingen kunnen vervolgens worden gebruikt voor productievere doeleinden.

Hoe kunnen budgettering en onkostenregistratie ons helpen meer te besparen? Voorkomt overmatige uitgaven. Laten we er meer over weten:

Rule No. 2. Geen overbesteding

Het is belangrijk voor ons om te begrijpen hoe budgettering en het bijhouden van uitgaven overbesteding voorkomen. Dit zal ons aanwijzingen geven om in de toekomst nog meer te besparen.

Overbesteding treedt alleen op wanneer het is ‘ingeschakeld’. Wat triggert het? Onze wens om direct uit te geven. Hoe kan deze behoefte worden beteugeld? Door het uit te stellen. Hoe uitstellen? Het nemen van een gewoonte om te controleren – “als we deze aankoop kunnen betalen, voordat we zelfs maar een cent uitgeven“. Laten we eens kijken hoe we het moeten doen:

  • Gemakscontrole: Wanneer we uitgaven bijhouden, zijn we ons er altijd van bewust dat “hoeveel we al hebben uitgegeven” in vergelijking met ons budget. In geen geval mogen we ons budget overschrijden. Dat zou de mentaliteit moeten zijn. Deze “budget” versus “werkelijke uitgaven” -gegevens herinneren ons aan ons gemak. Aanbevolen: lees hoe u een budget maakt.
  • Tip 1 – Budget voor luxe : hoewel we proberen geen verschillende aankopen te doen, gebeurt het. Het belangrijkste is om je schema te begrijpen, wanneer het uit de hand loopt, en het vervolgens in te schatten. Negeer niet, wees er klaar voor. Lees ook: Hoeveel te besteden aan het kopen van een auto?
  • Tip 2 – Boodschappenlijstje: Ga nooit shoppen zonder lijstje. Zelfs als je casual winkelt, doe het dan niet zonder. Familieleden kunnen bij elkaar zitten en een lijst opstellen. Het idee is om een winkel te benaderen met een duidelijk doel van wat je wilt kopen. Elimineer willekeurige aankopen. Lees ook: Waar geven mensen geld aan uit?
  • Tip 3 – Ga contant geld: Wanneer u casual winkelen doet, zorg er dan voor dat u het met contant geld doet. Stel een budget in, ga naar de geldautomaat en neem geld op. Vertrouw niet op kaarten. Je zult je portemonnee echt zien dunner worden. Lees: Waarom zou je je creditcard niet gebruiken?

Regel nr. 3. Bouw een noodfonds

De volgende stap is het opbouwen van een voldoende groot noodfonds. Het is een besparing die zorgt voor onvermijdelijke geldbehoeften waarvoor we niet (onverwacht) hebben gepland.

In onze goede dagen lijkt het creëren van noodfondsen misschien een zinloze activiteit. Maar na verloop van tijd blijken ze vaak van onschatbare waarde.

Ik heb een zeer gedetailleerd artikel geschreven over het noodfonds. In dit artikel weet u alles over dit fonds. Ik stel voor dat je dit artikel in je vrije tijd leest.

Het noodfonds dient als basis voor ons uiteindelijke doel van financiële onafhankelijkheid. Onvoldoende noodfinanciering zal ons beletten onze eindbestemming te bereiken.

Als algemene regel geldt dat een persoon ten minste 6 maanden aan maandelijkse uitgaven in zijn noodfonds moet hebben.

Er zijn twee componenten van het noodfonds: contant geld en verzekeringen. Beide componenten creëren een noodgeldpool. U kunt toegang krijgen tot deze geldreserve in het geval van een onverwachte en dure levensgebeurtenis. Lees meer.

Wat moet er verzekerd worden?

