Menu
in

ETF beleggen: leer beleggen in ETF’s

Hoewel het verhandelen van individuele aandelen vaak de focus is wanneer mensen beleggen noemen, is de realiteit dat u mogelijk meer geluk heeft als u exchange-traded funds (ETF’s) gebruikt als onderdeel van uw beleggingsstrategie. Wanneer u in een ETF belegt, profiteert u van onmiddellijke diversificatie in een gemakkelijk te verhandelen pakket.

Afhankelijk van de situatie kan een belegging in ETF’s een geweldige manier zijn om een portefeuille te creëren die relatief eenvoudig te beheren is.

Dit is wat u moet weten over hoe ETF’s werken en hoe ze in uw langetermijnbeleggingsplan kunnen passen.

Wat is een ETF?

Een exchange-traded fund is een type beleggingsfonds dat handelt als een aandeel. U kunt ETF’s kopen en verkopen op dezelfde beurzen, meestal de New York Stock Exchange en de Nasdaq.

  • Net als beleggingsfondsen kan een enkele aankoop u toegang geven tot verschillende onderliggende activa. Met een ETF op de S&P 500-index geeft het kopen van een enkel aandeel u bijvoorbeeld blootstelling aan 500 aandelen tegelijk. Dit maakt ETF’s geweldig voor nieuwe beleggers die niet over de middelen beschikken om zelf een gediversifieerde portefeuille op te bouwen.
  • Elke ETF heeft een naam en een tickersymbool. Met die ticker kunt u tijdens markturen handelen.

    De grootste en oudste ETF is de SPDR S&P 500 van State Street Global Advisors. Ook wel “Spider” genoemd – of naar zijn ticker, SPY – het heeft maar liefst $ 300 miljard aan activa.

  • Alle ETF’s samen hebben bijna $ 6,2 biljoen. Dit is vergelijkbaar met $ 21,3 biljoen in beleggingsfondsen.

Als op de beurs verhandelde voertuigen bieden ETF’s de mogelijkheid om stoporders te gebruiken. Ze kunnen ook op marge worden gekocht en bieden andere individuele aandelenhandelsfuncties.

Transactiekosten zijn over het algemeen laag bij de meeste kortingsmakelaars. En veel makelaars bieden ook gratis transacties aan.

ETF’s moeten over het algemeen dagelijks hun onderliggende posities bekendmaken. Dit is deels de reden waarom er veel meer ETF’s op indices zijn dan actief beheerde ETF’s.

Hoe te beleggen in een ETF<span class=" ez-toc-section-end ">

Hoewel niet zo groot als beleggingsfondsen, kunnen ETF’s voor veel beleggers een betere keuze zijn vanwege hun lage kosten, hoge liquiditeit en relatieve prestaties in vergelijking met actief beheerde fondsen.

Dit kan later resulteren in een hoger saldo van de pensioenrekening.

Hier leest u hoe u ETF’s kunt kopen en hoe u ze in uw portefeuille kunt gebruiken:

1. Open een effectenrekening

Een belegging in ETF’s is vrij eenvoudig. U kunt via bijna elke makelaar in ETF’s beleggen omdat ze tickersymbolen hebben en op beurzen als aandelen worden verhandeld. Open een brokerage-account, bij een robo-adviseur of bij een brokeraccount als Public.com.

Daarna kunt u beleggen in ETF’s.

Veel robo-adviseurs gebruiken ETF’s om portefeuilles op te bouwen. Bovendien kunt u ETF’s kopen via de meeste makelaars, waaronder Ally Invest en E* TRADE.

Hier is een snelle vergelijking van de drie:
Virtueel handelen

2. Let op de tarieven

Bij het beleggen in ETF’s is het essentieel om te begrijpen hoe vergoedingen werken. Er zijn twee belangrijke kosten die u moet weten:

  • Transactiekosten (kosten): Net zoals u een vergoeding kunt betalen wanneer u een aandeel verhandelt, kunt u een vergoeding betalen wanneer u een ETF verhandelt.

    Veel makelaars, waaronder Robinhood, Schwab en anderen, brengen echter geen transactiekosten meer in rekening. Zelfs als een makelaar transactiekosten in rekening brengt voor aandelen, kan er een selectie van ETF’s zijn die geen kosten hebben.

