in

Er bestaat niet zoiets als een “risicovrije” investering

Ik
vind het ironisch als ik artikelen over beleggen lees dat cd’s van staatsbanken of staatsobligaties risicovrij zijn. Ja, je krijgt een rendement VAN je geld, maar je krijgt een rendement OP je geld in echte dollars? Zeker in het huidige lage renteklimaat.

Het is niet een beetje ironisch als je hoort over “risicovrije” investeringen van individuen, mensen denken automatisch dat het een oplichterij is. Maar waarom zou een risicovrije overheidsinvestering anders zijn?

Een van de dingen die ik in de loop der jaren heb geleerd over het bezitten van een bedrijf is risicobeoordeling. Alles in het leven heeft risico’s. Het enige bekende is dat je op een dag zult sterven en belasting zult betalen.

Misschien hebben de paniekaanvallen die ik in het verleden heb gehad me geholpen mijn risicobeoordeling te verbeteren en, in het proces, een betere belegger te worden.

Bij bedrijfsplanning is het essentieel om de mogelijke risico’s te kennen, de mogelijkheid van deze risico’s te bepalen en ze te elimineren (of zo niet mogelijk te minimaliseren). Succesvolle ondernemers voeren dagelijks een risicobeoordeling uit. Anders zullen ze snel falen. Sommige risico’s zijn niet eens duidelijk in het gezicht.

Net als de theorie van de econoom gepopulariseerd door Milton Fredman, “bestaat er niet zoiets als een gratis lunch.” Bij beleggen:

Elke belegging heeft risico’s. Het is misschien niet duidelijk wat het risico zou kunnen zijn.

Traditionele beleggingsboeken uit leerboeken vermelden deze mogelijke risico’s bij het beleggen:

  1. Kredietrisico
  2. Marktrisico
  3. Liquiditeitsrisico
  4. Operationeel risico

Naar mijn mening ontbreken inflatie en het risico op kansen in deze lijst.

Credit risk

Dit betekent de mogelijkheid dat de investering in gebreke blijft.

Overheden, zoals de Verenigde Staten, hebben een fiat-valuta. Ze zijn ook een reservevaluta en hebben geen risico op wanbetaling. Het debat over de schuldlimiet was allemaal theatraal.

Het probleem is dan niet het kredietrisico, maar het inflatierisico (zie hieronder) waarbij de overheid geld drukt. Bedrijven daarentegen kunnen failliet gaan.

Market risk

Marktrisico is de prijs die van dag tot dag kan veranderen, en afhankelijk van wanneer u uw aandelen verkoopt, kunt u uw kapitaal verliezen.

De meeste beleggers denken dat dit risico alleen van toepassing is op aandelen, maar het kan ook van toepassing zijn op obligaties. Als u bijvoorbeeld een obligatie bezit en deze vóór de vervaldatum verkoopt, kunt u uw hoofdsom verliezen.

Liquidity risk

Prosper is bijvoorbeeld een geweldige investering, maar het is erg illiquide. Als u het geld nodig heeft, kan het maanden duren voordat u de biljetten kunt liquideren. Ook zou ik een aanzienlijke haircut (marktrisico) kunnen doen in het proces.

Operationele risico

Dit type risico komt voor bij het runnen van een bedrijf en het meest voorkomende risico wanneer u er een bezit. Operationeel risico in een bedrijf kan in vele vormen zijn en varieert van bedrijf tot bedrijf. In verband met de investering kan dit resulteren in een verlies van kapitaal of toekomstige winsten, zoals een serverstoring.

Inflatierisico

Dit ontbreekt in traditionele financiële leerboeken en is het meest subversief. De manier waarop ik het definieer, is dat je geld in reële termen kunt verliezen. Dus als een bank-CD 2% jaarlijks JKP verdient, maar de jaarlijkse inflatie 3% is, bent u in reële termen 1% van uw geld kwijtgeraakt.

Dus hoewel het kredietrisico laag is voor door de overheid uitgegeven Treasuries, heeft het een inflatierisico. Inflatie is een door de mens gemaakt monetair beleid. Dus dezelfde overheid die die obligaties uitgeeft, heeft ook de macht om haar eigen valuta op te blazen. Dit maakt het reële rendement dan negatief.

Opportunity risk

Dit is een ander risico dat niet vaak wordt besproken bij het beleggen. Is dit risico dat uw geld meer voor u zou kunnen werken in een andere investering?

Dus hoewel u misschien tevreden bent met het verdienen van 3% op een CD die “risicovrij” is, zou u dan beter af zijn met beleggen in een hoogrentende obligatie die 8% verdient, met minder dan 5% risico op wanbetaling tot de vervaldatum? Het is altijd belangrijk om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen tijdens het winkelen; Waarom zou het anders zijn met beleggingen?

Assetallocatie en beleggingsdiversificatie kunnen dit risico ook minimaliseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Investimenti 12

Swagbucks India: een manier om online geld te verdienen [nu]

Investimenti 19

Wat is uw plan als de beurs crasht?