in

DEX: 3 dingen die iedereen verkeerd doet

Zelfs vóór het FTX-debacle van november, dat een recordaantal beleggers naar gedecentraliseerde oplossingen dreef, sneden gedecentraliseerde beurzen (DEX’s) een ordelijke plaats in de markt uit die werd gedomineerd door gecentraliseerde beurzen.

Een onderzoeksrapport dat in mei mede werd geschreven door Uniswap en Paradigm, een op crypto gericht VC-bedrijf, toonde aan dat Uniswap, de grootste gedecentraliseerde uitwisseling, een diepere liquiditeit had in verschillende handelsparen, waaronder ETH / USD, dan Binance of Coinbase.

Het rapport benadrukte de mogelijkheid dat DEX’s hun grotere concurrenten in de toekomst inhuren vanwege hun vermogen om “hogere liquiditeit te bieden dan gecentraliseerde beurzen” met geautomatiseerde market makers (AMMs).

Daarnaast meldde Citigroup in oktober dat DEX’s de afgelopen twee jaar CEX in groei hebben overtroffen.

De mislukkingen van dit jaar van gecentraliseerde cryptoplatforms, zoals Voyager Digital, Celsius en FTX, hebben geholpen om DEXs verder centraal te stellen.

Andere beleggers in cryptocurrency zullen de komende maanden en jaren waarschijnlijk naar DEXs willen kijken.

Om onze lezers op deze reis te helpen, hebben we een lijst gemaakt van de top drie dingen die mensen verkeerd doen over DEXs.

Misvatting #1. DEX’s zijn 100% kogelvrij

Een van de sterke punten van gedecentraliseerde uitwisselingen is dat ze op geen enkel moment het geld van gebruikers in bewaring nemen. Dit maakt het onmogelijk voor kwaadwillenden om een beurs te infiltreren en geld van klanten te stelen.

DEXs voldoen aan de mantra “Niet uw sleutels, niet uw munten”, die crypto-investeerders waarschuwt tegen het opslaan van hun cryptocurrencies op gecentraliseerde beurzen. In wezen weet u niet wat er met uw cryptocurrency in CEXs zal gebeuren.

Zoals blijkt uit de ineenstorting van FTX en andere crypto-mislukkingen dit jaar, kan een uitwisseling liquiditeitsproblemen krijgen en klanten niet in staat stellen hun geld te extraheren.

Maar ook gedecentraliseerde uitwisselingen zijn slechts zo sterk als hun slimme contracten.

Slecht ontwikkelde code kan een maas in de wet bieden voor hackers om te misbruiken. Daarom is het raadzaam om uw onderzoek te doen voordat u genoegen neemt met een DEX.

Onbeheerde opslag van DEX’s moet gebruikers meer controle geven over hun geld. De praktische aspecten van zelfbewaring, zoals back-upzinnen van 12 woorden, privésleutels en andere, kunnen voor sommige gebruikers echter intimiderend lijken. Erger nog, als u uw back-upzin van 12 woorden vergeet, is uw geld voor altijd verdwenen.

Met CEX hoeven houders van cryptocurrency geen toegangscode, herstelzinnen, etc. te onthouden, maar u weet niet of uw geld veilig is. Met DEXs bent u volledig verantwoordelijk voor uw crypto, terwijl u erop vertrouwt dat het slimme contract waterdicht is.

Misvatting #2. DEX-transacties zijn niet traceerbaar

Vanwege de perceptie dat blockchain-transacties anoniem zijn, is er een misverstand dat transacties op DEXs dit voorbeeld volgen. Deze perceptie wordt versterkt door DEX’s die u niet verplichten om Know Your Customer (KYC) -informatie te verzenden.

De identiteit van gebruikers van openbare blockchains, zoals Bitcoin en Ethereum, kan echter worden geleerd door KYC-gegevens te koppelen aan adressen op blockchain. Wanneer iemand cryptocurrency opneemt van een exchange waar ze KYC naar een wallet hebben gestuurd die ze controleren, hebben ze dat adres gedoxxed. Elke bewerking die op een DEX met dat adres wordt uitgevoerd, kan betrouwbaar worden gekoppeld aan de identiteit van een gebruiker.