  • Kostenratio’s: Net als beleggingsfondsen hebben ETF’s kostenratio’s. De meeste ETF’s hebben echter lage ratio’s, sommige zelfs tot 0,04%. Zoek naar ETF’s die het werk voor minder doen en u zult meer geld houden.

3. Het opbouwen van een gediversifieerde ETF-portefeuille

Beleggen in ETF’s maakt het gemakkelijk om uw portefeuille te diversifiëren, vooral als u vertrouwt op assetallocatie. Kies ETF’s die verschillende activaklassen vertegenwoordigen. U kunt bijvoorbeeld een portefeuille samenstellen die zich richt op aandelen- en obligatie-ETF’s, met behulp van een verhouding die werkt voor uw tijdlijn en doelen.

U kunt ook blootstelling krijgen aan alternatieve activa door grondstoffen-, valuta- en vastgoed-ETF’s te gebruiken. Hoewel u misschien de blootstelling van alternatieve activa in uw portefeuille wilt beperken, is het nog steeds relatief eenvoudig en goedkoop om die activa op te nemen.

4. Blijf uw ETF-posities vergroten

Vergeet niet om te blijven toevoegen aan uw inzendingen. Bij het opbouwen van een portfolio is consistentie de sleutel. Bij veel makelaars kunt u een automatisch beleggingsplan opzetten. Je kunt elke week of maand geld opzij zetten om te verdelen zoals je wilt. Als u bijvoorbeeld $ 200 per week opzij zet, gaat mogelijk 60% naar uw aandelen-ETF’s, 30% naar uw obligatie-ETF’s en 10% naar vastgoed-ETF’s.

Dat geld wordt automatisch verdeeld tussen uw ETF-holdings op basis van de ratio die u verkiest. Terwijl u uw portefeuille opbouwt, ontvangt u dividenden van sommige van uw ETF’s. Herbeleg die dividenden om uw portefeuille verder te vergroten. Na verloop van tijd helpt dit je om een substantieel nestei te bouwen.

5. Leer het verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen

ETF’s en beleggingsfondsen delen overeenkomsten, maar ETF’s zijn op een aantal belangrijke manieren anders.

>> Verder lezen: ETF’s versus beleggingsfondsen

Wat te zoeken in een ETF

Gelimiteerde uitgaven

Een op de beurs verhandeld fonds moet goedkoop zijn om te bezitten. Als individuele belegger vindt u ETF’s waarschijnlijk aantrekkelijk vanwege hun lage kosten. Gelukkig voor u verlaagt de concurrentie de kosten. Veel beleggers vinden dat ze een betere deal kunnen krijgen door simpelweg rond te winkelen.

Wilt u blootstelling aan de Russell 2000 index? Twee ETF’s volgen deze index. Een van Vanguard heeft een kostenratio van 0,10%, terwijl een van iShares 0,19% in rekening brengt. Omdat beide in wezen gelijk en vrij liquide zijn voor individuele beleggers, is degene met de laagste vergoeding een voor de hand liggende keuze.

Reliable monitoring

Op de beurs verhandelde fondsen zijn ontworpen om een index of een andere groep activa te volgen. Trackingfouten treden op wanneer de ETF de onderliggende index niet bijhoudt. Dit kan om een aantal redenen gebeuren:

  • De bestanddelen van de onderliggende index kunnen illiquide zijn. (Dit is het geval bij fondsen uit opkomende markten.)
  • De index kan onmogelijk te repliceren zijn met een ETF. (ETF’s hebben diversificatievereisten die indices mogelijk niet hebben.)
  • Het fonds zelf is illiquide en beweegt dus niet op dezelfde manier als de onderliggende index.

Vergelijk altijd de prestaties van een ETF in de afgelopen jaren met het rendement van de onderliggende index.

Low or no commissions

Zoek indien mogelijk naar ETF’s waarin u kunt beleggen zonder handelskosten te betalen. Makelaars zoals E * TRADE, Charles Schwab en TD Ameritrade bieden een selecte lijst met zero-fee ETF’s die beleggers kunnen kopen.

Veel robo-adviseurs rekenen een vaste jaarlijkse beheervergoeding, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over transactiekosten.

