in

De verschillende beurzen

Tot voor kort was de organisatie van de beurs vrij complex voor nieuwkomers, omdat het was verdeeld in verschillende soorten aandelenmarkten. Gelukkig is deze organisatie sinds 2005 veranderd, waardoor het begrijpen en zoeken naar informatie voor beginnende beleggers aanzienlijk is vereenvoudigd.

De NYSE-EURONEXT markt in Parijs en de Eurolist:

Laten we eerst eens kijken naar de aandelenmarkten zoals we die vandaag kennen, want sinds 2005 zijn alle beursgenoteerde bedrijven in de wereld genoteerd op de NYSE-EURONEXT-markt. In eerste instantie waren de NYSE-markt en de EURONEXT-markt twee verschillende financiële beurzen, de eerste had betrekking op de Amerikaanse markt en de tweede op de Europese markt. De NYSE is eigenlijk de New York Stock Exchange, de belangrijkste Amerikaanse markt en omvat alleen Amerikaanse aandelen. Euronext daarentegen komt overeen met de Europese markt en groepeert de beurzen van Parijs, Amsterdam, Lissabon, Porto, Brussel en Londen. De fusie van deze twee markten alleen al heeft het mogelijk gemaakt om het grootste financiële centrum ter wereld te creëren en zowel Europese als Amerikaanse indices op één plaats te beheren, hoewel elk van de beurzen in kwestie een persoonlijke tak heeft. De Eurolist is de aandelenmarkt waarnaar alle aan de beurs van Parijs genoteerde ondernemingen verwijzen. Drie brede categorieën ondernemingen worden onderscheiden op basis van hun marktkapitalisatieniveau. Deze Eurolist is onderverdeeld in twee hoofdgroepen, waarvan er één ondernemingen uit het eurogebied en de andere internationale ondernemingen omvat.

Aandelenmarkten zoals ze voor 2005 bekend stonden:

Vóór 2005, toen de aandelenmarkten werden gegroepeerd, werden beursgenoteerde bedrijven ingedeeld op basis van hun kapitalisatie. Vervolgens werden vijf verschillende aandelenmarkten onderscheiden, die we hieronder beschrijven:
  • De eerste markt: het was de belangrijkste aandelenmarkt, omdat het de bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie groepeerde. Deze grote markt omvatte de maandelijkse markt en de spotmarkt. Om op de eerste markt genoteerd te worden, moesten bedrijven meer dan 25% van hun kapitaal verkopen aan beleggers.
  • De tweede markt: de tweede markt werd in 1983 gecreëerd en kwam overeen met kleine en middelgrote ondernemingen. Om er toegang toe te krijgen, moesten beursgenoteerde bedrijven meer dan 10% van hun kapitaal in de vorm van aandelen verkopen. Deze keer was er geen uitgestelde markt en werden aankopen contant betaald.
  • De nieuwe markt: meer dan 10 jaar na de oprichting van de tweede markt, namelijk in 1996, werd de nieuwe markt gecreëerd. Deze markt omvatte een andere vorm van samenleving die zichzelf beschouwde als een interessant ontwikkelingspotentieel en vervolgens veel technologiebedrijven groepeerde. Deze nieuwe zeer volatiele markt was ideaal voor beleggers die wilden speculeren op de evolutie van de activaprijzen en voor beleggingsfondsen. Ook in dit geval werden de aankopen contant betaald.
  • De vrije markt: het is de laatste vrije markt die ook in 1996 werd gecreëerd en deze keer ging het om kleine bedrijven. Natuurlijk waren de transacties die daar plaatsvonden zeer zeldzaam en werden ze ook contant betaald.

