de recente rebranding van Facebook naar Meta heeft de aandacht getrokken van miljarden gebruikers. De vraag die wordt gesteld is wat precies het metaversum is? Zal het een eenvoudige aanvulling zijn op onze realiteit als AR? Wordt het een buitenruimte die mensen zullen betreden? Hoe is het verbonden met de echte wereld? Deze vragen moeten worden beantwoord voordat we een duik nemen in de verschillende metaverses die er zijn.
In dit artikel zullen we kijken naar wat metaversa zijn (en vooral wat ze niet zijn), waarom ze belangrijk zijn, en vervolgens enkele van de meest populaire metaversa verkennen die vandaag bestaan.
Indice dei contenuti:
Wat is (is niet) de Metaverse ?
Voordat we het begrip van wat een metaverse is verdiepen, zou het nuttig voor ons zijn om te begrijpen wat het niet is. Er wordt vaak gezegd dat het een afgeleide vorm van virtual reality is .
Maar dit is niet het geval, omdat de metaverse niet echt beperkt is tot een digitaal rijk waarin de wereld van virtual reality opereert. Sterker nog, het gaat veel verder dan dat.
Sommigen zeggen vaak dat het gewoon een ander themapark is voor digitale ruimte. Nogmaals, het is tot op zekere hoogte waar omdat het metaverse een ruimte kan hebben die lijkt op een thema / pretpark. Het idee van een digitaal themapark is echter beperkt vanwege wat het biedt.
In die zin kan het metaversum die ervaring zeker bieden, maar het reikt veel verder.
Sommig zelfs het concept van de metaverse koppelen aan een game, zoals Fortnite. En dit is waar de meeste mensen gelijk hebben, want het idee van een metaverse (op de een of andere manier) lijkt op het idee om een nieuwe spelwereld te betreden, zoals Fortnite. Veel functies van de metaverse, zoals het hebben van een consistente identiteit op verschillende gesloten platforms, waardoor gebruikers de mogelijkheid krijgen om compensatie voor inhoud te krijgen en een toegangspoort zijn tot een groot aantal functies, worden al door het spel aangeboden.
Omdat dit echter een “gesloten” wereld is (lees: metaverse), slaagt zelfs dit er niet in om de veel bredere omvang van het metaversum te begrijpen. Dus hoewel Fortnite zeker conceptueel een metaverse is, is het er een die op zichzelf bestaat en opereert binnen de grenzen die door de makers zijn vastgesteld.
Dit is waar de ware definitie van een metaversum wordt afgeleid.
Wat is de Metaverse?
Als het nogal moeilijk is om het te definiëren, zullen we een werkdefinitie geven. Een metaverse is gewoon een brede uitgestrektheid van de digitale ruimte waar gebruikers in realtime met elkaar kunnen communiceren en ervaringen kunnen opdoen die vergelijkbaar zijn met die ze in de echte wereld ervaren, en in de meeste gevallen zelfs meer. Deze definitie van het metaversum benadrukt een cruciaal punt: het feit dat het een brede uitbreiding is van een digitaal rijk waarvan kan worden gezegd dat het het rijk van de ‘echte wereld’ voortzet. De enige reden waarom we de echte wereld tussen aanhalingstekens plaatsen, is dat het conceptueel moeilijk is om onderscheid te maken tussen wat de metaverse is en wat de “niet-metaverse” is. Dit is waar de belangrijkste kenmerken in het spel komen.
Een metaverse is oneindig
De metaverse is een uitbreiding van wat we real noemen . Omdat het niet wordt beperkt door de fysieke ruimtes van de wereld waarin we opereren, kan worden gezegd dat het zich uitstrekt tot in het oneindige. Er is geen einde aan het metaversum.
Een metaverse is synchroon
Een cruciaal punt om hier aan toe te voegen is dat het synchrone communicatie biedt tussen gebruikers over de hele wereld. Daarom biedt het (potentieel) miljarden gebruikers de mogelijkheid om in realtime te communiceren.