In plaats bod/laat spreads

Sommige ETF’s zijn niet populair. Deze kleine fondsen worden sporadisch verhandeld. En ze trekken vaak zo weinig interesse dat de ETF uren of zelfs dagen kan duren zonder een enkele transactie. En dit kan een spread veroorzaken tussen de prijs die iemand voor zijn aandeel wil en de prijs die iemand bereid is te betalen.

Houd rekening met de spread tussen bied- en laatprijzen op kleinere fondsen, omdat de spread een kostenpost vertegenwoordigt die u moet betalen om een fonds te kopen of te verkopen. De meest liquide ETF’s hebben bid/ask spreads van één cent of minder. Koop altijd ETF’s met een limietorder, zodat uw order wordt uitgevoerd tegen de prijs die u wilt betalen, niet tegen de prijs waartegen de markt u het fonds wil verkopen.

Een bekende index

Passieve handsfree beleggers zullen willen vasthouden aan fondsen met een bekende index. De S&P SmallCap 600 index is een bekende index, net als de S&P 500. Om de kosten voor beleggers te verlagen, verlaten sommige fondsbedrijven bekende en begrepen indices om minder geteste en minder onderzochte indices te gebruiken.

Een goede investering vereist due diligence. Blijf bij indices die bekend zijn in de beleggingsgemeenschap en vermijd nieuwe indices zonder track record en publieke naam.

Verschillende soorten exchange-traded funds

ETF’s zijn er in brede categorieën, net als beleggingsfondsen. Belangrijke activaklassen zijn aandelen (aandelen), obligaties, grondstoffen, geldmarkten, edelmetalen en onroerend goed. Er zijn ETF’s die zich richten op verschillende regio’s, landen, marktsectoren, activa en thema’s. Er is een ETF voor bijna elk beleggingsplan of doel.

  • Een groot aantal ETF’s zijn indexfondsen. Dit betekent dat ze op en neer gaan met belangrijke indices zoals de S &P 500, Russell 3000 of Dow Jones Industrial Average. Als de S&P 500 bijvoorbeeld met 2% stijgt, stijgen alle fondsen in de S&P 500-index met dezelfde 2%.
  • ETF’s kunnen veel verschillende rollen spelen in uw portefeuille. Als u bijvoorbeeld geld wilt verdienen met uw portefeuille, kunt u dividenden en vastrentende ETF’s kopen die regelmatig betalingen aan aandeelhouders doen. Nog niet zo lang geleden kocht ik een vastgoed-ETF omdat ik niet genoeg geld had om onroerend goed te kopen.
  • Als u denkt dat de dollar zal dalen en goud zal stijgen, zijn er ETF’s op goud en andere edelmetalen. Als u enthousiast bent over landbouw, kunt u beleggen in een ETF op grondstoffen of landbouwaandelen.

Met duizenden ETF’s om uit te kiezen, is het gemakkelijk om uw portefeuille te diversifiëren en aan te passen. Het is ook gemakkelijk om te verdwalen met alle beschikbare opties. Als dat zo is, overweeg dan om een 5-sterren financieel adviseur in te huren met behulp van Paladin Registry.

Pros and cons of investing in ETF

Risico’s van beleggen in ETF’s

Zoals bij elke belegging bestaat de kans dat u met een ETF geld verliest. Als de ETF in waarde daalt, kunt u een deel van uw kapitaal verliezen.

Het specifieke risico van ETF’s is iets dat contango wordt genoemd. Dit risico is vooral uitgesproken bij ETF’s die afhankelijk zijn van futurescontracten, zoals grondstoffen-ETF’s. Als aflopende contracten aan het begin van de maand goedkoper zijn dan contracten, kan de waarde van een ETF dramatisch dalen naarmate contracten worden verlengd. Wanneer u belegt in ETF’s met futures, wees dan voorzichtig met deze situatie.

ETFs kunnen u helpen uw portefeuille op te bouwen

Beleggen in ETF’s kan een uitstekende manier zijn om relatief gemakkelijk een gediversifieerde portefeuille op te bouwen. In de loop der jaren zijn ETF’s een steeds populairdere manier geworden om het meeste uit uw geld te halen en een portefeuille op te bouwen zonder de noodzaak om in individuele aandelen te beleggen. Met een ETF krijgt u het voordeel van diversiteit die bij een beleggingsfonds hoort, evenals de liquiditeit en het handelsgemak dat bij een aandeel hoort.

Leave a Reply