Menu
in

Effect van bonusaandelen en aandelensplitsing op langetermijnrendementen?

Ik schreef een artikel over langetermijnbeleggen als strategie. Experts schrijven ook over dit onderwerp. Maar zelfs in hun opmerkingen vindt u geen uitleg over het effect van bonusaandelen en de verdeling van aandelen op het rendement van beleggers.

Wat is het effect? Voor sommige goede daden, die bonusaandelen uitgeven en de aandelen splitsen, is het effect fenomenaal.

Je kunt deze video bekijken om te weten hoe je de impact ervan zelf kunt berekenen.

Maar waarom praten er niet veel mensen over? Waarschijnlijk is de reden de duur van de detentie die nodig is om het effect te zien. Mensen moeten hun aandelen voor een waanzinnig lange periode houden, zoals 15+ jaar, om het effect van vrije aandelen en aandelensplitsing op te merken.

Bonusaandelen en aandelensplitsingen zijn geen gebruikelijk fenomeen.

Ik zou het gevoel kunnen krijgen van mijn studie dat, over een periode van 20 jaar, bonusacties of aandelensplitsingen twee of drie keer zullen plaatsvinden. Daarom zien beleggers die hun aandelen 3-5 jaar aanhouden, mogelijk niet één keer een aandelensplitsing of bonusuitgifte.

Waarom schrijf ik erover? Omdat het me een nieuw bewustzijn en motivatie gaf om een goed aandeel te kopen en lang te bewaren. Lees : hoe te beleggen in de aandelenmarkt.

Voordat we meer in detail treden, laten we eerst de bonusaandelen en de verdeling van aandelen kennen.

Video: bonusacties en aandelensplitsingen

Over bonuskansen

Voordat u de bonusaandelen leest, raad ik u aan dit artikel over toegestaan kapitaal en gestort kapitaal te lezen. Het zal u helpen het concept van de uitgifte van bonusaandelen beter te begrijpen.

Het bonusaandeel is de uitgifte van extra aandelen aan bestaande aandeelhouders (volgestorte aandelen) van de vennootschap.

Dit is een eenvoudig begrip. Maar laat me de boekhouding erachter uitleggen.

Stel dat er een bedrijf is dat gratis aandelen wil uitgeven aan zijn aandeelhouders. De aandeelhouders die in de categorie volgestorte aandelen vallen, zijn bijvoorbeeld 2 crore-cijfers. De nominale waarde van de aandelen is bijvoorbeeld Rs.5 per aandeel. Het totale aandelenkapitaal van het bedrijf zal dus Rs.10 crore (= 2 crore x Rs.5) zijn.

Nu wil het bedrijf bonusaandelen uitgeven in een verhouding van 1:1.

Vanuit het oogpunt van de aandeelhouder betekent dit dat voor elk aandeel dat de aandeelhouder bezit, hij een extra aandeel krijgt.

Vanuit het oogpunt van het bedrijf betekent dit dat het 10 miljoen extra aandelen zal moeten uitgeven met een nominale waarde van Rs.5. Het betekent dat het bedrijf zelf crore van Rs.50 zal moeten financieren en gratis aandelen voor aandeelhouders moet uitgeven. Waar komt de financiering vandaan? Volgens de regelgeving kan dit worden gedaan vanuit de reserves van het bedrijf .

Informatie over ingehouden winsten.

Op het moment van de uitgifte van gratis aandelen zal het aandelenkapitaal van het bedrijf met Rs.50 crore toenemen en zullen de reserves met hetzelfde bedrag worden verminderd. Dan, na de bonusuitgifte, zal het aandelenkapitaal stijgen van Rs.10 cr naar Rs.60 Cr en de reserves zullen dalen van Rs.100 cr naar Rs.50 cr. Bekijk de bovenstaande tabel:

Kortom, het kan gezegd worden, na de uitgifte van bonusaandelen neemt het kapitaal toe en dalen de reserves.

Het volgende effect is dat het totale eigen vermogen van de onderneming ongewijzigd blijft.

Het moet ook worden opgemerkt dat, bij het uitgeven van de bonus, als het gestorte kapitaal toeneemt en hoger wordt dan het toegestane kapitaal, het Memorandum of Understanding (MOU) -document moet worden gewijzigd om het toegestane kapitaal in het handelsregister dienovereenkomstig te verhogen.

Voorbeeld bonusprobleem:

Als bonusaandelen worden uitgegeven in de verhouding van 1: 3, betekent dit dat voor elke 3 aandelen die een aandeelhouder bezit, hij 1 extra aandeel krijgt. Stel dat er een aandeelhouder is die 30 nummers aandelen in een bedrijf heeft. Bij de uitgifte van gratis aandelen van 1:3 krijgt de aandeelhouder 10 nieuwe aandelen. Na de bonusuitgifte stijgt het totale aantal aandelen dat door de proefpersoon wordt gehouden van 30 n. Een 40 n.

Over Stock Split

Een aandelensplitsing is in feite een actie die door het bedrijf wordt ondernomen om de nominale waarde van zijn aandelen te verlagen, waardoor het in een groter aantal aandelen wordt gesplitst.

