De handel op Wall Street stokte deze week twee keer nadat een crash van de olieprijs en de verspreiding van het coronavirus de zorgen over een wereldwijde recessie heeft doen toenemen.
De S&P 500 daalde met 7% tot het laagste niveau sinds juni 2019, wat leidde tot een lockdown van 15 minuten, een geautomatiseerde reactie die werd ingevoerd na de financiële crisis van 2008.
De S&P bevindt zich, samen met de Nasdaq Composite en de Dow Jones Industrial Average, in bearmarktgebied. Dit betekent dat deze drie belangrijkste indices 20% zijn gedaald ten opzichte van hun 52-weekse hoogtepunt.
Wat veroorzaakte het beursreservoir?
Er waren twee belangrijke redenen voor de scherpe daling. De eerste betreft de daling van de energieprijzen nadat Saoedi-Arabië een oorlog over de olieprijzen met Rusland begon. De tweede is het feit dat het coronavirus zich over de wereld blijft verspreiden.
Dit heeft een aanzienlijke impact op de wereldeconomie veroorzaakt, omdat fabrieken sluiten, werknemers ziek worden en reizigers reizen naar Europa en Azië annuleren.
1. Olieprijzen storten in nadat Saoedi-Arabië productie verhoogde
Saudi Arabia, ’s werelds grootste olie-exporteur, wilde dat Rusland en de rest van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) de olieproductie zouden verlagen om de prijzen van ruwe olie te ondersteunen, omdat de uitbraak van het coronavirus de wereldwijde economische activiteit dramatisch verstoorde.
Rusland trok zich terug uit de deal, waardoor Saoedi-Arabië de productie opvoerde en zijn ruwe olie tegen een hoge korting aanbood in een poging Rusland te straffen voor het verlaten van de OPEC-alliantie.
Als gevolg daarvan daalden de futures voor ruwe olie met bijna 30% in de grootste eendaagse daling sinds de Golfoorlog begin jaren 90 begon. Brentolie, de internationale benchmark van de olieprijzen, kwam uit op slechts 31,02 dollar per vat.
West Texas Intermediate, de Amerikaanse benchmark, daalde naar 27,71 dollar per vat.
Dalende prijzen van ruwe olie zorgden ervoor dat de S&P 500 Energy Index daalde tot het laagste niveau sinds augustus 2004. De aandelenkoers van de grote olieproducent Exxon Mobil daalde naar het laagste niveau sinds 2005 en het aandeel Chevron daalde naar de laagste prijs sinds 2015.
2. Coronavirus verspreidt angst op Wall Street
We hebben de afgelopen weken veel volatiliteit op Wall Street gezien vanwege de vrees dat de verspreiding van het coronavirus de economische activiteit in grote markten zoals China volledig zou kunnen stoppen.
Velen vrezen dat het virus binnenkort vat krijgt in de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump heeft alle reizen van Europa naar de Verenigde Staten verboden in de hoop de pandemie in te dammen.
Het virus blijft zich over de hele wereld verspreiden, zelfs nu overheden hele regio’s in quarantaine hebben geplaatst en reizen naar risicogebieden hebben verboden.
Italië heeft zijn noordelijke regio bij Milaan geblokkeerd, waardoor 16 miljoen mensen het gebied niet kunnen verlaten in een poging de verspreiding van het virus in Europa te voorkomen.
Ook de Chinese economie blijft stilliggen. Toch hebben Chinese functionarissen maandag de scholen heropend vanwege een daling van het aantal virusgevallen. In de Verenigde Staten is het aantal bevestigde gevallen gestegen tot ongeveer 600.
Terwijl de regering van het Witte Huis heeft geprobeerd de uitbraak in te dammen, heeft de Amerikaanse president Donald Trump de impact van het virus gebagatelliseerd. Maandag tweette Trump dat Saoedi-Arabië en Rusland’s recente spat en “nepnieuws …
zijn de reden voor de daling van de markt!”
Hij twitterde ook dat de griep van vorig jaar meer doden veroorzaakte dan het coronavirus en dat “Niets gesloten is, het leven en de economie gaan door.”
De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het sterftecijfer van het nieuwe coronavirus 3,4% is en heeft het uitgeroepen tot een pandemie. Dit wordt vergeleken met een sterftecijfer van minder dan 1% voor seizoensgriep. Het is waarschijnlijk dat het sterftecijfer van het coronavirus lager kan zijn als meer mensen ziek worden, maar het is te vroeg om het zeker te weten.
Het virus, bekend als COVID-19, heeft griepachtige symptomen. Net als de griep lopen ouderen en mensen met auto-immuunziekten het meeste risico. Er is echter geen vaccinatie voor het virus en COVID-19 kan worden verspreid door druppeltjes in de lucht, waardoor het risico op infectie toeneemt.
Wat betekent dit voor uw beleggingen?
Hoewel de daling van de aandelenmarkt
op korte termijn niet positief is, zijn er een paar gebieden om in gedachten te houden als u hoopt te profiteren van beursdalingen.
Retailers Walmart en Dollar Tree behoorden maandag tot de weinige aandelen in omloop, omdat consumenten zich haastten om voorraden in te slaan in het geval van een aanzienlijke uitbraak van het coronavirus in de VS. Gezondheidsaandelen kunnen ook op de lange termijn profiteren, omdat wetenschappers zich haasten om een vaccinatie te ontdekken.
Toerisme- en reisaandelen worden het hardst getroffen door de vrees voor het coronavirus. De luchtvaartindustrie zal naar verwachting ongeveer $ 113 miljard verliezen als gevolg van reisbeperkingen in Azië en Europa. Als u voor de lange termijn wilt beleggen, is dit misschien een goed moment om aandelen te kopen, hoewel het risico dat aandelen nog verder dalen hoog blijft.
Als u niet zeker bent van individuele aandelen, kunt u beleggen in exchange-traded funds (ETF’s) zoals Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) en Vanguard Health Care ETF (VHT) of SPDR S&P Transportation ETF (XTN).
Andere beleggingsopties zijn beleggen in veiligere activa zoals metalen. Als u in goud wilt beleggen, kunt u beleggen in goud-ETF’s zoals SPDR Gold Trust (GLD) en iShares Gold Trust (IAU). U kunt uw geld ook vasthouden en op een hoogrenderende spaarrekening of depositocertificaat zetten dat door banken wordt aangeboden.
Hoewel het coronavirus een zorg blijft en er meer vragen dan antwoorden zijn, blijft het gericht op de lange termijn. Misschien moet u op korte termijn wijzigingen aanbrengen in uw beleggingen, maar onthoud dat er nog steeds veel dingen zijn die we niet weten en dat de pandemie en de bearmarkt uiteindelijk voorbij zullen gaan.