De belangrijkste Europese aandelenindices

Nu, om uw kennis uit te breiden, zodat u alle grote financiële centra van vandaag kunt leren kennen, zullen we geïnteresseerd zijn in de grote aandelenmarkten die vandaag in de wereld bestaan. Laten we hier beginnen met de grote Europese aandelenmarkten: De London Stock Exchange, een van de twee grootste financiële centra ter wereld en het eerste financiële centrum in Europa. De London Stock Exchange bestaat al sinds de 19e eeuw en is de vierde financiële markt ter wereld in termen van totale marktkapitalisatie, vóór de Euronext-markt. Het bestaat uit verschillende secties, zoals de hoofdmarkt, die het hoofdgedeelte is. De binnenlandse aandelenmarkt is belast met het noteren van de aandelen van deze markt. Hieronder vindt u de secties Alternative Investment Market en Gilt Edged en Fixed Interest Market. De referentie aandelenindex voor deze Londense markt is de FTSE 100, ook bekend als Footsie en die werd opgericht in 1984. Het houdt rekening met de top 100 marktkapitalisaties van de Engelse markt. De NYSE Euronext, de referentiemarkt voor Europa en bestaat sinds 22 september 2000 na de fusie van de bedrijven die de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam beheerden. Het is dus een groepering van financiële markten die in 2007 fuseerde met de NYSE. De belangrijkste originele aandelenindices gekoppeld aan de NYSE Euronext zijn de BEL20, de CAC40, de AEX en de PSI 20. De NYSE Euronext controleert zichzelf. Hetzelfde is het centrale systeem van het citeren van zijn waarden. Het stelt de regels vast met betrekking tot de wereldwijde organisatie van de markt en het clearinghouse. Ten slotte houdt deze groep zich bezig met markttransparantie en kan zij ingrijpen om een notering te onderbreken in geval van onregelmatigheden of ongerechtvaardigde speculatie. De Frankfurt Stock Exchange, een andere belangrijke markt en waarvan deutsche boerse marktexploitant is. Deze aandelenmarkt omvat meer dan 300 geautoriseerde leden We vinden bedrijven verdeeld in verschillende marktsegmenten op basis van hun marktkapitalisatie. De belangrijkste secties van deze Frankfurt Stock Exchange zijn Prime Standard, General Standard en Entry Standard. De referentie-aandelenindex voor deze markt is de DAX , die in 1988 werd opgericht en die verschillende dalingen kent, afhankelijk van de overeenkomstige sector. De beurs van Madrid is de vierde financiële markt in Europa in termen van marktkapitalisatie, maar ook in termen van transactievolume. De benchmark aandelenindex hier is de Ibex 35, een gewogen index die de 35 meest liquide Spaanse aandelen omvat en bedrijven vertegenwoordigt waarvan de marktkapitalisatie het belangrijkst is. Hier vinden we ook verschillende marktsecties, afhankelijk van de kapitalisatie van de bedrijven, met een specifiek segment genaamd MAB dat in 2008 werd opgericht voor kleine en middelgrote ondernemingen.

De belangrijkste internationale aandelenmarkten

Nu gaan we naar de aandelenmarkten over de hele wereld, met de belangrijkste internationale financiële centra die u moet kennen. De markt van New York, die 19,223 miljard dollar kapitaliseert en de eerste aandelenmarkt ter wereld is met vijf markten zoals de NYSE of de New York Stock Exchange, die de belangrijkste is. Deze beurs werd opgericht in 1972 en is vandaag de dag de grootste aandelenmarkt ter wereld. De andere markten op deze beurs zijn AMEX voor smallcaps, ARCA voor derivaten, ARCA Edge en LIFFE US, het equivalent van SRD in Europa. De NASDAQ-markt, met een kapitalisatie van meer dan $ 6,831 miljard. Het is de op een na grootste financiële markt ter wereld en daarin vinden we enkele van de aandelen van de grootste wereldwijde bedrijven zoals Google, Apple of Amazon. De NASDAQ, die in 1971 werd opgericht met bedrijven die te klein waren voor de NYSE, en die in 2008 werd samengevoegd met de OMX, die 7 landen uit Noord-Europa groepeerde. De NASDAQ heeft zijn eigen benchmark aandelenindex, maar heeft niet langer een fysieke plaats van notering. De Tokyo Stock Exchange, die meer dan $ 4,485 miljard kapitaliseert, en dat is de grootste Aziatische en Japanse beurs, evenals de oudste op het continent, sinds het werd opgericht in 1878. Vandaag vinden we de prijs van meer dan 2.000 bedrijven en het schreeuwende noteringssysteem werd in 1999 definitief verlaten. Het heeft echter nog steeds een fysieke plaats. De Shanghai Stock Exchange, met een kapitalisatie van ongeveer $ 3,986 miljard. Het is de eerste financiële markt in China in termen van marktkapitalisatie, maar ook de meest recente, sinds het in 1990 door de Chinese overheid werd opgericht. Sinds zijn oprichting heeft deze aandelenmarkt een zeer grote expansie ondergaan. De Hongkongse markt, met een marktkapitalisatie van 3.325 miljard dollar, en die voorheen de grootste beurs van China was. De Hong Kong Stock Exchange heeft ook een andere eigenaardigheid, omdat het een van de weinige financiële centra is die volledig open is voor het publiek. De Euronext-markt, met een kapitalisatie van ongeveer 3 321 miljard dollar, die daarom het tweede Europese financiële centrum is en die, zoals we hierboven hebben gezien, de financiële centra van Parijs, Lissabon, Brussel en Amsterdam samenbrengt, die werden geïntegreerd met de NYSE om in 2007 de NYSE Euronext te creëren, het grootste financiële marktbedrijf ter wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Investimenti 14

De stop loss order en de beste manier om deze te gebruiken

Investimenti 20

Dividenden in aandelen