Een metaverse is een bloeiende economie
Dit punt is een aanvulling op het eerste fundamentele kenmerk dat hierboven is beschreven. Omdat het een uitbreiding is van de echte wereld, hebben gebruikers de mogelijkheid om dezelfde ervaringen aan te bieden en te ontvangen als in de echte wereld. Kunstenaars kunnen bijvoorbeeld kunsttentoonstellingen organiseren, filosofen kunnen discussies voeren, collega’s kunnen vergaderingen organiseren en de lijst is gewoon eindeloos. Een eenvoudig tokenmechanisme kan worden geïmplementeerd voor de uitwisseling van waarde.
Een metaverse is interoperabel
Dit is begrijpelijkerwijs een controversieel punt om te maken. Als we zeggen dat het metaversum gewoon een verlengstuk is van onze realiteit, hoe kunnen we dan de interoperabiliteit ervan definiëren? En als interoperabiliteit nodig is, betekent dit dat er verschillende metaverses in de silo’s zijn, toch?
Dit is waar. Maar als we zeggen dat het metaversum interoperabel is, betekent dit dat welke huid ik ook kies voor mijn personage in een bepaalde opvatting van het metaversum, ook gemakkelijk kan worden overgebracht naar een andere opvatting die door een afzonderlijke entiteit wordt geïmplementeerd.
Een cruciaal punt om hier op te merken is dat verschillende entiteiten hun eigen metaverse kunnen vaststellen. Meta kan bijvoorbeeld een sociale ruimte creëren voor zijn gebruikers of Microsoft kan een speciale co-working metaverse maken. Het algemene idee blijft hetzelfde, terwijl de uitvoering anders is.
Nu we hebben besproken wat de metaverse conceptueel is, laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire metaverses die vandaag de dag bestaan.
Decentraland
Decentraland is een van de bekendste metaverses op de markt van vandaag. De hoeveelheid geld die binnen het metaversum wordt uitgegeven, is sinds de lancering in 2016 gestaag toegenomen. Gezien de leeftijd is er al een community rond het platform en zelfs enkele grotere merken zijn begonnen met het op de markt brengen / adverteren van hun producten op het platform.
In een notendop is het een virtuele wereld en een community die volledig gebaseerd is op blockchain. Wat het echt bijzonder maakt, is dat het volledig gedecentraliseerd is. Dat wil zeggen dat houders van de MANA-cryptocurrency kunnen deelnemen aan stemevenementen op het platform. Het gebruikt ook NFT om de representatie / eigendom van spelobjecten aan te geven, zoals kleding, virtueel onroerend goed, enzovoort. Deze tokens worden opgeslagen in de portemonnee van gebruikers.
Laat begrijpen hoe het werkt.
Hoe werkt Decentraland?
Het metaverse gebruikt het dual-token economy model met twee primaire tokens: LAND en MANA. De laatste (MANA) is het native token van het platform en geeft de houders de stemrechten om deel te nemen aan de Decentraland DAO.
- MANA : Om te stemmen over belangrijke governancebeslissingen blokkeren gebruikers hun wMANA (verpakte MANA) in de DAO. Daarom vertegenwoordigt elke wMANA een enkele stem in governance-voorstellen. Het token kan eenvoudig worden verkregen op de Decentraland-marktplaats door simpelweg de digitale items te verkopen die u hebt verzameld.
- LAND : Dit is de NFT die het eigendom van virtueel vastgoed op het platform vertegenwoordigt. Dit token biedt ook stemrecht aan hun houders.
Zoals de meeste metaverses kunnen Decentraland-gebruikers virtuele landervaringen creëren en/of verkopen die ze kopen/verhuren. Je kunt gemakkelijk grond kopen op de Decentraland markt. Ook wanneer u door de metaverse bladert, hebt u een digitale portemonnee (zoals MetaMask) nodig om deel te nemen.
Wat is er zo speciaal aan Decentraland?