Stel dat er een bedrijf is waarvan het aantal uitstaande aandelen in de markt 1 crore is. De nominale waarde van elk aandeel is Rs.10. Het totale aandelenkapitaal van deze vennootschap, zoals zichtbaar in haar balans, zal Rs.10 crore (= 1 crore x Rs.10) bedragen. Aanbevolen lezing: verschil tussen nominale waarde, boekwaarde, marktwaarde en intrinsieke waarde.

Let op deze regel: het aandelenkapitaal van de vennootschap blijft ongewijzigd na de aandelensplitsing.

Stel nu dat het bedrijf heeft besloten om een aandelensplitsing te doen. Ze wilden dat de nominale waarde van elk aandeel werd verlaagd van Rs.10 naar Rs.2. Hier wordt de nominale waarde met 5 keer verlaagd. Om het aandelenkapitaal ongewijzigd te houden, moeten ze elk aandeel nu verdelen in 5 andere aandelen.

Dit is een voorbeeld van aandelensplitsing in een verhouding van 4:1. Het betekent dat hij voor elk aandeel dat door een persoon wordt gehouden, na de aandelensplitsing nog 4 aandelen krijgt. Als een persoon 10 aandelen bezit nee vóór de aandelensplitsing, zal hij na de splitsing 50 aandelen nee bezitten (= 10 + 40 nee).

Waarom splitste het bedrijf de aandelen?

We hebben al gezien dat de aandelensplitsing het aandelenkapitaal van het bedrijf niet verandert. We kunnen dus zeggen dat bedrijven qua balanscijfers niets winnen bij aandelensplitsingen. Dus waarom kiezen ze voor aandelensplitsing?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een bedrijf kan kiezen voor aandelensplitsing. De belangrijkste reden is dat het bedrijven in staat stelt om de aandelenkoersen laag te houden. Wat is de reden achter het laag houden van aandelenkoersen?

Het is de psychologie van beleggers die hen terughoudend maakt om een aandeel te selecteren waarvan de marktprijs te hoog is. Goede aandelen die op lage prijsniveaus worden verhandeld, hebben dus vaak hoge handelsvolumes.

Stel dat een blue chip-aandeel wordt verhandeld tegen Rs.10.000 per aandeel. Een ander blue-chip aandeel wordt verhandeld tegen Rs.100 per aandeel. Wat denkt u, welk aandeel zal het meest waarschijnlijk worden verhandeld? Ik weet zeker dat het Rs.100 per aandeel zal zijn, toch?

Laaggeprijsde aandelen zijn vaak gunstig voor particuliere beleggers. Ze handelen vaak vaker in handen dan dure aandelen. Daarom splitste het bedrijf de aandelen om de marktprijs laag te houden. Dit verhoogt uiteindelijk het handelsvolume.

Effect van bonusaandelen en aandelensplitsing op langetermijnrendementen?

Ik was onlangs bezig met het berekenen van rendementen uit het verleden die werden gegenereerd door aandelen van een paar bedrijven. Ik probeerde de door hen gegenereerde rendementen te berekenen vanaf de dag dat ze op de beurs begonnen te handelen.

In eerste instantie dacht ik dat het een snelle klus zou zijn. Ik kies de prijs end-to-end en bereken de CAGR (rendement). Als een bedrijf in het jaar 2000 in BSE is genoteerd, dan zal ik nota nemen van die prijs. Ik zal ook de prijs van vandaag noteren. De periode tussen deze twee data is 20 jaar. 

Met deze cijfers in de hand bereken ik eenvoudig de CAGR met behulp van deze formule (bekijk deze video).

Maar ik realiseerde me al snel dat ik de factor van aandelensplitsingen en bonusaandelen die het bedrijf de afgelopen 20 jaar heeft uitgegeven, miste. Toen ik rekening hield met het effect van aandelensplitsingen en bonusaandelen, was het resultaat heel anders.

Ik zal u vragen om deze video te bekijken om zelf de impact van aandelensplitsingen en bonusaandelen op het langetermijnrendement van het bedrijf te zien.

Conclusie

Het kopen van aandelen van goede bedrijven en het behouden van hun aandelen voor de lange termijn heeft zijn voordelen. Maar dit voordeel kan worden verergerd wanneer het bedrijf gratis aandelen uitgeeft en de aandelen splitst.

Het is waar dat niet alle bedrijven hun aandeelhouders kunnen bevoordelen door de uitgifte van bonussen en aandelensplitsingen. Maar aandeelhouders van fundamenteel sterke bedrijven zullen er zeker van profiteren.

Bekijk deze video om te zien hoe u het rendement van een aandeel kunt berekenen na het overwegen van bonusuitgifte en aandelensplitsingen. Pas dezelfde berekening toe voor bedrijven zoals RIL, Wipro, enz. Ik weet zeker dat je verrast zult zijn om het eindresultaat te zien.

Om het echte voordeel van vrije aandelen en aandelensplitsingen te ervaren, moet de aandeelhouder zijn aandelen heel lang aanhouden. Hier kan de tijdsperiode variëren van 15 tot 20 jaar.

Om een kant-en-klare lijst te krijgen van bedrijven die de afgelopen dagen gratis aandelen en aandelensplitsingen hebben uitgegeven, controleert u de twee links.

Leave a Reply