  • Levensverzekering: De belangrijkste familieleden die verdienen, moeten een levensverzekering hebben. Er zijn twee hoofdtypen levensverzekeringen: (a) overlijdensrisicoverzekeringen en (b) levenslang. Gemiddeld, als u op 30-jarige leeftijd een overlijdensrisicoverzekering van Rs.1 Crore koopt, zal de jaarlijkse premie ongeveer Rs.22.000 bedragen. Lees: Over overlijdensrisicoverzekeringsplannen.
  • Zorgverzekering: De zorg wordt duur. Het is dus beter om jezelf voldoende verzekerd te laten zijn. Ten minste de ziekenhuisopnamekosten moeten worden gedekt door het gezondheidsplan. Elk gezinslid gedekt krijgen door een verzekeringsparaplu is een must. Een ziektekostenverzekering van ongeveer 500.000 roepies kan ongeveer 18.000 roepies per jaar kosten voor een gezin van vier. Lees: Medische dekking kopen in de jaren 40.
  • Autoverzekering: De auto is een ander item dat door de verzekering moet worden gedekt. In de huidige tijden van extreem verkeer en stress zijn verkeersongevallen (klein en groot) als een alledaags verschijnsel. Verzekeringsdekking kan op de lange termijn behoorlijk wat geld besparen. Lees: Over autoverzekeringen.

Verzekeren is een kostenpost. Hun terugkeer is niet duidelijk totdat een noodsituatie is aangepakt. Het is dus gemakkelijk om te zien dat mensen verzekeringen negeren. Maar onwetendheid is een vergissing. Zorg ervoor dat u de kosten van de verzekering in uw budget opneemt. De moeite waard

Regel nr. 4. Schuldaflossing

Het idee om deze stap te implementeren is om schuldenvrij te worden. Net als het creëren van noodfondsen, plaatst schuldenvrij worden een persoon voor de race om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

Schuldenvrij worden is voor mij een van de randvoorwaarden om te gaan beleggen.

Ik beleg mijn geld liever niet totdat mijn schuld nul of bijna nul is. Het maakt niet uit of het een woonlening, persoonlijke lening of autolening is. Een schuld is een schuld en moet zo snel mogelijk worden uitgedoofd.

Ik volg de volgende twee regels om mijn schuld onder controle te houden:

  • Schuldafhankelijkheidsbeheersing: Schuld alleen is niet slecht. Maar ik zorg ervoor dat ik schulden als hefboom gebruik en niet te veel uitgeef. Hoe gebruik je schuld voor hefboomwerking? Een eenvoudige regel is om niet voor meer dan 50% afhankelijk te zijn van leningen om iets te kopen. Voorbeeld: Stel dat u een auto van Rs.10,00,000 wilt kopen. Financier de aankoop door ten minste Rs.5,00,000 van uw spaargeld te betalen. Het saldo Rs.5.00.000 kan worden gefinancierd door de bank (autolening). Lees: Hoe de schuldenval te identificeren.
  • Gemakscontrole : Stel dat u hebt besloten om een auto van Rs.10,00,000 te kopen. U heeft ook Rs.5,00,000 in uw spaargeld. U kunt dus een autolening rs.5.00.000 (voor 5 jaar) nemen. De EMI van de lening zal ongeveer Rs.11.000 / maand zijn. Controleer of de EMI van de lening binnen uw gemak is. Hoe te controleren? Rapporteer uw maandelijkse budget. Voeg daar een onkostenpost zoals (autolening) aan toe. Controleer of u na het betalen van de IME van Rs.11.000 nog steeds in staat bent om voldoende bij te dragen aan uw noodfonds, uitgaven, verzekeringspremies, etc. Lees: Hoe u te veel uitgeven kunt stoppen.

Deze twee observaties zullen u helpen om een nieuwe schuld in perspectief te evalueren. U weet precies wanneer u kunt kopen en of u het zich kunt veroorloven. Deze twee opruimingen kunnen helpen om de verleiding om nieuwe schulden op te bouwen aanzienlijk te doden. Daarnaast zal het ook het begrip van betaalbaarheid verbeteren.

Rule #5. Begin met beleggen

Voor gewone mannen is beleggen gemakkelijk. Omdat? Omdat verschillende beleggingsfondsen er zijn om voor die beleggingsbehoeften te zorgen. Er is nog een reden waarom beleggingsfondsen beter zijn voor kleine en middelgrote beleggers. Hierdoor kunnen investeringen op de automatische piloot werken.