Het is de eerste gedecentraliseerde metaverse die u de mogelijkheid biedt om in realtime met andere gebruikers te communiceren en virtuele ervaringen op te doen en uit te wisselen. Het gebrek aan gecentraliseerde autoriteit betekent dat u absolute controle uitoefent over hoe u wilt deelnemen aan de markt, de ervaringen die u wilt creëren en hoe u het virtuele land dat u al bezit wilt behouden.
De hele metaverse is gebaseerd op Ethereum, waardoor gecentraliseerde autoriteit wordt vervangen door honderden verschillende slimme contracten die u onbeperkte opties bieden over wat u kunt doen binnen de metaverse.
Decentraland bestaat uit drie primaire lagen.
-
Het eerste niveau is verantwoordelijk voor het registreren van eigendom via slimme contracten.
-
De tweede laag slaat de LAND-inhoud op en alle gegevens die zijn geüpload naar de virtuele pakketten op de metaverse.
-
De derde laag is het peer-to-peer-netwerk waarmee u in realtime met andere gebruikers kunt communiceren.
De onderliggende programmeertaal die door het metaversum wordt gebruikt, helpt bij het maken van dynamische scènes en 3D-modellen.
U hebt de mogelijkheid om MANA te verhandelen op de cryptocurrency-markt. Het aanbod van het token is beperkt en elke keer dat gebruikers LAND kopen met MANA, wordt een percentage van MANA verbrand. Dit draagt bij aan het creëren van een gezonde prijsdynamiek binnen de markt.
Blocktopia
Bloktopia biedt een ongelooflijk en enigszins interessant verhaal. Het is een ” Crypto VR wolkenkrabber ” die wordt aangedreven door het Polygon-netwerk. Het bestaat uit 21 niveaus waarvan wordt gezegd dat ze het beperkte aanbod van 21 miljoen Bitcoins “herkennen”.
Bloktopia beweert een ongelooflijke collectieve ruimte te bieden voor cryptocurrency-gebruikers van alle ervaringsniveaus. Iedereen heeft toegang tot cryptografische informatie en meeslepende inhoud, allemaal op één plek. De inkomsten die binnen het platform worden gegenereerd, worden gedeeld via NFT’s.
Het platform maakt gebruik van ’s werelds meest geavanceerde real-time 3D-authoring engine” die de metaverse helpt een zeer boeiende en verbazingwekkende visuele ervaring te bieden aan zijn gebruikers.
De metaverse bestaat uit de zogenaamde vastgoed “blokken” die beschikbaar zijn voor aankoop via het $BLOK token.
Hoe werkt Bloktopia?
Bloktopia heeft 21 levels waar je doorheen moet om de “top” te bereiken. Deze niveaus worden hieronder uitgelegd.
- Spawning : Net wanneer je de metaverse betreedt, word je buiten de Bloktopia wolkenkrabber “gegenereerd”.
- Level één: dit is de plek waartoe alle Bloktopian toegang hebben en er wordt gezegd dat het het grootste aantal mensen heeft. Het bestaat uit prijsgrafieken, een helpdesk, een navigatiegebied, enzovoort. Je krijgt ook de mogelijkheid om je in te schrijven voor verschillende evenementen. Een deel van de ruimte wordt op de markt gebracht met mensen als Binance, CoinMarketCap en Coingecko die hun producten promoten.
- Attic and games: dit is de eindbestemming voor alle ontdekkingsreizigers van Bloktopian. Het is de 21e verdieping van de wolkenkrabber en heeft een zolder die exclusief voor het spel is gereserveerd. Dit is de ruimte waar je strijdt voor BLOK die verschillende spellen speelt.
- Auditorium : het auditorium is waar de meeste belangrijke evenementen in de wereld van cryptocurrencies worden georganiseerd. Wanneer u zich registreert voor een evenement op het eerste niveau, wordt u naar dit niveau geleid om deel te nemen. Deelname aan deze evenementen wordt beloond via BLOK. Het auditorium wordt beschouwd als een bevoorrechte plek binnen het metaverse.
Wat maakt Bloktopia speciaal?
De geweldige visuele ervaring! Daarnaast stimuleert het metaverse je ook om tegelijkertijd te leren en te verdienen. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van de metaverse die het onderscheiden.