Een manier om uw transacties te verbergen, is door elke keer dat u cryptotransacties uitvoert een ander adres te gebruiken. U kunt ook verschillende portefeuilles hebben voor verschillende doeleinden. Het doel is om het moeilijker te maken om transacties aan elkaar te koppelen.

Misvatting #3. DEX’s zijn alleen voor ervaren handelaren

Op het eerste gezicht kunnen DEXs intimiderend lijken. Vergeet niet dat uw geld niet op de beurs wordt opgeslagen, dus u hoeft niet alleen in te loggen en te handelen bij de CEX. De manier om toegang te krijgen tot DEXs is via een crypto-portemonnee die compatibel is met slimme contracten, bijvoorbeeld Metamask voor Ethereum.

Omdat DEX’s op blockchain zijn gebaseerd, moet u uw portemonnee financieren met het blockchain-specifieke token.

Wanneer u DEX’s gebruikt, moet u ook weten hoe u slippage kunt aanpassen. Slippage is het prijsverschil tussen wanneer u een transactie bent gestart en wanneer u deze hebt voltooid.

Slippage treedt op als gevolg van de marktbewegingen die optreden tussen het moment dat u bent begonnen en het moment dat u een transactie hebt voltooid.

Soms kan een uitglijder in je voordeel werken. Andere keren niet zozeer. Daarom is het vaak nodig om slippage handmatig aan te passen bij het gebruik van een DEX. Dit proces kan technisch en ontmoedigend zijn.

Dex-handel lijkt dus alleen op maat gemaakt voor ervaren handelaren. Maar beginnende handelaren moeten weten dat ervaren handelaren er ooit waren. De beste manier om op de zenuwen te werken over het gebruik van een DEX is om er een te gaan gebruiken. Na verloop van tijd wordt het een tweede natuur.

Hoe werken DEXs?

DEX’s hebben dezelfde doelen als gecentraliseerde uitwisselingen (CEX), maar deze keer is er geen tussenpersoon. In plaats daarvan vertrouwt een DEX op slimme contracten om transacties uit te voeren.

In een CEX vertrouwen handelaren op het bedrijf om hun cryptocurrencies op te slaan en transacties / uitwisselingen met andere gebruikers te vergemakkelijken. Op een DEX zijn transacties puur peer-to-peer, waardoor ze “niet-gemedieerd” en “betrouwbaar” zijn.

Hier zijn andere bepalende kenmerken van DEXs:

  • Gebouwd op de blockchain en zijn gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s)
  • Gebruikers geven de voogdij niet op.
  • Het gebruik van liquiditeitspools. Liquiditeitspools zijn crowdsourced crypto-reservoirs die peer-to-peer-handel, opbrengstlandbouw en andere DeFi-functies vergemakkelijken. Gebruikers die bijdragen aan liquiditeitspools worden beloond met transactiekosten, winsten uit opbrengstlandbouw, enzovoort. Liquiditeitspools zijn de levensader van DEX’s.
  • Liquiditeitspools maken gebruik van Automated Market Maker, protocollen die automatisch koop- en verkooporders uitvoeren op een DEX.

Enkele van de meest populaire DEX’s zijn Uniswap, PancakeSwap, SushiSwap, Kyber, 1inch en Bancor. Uniswap is momenteel de meest dominante DEX, met meer dan 50% van het marktaandeel.

Gedecentraliseerde uitwisselingen zullen steeds relevanter worden. Hun gecentraliseerde tegenhangers hebben een cruciale rol gespeeld bij het integreren van miljoenen mensen in cryptocurrencies, maar beleggers die meer vrijheid willen over hun crypto-activa zullen migreren naar DEXs.

Hopelijk zal dit stuk alle misvattingen die je over hen hebt gehad, wegnemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels lukas 590022

2022 cryptocurrency crash: niet zo ernstig

pexels karolina grabowska 5980567

De hele blockchain visualiseren: is het mogelijk?