Enkele dingen om te onthouden over beleggen:

  • Schatting van de doelstellingen en de kosten ervan: voordat u begint met beleggen, moet u weten waarom een investering vereist is. Hoe weet je dat? Door duidelijke doelen te stellen. Elk doelpunt heeft een prijs. Stel dat je over 5 jaar een huis wilt kopen. Dit kost op twee manieren: (a) aanbetaling en (b) maandelijkse hypotheekbetalingen. Het identificeren van doelen en het schatten van hun kosten zal helpen bij het definiëren van een duidelijke investeringsstrategie.
  • Doelrantsoenering: Stel dat je twee doelen hebt. Elk doel vraagt u om respectievelijk Rs.5.000 en Rs.10.000 per maand te investeren. Maar uw huidige gemak is slechts Rs.7.000. Hoe verder te gaan? Verdeel het geld proportioneel voor elk doel (Rs.2.350 en Rs.4.650). Lees: de beste beleggingsstrategie.
  • Verhogingen: U kunt klein beginnen, maar de bijdragen moeten in de loop van de tijd toenemen. Wat moeten de increment criteria zijn? Wanneer er sprake is van een verhoging van het loonstrookje (inkomen), moet er ook een evenredige verhoging van de bijdrage zijn. Het volgen van deze eenvoudige regel kan de truc doen. Lees ook: hoe beleg je geld?
  • Bespaar op belastingen : Begin uw investeringen door die middelen te kopen die u ook wat belastingen kunnen besparen. Op een bepaald moment is het noodzakelijk om de maximaal mogelijke belastingvoordelen te gebruiken – door middel van investeringen . Er zijn hier twee voordelen: (1) fiscaal efficiënte beleggingen zijn vaak veiliger, (2) ze kunnen de persoon geleidelijk vormen om risicovollere beleggingen (zoals aandelen, enz.) aan te kunnen. Lees: Inkomstenbelastingplaten.

Aanbeveeld lezen: ELSS beleggingsfonds en belastingbesparingen.

    PF / EPF
  • / PPF : als u werkt, zorg dan voor de maximale bijdrage aan de EPF. Als u zelfstandige bent, gebruikt u de NPS- of PPF-opties om te sparen voor uw pensioen. Lees: Alles over lijfrente.

Beleggen is een essentiële stap in het algehele beheer van persoonlijke financiën. Maar hier hangt het resultaat ook af van de beslissingen. Hoe beter geïnformeerd de beslissingen, hoe groter het succes. Wat bedoel ik met een weloverwogen beslissing? Koop de juiste grondstoffen tegen eerlijke prijzen. Meer informatie over het maken van resources.

Beleggingsbeheer

In nummer 5 hierboven zagen we hoe we kunnen beginnen met beleggen. Maar af en toe moet ook de portefeuille worden herzien. Wat te beoordelen in de beleggingsportefeuille? Twee belangrijke dingen:

    Saldo van activa
  • : er kunnen twee soorten activa, aandelen en schulden zijn. Een 20-jarige persoon zal meer aandelen in zijn portefeuille hebben dan een 60-jarige persoon. Hoe bepaal je de balans tussen kapitaal en schuld? Volg deze formule: Fairness = 100 – jouw leeftijd. Als u 45 jaar oud bent, is de schuld 45% en het eigen vermogen 55%. Het schuldgedeelte wordt zwaarder met de leeftijd. Bekijk bronnen elke 12 maanden. Noteer winsten in aandelen en breng de opbrengst van de verkoop over in schulden. Lees: Over beleggingsdiversificatie.
  • Rendement versus risico: De beste beleggingsstrategie voor een gewone man is om het eenvoudig te houden. Hoe doe je dat? Volg het pad van beleggingsfondsen. Identificeer een paar goede beleggingsfondsen en blijf er regelmatig in beleggen. Hoe identificeer je een goed fonds? Een van deze hulpmiddelen wordt een scherpteverhouding genoemd. Het duidt op dergelijke beleggingsfondsen die hoge rendementen genereren met een minimaal risico.

Aanbevolen lezen: Verbeter uw financiële gezondheidsscore.

# 6. Kredietwaardig blijven

Het idee achter goed geldbeheer is om ons inkomen optimaal te gebruiken om voor alle monetaire behoeften van het leven te zorgen. Maar hoe effectief we het ook beoefenen, we hebben misschien bankleningen nodig voor een paar kapitaalaankopen (zoals huisvesting, onderwijslening, enz.).

Het is dus altijd het beste om op de hoogte te zijn van die van uw credit score. Het is belangrijk om altijd de waarde van het krediet te behouden.