- #learn: Het metaverse biedt een platform waar u samen met andere gebruikers de basisprincipes van cryptografie kunt leren.
- #guadagna: net als in Decentraland kun je in Bloktopia grond bezitten. Je kunt die grond gebruiken om een passief inkomen te verdienen, bijvoorbeeld door het te verhuren aan een andere gebruiker.
- #crea: U kunt de meegeleverde tool gebruiken om verschillende kunstwerken en ervaringen voor andere gebruikers te maken. Ervaren ontwikkelaars kunnen de SDK ook gebruiken om games te maken binnen het metaversum.
Net als elke andere metaverse kunt u genieten van een levendige sociale ervaring door deel te nemen aan meerdere activiteiten. Visuele onderdompeling maakt die ervaring ongelooflijk compleet.
La Sandbox
De Sandbox is een ander metaversum- en gaming-ecosysteem dat ongelooflijke ervaringen biedt. Het geeft je de mogelijkheid om vrij verschillende bronnen, zoals avatars en tools, te maken.
Hoe werkt de sandbox?
De metaverse bestaat uit drie onderstaande hoofdproducten.
- VoxEdit : hiermee kunt u 3D-objecten in de metaverse maken, zoals avatars en dieren. De enige beperking hier is je creativiteit! Al deze objecten staan bekend als ASSETS en gebruiken de ERC-1155-tokenstandaard. Daarom bieden ze fungibele en niet-fungibele tokenmechanismen.
- Sandbox Marketplace : dit is de plek waar u uw ASSETS kunt uitwisselen met andere gebruikers. Om dit te doen, moet u ze echter uploaden naar het InterPlanetary File System (IPFS).
- Sandbox Game Maker: geeft je de mogelijkheid om gratis 3D-games te maken.
Alle transacties binnen de metaverse worden uitgevoerd met behulp van het native SAND-token. Het is een ERC-20-token dat wordt gebruikt om te spelen, apparatuur te kopen of zelfs de avatar aan te passen. Wanneer de metaverse overschakelt naar een DAO, wordt deze gebruikt als een governance-token.
Het token wordt ook gebruikt voor de aankoop van ACTIVA en TERRE (virtueel onroerend goed). LANDS worden vertegenwoordigd door ERC-721-tokens, wat betekent dat ze NFT zijn. De metaverse heeft slechts 166.464 LAND-percelen die ooit zullen bestaan. Als u besluit om meerdere LAND in één woning te combineren, wordt dit Estate genoemd.
Een cruciaal kenmerk van de metaverse is dat het Ethereum-gastarieven dekt, waardoor de gebruiker exorbitante vergoedingen niet hoeft te betalen. Dit zorgt voor een veel soepelere en boeiendere ervaring voor gebruikers.
Wat is er zo speciaal aan de sandbox?
De metaverse geeft je ook de mogelijkheid om aangepaste avatars te maken die op hun eigen markt kunnen worden verhandeld. Omdat dit NFT’s zijn, zijn het digitale objecten die op de markt kunnen worden gebruikt. Daarnaast kunt u uw GROND ook huren voor een passief inkomen.
Sterrenatlas
Het is een uniek blockchain-gebaseerd multiplayer-videospel met een uitzonderlijk boeiend en boeiend ruimtethema. Het is een MMO die zich afspeelt in het jaar 2620 en werd gebouwd op Solana. De plot draait om de kolonisatie van het universum. Jouw rol is om te zoeken naar verborgen schatten en vooruitgang. Spelers verdienen in-game valuta zoals $ATLAS en $POLIS en gebruiken die tokens om bronnen binnen het ecosysteem te kopen.
Hoe werkt Star Atlas?
Het metaverse maakt gebruik van het dual-token economy model. Deze tokens zijn:
- $ATLAS : Dit is de gebruikelijke in-game cryptocurrency. Spelers verdienen het over het algemeen door deel te nemen aan activiteiten zoals delfstoffenwinning, het creëren van hulpbronnen en handel op de markt. Alle bronnen in de metaverse zijn NFT, wat betekent dat elk item in het spel eigendom is van ten minste één speler.
