in

Een huis kopen: koopgids, belastingen en concessies 2024

Het kopen van een huis is altijd een complexe keuze en in Italië is de aankoop van een woning zelfs vandaag de dag een van de belangrijkste vormen van beleggen. Nu de begrotingswet 2024 en het Milleproroghe-decreet 2024 in wet zijn omgezet, zijn sommige uitkeringen bevestigd of verlengd tot heel 2024.

De Belastingdienst heeft in juni 2024 een bijgewerkte samenvatting gegeven van de belangrijkste regels die u moet volgen bij het kopen van een woning, zodat u kunt „profiteren” van alle voordelen die de wet biedt. We hebben het over verlaagde belastingen, beperking van de macht om waarde vast te stellen en meer. Laten we in deze duidelijke en gedetailleerde gids samen kijken wat de voordelen zijn voor wie in 2024 een huis wil kopen
.

Nieuws 2024

Hoewel de eerste woonbonus onder de 36 jaar in 2024 werd gewijzigd en slechts tot enkele specifieke gevallen werd beperkt, blijven dankzij de Begrotingswet 2024 en het Milleproroghe-decreet 2024 veel subsidies actief voor degenen die hun eerste woning kopen. Dit zijn enkele van de belangrijkste wijzigingen:

  1. Gesubsidieerde leningen voor grote gezinnen: Tot 31 december 2024 is het dankzij het Garantiefonds mogelijk om een maximale garantie van 80% op hypotheken te krijgen.

    Deze uitkering is van toepassing op hypotheken voor prioriteitscategorieën, die moeten voldoen aan specifieke inkomens- en leeftijdsvereisten

  2. .

  • Verlaagde hypotheek voor de eerste woning: Ook bevestigd voor 2024, hebben geïnteresseerde jongeren die voldoen aan de ISEE- en sociaaleconomische vereisten toegang tot speciale financiering dankzij het Consap Fund.
  • Hoe een huis te kopen: de stappen

    Voordat u een huis koopt, is het handig om zoveel mogelijk informatie over de woning in te winnen en vooral om er zeker van te zijn dat u de aankoop doet bij de rechtmatige eigenaar.

    Daarnaast is het belangrijk om te weten wat er gebeurt als u besluit een voorlopig contract aan te gaan (het zogenaamde compromis). Laten we eens kijken wat de stappen zijn:

    1. Verificatie van kadastrale en hypotheekgegevens: Met behulp van de diensten van de belastingdienst is het essentieel om de juistheid van de kadastrale en hypotheekgegevens van het onroerend goed te verifiëren.
    2. Een voorlopig contract aangaan: Deze overeenkomst, ook wel compromis genoemd, is een formele verbintenis tussen verkoper en koper die voorafgaat aan de definitieve koopovereenkomst.
    3. Onderteken de koopovereenkomst: De overdracht van het eigendomsrecht op het onroerend goed vindt plaats bij de ondertekening van de koopovereenkomst door een notaris.

    Wat u moet vragen bij het kopen van een nieuw huis

    Voordat u een nieuwe woning koopt, is het belangrijk om enkele specifieke vragen te stellen:

    • Eigendom en rechten: Controleer wie de echte eigenaar van het onroerend goed is en of er anderen zijn die rechten hebben op dat huis.
    • Juridische situatie: Zorg ervoor dat de verkoper de enige eigenaar is van het onroerend goed en dat er geen uitstaande hypotheken of hypotheken zijn.
    • Stedenbouwkundige documentatie: Controleer of alle stedenbouwkundige documentatie in orde is en sluit misbruik van gebouwen uit.
    • Woonoppervlak en energieklasse: Controleer de werkelijke woonoppervlakte en de energieklasse van het huis.
  • Faciliteiten en condominiumkosten: Controleer of alle faciliteiten aan de normen voldoen en of de verkoper alle kosten van het condominium heeft betaald.
  • Wat zijn de belastingen die moeten worden betaald om een huis te kopen

    De belastingen die moeten worden betaald bij de aankoop van een woning zijn afhankelijk van verschillende factoren en variëren afhankelijk van of de verkoper een ‘particulier’ of een bedrijf is en of de aankoop plaatsvindt met of zonder voordelen voor de ‘eerste woning’.

    1. Een woning kopen bij een bedrijf:
      • Zonder btw: 9% registratiebelasting, vaste hypotheekbelasting van 50 euro, vaste kadastrale belasting van 50 euro.
    2. Met btw: 10% of 22% btw, afhankelijk van de kadastrale categorie, vaste registratie-, hypotheek- en kadastrale belasting van elk 200 euro.
    3. Een huis kopen van een particulier:
      • Registratiebelasting: 9%.
      • Hypotheekbelasting: 50 euro.
  • Kadastrale belasting: 50 euro.
  • De belastingen kunnen worden verlaagd als u deel uitmaakt van de uitkeringen voor het „eerste huis”, in lijn met de nieuwe uitkeringen voor de eerste woning die zijn bevestigd door de begrotingswet 2024.

    Een eerste woning kopen: de concessies

    De belastingvoordelen voor de aankoop van een ‘eerste woning’ omvatten:

    • Verlaging van registratie-, hypotheek- en kadastrale belastingen: Deze belastingen worden verlaagd als de aankoop wordt gedaan in aanwezigheid van de vereisten voor de „eerste woning”.
  • Concessies voor toebehoren: De voordelen zijn ook van toepassing op de aanhorigheden van het gebouw, zoals magazijnen, garages en loodsen, beperkt tot één aanbouw per categorie.
  • Vereisten voor het verkrijgen van „First Home” -concessies

    De
    voordelen van een ‘Eerste huis’ worden erkend als de koper aan specifieke vereisten voldoet. De woning moet tot een van de volgende kadastrale categorieën behoren
    :

    • A/2 (civiele huisvesting)
    • A/3 (economische huisvesting)
    • A/4 (volkshuisvesting)
    • A/5 (zeer populaire huisvesting)
    • A/6 (huisvesting op het platteland)
  • A/7 (huizen in huisjes)
  • A/11 (typische lokale huizen en accommodaties)
  • Concessies zijn niet toegestaan voor statige huizen, villa’s en kastelen (categorieën A/1, A/8 en A/9). Het is noodzakelijk dat de woning zich in de woongemeente van de koper bevindt of dat de koper de woning binnen 18 maanden na de aankoop overdraagt
    .

    De gids voor het kopen van een huis in 2024

    De Belastingdienst heeft in juni 2024 een bijgewerkte gids beschikbaar gesteld, handig voor wie een huis wil kopen. De tekst is gericht aan particulieren en heeft zowel betrekking op aankopen als verkopen tussen particulieren en tussen bedrijven
    en particulieren.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    click day del bando isi inail 2024

    Volledige gids voor de klikdag van de ISI INAIL 2024-oproep

    nuovo portale disabilita

    Nieuw portaal voor gehandicapten: wat het is, hoe het werkt, nieuws