Hoewel je altijd moet proberen schuldenvrij te blijven, maar het is niet slecht om je bewust te zijn van je eigen “kredietwaardigheid”. Het zal van pas komen in tijden van nood.

Bovendien kan het waarborgen van kredietwaardigheid ook de oorzaak van “geldbeheer” ondersteunen: hoe? Omdat mensen in dit proces verplicht zijn om wijze gewoonten met betrekking tot geld te volgen.

  • Kredietlimiet: Stel dat u een creditcard hebt waarvan de kredietlimiet Rs.500.000 is. Wat is een kredietlimiet? In eenvoudige woorden, dit is de maximale waarde van aankopen die u met uw kaart kunt doen. Maar hier komt voorzichtigheid. Het gebruik van creditcards voor een bedrag van meer dan 10% van de kredietlimiet verhoogt een rode vlag. Een persoon die de creditcard consequent gebruikt voor waarden onder 10% van de kredietlimiet, heeft een uitstekende kredietwaardigheid. Lees: Gewoonten van mensen met een hoge credit score.
  • Maandelijkse betalingen: Verlies nooit maandelijkse betalingen van een EMI-lening. Of het nu gaat om hypotheek, studielening, persoonlijke lening, autolening of creditcardrekening. Zorg ervoor dat betalingen worden gedaan zoals gepland. Na verloop van tijd kunnen dergelijke tijdige factuurbetalingen een sterke kredietwaardigheid opbouwen. Lees: Hoe gebruik je een creditcard?
  • Check Bounce : Stel dat ik iemand heb betaald met mijn chequeboek (zeg Rs 20.000). Maar mijn spaarrekening heeft slechts Rs.19.500 als saldo. In dit geval, wanneer de drager van de cheque geld probeert op te nemen, zal de cheque stuiteren. Motief? Te weinig saldo op mijn bankrekening. Dergelijke check bounces kunnen mijn kredietwaardigheid schaden.

Conclusie

Geldbeheer gaat niet alleen over sparen en beleggen. Het vereist een meer holistische kijk op iemands persoonlijke financiën. Hetzelfde is in dit artikel beschreven.

Dus de taak van het geldbeheer wordt vervelend. Mensen die het zich kunnen veroorloven, schuiven deze verantwoordelijkheid af op hun geldmanager. Maar voor de meerderheid moet het alleen gebeuren.

Wat zijn de voordelen van goed geldbeheer?

  • Kwalitatieve cashflow : In de vorige 6 regels hebben we gezien dat er alles aan gedaan wordt om te beginnen met beleggen. Wat doen we om te investeren? We kopen goederen. Deze middelen brengen ons op hun beurt dichter bij financiële onafhankelijkheid. Maar er zal een fase komen waarin de belegger zich zal realiseren dat alleen het accumuleren van activa niet genoeg is voor financiële onafhankelijkheid. Ze moeten hun afhankelijkheid van arbeidsinkomen verminderen en een passieve bron van inkomsten opbouwen. Wanneer passief inkomen meer is dan arbeidsinkomen, noem ik het ‘kwaliteitskasstroom’. Lees: Het concept van passief inkomen.
  • Focus op vermogen: Uiteindelijk gaat het alleen om de “cashflow” en het vermogen van het individu. Door beleggingen te kopen, zorgt een verzekering voor de duurzaamheid van uw “steeds groter wordend vermogen“. Wanneer mensen geldbeheer beoefenen, is de focus op vermogen onmiskenbaar. Gebruik dit: Networth Calculator.
  • Kwaliteit van leven: Waarom geven we om geldbeheer? Om te zorgen voor onze “levensbehoeften”. De behoeften van mensen zijn afhankelijk van hun levensstandaard. Als men “infortlessly” de gewenste levensstandaard, is dit een teken van het leiden van een kwaliteitsvol leven. Alleen een efficiënt beheer van persoonlijke financiën kan hiertoe leiden. Lees: Geld beheren als de wijzen.

Ik hoop dat je mijn interpretatie van het concept van algemeen geldbeheer leuk vindt. Op een dag sprak ik met een vriend van me en we bespraken hoe de stukwerkbenadering van geldbeheer nauwelijks helpt.

Dus ik dacht dat ik een groter beeld van geldbeheer voor mijn lezers zou presenteren. Ik hoop dat je ervan hebt genoten.

Goede investering.

Leave a Reply