- $POLIS: dit is de cryptocurrency die wordt gebruikt om deel te nemen aan het bestuur van het spel. Daarom kunnen de houders van deze tokens facties, gemeenschappen en zelfs gigantische bedrijven vormen die de fundamentele beslissingen van het spel beïnvloeden. Het idee is om spelers de mogelijkheid te geven om makers “weg te stemmen”.
Een cruciaal punt dat het ecosysteemontwikkelingsteam vaak heeft benadrukt, is de draagbaarheid van in-game bronnen. Hoewel de bronnen die je maakt of koopt op traditionele spelplatforms alleen bruikbaar zijn binnen dat ecosysteem, kunnen de bronnen die je in Star Atlas maakt gemakkelijk worden uitgewisseld met spelers zoals jij. Dit speelt in op het belangrijkste kenmerk van de metaverse, namelijk interoperabiliteit.
Wat maakt Star Atlas speciaal?
Star Atlas geeft spelers de mogelijkheid om letterlijk te doen wat ze willen en het meeste plezier te hebben terwijl ze het doen. Juist daarom hebben ze een governancesysteem gecreëerd waarin spelers net zo goed recht hebben op de toekomst van het metaversum als de makers zelf.
Afbeeldingen dat je hele naties kunt bouwen binnen het metaversum! Omdat je controle hebt over hoe de economie van je gemeenschap werkt, kun je micro-naties creëren en verschillende sub-DAO’s (gedecentraliseerde autonome organisaties) vormen. Omdat alles tokenized is, heeft elke speler het eigendom van het activum dat hij bezit. Dit creëert een echt individualistische ervaring waarbij elke speler zich speciaal voelt.
Het metaverse beschikt ook over een onconventioneel deflatoir mechanisme waarmee spelers veel riskantere activiteiten kunnen ondernemen, zoals het verkennen van diepere gebieden van het metaversum in een poging om hogere beloningen te krijgen. Degenen die slagen in hun avontuurlijke inspanningen kunnen slagen of ten onder gaan. Als ze sterven, kunnen andere gebruikers de NPV’s verzamelen die verloren zijn gegaan in de strijd.
Radio Caca
Radio Caca staat bekend als het “GameFi” voertuig voor de USM Metaverse. Het is ook de bouwer van het spel Metamon P2E , dat behoorlijk populair is geworden. Hoewel het op zich geen metaverse is, heeft het bijgedragen aan de oprichting van de USM Metaverse, een niet-token-gebaseerde gemeenschap. Het is gebaseerd op Binance Smart Chain (BSC) en werd gelanceerd in oktober 2021.
Wat is de USM metaverse?
Het is een unieke metaverse waarin elke speler als een “constructor” wordt beschouwd. Zo heb je de mogelijkheid om je eigen sociale netwerk op te bouwen, een gepersonaliseerd economisch systeem op te zetten en een volledig nieuwe virtuele beschaving te creëren.
NFT worden gebruikt om de eigenschap van digitale objecten aan te geven. Een van de belangrijkste kenmerken van de metaverse is de NFT “Kiss-Up Dog”, die op hun website kan worden gekocht.
Meta
Meta is een van de meest recente (en veelbesproken) metaverses in de wereld van vandaag. Gezien het feit dat een platform als Facebook heeft besloten om in dit digitale rijk te duiken, is het symbool van het feit dat Mark Zuckerberg zich richt op het creëren van revolutionaire ruimtes waar mensen met elkaar in contact kunnen komen.
In tegenstelling tot Facebook biedt Meta virtuele ervaringen aan gebruikers waar ze samenkomen om ervaringen te delen. Hoewel de poging lovenswaardig is, hebben critici benadrukt dat hun versie van het metaversum meer op een afzonderlijke wereld zal lijken dan op een continuüm van de bestaande. Dit komt omdat gebruikers om er toegang toe te krijgen externe apparaten moeten dragen (die opnieuw door het bedrijf worden geproduceerd).